Fokustema
Nyhetssvepet
Läs senare

20 banor betalade ut för lite prispengar

20 banor nallade förra året av de prispengar de fick i anslag till prisersättningar från Svensk Travsport. Endast fyra betalade ut mer än den centrala tilldelningen. Det är en av sakerna som behandlas i dagens nyhetsvep. En annan är: vad gör Robert Bergh i Belgien idag? Och ytterligare en: innebar ATG Live i ComHem i själva verket en försämring för ATG:s bästa och mest trogna kunder?
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

1 Den totala ”balansen” för utbetalningen  av prispengar förra året var att hästägarna fick 4,1 miljoner kronor mindre än vad ST pytsade ut som tilldelning av prismedel. Ett tiotal av banorna hamnade dock inom vad som kan kallas felmarginal med 100.000 kronor mer eller mindre utdelat. De fallen handlar bland annat om ”startbidragsfemhundringar” och matlappar som inte gått på grund av att lopp haft få startande hästar. Men några banor sticker ut.

I positivt hänseende främst Solvalla som pytsade ut 5,2 miljoner kronor mer till hästägarna än vad ST delade ut i prismedel. En stor del av detta är medel som går till tre- och fyraåriga hästar i Margaretas Tidiga Unghästserie. I negativt hänseende var Halmstad ”sämst” på att betala ut tilldelade prispengar; 1,8 miljoner kronor mindre än man fick.

Över halvmiljonen ”fel” hamnade också Östersund (-1,6 mkr), Jägersro (-1,2 mkr), Bollnäs (-1,1), Bergsåker (-0,9),Axevalla (-0,7) och Hagmyren (-0,6).

Här, på travsport.se, kan statistiken studeras och observera att färgmarkeringen grön (märkligt nog eftersom grön normalt indikerar positivt resultat när det handlar om ekonomi och rött negativt) här betyder att hästägarna gick miste om prispengar som ST lade ut till banorna.

***

2 Fyra starter, två segrar och två andrapris. Så har fyraåriga stoet Feel the Rush (e. Muscle Hill – She Wears It Well) inlett sin tävlingskarriär som bara pågått i drygt två månader. Ikväll på Jägersro brottas Jerry Riordans sto med tuffast tänkbara utgångsläge – spår åtta bakom bilen i ett sprinterlopp . Löser hon även den uppgiften? Jägersros tävlingar börjar 18.20, medan Bergsåker serveras lunchtravet med start 12.20. Här är startlistorna till tisdagens tävlingar i Sverige!

Ikväll är det även internetauktion i regi Trottex

Här finns länk till det som bjuds ut, 47 objekt varav några är betäckningar.

***

3Robert Bergh åker idag med norskfödda Jet Voice (e. Jetstile – Parant Victoria) till loppet Grand Prix d’Hiver med 10.000 euro i samlad prissumma (4.800 euro till vinnaren) på den belgiska banan Kuurne. Jet Voice, vilken vann amatörloppet på Vincennes Prix d’Amérique-helgen, startar från 2.875 meter och har 25 meter bakom sig ingen mindre än den forna storstjärnan Traders (e. Ready Cash) som numera tränas av Alain Roussel och för den delen också tolvåringen Ustinof du Vivier (e. Look de Star) vilken en period var en av Frankrikes bästa valacker. Robert Bergh ska köra Jet Voice själv.

***

4 Noll euro blev utdelningen för svensktränade hästar i de sju loppen för äldre eliten under det franska vintermeetinget, kan konstateras efter att den sista uppgörelsen i den kategorin, Prix de Paris, kördes i söndags. Det här är facit för svensktränade hästar från och med Prix de Bretagne den 17 november till och med Prix de Paris i söndags:

Prix de Bretagne (grupp II): Who’s Who oplacerad
Prix du Bourbonnais (grupp II): Who’s Who diskvalificerad
Prix de Bourgogne (grupp II): Activated och Ringostarr Treb diskvalificerade
Prix de Belgique (grupp II): Ingen startande
Prix d’Amérique (grupp I): Milligan’s School och Propulsion oplacerade, Ringostarr Treb diskvalificerad
Prix de France (grupp I): Milligan’s School och Montdore oplacerade
Prix de Paris (grupp I): Usain Henna oplacerad, Short In Cash diskvalificerad

 

***

5 Bland de senaste fölen som fötts sticker Stall Zets Hambletonian Oaks- och Breeders Crown-vinnare Wild Honey (e. Cantab Hall – U.Wanna Lindy) ut. Wild Honey nedkom i helgen med ett hingstföl efter Propulsion, ett av få Propulsion-föl som kommer att födas i år eftersom han förra året inte betäckte fler än 14 ston.

Wild Honey före Trinity Zet på Grosbois. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Kombinationen Muscle Hill över Cantab Hall-döttrar har varit mycket bra. Exempel på den korsningen är döttrarna Ariana G. (u. Cantab It All), Manchego (u. Secret Magic) och hingsten Southwind Frank (u. Flawless Lindy), som varit amerikanska kulltoppar med över två miljoner dollar insprunget. Ytterligare en dollarmiljonär med korsningen Muscle Hill/Cantab Hall är stoet All The Time (u. Cantab It All). Den främsta svenskfödda avkomman med den korsningen är Forfantone Am (u. Tamla Celeber) 1.11,0/3,4 mkr. Det nyfödda fölet Stall Zet kommer på fädernet genom Propulsion alltså ett steg ner från Muscle Hill.

Wild Honey befinner sig på Irland på Ballinasisla Stud.

***

6 ATG Live i ComHems kanalutbud, till 1,6 miljoner hushåll. Det basunerades ut som en stor nyhet för ett par veckor sedan, och en del travspelare jublade. Nu skulle de kunna se ATG live på sin ”riktiga tv”. Men det visade sig vara en halvsanning. Så fort tillfälle finns visas nämligen TV12/TV4-sändningen (onsdagar, fredagar, lördagar och söndagar) även på ATG Live-kanalplatsen. Så det enda som händer vid dessa de största och viktigaste tävlingarna är att samma Kanal75-produktion – med dess överflöd av samma upprepade reklaminslag – visas på två olika kanalplatser hos ComHem-kunderna samtidigt.

De hardcore-travintresserade som tidigare valt att se ATG Live i stället för Vinnare på en annan kanalplats hänvisas nu till andra bildskärmar än tv:n om de vill fortsätta följa de största och viktigaste spelloppen i ATG Live – och fick därför kanske i själva verket en försämring med det ökade utbudet av trav i tv?

***

7 När vi nu ändå är inne på vad ATG gör: Torsdag till söndag arrangerades fem spelpooler (Vinnare) på de stora ridtävlingarna i Göteborg, en i torsdags, en i fredags, två i lördags och en i söndags. Omsättningen i de fem spelpoolerna blev den stadigt stigande skalan 8.044 kr, 14.047 kr, 21.424 kr, 57.406 kr och 58.612 kr – sammanlagt 159.533 kr.

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Redéns besked om Propulsion

Daniel Redéns besked om Propulsion i Paralympiatravet, planerna för Berghs toppfyraåringar, så många miljoner extra finns det i V75-potten och auktionsarenan som blivit ”sjukhus”. Det är några av nyheterna i morgonsvepet Sju nyheter vid sju.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Propulsion. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1Propulsion är titelförsvarare i Olympiatravet/Paralympiatravet och har därmed en fribiljett till finalen på Åby den 25 april. Men huruvida tränaren Daniel Redén tänker utnyttja den återstår att se. Propulsion har inte startat sedan han var oplacerad i Prix d’Amérique sista söndagen i januari, men har tränat på hemma hos Redén.
– Propulsion tränar på lugnt och fint, men jag har inte vässat för att han ska ut och starta tidigt. Jag har inte planerat när han ska starta, det blir inte än på några veckor. Som det verkar nu känns inte Paralymiatravet så aktuellt. Jag får se hur han känns närmare loppet, men det är inget jag jättefokuserar på, sade Daniel Redén till TV12 igår.

***

2Det börjar mullra i trav-Sverige och påskdagens uttagningslopp till Paralympiatravet går verkligen inte av för hackor. Sveriges snabbaste häst i år, Daniel Redéns Sorbet ställs mot Elitloppstrean Makethemark och årsdebuterande Milliondollarrhyme. Och den store vinnaren på förhand är just Sorbet som drog spår fem bakom bilen, medan Milliondollarrhyme (nio) och Makethemark (tolv) brottas med bakspår.
I påsktider är det söndag som gäller för veckans stora V75-omgång, men det värms upp med V75 både torsdag, fredag och lördag. Den ihopsamlade multijackpotten ska lösas ut på Romme och inför veckans tre extra omgångar finns det redan 43 467 930 kronor extra i sjurättspotten. Här är startlistorna till söndagens V75-omgång!

