Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

21 oslagbart för Kontio?

Jormas strålande statistik, Stig H toppar i historien, Kriterievinnare möts i sista storloppet, Persson tävlar både i öst och väst, och svenskt på två fronter i Frankrike.
Här är ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Jorma Kontio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Jorma Kontio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Svenske Derbyvinnaren Calgary Games (e. Readly Express) är den store favoriten i finalen av Grand Prix de l’U.E.T. med två miljoner kronor till vinnaren. Tränaren Timo Nurmos har vunnit loppet två gånger, men kusken Jorma Kontio är snäppet värre.

Kontio är minst sagt rutinerad i Europaderbysammanhang och en av de segrar bland hans över 11.000 segrar i kuskkarriären som han minns mest kom 1992. Platsen var Tammerfors och Jormas segervapen inför en stor hemmapublik var finske Jexpress Dahlia (e. Express Pride).

20 gånger har han kört finalen och Jorma har dessutom vunnit med Nurmos-tränade duon Readly Express (e. Ready Cash) och Villiam (e. Muscle Hill). Dessutom har Jorma slutat tvåa med Louise Laukko (e. Fly Caster), Pietro Fling (e. Barbeque), Rydens Sensation (e. Alf Palema) och Max Prix (e. S.J.’s Photo), samt trea med Eller (e. Flying Irishman). Åtta av 20 starter bland de tre bästa alltså!

Sulkysport har plockat fram smått & gott om från Europaderbyts 36-åriga historia – och alla punkter hittar Du här!

***

2Sören Nordin är kungen i Svensk Mästerskaps historia med tolv tränarsegrar, tät följd av Stig H Johansson på elva triumfer. Stonas svenska mästerskap har inte alls lika lång historia som öppna SM – kördes första gången 1939 – utan premiärupplagan med SM-status hölls 1987. Fast det var först år 2000 som könen delades upp på allvar och tävlade om samma stora prischeck. Då föddes Sto-SM.

Bäst i Sto-SM-historien då? Ja, Stig H Johansson toppar statistiken med fyra triumfer. Hans vinnare som tränare under åren är Carina Crown (e. Delvin Kosmos), Krama Käll (e. Spotlite Lobell), Ida Briljant (e. Tibus) och Starlet (e. Pine Chip). Åke Svanstedt skuggar med tre vinnande ston, medan Robert Bergh, Petri Puro och Peter Untersteiner tagit två segrar vardera.

Av tränarna bakom hästarna i årets SM-final för ston har Bergh, Timo Nurmos och Daniel Redén vunnit loppet tidigare.

***

Very Kronos. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Vem vinner då Svenskt Mästerskap och Sto-SM 2021? Sulkysports tipsexpert Emil Persson har gnuggat geniknälarna i arbetet med spelanalyserna och skriver:

”Desto lurigare tycker vi att de båda SM-loppen för den äldre eliten är. Honey Mearas (V75-1) står inför en tuff prövning mot äldre ston och i den öppna klassen har titelförsvararen Very Kronos (V75-7) lottats till bakspår. De loppen är streckkrävande och det är där vi får hoppas att något kan hända för att vi ska få lite värde i vårt system.”

Men självklart plockar han fram sin vinnare även i dessa lopp. Här är hela den stora tipsgenomgången inför V75 med ranking av alla hästar, analyser, spetsstrider och systemförslag.

***

4Den svenske Kriterievinnaren mot den norske. I eftermiddag möts Brenne Odin (e. Moe Odin) och Tangen Minto (e. Bork Odin) i Biris Uppfödningslopp med 300.000 kronor till vinnaren. Det största loppet för kullen efter de båda Kriterierna avgörs direkt i en final utan föregående försök och har samlat de flesta av de treåriga kallblodstopparna.

En svensktränad häst gör ett försök mot de norska stjärnorna. Jan-Olov Persson plockar ut Teknograbben (e. Tekno Odin), som slutade trea i Kriteriet på Dannero och har vunnit fyra av nio starter hittills i karriären.

Startlista Biris Uppfödningslopp
2.100 meter autostart

 1. Gjärla Prinsen (e. Ingbest) – Geir Flåten
 2. Holter Odin (e. Moe Odin) – Vidar Tjomsland (Öystein Tjomsland)
 3. Baias (e. Smedheim Solan) – Per Oleg Midtfjeld
 4. Brenne Odin (e. Moe Odin) – Åsbjörn Tengsareid (Jens Kristian Brenne)
 5. Tangen Ove (e. Lome Kongen) – Vidar Hop (Öystein Tjomsland)
 6. Smedheim Braut (e. Bork Odin) – Eirik Höitomt (Öystein Tjomsland)
 7. Tangen Minto (e. Bork Odin) – Tom Erik Solberg (Öystein Tjomsland)
 8. Teknograbben (e. Tekno Odin) – Svein Ove Wassberg (Jan-Olov Persson)
 9. Trö Kasper (e. Bork Odin) – Öystein Tjomsland
 10. Pave Sokken (e. Moe Svarten) – Thomas Mjöen (John Mogset)

Dessutom startar Persson Wilda Leffe (e. B.W.Modde) i tröstloppet med 40.000 kronor till vinnaren. Även denne körs av Svein Ove Wassberg som skördat framgångar med Persson-hästar tidigare. Han satt i sulkyn bakom vinnande Dunungen (e. Smedheim Solan) i Stokriteriet på Bjerke i september.

Det är idel kallblodslopp på Biri denna lördag och svenskfödda Stoderbyvinnaren Monster Merete (e. Monster Monsun) startar ensam från 60 meters tillägg i finalen av Veikle Balder Cup för fyraåriga ston, där även Årjängs Frode Larsen har med Fjord Stina (e. Bork Odin). Bergsåkeramatören Karen Kvåle Eriksen reser med Theofaksa (e. Norheim Faksen) till DNT:s Femåringslopp för ston, medan Båda loppen har 125.000 kronor till vinnaren.

***

Jan-Olov Persson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

5…men Jan-Olov Persson åker inte till Norge för att se sina hästar. Istället för västerut drar han österut till finska Åbo där det väntar Nordiskt Mästerskap för kallblod med 30.000 euro till vinnaren. Där startar han två hästen och väljer själv att köra svenskfödde Bellfaks, medan Olli Koivunen anlitas bakom Smedheim Solan.

Förutom gamla kända finska märken som Evartti och Jokivarren Kunkku, dyker den nye finske stjärnan – blott sexårige – Parvelan Retu (e. