Fokustema
Nyhetssvepet
Läs senare

20 banor betalade ut för lite prispengar

20 banor nallade förra året av de prispengar de fick i anslag till prisersättningar från Svensk Travsport. Endast fyra betalade ut mer än den centrala tilldelningen. Det är en av sakerna som behandlas i dagens nyhetsvep. En annan är: vad gör Robert Bergh i Belgien idag? Och ytterligare en: innebar ATG Live i ComHem i själva verket en försämring för ATG:s bästa och mest trogna kunder?
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

1 Den totala ”balansen” för utbetalningen  av prispengar förra året var att hästägarna fick 4,1 miljoner kronor mindre än vad ST pytsade ut som tilldelning av prismedel. Ett tiotal av banorna hamnade dock inom vad som kan kallas felmarginal med 100.000 kronor mer eller mindre utdelat. De fallen handlar bland annat om ”startbidragsfemhundringar” och matlappar som inte gått på grund av att lopp haft få startande hästar. Men några banor sticker ut.

I positivt hänseende främst Solvalla som pytsade ut 5,2 miljoner kronor mer till hästägarna än vad ST delade ut i prismedel. En stor del av detta är medel som går till tre- och fyraåriga hästar i Margaretas Tidiga Unghästserie. I negativt hänseende var Halmstad ”sämst” på att betala ut tilldelade prispengar; 1,8 miljoner kronor mindre än man fick.

Över halvmiljonen ”fel” hamnade också Östersund (-1,6 mkr), Jägersro (-1,2 mkr), Bollnäs (-1,1), Bergsåker (-0,9),Axevalla (-0,7) och Hagmyren (-0,6).

Här, på travsport.se, kan statistiken studeras och observera att färgmarkeringen grön (märkligt nog eftersom grön normalt indikerar positivt resultat när det handlar om ekonomi och rött negativt) här betyder att hästägarna gick miste om prispengar som ST lade ut till banorna.

***

2 Fyra starter, två segrar och två andrapris. Så har fyraåriga stoet Feel the Rush (e. Muscle Hill – She Wears It Well) inlett sin tävlingskarriär som bara pågått i drygt två månader. Ikväll på Jägersro brottas Jerry Riordans sto med tuffast tänkbara utgångsläge – spår åtta bakom bilen i ett sprinterlopp . Löser hon även den uppgiften? Jägersros tävlingar börjar 18.20, medan Bergsåker serveras lunchtravet med start 12.20. Här är startlistorna till tisdagens tävlingar i Sverige!

Ikväll är det även internetauktion i regi Trottex

Här finns länk till det som bjuds ut, 47 objekt varav några är betäckningar.

***

3Robert Bergh åker idag med norskfödda Jet Voice (e. Jetstile – Parant Victoria) till loppet Grand Prix d’Hiver med 10.000 euro i samlad prissumma (4.800 euro till vinnaren) på den belgiska banan Kuurne. Jet Voice, vilken vann amatörloppet på Vincennes Prix d’Amérique-helgen, startar från 2.875 meter och har 25 meter bakom sig ingen mindre än den forna storstjärnan Traders (e. Ready Cash) som numera tränas av Alain Roussel och för den delen också tolvåringen Ustinof du Vivier (e. Look de Star) vilken en period var en av Frankrikes bästa valacker. Robert Bergh ska köra Jet Voice själv.

***

4 Noll euro blev utdelningen för svensktränade hästar i de sju loppen för äldre eliten under det franska vintermeetinget, kan konstateras efter att den sista uppgörelsen i den kategorin, Prix de Paris, kördes i söndags. Det här är facit för svensktränade hästar från och med Prix de Bretagne den 17 november till och med Prix de Paris i söndags:

Prix de Bretagne (grupp II): Who’s Who oplacerad
Prix du Bourbonnais (grupp II): Who’s Who diskvalificerad
Prix de Bourgogne (grupp II): Activated och Ringostarr Treb diskvalificerade
Prix de Belgique (grupp II): Ingen startande
Prix d’Amérique (grupp I): Milligan’s School och Propulsion oplacerade, Ringostarr Treb diskvalificerad
Prix de France (grupp I): Milligan’s School och Montdore oplacerade
Prix de Paris (grupp I): Usain Henna oplacerad, Short In Cash diskvalificerad

 

***

5 Bland de senaste fölen som fötts sticker Stall Zets Hambletonian Oaks- och Breeders Crown-vinnare Wild Honey (e. Cantab Hall – U.Wanna Lindy) ut. Wild Honey nedkom i helgen med ett hingstföl efter Propulsion, ett av få Propulsion-föl som kommer att födas i år eftersom han förra året inte betäckte fler än 14 ston.

