Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Dyraste stona genom tiderna

Åby polisanmäler stöld. De dyraste ettåringarna. Bokslut för 70:e säsongen. Svanstedts böter i Hambletonian. Sju kallblod till avelsvärdering med norsk ringräv. Svenskfödd elvaåring i topp i Italien. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Eyewink Kronos och Mesmerize’em Foto Lina Alm Racing Media & Simon Hagen/Sulkysport
Eyewink Kronos och Mesmerize’em Foto Lina Alm Racing Media & Simon Hagen/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 I tisdags såldes det dyraste ettåriga sto på en svensk auktion genom tiderna. Hela 3,1 miljoner tyckte Björn Goop att det var värt att lägga upp för Eyewink Kronos (e. Muscle Hill-Oyster Kronos) på Sweden International Yearling Sale på Solvalla.

Eyewink Kronos såldes för rekordbelopp. Foto/film: Lina Alm Racing Media.

Nedan listar Sulkysport de tio högsta priserna som betalats för ston på ettåringsauktioner i Sverige:

Namn (stamtavla) – Pris (SEK) – Auktion/år

 • Eyewink Kronos (e. Muscle Hill-Oyster Kronos) – 3.100.000 – Yearling Sale 2021
 • Mesmerize’em* (e. Father Patrick-Face’em) – 1.600.000 – Yearling 2019
 • Romantic Tile (e. Walner-Andie Sophia) – 1.600.000 – Yearling Sale 2020
 • Nonpareil Kronos (e. Viking Kronos-Bell Power) – 1.500.000 – Kolgjini Sales 2008
 • Galaxy Am (e. Muscle Hill-She Loves You F.I.) – 1.500.000 – Kolgjini Sales 2017
 • Mary Mee (e. Walner-Mary’s Out Cruisin) – 1.500.000 – Yearling Sale 2021
 • Ivory Boko (e. Muscle Hill-Frances Lavec) – 1.400.000 – Wenngarn 2016
 • Elegance Kronos (e. Muscle Hill-Pampered Winner) – 1.400.000 – Yearling Sale 2021
 • Nice Kronos (e. Viking Kronos-Sweet Sound) – 1.250.000 – Kolgjini Sales 2008
 • Hipster (e. Cantab Hall-Salma Boko) – 1.250.000 – Kolgjini Sales 2015
 • Carolina Reaper (e. Muscle Hill-Dame Lavec) – 1.250.000 – Kolgjini Sales 2017
 • Hillary Hill (e. Muscle Hill-Laurel America) – 1.250.000 – Yearling Sale 2018

Fotnot: *Mesmerize’em har döpts om och heter numera It’s Only Love.

***

2

Captain Corey och Åke Svanstedt. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Åke Svanstedt uppgav inte att Captain Corey skulle tävla barfota i Hambletonian Stakes till arrangerade banan Meadowlands, vilket skapat viss uppståndelse bland spelarkåren, vilket Sulkysport rapporterat om tidigare.

Nu har också domarna sagt sitt på Meadowlands. Åke Svanstedt får böta 500 dollar för att han missade att meddela barfotakörningen.

***

3 Lindesberg gör årsbokslut med lunchtrav idag – första start klockan 12.20 – och redan nu står det klart att Timo Nurmos blir tränarchampion, medan hans landsman Mika Forss blir segerrikaste kusk.

Timo Nurmos har 45,5 i segerprocent på Fornaboda i år – 15 vinster på 33 starter. Han finns också på plats med flera hästar under finaldagen och däribland med treåriga debutanten Seeuneversister (e. Ready Cash-Highland Strikes), vilken körs av Mika Forss.

V64-tävlingarna hålls på Östersundstravet (18.20) och på programmet står Jämtländskt Montémästerskap både för varm- och kallblod med 75.000 kronor i förstapris.

Bollnästravet (18.30) bjuder på Tillmansduellen, där det första försöket hålls för B- och K-licensinnehavare, medan det andra är öppet A-tränare. De fem främsta ekipagen går vidare till final senare under kvällen och där väntar ett förstapris på 50.000 kronor.

Startlistorna kan laddas ner här!

***

4 Sju avelshingstar har anmälts till kallblodens avelsvärdering på Wången den 17-18 september och en miljonär finns bland hästarna som ska synas och det handlar om Philip Lyn som är också mest rutinterad i sammanhanget både vad det gäller ålder (elva år) och starter (110).

Anmälda till avelsvärderingen

Namn (ålder, stamtavla) – Rekord/Prispengar/Resultat

 • Guli Atom (5 år e. Briskeby Philip-Ternemy)
  1.27,1am/161.500 kr. 9 st: 2-1-0.
 • Monster Mustasch (4 år e. Monster Monsun-Myrs Lillith)
  1.22,2ak/204.845 kr. 23 st: 2-3-4.
 • Mjölner Malvin (3 år e. Mjölner Herkules-Marine Stjerne)
  1.26,2ak*/209.500 kr. 9 st: 2-1-1.
 • Philip Lyn (11 år e. Briskeby Philip-Tangen Pia)
  1.21,7ak/1.302.715 nok. 110 st: 23-12-8.
 • Soldhöjdens Drake (4 år e. Lome Brage-Dalsjento)
  1.22,4ak/497.400 kr. 19 st: 3-3-3.
 • Tekno Viking (5 år e. Norheim Faksen-Tenko Jenta)
  1.23,3m*732.106 kr. 32 st: 14-5-2.

