Fokustema
Trotting Masters
Läs senare

19 kvar – men ingen Makethemark

Igår gick anmälningarna till finalen i Trotting Masters (380.000 euro) ut och bland många saknade hästar finns Petri Salmelas toppnummer Makethemark.
– Vi har hela året haft en plan som vi följer och det fortsätter vi med, säger Petri Salmela.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Makethemark med sin skötare Anne Raatikainen står över Trotting Mastersfinalen. Foto Mia Törnberg
Makethemark med sin skötare Anne Raatikainen står över Trotting Mastersfinalen. Foto Mia Törnberg

Finalen i Trotting Masters ingick inte i planen och det blir heller inget Paris i vinter för Makethemark.
– Nej, vi har tre lopp kvar i år om allt går som det ska, sedan gör vi bokslut. Paris får vänta, säger Salmela.
Bollnäs 14 september blir nästa start för Makethemark.
– Han har varit pigg och fräsch efter senast. I Bollnäs försöker vi samla poäng för finalen på Solvalla under Kriteriehelgen och sedan blir det SM på Åby där vi gör bokslut för året och sätter igång och laddar för 2020, säger Petri Salmela.
19 hästar kvarstår (16 får plats) i Trotting Masters som körs på lördag med 380.000 euro i samlad prissumma på Vincennes. Distansen är 2.700 meter med volstart och definitiv startlista hittar ni på sulkysport.se under onsdagen.

Anmälningslista Trotting Masters (i poängordning)

 1. Propulsion
 2. Uza Josselyn
 3. Bahia Quesnot
 4. Bold Eagle
 5. Bel Avis
 6. Handsome Brad
 7. Milligan’s School
 8. Tessy d’Ete
 9. Queer Fish
 10. Voltaire Gifont
 11. Tony Gio
 12. Eelis
 13. Detroit Castelets
 14. Cleangame
 15. Mindyourvalue W.F.
 16. Dame Denfert
 17. Tripolini V.P.
 18. Blues des Landiers
 19. Attentionally
Fokustema
Så var år 2021
Läs senare

De mest lästa nyheterna 2021

Uppsittningsavgift på proffstränade hästar, utredningen om Propulsion och Westholms hot var några av de mest lästa nyheterna 2021.
Men ingen slog intervjun där Hans-Owe Sundberg berättade att han skulle lägga av.
Det här var mest läst på Sulkysport 2021!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans-Owe Sundberg, Daniel Redén, Propulsion och Torbjörn Jansson var några av alla som lockade till läsning 2021. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport & Adam Ström/stalltz.se
Hans-Owe Sundberg, Daniel Redén, Propulsion och Torbjörn Jansson var några av alla som lockade till läsning 2021. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport & Adam Ström/stalltz.se

1Vid årsskiftet slår Hans-Owe Sundberg igen portarna efter mer än ett halvt sekel i travsportens tjänst. För Sulkysport berättade han varför – och minns tillbaka på den långa karriären!

– Jag börjar bli sliten i kroppen. Framför allt är det en axel som krånglar och skulle jag fortsätta behöver jag göra något åt den. Då går det säkert minst tre-fyra månader innan jag är tillbaka, sade Hans-Owe Sundberg.

Läs artikeln här: Fokus: Slutar efter 57 år

***

Stefan Persson kommer från och med årsskiftet att börja ta ut uppsittningsavgift även när han kör proffstränade hästar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2Stefan Persson tog upp ämnet som blivit en het potatis och fler catchdrivers ska följa efter.

– Jag behöver kunna täcka mina resekostnader och kunna stoppa undan lite pengar till pension. Så som det är just nu går det inte att ha det, det finns ingen ekonomi i det här livet.

Orden kommer från catchdriver Stefan Persson, som nu bestämt sig för att även börja ta uppsittningsavgift på proffstränade hästar från och med årsskiftet.

Läs artikeln här: Tar ut uppsittningsavgift på proffshästar

***

Daniel Redéns slagningar på sitt Pathway-konto hos USTA. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

3Det gångna året handlade en hel del om Propulsiongate. Bland annat: ST valde att radera bort viktiga och uppgifter ur Propulsion-utredningen och tog bort sådant som kan vara till last för ST:s eget ansvar.

Det kunde advokat Jesper Arvenberg visa i ett utdrag från Daniel Redéns Pathway-konto hos det amerikanska travförbundet USTA.

Läs artikeln här: Materialet som ST tog bort

***

4En svensk proffstränare misstänks för att ha gått mycket hårt åt och slagit en häst utanför tävling. Enligt uppgifter till Sulkysport ska det också finnas en film på händelsen. Det rapporterades i september.

– Vilka åtgärder som vi vidtar kan jag inte gå in närmare på, sade Jesper Holm, utredare på Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning, i samband med att utredningen drog igång.

Läs artikeln här: Proffstränare utreds för djurskyddsbrott

***

5På avdelningen ”Propulsion-gate”…den långa utredningen nådde avslut i första insatsen STAD, Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd. Daniel Redéns dömdes till ansvar enligt paragraf 72 i Tävlingsreglementet, men befriades från påföljd i Propulsion-affären.

Nämnden beslutade att Propulsion ska vara förbjuden att för all framtid delta i tävling och att detta beslut gäller även om äganderätten övergår till annan.

Domen överklagades till Överdomstolen, där de tänkta förhandlingarna i december sköts på framtiden med anledning av coronapandemin.

Läs artikeln här: Ingen påföljd för Redén

***

trav, travsport, sulkysport, v75, eskilstuna, e3, finaler
Jörgen Westholm. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

6Jörgen Westholm hotade att lämna Rommetravet i vinnarcirkeln på Rättvik efter att ha vunnit med Fenix Brick den 1 oktober och blev utskrattad av travbanechefen Sven Eriksson:

– Jag är så jävla förbannad att jag funderar på byta bana!

Läs artikeln här: Westholm hotar lämna Romme

***

7Torbjörn Jansson tvingades till ett längre uppehåll från att köra lopp i höstas. I en månad var Torbjörn borta från tävlingsbanan och för Sulkysport berättade Solvallaveteranen varför:

– Diskbråck och det är ungefär en vecka gammalt, sade Torbjörn Jansson i slutet av november.

Torbjörn var tillbaka i mitten av december och vann i sin comeback efter skadeuppehållet med S.G.Charmant (e. Trixton) på Solvalla.

Läs artikeln här: ”Just nu är jag inte så smidig”

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Etonnant åker till Bordeaux

Laddar upp inför Prix d'Amérique 58 mil sydväst om Paris. Auktionsåret drar igång i Frankrike och USA i januari. Intressant italienska debuterar för Goop. Bjerke bjuder på V75. Sista chansen för ”Piraten”.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Etonnant plockar ner Face Time Bourbon i spurten i Prix du Bourbonnais. Idag dyker han upp i Bordeaux. Foto: Gerard Forni
Etonnant plockar ner Face Time Bourbon i spurten i Prix du Bourbonnais. Idag dyker han upp i Bordeaux. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 I Frankrike travas det i såväl Bordeaux (11.50) som på Vincennes denna torsdag och lite överraskande så är det på den förstnämnda orten som dagens mest intressanta häst dyker upp.

Richard Westerink låter nämligen sin Prix d’Amerique-klara stjärna Etonnant (e. Timoko) göra en ”mellanstart” i Grand Prix d’Hiver (€49.000) där hästen jagar från 50 meters tillägg i ett lopp med grunddistansen 2.650 meter. Anthony Barrier gör resan ner för att köra Etonnant som tävlar med skor på hovarna denna gång efter att gått barfota runt om i de två inledande B-loppen där han i det senaste framträdandet besegrade Face Time Bourbon.

Konkurrens saknas på intet vis då bland annat Fire Cracker (e. Quaro) som vunnit tre Grupp III-lopp under året startar 25 meter före.

***

2 Vid tävlingarna på Vincennes (13.50) är det Grupp III-klassade treåringsloppet Prix de Chateau Chinon (€80.000) höjdpunkten och där debuterar Björn Goop ett spännande nyförvärv.

Björn Goop. Foto Mia Törnberg

Det handlar om det italienskfödda stoet Coco Chanel Effe (e. Love You) 1.12,5ak/€57.230,  som vunnit sju av sina tolv starter. På hennes cv syns en tredjeplats i finalen av Oaks del Trotto och Gran Premio Orsi Mangelli Filly.

Faktum är att hela nio av de 15 deltagarna i loppet är italienskfödda och bland dem syns bland annat Alessandro Gocciadoros Cash Bank Bigi (e. The Bank) som vann Treåringseliten för ston under Elitloppsdagen.

I samma lopp gör finskfödda Dusktodawn Boogie debut i Jean-Michel Bazires regi. Lexus Font-dottern vann Stokriteriet i Tammerfors i oktober och räknade även hem finska Breeders Crown-finalen som tvååring.

Därtill startar Jarmo Niskanen Goutte de Pluie (e. Brillantissime) i Prix de Limay (€37.000), Robert Bergh Horizon du Gers (e. Bold Eagle) i Prix de Brive la Gaillarde (€29.000) och så dyker svenskfödda Catch My Love (e. Symphonic Hanover) upp i Prix de Salvanhac (€58.000) där hon får återstifta bekantskap med sin tidigare tränare Björn Goop.

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av dagens startlistor till Vincennes.

***

3 Årets Prix d’Amérique-auktion arrangeras både i Deauville och på Vincennes den 26 respektive 28 januari. Arqana-katalogen innehåller 269 nummer och flera hästar med svenskintresse bjuds ut.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Lutfi Kolgjini plockar ut tre travare. Fölstoet Chiba de Vandel (e. Ganymede-Tilka de Vandel), 1.15,6m/€26.207, dräktig med Mosaique Face.

Vidare säljer Kolgjini franskfödda duon Ivana Cash (e. Ready Cash-Quietude Mesloise), 1.16,5m/66.900 kr, och Hannibal Face (e. Bold Eagle-Casualty of Love), 1.11,6am*/382.900 kr.

En ettårig svenskfödd dotter efter Propulsion och Forlane du Pommeau (e. Ready Cash) bjuds ut, namngiven Liberty Fromentro. Även en ettårig svenskfödd hingst efter Propulsion – Triathlet – säljs och han är undan Une Winner (e. Korean), 1.16,2l/€71.200.

Ettårige svenskfödde hingsten Le Special One (e. Googoo Gaagaa-Hanina des Racques) går också under klubban.

Svenska toppstoet Vincennes (e. Spotlite Lobell), 1.09,9ak/6.467.387 kr, säljs dräktig med Gu d’Heripre och även två avkommor bjuds ut efter stoet; ettåriga italienskan Fury Kronos (e. Orlando Vici) och fyraåriga stoet Coco Kronos (e. Muscle Hill).

Mer svenskfött; treåriga ostartade stoet Junkie (e. Varenne-What A Way) samt åttaåriga duon Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre), 1.10,7am/€290.014, och Catch My Love (e. Symphonic Hanover-Give Me Your Love), 1.11,8am/€206.454.

Första avkomman efter topphästen Gu d’Heripre (e. Coktail Jet) säljs också och ettårige Lac Majeur (83) är undan Beauty Turgot (e. Hand du Vivier), 1.12,4m/€463.660.

Här kan auktionskatalogen laddas ner.

***

4 Och innan Prix d’Amérique-auktionen hålls Tattersalls Winter Mixed Sale på Meadowlands den 17 januari. 24 travare bjuds ut plus andelar i avelshingstarna i Muscle Hill, Six Pack och Trixton.

Ethan T Hanover. Foto: USTA/Ken Weingartner

På auktionen går bland annat Per Engbloms framgångsrike och delägde Yonkers Trot-femma Ethan T Hanover (e. Bar Hopping-Emmylou Who), 1.09,1/$267.170.

Ethan T Hanovers mor Emmylou Who (e. Ken Warkentin), 1.10,1/$660.354, är också mor till världsrekordhållaren Emoticon Hanover (e. Kadabra), 1.08,6*/$2.044.663, Sir John F ($360.059), Solsbury Hill ($136.586) och Ex Hanover ($120.731).

Här kan auktionskatalogen laddas ner.

***

5 ATG:s V75 Winter Burst travar vidare och den stora spelformen gästar idag den norska huvudstadsbanan Bjerke. Snabbloppshästarna gör upp om tävlingsdagens högsta förstapris på 100.000 norska kronor i Bjerkepokalen där Frode Hamres Stoletheshow (e. Dream Vacation) ser ut att få bära på ett tungt favoritskap.

trav, travsport, sulkysport, V75, V86, jackpot, jackpott, solvalla, åby, bergsåker, julpengar
Stoletheshow. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Fjolårets tvåa i Jubileumspokalen, då i regi Marcus Lindgren, inledde med två andraplatser bakom Ble du Gers efter flytten till Hamre innan första segern i den nya regin togs på Bjerke för två veckor sedan.