Wild Honey före Trinity Zet på Grosbois. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Kombinationen Muscle Hill över Cantab Hall-döttrar har varit mycket bra. Exempel på den korsningen är döttrarna Ariana G. (u. Cantab It All), Manchego (u. Secret Magic) och hingsten Southwind Frank (u. Flawless Lindy), som varit amerikanska kulltoppar med över två miljoner dollar insprunget. Ytterligare en dollarmiljonär med korsningen Muscle Hill/Cantab Hall är stoet All The Time (u. Cantab It All). Den främsta svenskfödda avkomman med den korsningen är Forfantone Am (u. Tamla Celeber) 1.11,0/3,4 mkr. Det nyfödda fölet Stall Zet kommer på fädernet genom Propulsion alltså ett steg ner från Muscle Hill.

Wild Honey befinner sig på Irland på Ballinasisla Stud.

***

6 ATG Live i ComHems kanalutbud, till 1,6 miljoner hushåll. Det basunerades ut som en stor nyhet för ett par veckor sedan, och en del travspelare jublade. Nu skulle de kunna se ATG live på sin ”riktiga tv”. Men det visade sig vara en halvsanning. Så fort tillfälle finns visas nämligen TV12/TV4-sändningen (onsdagar, fredagar, lördagar och söndagar) även på ATG Live-kanalplatsen. Så det enda som händer vid dessa de största och viktigaste tävlingarna är att samma Kanal75-produktion – med dess överflöd av samma upprepade reklaminslag – visas på två olika kanalplatser hos ComHem-kunderna samtidigt.

De hardcore-travintresserade som tidigare valt att se ATG Live i stället för Vinnare på en annan kanalplats hänvisas nu till andra bildskärmar än tv:n om de vill fortsätta följa de största och viktigaste spelloppen i ATG Live – och fick därför kanske i själva verket en försämring med det ökade utbudet av trav i tv?

***

7 När vi nu ändå är inne på vad ATG gör: Torsdag till söndag arrangerades fem spelpooler (Vinnare) på de stora ridtävlingarna i Göteborg, en i torsdags, en i fredags, två i lördags och en i söndags. Omsättningen i de fem spelpoolerna blev den stadigt stigande skalan 8.044 kr, 14.047 kr, 21.424 kr, 57.406 kr och 58.612 kr – sammanlagt 159.533 kr.

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Tvångsstrykningar till Stochampionatet

Takter rankar fem bästa travtränarna i världen. För ”många” anmälda till Stochampionatet. Svenska uppfödare i topp i USA. Tre miljonärer har fått föl. Storlöfte jagar fjärde raka segern. Auktion ställdes in efter rekordhäst hade sålts. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Activated, Carl Johan Jepson och Fredrik Wallin vann Stochampionatet förra året. På fredag är det dags för kval till årets upplaga som redan lockat för många innan anmälningstiden gått ut. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Activated, Carl Johan Jepson och Fredrik Wallin vann Stochampionatet förra året. På fredag är det dags för kval till årets upplaga som redan lockat för många innan anmälningstiden gått ut. Foto Simon Hagen/Sulkysport

1 I en intervju i Harness Racing Update rankar Jimmy Takter de fem bästa travtränarna i världen och han sätter Jean-Pierre Dubois etta. En lista han för egen del har en given plats på, men är för blygsam för att placera in sig själv…

Jimmy Takter. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

”There’s only one like him”, säger Jimmy Takter.

Bakom Dubois placerar Jimmy sin pappa Bo William Takter, Stig H Johansson, Chuck Sylvester och femteplatsen delas mellan Ron Gurfein och Åke Svanstedt.

***

2 Två hästar uppfödda av svenskar toppar listan över de vinstrikaste travarna i USA under 2020. Anders Ströms uppfödning Hypnotic Am (Marcus Melander) har dragit in 131.125 dollar och placerar sig som etta före Stefan Balazis Atlanta (Ron Burke) med 95.450 dollar. Trea är Lucas Wallin-tränade Ab’sattitudexpress med 94.500 dollar.

***

3 På fredag körs uttagningarna till Stochampionatet på Axevalla med 75.000 kronor till vinnarna. Anmälningstiden går ut idag klockan 09.00. Just nu – strax före klockan 07.00 – har 84 hästar anmälts, vilket betyder att det kommer blir tvångsstrykningar till de fyraåriga stonas viktigaste löpning eftersom endast 72 får starta. Här är listan över anmälda hästar!

***

4 Tre banor tävlar idag och först ut är Kalmar (12.20) och på besök är bland annat världsmästarkusken Rick Ebbinge, som i fredags tog sin 1.000:e seger. Han kör Jeroen Engwerdas trio Jonah Vredebest, Jessy Schermer och Kansas Lobell. Därefter är det tävlingar i Eskilstuna (17.45) och Rättvik (18.20).

Mister Hercules. Foto: Adam Stöm/stalltz.se

Rättvik står som värd för V64-omgången och den bjuder på finalen i Dalatravets Treåringsserie med 100.000 kronor till vinnaren och där blir Daniel Redéns nya stjärnskott Mister Hercules storfavorit i jakten på fjärde raka segern sedan debuten.

Lika mycket uppgår förstapriset i femåringsloppet Henning Mårthans Minne där Timo Nurmos Seismic Wave har en passande uppgift för Björn Goop. Startlistorna till dagens tävlingar hittar ni här!

***

5 Stall Öna kan berätta om tre nya föl! Oaks-segrarinnan Sissel Godiva (e. Zerberus-Sissel Flukt), 1.13,7am/2.559.716 kr, har fått en dotter efter Twister Bi, Tennis (e. Credit Winner-Ten For Looks), 1.11,3ak/1.005.050 kr, ett sto med Django Riff som far och Top Model (e. Kadabra-Three Mile Smile), 1.12,5ak/1.007.250 kr, har också nedkommit med en dotter efter Eridan.

– Sissel Godiva går till Googoo Gaagaa, Tennis till Brilliantissime och Top Model till Fabulous Wood, berättar Tomas Jonsson.

Sissel Godiva är den mest meriterade i trion med vinster i Svenskt Trav-Oaks, Coccinelles lopp och Quick Pay-Pokalen. Av hennes tre avkommor i startbar ålder har Önas Nougat (e. Chocolatier), 1.11,7ak/887.000 kr, lyckats bäst.

Tennis vann 17 lopp för Jenny Nordensson och hon har en ettårig son sedan tidigare med Bird Parker som pappa. Top Model tävlade också för Jenny Nordensson – nio segrar – och även hon fick sin första avkomma 2019; en dotter efter Bird Parker.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

6 Tvååringarna har börjat tävla i Italien – fem lopp har körts – och snabbast per den 5 juli är Capital Mail (e. Nad Al Sheba) som vunnit på 1.17,1a/1.600 meter. Capital Mail är första avkomman undan ostartade Unicona Golden (e. Varenne), som i sin tur är en dotter till Olgiata (e. Pine Chip), 1.13,2/€90.726.

I Danmark har också tvååringsloppen dragit igång och igår i Århus kördes Vagn Lönborgs Minneslopp i två divisioner och båda loppen vanns av avkommor till Wishing Stone.

Gaby C N (u. Lipstick Jungle e. Varenne) inledde för Rene Kjaer på 1.17,6a/1.800 meter, medan Ken Ecce körde Golden C N (u. Another C N e. Buvetier d’Aunou) till seger på 1.18,3. Båda hästarna tränas av ägaren och uppfödaren Carsten N Nielsen, vilken kunde räkna in 60.000 danska kronor.