***

3…och på tal om jackpot. Ikväll i Östersund ligger flera miljoner extra i potten efter att det inte blivit någon utdelning för fyra rätt på V64 vid Bollnäs favoritbetonade tävlingar i fredags. V64-omgången avslutas med ett fint kallblodslopp, där bland annat Spang Viktor jagar tredje årssegern för Björn Karlsson. Den segervane norskefödde hästen har vunnit elva av 40 lopp sä här långt. Östersunds tävlingar (första start 18.20) saxas med Halmstad (första start 18.30) och startlistorna till måndagens lopp kan ses och laddas ned här!

***

4Auktionsarena har blivit ”sjukhus”. För många inom travsporten är Agriplex i Western Fair District i London Ontario mest känd som värd för Kanadas största unghästauktion – London Selected Yearling Sale – men numera är auktionsarenans parkeringsplats omgjord till sjukhus för personer som återhämtar sig från covid-19. Den forna auktionsarenan börjar med 180 bäddar med möjlighet att utöka till 500.

***

5Idag ser det ut att komma besked om den norska travsportens vara eller inte vara i coronatider. Det rapporterar norska Trav- og Galopp-Nytt. Det norska Helsedirektoratet väntas ge besked om eventuellt öppnande av norska travbanor under mån dagen och enligt det norska travförbundet DNT:s boss Knut Weum kan i så fall norrmännen vara igång på 48 timmar.

***

6Power slutade tvåa med krafter kvar i lördags – Hail Mary hade lekstuga på Umåker igår. Robert Bergs två fyraåriga Googoo Gaagaa-söner visar musklerna redan i säsongsupptakten på vägen mot Svenskt Travderby. Hail Mary, som precis som i årsdebuten tävlade med dubbla boots på framhovarna, konstrade och galopperade i en omstart, men skötte sig när det väl gällde i ett fyraåringslopp där han belastades med 40 meters tillägg. Från andra utvändigt vred Bergh på 700 meter från mål och via 1.13 sista 800 försvann Hail Mary undan till karriärens sjunde seger på åtta försök.
– Han var rullig och hade svårt hålla fokus i provstarten, så jag visade pisken och han blev skärrad. Det kändes inte bra när ”kör” kom och det blev galopp i den ogiltiga starten. Sedan var det bättre och han kände på sig att han skulle göra något och började ta i strax innan jag attackerade, sade en belåten Robert Bergh till TV12.
Nästa uppgift för Hail Mary blir ett nytt fyraåringslopp i Umeå den 17 april, medan Power siktas mot kval till Kungapokalen.

***

Luc Ouellette.

7Igår var det 24 år sedan Walter Case Jr. och Luc Ouellette delade broderligt på samtliga tio lopp på Yonkers Raceway. Idag lever de segerrika kuskarna utanför travsportens rampljus. Varken Walter Case Jr, 11.049 segrar, eller medan Luc Ouellette, 8.589 vinster, har kört lopp sedan 2017. På svensk mark körde bland annat Luc Ouellette Elitloppet två år i rad 2008-2009, båda gångerna Peter Kleinhans-tränade Enough Talk. Bäst gick det 2008 då duon slutade trea i finalen efter andraplats i försöket. Vann gjorde Exploit Caf.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Elitloppshäst på gång efter lång frånvaro

Ta del av fredags ”Sju nyheter vid sju” med bland annat kall stjärna är tillbaka, varm topphäst nära återkomst och ”Tarzan” gör årsdebut i tävlingssulkyn.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tjacko Zaz har varit borta länge på grund av skadebekymmer. Foto Mia Törnberg
Tjacko Zaz har varit borta länge på grund av skadebekymmer. Foto Mia Törnberg

1 Det blev bara tre starter på vårkanten för Gunnar Melanders och svensk kallblodssports stora stjärna Månprinsen A.M. innan skada satte stopp för säsongen redan i början av maj. Nu är hästen tillbaka, 13 år gammal! I kvällens snabblopp för kallblod i Bollnäs ställs den flerfaldige svenske mästaren mot bland andra Smedheim Solan, som gör comeback på svensk mark där hans främsta syssla i vår och sommar blir avelsarbete.

