Fokustema
Utblick Norge
Läs senare

2.000 segrar – mot alla odds

Han var bara millimetrar från att bli förlamad efter en olycka 2005 och slutade helt med trav 2008.
Efter elva års uppehåll gjorde Boye Ölstören comeback.
Igår tog han seger 2.000 i karriären.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Boye Ölstören bakom norske Derbyvinnaren Mr Moxy. Igår tog norrmannen sin 2.000:e seger i karriären efter att ha haft ett elva år långt uppehåll från travet. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Boye Ölstören bakom norske Derbyvinnaren Mr Moxy. Igår tog norrmannen sin 2.000:e seger i karriären efter att ha haft ett elva år långt uppehåll från travet. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Boye Ölstören, 68 år, är en av Norges mest framgångsrika kuskar och tränare genom åren. 1985-1990 vann han över 100 lopp fem av sex år med toppnoteringen 118 segrar 1987.

Ölstören tog också hem fem Derby- och Kriteriesegrar den perioden:

  • Varmblodsderbyt: Mr Moxy (e. Ideal du Gazeau) 1989, Zoot Spin (e. Zoot Suit) 1990
  • Varmblodskriteriet: Stocking (e. Glasgow) 1986
  • Kallblodsderbyt: Perle Troll (e. Troll Jahn) 1984
  • Kallblodskriteriet: Löbergs Troll (e. Troll Jahn) 1985

Andra profilhästar genom åren är Ravn Jahn, Aaby Pil och Brief Encounter. Den sistnämnde var en svenskfödd son till Podosis och vann Ulf Thoresens Minneslopp samt slutade tvåa i långa E3-finalen 1997. 
Framgångarna tog honom också till Sverige för en kort period hos Stall Tilly, innan han vände tillbaka till Tröndelag och fortsatte med Leangen som hemmabana.

Jag antar att han inte ens ville förklara hur nära det var att jag blev förlamad

Men karriären kunde ha tagit slut och livet fått en dramatisk vändning 2005. Då råkade Boye ut för en svår olycka när han körde en unghäst.
– Läkaren var väldigt tydlig med att jag var millimeter från att bli förlamad och att jag inte skulle tåla en ny smäll. Jag antar att han inte ens ville förklara hur nära det var att jag blev förlamad. Det var bara tur att marginalerna var på min sida. Det var den nedersta kotan som hade träffats. De skruvade i fyra skruvar, så att köra häst var definitivt inte att rekommendera, berättar Boye för Trav- og Galopp-Nytt.

Tröndern kämpade mot svåra ryggsmärtor under flera år, innan han 2008 – 54 år gammal – tvingades fatta beslutet att lägga av med travsporten. Från den 5 april 2008 till 10 augusti 2019 körde inte Boye ett enda lopp.

Ny licenskurs för att börja köra

2019, elva år senare, var han tillbaka i sporten. Efter att ha gått licenskurs och genomför körprov var licensen tillbaka och den 7 oktober 2019 vann han sitt första lopp i återkomsten.
– Det var en kompis som frågade om jag ville prova hans häst 2018 och plötsligt kom alla saker tillbaka. Varför är det balanserat så här? Hur man tränar det och massa annat, så plötsligt var jag tillbaka och ville ha mer. Allt för att jag kände mig stark hälsomässigt igen och då kunde jag återuppväcka gnistan för en sport som alltid har varit en viktig del av mitt liv, säger Boye.

I vintras slog hans gamla hemmabana Leangen igen portarna och istället öppnade nya banan Varig Orkla Arena. Där kom igår jubileumssegern när han lotsade tioårige kallblodet Jan Livar (e. Lome Elden) till seger. 
– För mig personligen har det spelat liten roll om jag slutar med 1.960 eller 2.005 vinster. Det som betyder något är att jag har återhämtat mig tillräckligt för att kunna göra det här i så stor skala som jag gör nu. Det var väldigt långt borta 2008, när jag kämpade runt med en käpp och under en period var jag helt borta från sporten, säger Boye Ölströren till Trav- og Galopp-Nytt.

Boye har amatörlicens efter comebacken och två hästar på egna träningslistan. 
– Jag kommer att fortsätta länge om hälsan är bra, för jag ser fram emot varje dag med hästarna och jag tycker om att tävla igen, så jag hoppas att det här kan vara en del av mitt liv under lång tid framöver.

På torsdag visar Boye Ölstören upp sina färdigheter på svensk mark när han kör två hästar på Östersundstravet.