***

7 Menhammar Stuteri Online Sales – ”powered by TR Media” – började med ett rekordbud igår kväll, men redan efter att en ettåring hade sålts blev de tekniska problemen så svåra att auktionen tvingades ställas in. Nytt auktionsdatum är satt till söndagen den 12 juli med start klockan 19.00.

– Ikväll söndag vet vi inte varför det inte fungerade. Våra tekniker försökte lösa det under kvällen, men fick istället sätta sig och göra en rejäl felsökning, säger ansvarige Petri Johansson på TR Media i ett pressmeddelande.

Erume. Foto: Menhammar Stuteri Online Sales

Kjell ”Rivner” Sten betalade 875.000 kronor för hingsten Erume (e. Tekno Odin-Faks Tindra M.) och det är det högsta pris som någonsin betalats för ett ettårigt kallblod på en auktion.

Det tidigare rekordet stod Ask Viking (e. Järvsöfaks-Horgen Bente) för. Han såldes för 600.000 kronor på den norska Derbyauktionen på Bjerke 2013. Idag ståtar valacken Ask Viking, 1.25,5am*/351.169 nok, med tolv segrar på 28 starter.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Första, andra, tredje…

Goop missar Stochampionatshelgen. 112:an Ohlsson. Budgivningen är igång på Menhammar-auktion! Förmiddagstrav med Stig H. Svenska stjärnor saknas i Norge. Ger bort en miljard. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ever Loving har det högsta budet hittills av de 30 ettåringar som säljs på Menhammar Online Sales idag.
Ever Loving har det högsta budet hittills av de 30 ettåringar som säljs på Menhammar Online Sales idag.

1 I fredags inleddes budgivningen på Menhammars internetauktion och ikväll – klockan 19.00 – startar livesändningen från auktionen. 30 hästar går under klubban och det är redan full fart på budgivningen.

Online-auktion på Menhammar Stuteri ikväll.

Nu på söndagmorgonen har det visats störst intresse för hingsten Ever Loving (e. Muscle Hill-Sincerly Yours) och strax innan klockan 07.00 är budgivningen uppe i 475.000 kronor. Bland stona ligger Escada (e. Readly Express-Hanna) i topp med 425.000 kronor.

Läs mer här om Sulkysports genomgång av ettåringarna på Menhammar Online Sales.

***

2 Ove A Lindqvist blev årets första champion när Lyckseletravet hade sin finaldag 2020 i fredags. Han vann flest lopp på banan i Västerbottens län för andra året i rad och totalt har Lindqvist tre championat i Lycksele. Umåkerkusken har blivit champion vid 35 tillfällen, vilket placerar honom på topp-tio-listan i Sverige. Bäst är Ulf Ohlsson med hela 112 banchampionat.

Kuskar med flest banchampionat:

Körsven – Antal championat

  1. Ulf Ohlsson – 112
  2. Björn Goop – 67
  3. Olle Goop – 66
  4. Stig Lindmark – 64
  5. Åke Svanstedt – 60
  6. Jim Frick – 51
  7. Jan Norberg – 41
  8. Jorma Kontio – 40
  9. Carl-Erik Lindblom – 38
  10. Ove A Lindqvist – 35

***

3 Chacha Sisu (e. Quite Easy-Melody Sahbra), 1.13,2ak*/502.000 kr, har fått sin första avkomma. Hon har nedkommit med ett sto efter Coin Perdu och nästa partner blir Googoo Gaagaa.

Äger gör Håkan Berglund i Brunflo. Chacha Sisu är undan Melody Sahbra (e. Striking Sahbra), 1.13,0/$42.730, som bland annat lämnade Raffle Ticket ($141.395) och Mailman Bob ($108.992) innan hon köptes av Stall Sisyfos för 12.000 dollar i Harrisburg 2009.

I Sverige är hon också mor till duon Eurythmic Sisu (e. Quite Easy), 1.12,1am/729.466 kr, och Frankie Boy Sisu (e. Broadway Hall), 1.14,5ak/166.961 kr.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

4

För de morgonpigga börjar dagen med breddlopp på Solvalla (kl. 11.10) och Stig H Johansson är i farten igen i sulkyn. Han sitter upp bakom egentränade Fixi Mearas i lopp 2 (kl. 11.54) och som vanligt när det handlar om breddtrav är förstapriset 10.000 kronor.