***

5

Kristofer Jakobsson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I kölvattnet av Åby Stora Pris har Björn Goops körsvensdress på en skyltdocka blivit stulen. Åbytravet har polisanmält händelsen.

Denna travnyhet har blivit hett stoff, inte bara i lokaltidningen Mölndals-Posten utan också varit uppe på tapeten i Nyhetsmorgon på TV4. Här kan ni lyssna på Morgon i P4 Göteborg (2.53,30 in i klippet).

– Någon har helt enkelt tagit med sig skyltdockan runt 09.30-10.00 på söndag morgon och klätt av skyltdockan och lämnat den ensam på en mörk toalett och tagit med sig dressen, säger Åbytravets marknadschef Kristofer Jakobsson.

Björn Goops dress är värderad till 20.000 kronor.

***

6 Klart med extrastämma på Charlottenlund. Den 8 september blir det extra generalförsamling i Det Danske Travselskab. Sulkysport har tidigare rapporterat att 52 medlemmar väckt misstroendevotum mot styrelsen.

Banans nuvarande styrelse har – förutom Theodor Nielsen – föreslagit att den klubbade ”Åby-modellen” som togs vid årsstämman den 16 juni ska upphävas, skriver travservice.dk.

***

7 Minns Fredrik Perssons unghäststjärna Boys Going In (e. Going Kronos-Namura) som vann Vårfavoriten, Premio Going Kronos och slutade trea i Konung Gustaf V:s Pokal?

Boys Going In (utvändigt) håller undan till seger.

Han försörjer sig i Italien sedan flera år tillbaka och har hunnit bli elva år gammal. I tisdags tog han sin andra seger för säsongen i Premio Rotary Club Cesena Valle del (€4.180) tillsammans med Vinczenco P. Dell’Annunziata på 1.15,7a/2.060 meter på Cesenas 800-metersbana och han fick jobba för att hålla undan från spets för invändigt spurtande Arrow Wf.

Fokustema
Axevalla
Läs senare

Drömstart för Elias

När Marc Elias under tisdagkvällen startade sin första egentränade häst blev det seger direkt.
Nu går 28-åringen den avslutande delen av proffstränarkursen och hoppas kunna ta ut A-licensen den 1 februari.
– Förhoppningen är att börja med tolv hästar och jag tycker att vi redan har ett spännande material, säger Marc Elias.
Av
Emil Persson
En start som tränare – och en seger. Så har Marc Elias börjat tränarkarriären på egna ben. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
En start som tränare – och en seger. Så har Marc Elias börjat tränarkarriären på egna ben. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Den femårige valacken Remus Eck (e. Look de Star) var Elias första starthäst som egen tränare och det blev alltså seger direkt.
Med sex längders marginal vann hästen på 1.14,5a/2.140 meter i lag med Malte Handfast medan Elias själv befann sig på Wången för den avslutande veckan av proffstränarkursen.
– Att följa på distans var mer nervöst än när man kör själv. Hästen är svår från start, men jag visste att han skulle kämpa om segern om han bara klarade av de första 100 meterna. Hästen var jättebra, säger Marc Elias.

Någon större ära tar han dock inte åt sig för segerloppet.
– Det är Stall Lugauer som gjort jobbet med hästen; han har bara varit här i tio dagar, men visst hade det inte kunnat börja bättre än vad det gjorde.

Sedan september befinner sig Elias och hans Sambo Line Bach-Skallberg på Axevalla. Elias har under hösten arbetat med unghästarna åt Ulf Stenströmer.
– Går allt bra på proven nu är tanken att jag ska ta ut proffslicensen den 1 februari. Jag har fem hästar på min träningslista i nuläget och Line har tre på sin så totalt har vi åtta. Det finns plats för tre-fyra stycken till och det vore bra om vi kan börja om vi kan börja med tolv hästar.

”Träningsmöjligheterna finns”

Den geografiska position som Axevalla kan erbjuda med närhet till många banor var en av anledningarna till att Elias hamnat på just Axevalla.
– Det fanns andra banor med i bilden också innan beslut togs och jag vill gärna undvika att hästarna ska behöva övernatta inför till exempel kval till ett klassiskt årgångslopp. Jag fick ett jättebra mottagande på Axevalla och det kändes som de verkligen ville få till något bra. Jag tycker att alla träningsmöjligheter finns här som jag behöver så jag är nöjd med mitt val.

Bland hästarna som finns på duons träningslista finns bland annat fyra hästar ägda av storhästägaren Karin Walter-Mommert samt en tvåårig Southwind Frank-avkomma ägd av Knutsson Trotting.
– Riktigt kul att få deras förtroende. Karin Walter-Mommert har bland annat Tom’n JerryDiamant här i stallet samt en fyraåring som heter Lindstedt Boko som vunnit elva av 18 starter. Jag har velat låta hästarna acklimatisera sig ordentligt här och ge dem den tid de behöver. De har varit här i tre veckor nu och allt rullar på bra, men vad det gäller Lindstedt Boko blir det ingen start förrän senare i vinter eller början av våren, avslutar Marc Elias.

Fokustema
Startlistor
Läs senare

Vem tar guld i Silverstoet?

Pine Princess, Volita du Ling, Felicity Shagwell och Grande Diva Sisu finns bland hästarna som vunnit tvååringsloppet Silverstoet på Axevalla.
På tisdag gör nio hästar upp om segern i årets upplaga.
Av
Mathias Hedlund
Laiza Westwood vid vinst för Magnus A Djuse. Foto Gunilla König/stalltz.se
Laiza Westwood vid vinst för Magnus A Djuse. Foto Gunilla König/stalltz.se

Silverstoet på Axevalla har körts sedan 1980 och sett flera talangfulla ston bland vinnarna. På tisdag kämpar nio tvååriga ston om förstapriset 100.000 kronor på Axevalla.

Mest meriterad i sällskapet är Mattias Djuse-tränade Laiza Westwood (e. Uncle Lasse), som hunnit med sex starter som tvååring och slutat tvåa i Breeders Crown och fyra i Svampen.

Björn Goops Elegance Kronos (e. Muscle Hill) har inlett tävlingskarriären med två segrar på tre starter.

Startlista Silverstoet 2022
Axevalla, tisdag – 1.640 meter autostart:

 1. Wanheda (e. Daley Lovin) – Dwight Pieters (Birgitta Strandäng)
 2. Love Me A.F. (e. Love You) – Stefan Persson (Anna Forssell)
 3. Pearl Lane (e. Brillantissime) – Roger Malmqvist
 4. Mary Rover (e. Father Patrick) – Adrian Kolgjini
 5. The Queen Is Back (e. El Mago Pellini) – Anders Svanstedt (Tomas S Andersson)
 6. Elegance Kronos (e. Muscle Hill) – Björn Goop
 7. Ni Hao Bros (e. Nuncio) – Wim Paal
 8. Laiza Westwood (e. Uncle Lasse) – Carl Johan Jepson (Mattias Djuse)
 9. Bys Bnowflake (e. Fourth Dimension) – Thomas Dalborg (Tommy B Andersson)

Här är startlistorna till Axevallas tävlingar på luciadagen.

Fokustema
Italien (uppdaterad)
Läs senare

Bepi Bi åter en vinnare

Sweden Cup-vinnaren Bepi Bi föll i sitt försökslopp till Gran Premio Coppa di Milano (€40.400), men revanscherade sig i finalen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Sweden Cup-vinnaren Bepi Bi var tillbaka som en vinnare i finalen av Gran Premio Coppa di Milano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Sweden Cup-vinnaren Bepi Bi var tillbaka som en vinnare i finalen av Gran Premio Coppa di Milano. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Försök och final var upplägget i Grupp III-klassade Gran Premio Coppa di Milano (€40.400) som avgjordes på La Maura-banan i just Milano under onsdagen.

Alessandro Gocciadoro hade de två stora favoriterna på förhand i försöksloppen, men brände med Sweden Cup-vinnaren Bepi Bi (e. Donato Hanover) i det inledande.
Trots bakspår kom hästen tidigt till ledningen, men ringrosten var påtaglig då han inte startat på fem månader och sista biten fick han se sig passerad av Giuseppe de Filippis-styrde Back On Top (e. Exploit Caf) som gått med i rygg.
En häst som blott hade tjänat 46.786 euro före onsdagens start och som med andra ord är startberättigad i Klass I på svensk mark!

Back On Top vann loppet på 1.13,2a/1.650 meter medan den andra försöksvinnaren Zorro Wind kom hem på 1.12,5.
Alessandro Gocciadoros häst som vann Big Noon Pokalen på Bjerke i november fick ett perfekt lopp i andra utvändigt, attackerade i slutkurvan och plockade ner stallkamraten Generaal Bianco (e. Ufo Kievitshof) med lätthet sista 50 meterna.

Till finalen ströks dock Zorro Wind och det lämnade manegen öppen för Bepi Bi. Alessandro Gocciadoro valde att köra bakifrån och fick en perfekt resa i andra utvändigt med sin femårig.
När 400 meter återstod spelade han ut attacken och Bepi Bi vann loppet lekande lätt på 1.12,2a/1.650 meter vilket gav 8.523 euro i belöning.
Agrado (e. Ganymede) slutade tvåa och Bessie di Poggio (e. Sebastian K.) nöp tredjeplatsen.