Fokustema
Readly Express avelsinhopp
Läs senare

20 ston blev 60

Readly Express två veckor i avel i april överträffade förväntningarna. Planen var att han skulle betjäna ett 20-tal ston. Det blev det tredubbla!
Av
Lars G Dahlgren
Readly Express. Foto: Mia Törnberg.
Readly Express. Foto: Mia Törnberg.

– Det var en udda situation och vi visste inte hur det skulle fungera. Nu kan vi säga att det gick fantastiskt bra. Ja, det återstår ju att se om stona blivit dräktiga också, men det finns ingen anledning i nuläget att tro att det inte ska bli normalresultat, säger Menhammars stuterichef Johan Hellander.

Strax före påsk kom nyheten att Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express trots allt skulle stå i avel i år, efter att inriktningen tidigare varit enbart tävling under 2018. Eftersom tanken är att Readly Express ska försöka vinna Elitloppet kunde dock betäckningsarbetet inte inkräkta för mycket på träningen. Readly Express ägare Rolf Andersson stod under hård press från uppfödare om att trots allt låta hingsten betäcka i år, och det landade i en kompromiss:

Readly Express skulle stå till tjänst på Menhammar två veckor efter påsk och de ston han betäckte bara få denna enda chans, en brunst, på sig att bli dräktiga. Planen var att Readly Express skulle tappas på sperma sex gånger, måndag, onsdag och fredag, under de två veckorna närmast efter påsk.

– Vi gick ut med målsättningen 20 ston eftersom vi inte visste varken hur bra spermakvalitet Readly Express skulle ha när han kom hem från Frankrike eller hur tillgången på ston med bra brunster skulle vara. Det visade sig att det var överdådigt bra gällande båda sakerna. Så det blev runt 60 ston betäckta innan det var klart, säger Johan Hellander och fortsätter:

– Det känns som varenda uppfödare i Sverige som haft något sto som legat ”rätt i brunstcykeln” de här veckorna har velat använda Readly Express. Intresset har varit överväldigande och vi tog bokstavligt talat vara på varenda droppe hingsten lämnade. Tack vare ett fantastiskt bra jobb av alla som varit inblandade på olika stuterier blev det här udda upplägget över förväntan.

Hur många föl kan det då förväntas bli?

– Vi har börjat dräktighetskolla de ston som betäcktes först och det ser bra ut. Normalt utfall på dräktighet per brunst är runt 50 procent, och som spermakvaliteteten och mängden var finns ingen anledning att tro att Readly Express inte ska klara det. Ett utfall på 40-60 procents dräktighet skulle vara normalt.

Runt 30 Readly Express-föl blir det alltså i så fall födda 2019…inte så illa på ett tvåveckors avelsinhopp samtidigt som Elitloppsformen ska slipas…

”Större hysteri än med Nuncio”

 

Fokustema
Nyfödd
Läs senare

Prowess fick Ready Cash-sto

Prowess Kronos har nedkommit med sitt femte föl och det blev ett sto efter Ready Cash.
Av
Ola Lernå

Prowess Kronos vann själv åtta lopp på tolv starter och är syster med hästar som miljonärerna Jacky Glide, Oliver Kronos, Treasure Kronos och Very Kronos.
Stall Nyx äger Prowess Kronos.

Stoföl efter Ready Cash – Prowess Kronos. Foto Privat
Fokustema
Avel
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Stochampionatsvinnaren till avel

Stochampionatsvinnaren Galactica har gjort sin sista start.
Den fantastiska resan som uppfödaren och tränaren Malin Bergström får vara med om går därmed in i ett nytt kapitel.
Av
Ola Lernå
Galactica avslutar tävlingskarriären och ska bli mamma. Foto Mia Törnberg
Galactica avslutar tävlingskarriären och ska bli mamma. Foto Mia Törnberg

Galactica är uppfödd och ägd av Malin Bergström som också tränat Super Photo Kosmos-dottern genom nästan hela karriären. Triumfen i Stochampionatet 2016 med Lars-Åke Söderholm i sulkyn är tveklöst höjdpunkten. På 40 starter blev det nio segrar, 2,2 miljoner intjänat och rekordet 1.10,7.