Senare på dagen bjuder Jarlsbergs travbana i Törnsberg på V75-tävlingar (14.05) med Ulf Thoresen Grand International med 250.000 norska kronor till vinnaren. Precis som i Oslo Grand Prix saknas svenskfödda travare. Här är startlistorna!

***

5 Hästkapplöpningssporten i New Jersey ska subventioneras med 100 miljoner dollar de närmaste fem åren av staten efter ett politikerbeslut, inte bara för att personerna inom galopp- och sulkysporten ska kunna behålla sina jobb utan för att göra branschen mer konkurrenskraftig gentemot grannstaterna. I torsdags undertecknades den nya lagen av guvernören Phil Murphy. Han säger i ett uttalande:

Meadowlands får ett årligt tillskott de närmaste fem åren på sex miljoner dollar. Foto: Lisa Photo

– New Jerseys hästkapplöpningsindustri är en viktig ekonomisk motor som stöder tusentals jobb och lockar turister och fans från hela världen. Vår stat har en lång och stolt historia av kapplöpning och vi måste återta vår konkurrensfördel i branschen.

När hörde vi en svensk politker med en sådan inställning till travsporten? För Meadowlands blir det ett tillskott på sex miljoner dollar per år, medan Freehold Raceways årliga del uppgår till 1,6 miljoner dollar.

Jämfört med grannstaterna är New Jerseys bidrag småpotatis…Pennsylvania ger årligen 250 miljoner dollar från intäkterna från slot machines och staten New York delar ut 200 miljoner dollar till hästsporten.

***

6 Montegiorgio bjuder på två penningstinna treåringslopp ikväll – Gran Premio Marche (€50.050) – över sprinterdistans.

I stoavdelningen är tre deltagare fallna efter svenskfödda avelshingstar; Maharajah har duon Bahamia och Barbara Jet till start, medan Zola Bokos bidrag heter Bica Dl. I hingstarnas uppgörelse startar vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning Mister J.P:s son Bleff Dipa.

***

7 Björn Goop dömdes till 2.000 kronor i böter och tre dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö bakom Hossiana Boko på Halmstadstravet igår. Avstängningen är mellan den 18-20 juli och det betyder att han missar V75-tävlingarna på Axevalla under Stochampionatshelgen.

Missar Stochampionatshelgen (lördag/söndag) gör också Jägersros Christoffer Eriksson och Axevallatränaren Rickard Svanstedt på grund avstängning.

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Cleangame till Prix d’Amérique?

Första valacken i Prix d'Amérique. Åland tillbaka på banan. Ny auktionssajt i Sverige ser dagens ljus. Fölrapport. Halvspårskörning förbjuds? Frankrike satsar på sprinterlopp. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cleangame vann ikväll i Vichy och tog sin andra raka seger i banans storlopp. Foto Mia Törnberg
Cleangame vann ikväll i Vichy och tog sin andra raka seger i banans storlopp. Foto Mia Törnberg

1 Jean-Michel Bazires Cleangame kallas av många för ”världens bästa valack”, men den senaste tiden har han svikit sina anhängare. Idag kan han förhoppningsvis visa sig från sin bästa sida i Grand Prix du Conseil Municipal (€90.000) i Vichy, men i framtiden kan det bli ännu större uppgifter…

Valacker har nämligen varit utestängda från Prix d’Amérique, men nu ligger ett förslag att franska travförbundet kommer dela ut ett wildcard till en valack, men under vissa premisser som ännu inte är helt klara. Förslaget som ligger är att franska travförbundet ska välja ut en valack i september eller oktober som får möjlighet att delta i Prix d’Amérique 2021, men då krävs det att den hästen är etta, tvåa eller trea i något av B-loppen. Att det blir en fransk valack ses nog av många som en självklarhet och att det kan bli Cleangame är ingen vild gissning…

***

2 En ny auktionssajt – travera.nu – är under uppsegling med många spännande funktioner och delvis ett nytt att sälja häst i Sverige.

– En flexibel sajt med modern teknik anpassat för framtidens auktioner. Idén bakom sajten är att ge säljaren möjlighet att själv bestämma på vilken dag klubban ska falla; oavsett om det handlar om starthästar, unghästar, delar i avelshingstar, föl, fölston eller något annat intressant, berättar Ola Lernå.

Travera.nu är under uppbyggnad, men ska stå klar inom kort. Redan nu är travera.nu igång som partner till Sweden International Yearling Sale 18 augusti.

– Vårt mål – säger Ola Lernå – är att skapa en attraktiv marknadsplats inom travsporten, där kvalitet och kontinuitet är ledord vi arbetar efter.

***

3 Två banor tävlar idag och Halmstadtravet står som värd för V75-tävlingarna. Gulddivisionen är höjdpunkten, men där saknas Campo Bahia. Conrad Lugauer tar ut sin stjärna i ett femåringslopp utanför V75-kupongen med 150.000 kronor till vinnaren.

Kaj Widell. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Lite senare på kvällen (18.30) har Mariehamn säsongspremiär efter corona-utbrottet och flera svenskar åker i vanlig stil till Ålands-banan. En av dem som gästspelar är Kaj Widell, vilken tillhör de mer sällsynta gästerna i Mariehamn. Startlistorna hittar ni här!

***

4 1.03,6 är den snabbaste avslutningen av en travare som vunnit lopp i världen och det skedde i torsdags på Hoosier Park när treårige valacken Emma Town Bud avrundade sista quartern (402,25 meter) vid seger. Emma Town Bud är fallen efter Conway Hall-sonen Big Stick Lindy (u. Peace A Pie), 1.12,0*/$231.176, som själv avslutade sina snabbaste quarter på 1.08,1 som tvåa.

Emma Town Buds mor Centerfold Lady (e. Credit Winner) kunde också röra på sig. Hon står noterad för en quarter på 1.06,1 som slagen. Här kan Ni läsa om fler snabba avslutningar!

***

5 Al’s Sugarstar (e. Quite Easy-Tricky Woo), 1.11,4ak/264.200 kr, har nedkommit med sin första avkomma.

Al’s Sugarstar med sitt föl efter Muscle Massive. Foto: Privat

– En dotter efter Muscle Massive och hon kommer att betäckas nästa år igen, berättar ägaren Claes Svensson.

Fyra segrar på 28 starter tog Al’s Sugarstar och däribland vann hon ett försök i Stodivisionen. Hennes mor Tricky Woo (e. Speedy Tomali), 1.15,2am/459.000 kr, var tvåa i långa E3-finalen. Totalt fick Tricky Woo 14 avkommor och Elitloppsstartande Rakas (e. Victory Party), 1.10,4ak/4.784.270 kr, sticker ut allra mest.

Själv är Tricky Woo halvsyster med Per Lennartssons Derbyvinnare Jolly Rocket (e. Atas Rocket), 1.11,7ak/4.454.300 kr, och Butterknife (e. Mack the Knife), 1.13,8ak/1.000.500 kr, som vann Slaget vid Axevalla Hed.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

6 Att det är nya kvastar i det franska travförbundet som sopar blir tydligare för varje dag. Nu har Le Trot bestämt att det ska köras ett försök-och-finallopp över sprinterdistans i Frankrike nästa år. Vem som ska ta hand om arrangörskapet är inte bestämt ännu, men en bana som ligger bra till är Hippodrome d’Argentan. Banans sprinterlopp Criterium de Vitesse de Basse de Normandie är en av få löpningar som hålls över den engelska milen i Frankrike för den äldre eliten.

***

7 Mer Frankrike. Andra förslag som ligger på bordet hos det franska travförbundet är att öka antalet autostartlopp från dagens 15 procent till 20. Dessutom vill Le Trot få bort ofoget med halvspårskörningar i loppen. För de som följer loppen i Frankrike – och inte minst på Vincennes – är det vardagsmat med halvspårskörningar. Om något av förslagen blir verklighet bestäms under hösten.