Månprinsen A.M. och Gunnar Melander. Foto Simon Hagen

Tre banor tävlar i Sverige idag med start på Solvalla (tävlingarna börjar 12.20) och lunchtävlingar. Bollnäs kvällstävlingar (18.20) saxas med breddlopp från Kalmar (18.30).

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

2 Åbytravet och Svensk Travsport har beslutat att köra Paralympiatravet som planerat lördag den 25 april, men med en del förändringar. En stor skillnad är att den totala prissumman i miljonloppet sänks med 815.000 kronor. Förstapriset skulle ha varit 1,5 miljoner och nu uppgår segerchecken till en miljon kronor.

***

3

Det är mycket pengar i potten på V86 nästa vecka. Foto Mia Törnberg

Det är svalt med spelobjekt i dessa coronatider, men travsporten i Sverige är fortfarande igång och intresset för att spela på hästar är högt. I onsdags var V86-omsättningen över 31 miljoner kronor, men ingen lyckades hitta samtliga åtta vinnare och det är jackpot på spelformen kommande onsdag. Solvalla delar på omgången med Åby och åttarättspotten kommer att vara förstärkt med 8.229.199 kronor

Här är startlistorna till nästa veckas V86-omgång och på Solvalla körs bland annat körs Dartster F:s lopp för den äldre eliten.

***

4 Under torsdagen kom beskedet att Svensk Galopp ställer in Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm den 6 juni med anledning av coronavirusepidemin. I USA är det helt tävlingsstopp efter Kalifornia-banan Cal Expo ställt in sina tävlingar i onsdags.

***

5 Tjacko Zaz (e. Crazed) är sedan i början av året på Jörgen Westholms träningslista och under gårdagen kvalade den numera åttaårige valacken i Rättvik. Med tränaren i sulkyn sprang hästen 1.16,7/2.140 meter och lämnade de andra kvalhästarna med flera sekunder.

Tjacko Zaz har totalt startat 36 gånger (10-6-3) och tjänat 1.121.381 kronor. Rekordet, 1.09,5/1.640 meter, sprang hästen i silverdivisionen på Åby våren 2017. Han var då i träning hos Timo Nurmos och den insatsen gav hästen en biljett till Elitloppet, men där blev det galopp i försöket. Hästen har inte startat sedan i augusti 2017 då han slutade oplacerad i Jubileumspokalen. Readly Express vann på 1.09,9a/2.140 meter och Tjacko Zaz noterade 1.10,5.

***

6

Stefan Melander, Travtränare, Travkusk, Sulkysport, Travsport
Stefan Melander. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Stefan Melander gör årsdebut i tävlingssulkyn idag. Solvallatränaren kör USA-importen Fire n’Fury (e. Explosive Matter) i lopp 1 på hemmabanan och han är lite senare igång än 2019. Förra säsongen körde han sitt första lopp den 6 mars. Totalt vann han tio av 109 styrningar 2019 och körde in över 1,4 miljoner kronor.

På stallet har Melander full form. Hans hästar har startat 191 gånger (26-23-23) i år och tjänat nästan 3,7 miljoner kronor. Med den siffran är han tvåa i tränarligan i Sverige 2020. Peter Untersteiner gick under torsdagskvällen upp i topp. Halmstadtränarens stall har sprungit i 3.742.318 kronor hittills i år.

***

7 Jan Hellstedt var Mantorptränare fram till 2016 då Vaggeryd blev hans nya hemmabana på grund av tuffare regelverk för vilken bana tränarna skulle tillhöra. Hellstedt har sin gård i Gränna, vilken räknas till Vaggeryds banregion. Nog om detta – den här punkten handlar om att Jan öppnar en filial på Mantorptravet. Han har för dagen 31 hästar på träningslistan och filialen omfattar sex travare.