Fakta

Galactica-fakta

Sto 7 år
e. Super Photo Kosmos – Humla Laday e. Buzzin Brian
Uppfödare: Malin & Jonas Bergström
Ägare: Malin, Jörgen & Viviann Bergström
Tränare: Malin Bergström
Körsven: Lars-Åke Söderholm
Meriter: Vinnare Stochampionatet, V75-lopp, fyra Breeders Crown

Expandera

Galactica har bokat plats hos Cantab Hall-sonen Explosive Matter.
Tanken var att Galactica skulle göra ytterligare en start och hon är anmäld till hemmabanan Eskilstuna på söndag.
– Hon hostade i dagens jobb och därmed är ingen start aktuell. Hon är så otroligt värdefull för oss och det är dags för en ny spännande karriär som mamma, säger Malin Bergström.

Fokustema
Elitloppet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Det blev ett mäktigt avslut”

– Det här var det näst bästa slutet som det kunde bli och Readly Express fick ju sin hyllning från Elitloppspubliken.
Det säger Readly Express ägare Rolf Andersson dagen efter Elitloppet, där Readly Express vann försöket och ströks för hälta i finalen.
Av
Lars G Dahlgren
Readly Epress ägare Rolf Andersson. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Readly Epress ägare Rolf Andersson. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Hästen är så klok att han själv sade ifrån att han inte kunde vara med i finalen. Readly Express hade fått ont i en hov i samband med försöket, och det var kloka beslut som fattades av de som var inblandade i att stryka hästen. VI är också tacksamma mot måldomaren Björn Wikander som gav tillåtelse att skjuta på starten en minut, för att Readly Express skulle kunna få tacka för sig framför Elitloppspubliken och få sin hyllning. Det kändes väldigt bra för oss också att få uppleva det. Det blev ett mäktigt avslut, säger Rolf Andersson.

Men det måste samtidigt kännas tråkigt att missa självaste Elitloppsfinalen, som skulle bli sista loppet i karriären?

– Fast det här kunde ju ha hänt till exempel redan i Cagnes-sur-Mer eller i Finlandia Ajo. Då hade vi kanske inte ens kommit hit, till Elitloppet. Vi kan inte vara annat än tacksamma för det Readly Express gjort och gårdagen blev den hyllning som hästen var värd att få av Elitloppspubliken. På det sättet blev gårdagen vad vi hoppades på att få vara med om, säger Rolf Andersson.

Readly Express har nu fölston bokade som ska betäckas redan denna vecka, och stonas ägare behöver inte känna sig oroliga enligt Rolf Andersson.

Readly Express hyllades av Elitloppspubliken innan han lämnade banan som struken i finalen på grund av en ond hov. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

– Jag har pratat med Readly Expresss skötare Inga Perk idag och hon säger att Readly Express är pigg och fin och mår bra på alla sätt, förutom att han är öm i den där framhoven. Förmodligen är det inte allvarligare än att det var som att springa med en sten i skon för en löpare. Readly Express veterinär Nicolas Dimitri har kontakt med Menhammars stuteriveterinär Johan Hellander. De är rutinerade och kloka, och den onda framhoven ska inte orsaka att Readly Express inte kan hoppa på spermasamlingsbocken. Eftersom det bara blev ett lopp, när han var förberedd för att springa två, är Readly Express heller inte trött eller stel på det sätt som han kanske varit om han vunnit finalen…Meningen är att han ska tappas på sperma redan imorgon tisdag, säger Rolf Andersson och avslutar:

– Inga Perk följer med från Timo Nurmos till Menhammar och ska vara med hästen och installera Readly där den kommande veckan. Det blir ett bra och mjukt avslut för både Inga och Readly Express när han nu slutar tävla efter att hon skött honom i fyra och ett halvt år, säger Rolf Andersson.