Bland motståndarna syns bland annat 2018 års vinnare av Norskt Travderby Gretzky B.R. (e. Quite Easy) samt Göran Antonsens evighetsmaskin Lionel (e. Look de Star).

Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Bjerke.

***

Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

6Inte sedan Sven-Erik Landin blev segerrikaste kusk på Gävletravet 1980 har en hemmatränare lagt beslag på kuskchampionatet. Sedan Sven-Erik tog sin senaste av fem titlar på hemmabanan har championkuskarna varit Jim Frick, Åke Svanstedt, Torbjörn Jansson, Ulf Ohlsson och Jorma Kontio. I dagens årsfinal, som inleds med första start 12.20, har Oskar Kylin Blom chansen.

Gävletränaren ligger med 20 årssegrar på hemmaplan tvåa i kuskligan, en seger bakom ledande Ulf Ohlsson och på samma antal som trean Mats E Djuse. Trion är flitigt i elden idag och medan Ohlsson och Djuse sätter sin tillit till hästar tränade av andra, så har Kylin Blom ”tömt stallet” när han kör sju egentränade hästar.

Bland dessa finns kapable fyraåringen Chestnut (e. Jocose), som ståtar med tre raka segrar, samtliga på hemmabanan i höst och vinter.

Kusk, resultat 1–2–3 – Antal hästar idag

 1. Ulf Ohlsson: 21–20–14 – sju uppsittningar
 2. Oskar Kylin Blom: 20–15–10 – åtta uppsittningar
 3. Mats E Djuse: 20–14–10 – sex uppsittningar

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

7Tio år i rad – sedan tävlingsdebuten som vanns på Romme den 31 januari 2011 – har On Track Piraten (e. Kool du Caux) vunnit lopp. Idag i Gävle har Hans R Strömbergs 13-åring sista chansen att fortsätta en lika sagolik som fenomenal svit.

Årets säsong har innehållit 24 starter så här långt, men fortfarande väntar den 19-faldige miljonären på första årssegern. En andraplats och sex tredjepris har det blivit.

Förra året var det också nära att sviten bröts, men då slog ”Piraten” till i Super Lights lopp på Romme den 28 december och tog första årssegern.

Visar 13-åringen ännu större kyla i år och skriver in sig i historieböckerna på årets näst sista dag? Hästen körs av sin skötare Martina Jonsson och uppgiften är 40 meters tillägg över lång distans.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Propulsion tappar 593.600 euro

Idag skriver franska travförbundet i Bullentin att Propulsion är diskad i alla starter han gjort i Frankrike och totalt handlar det om att 593.600 euro ska återbetalas.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion blir av med alla prispengar han tjänat i Frankrike. Foto: Mia Törnberg
Propulsion blir av med alla prispengar han tjänat i Frankrike. Foto: Mia Törnberg
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Ur Bullentin, utgiven av franska travförbundet.

Daniel Redén-tränade och Stall Zet-ägde Propulsion gjorde tio starter i Frankrike åren 2016-2020 och totalt drog han in 593.600 euro.

Hästägarna som tar det mesta av kakan som Propulsion drog in i prispengar på fransk mark är kvartetten Briac Dark (€97.200), Bold Eagle (€92.800), Bahia Quesnot (€76.000), Belina Josselyn (€67.200) och Bird Parker (€46.200).

Följande löpningar (se nedan) diskvalificeras Propulsion i på fransk mark:

2016:

 • 20 november – Prix de Bretagne (2)

2017:

 • 29 januari – Prix d’Amérique (4)
 • 12 februari – Prix de France (6)
 • 23 februari – Prix du Plateau de Gravelle (d)
 • 10 december – Prix du Bourbonnais (4)

2018:

 • 28 januari – Prix d’Amérique (3)
 • 11 februari – Prix de France (3)

2019:

 • 27 januari – Prix d’Amérique (5)
 • 7 september – Master du Trot (1)

2020:

 • 26 januari – Prix d’Amérique (0)

Propulsion-förhandling uppskjuten