– Jag har hyrt in mig hos Lennart Forsberg med personal. Med bara sju mil hemifrån kommer jag naturligtvis också att vara där själv en hel del. Det är roligt att vara tillbaka på Mantorp igen även om det bara handlar om en filial. Jag var ju tränare på Mantorp under flera år och ser fram mot detta upplägg. Träningsbanorna på Mantorp håller ju hög nivå under årets samtliga tolv månader, säger Jan Hellstedt till Mantorptravets hemsida.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Prispengarna sänks med 20 procent!

Sänkta prispengar. Alla 1.09-travarna i världen 2020. Nya regler för corona-viruset. Kriterievinnare tillbaka. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

1 Corona-viruset slår hårt mot hästsporten runt om i världen. Från och med måndag sänks prispengarna i Australien med 20 procent och det gäller inte bara sulkyhästarna, utan även galopp- och hundsporten. Spelomsättningen i Australien har backat med mer än 50 procent sedan corona-virusets intåg och ingreppet görs för att försöka rädda kapplöpningsindustrin från konkurs.

Från ”down under” kan också meddelas att det nya zeeländska storloppet Nya Zeeland Trotting Championship ($100.000) i Addington Raceway på fredag är inställt.

***

2 Sex hästar har travat under 1.10 i världen i år och den senaste är Daniel Redéns Sorbet (e. Super Photo Kosmos), vilken vann i Eskilstuna i tisdags på 1.09,8a/1.640 meter.

Förutom Sorbet har följande kvintett varit under 1.10-strecket; Tight Lines (e. Yankee Glide), 1.09,2, Jl Cruze (e. Crazed) 1.09,2, Vivid Wise As (e. Yankee Glide) 1.09,7, Home’n Dry (e. Credit Winner) 1.09,8 och Pappy Go Go (e. Tad the Stud) 1.09,8.

Tight Lines, Home’n Dry och Sorbet har gjort sina tider på tusenmetersbanor, Vivid Wide As på 1.300-metersbana och Jl Cruze och Pappy Go Go på milebanor.

***

3 Hard Times (e. Coktail Jet-Tigerlily), 1.11,6am/3.022.221 kr, är tillbaka i Sverige efter en sejour i Frankrike hos Jean-Michel Bazire. Där slutade han tvåa i Prix de Boissy-Saint-Leger och Prix du Cantal bakom Elvis du Vallon respektive Carioca de Lou. Totalt blev det nio starter (0-2-0) på Vincennes och utflykten till Frankrike inbringade 36.500 euro, eller närmare 380.000 kronor.

trav, travsport, sulkysport, östersund, v64
Så här såg det ut när Hard Times plockade ned Von Wise As i ett fyraåringslopp i Östersund på nya banrekordet 1.11,7a/2.140 meter. Foto Mathias Hedlund

Nu har tränaren Ola Åsebö tagit hem den norska Kriterie-vinnaren till Bergsåker och den 7 april ska han kvala på hemmaplan med Ulf Ohlsson i sulkyn. Här är startlistan!

***

4 Svensk Travsport har beslutat att pausa såväl provlopp som bygdetrav. Däremot kommer landets travbanor hålla öppet för träningskörning under tränarens eget ansvar, enligt de tider och regler som varje travsällskap beslutar, skriver travsport.se.

***

5 Travsporten står stilla i Norge i coronatider. Det hindrar inte norska hästar från att göra visiter på svensk mark. En hel del dyker upp på Åby ikväll, bland annat fyra hästar från championtränaren Frode Hamres stall. Encore Un Sisu med tre raka segrar och Sofies Case (två raka) är några av dem som startar inom V64, som är kryddat med jackpot. 1.514.417 kronor har flyttats över till kvällens sexrättspott.

Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Förutom Åby (första start 18.20) tävlar även Örebro på kvällen (första start 18.30), medan lunchen serveras i Rättvik (första start 12.20). Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

6 Ni har väl inte missat Sulkysports Treåringskoll? Igår tog vi pulsen på de dyraste ettåringarna – de som kostade en miljon eller mer på auktion – och som fyllde tre år vid årsskiftet.

***

7 Presidenten för fransk galopp – Edouard de Rothschild – har i dagarna uttalat en stor oro för galoppsporten i Frankrike och han noterar att tränarna äger- eller deläger 80 procent av galopphästarna i träning. Och Edouard de Rotschild tillägger – ”det är ingen större skillnad i travet”.

Nu snackas det om: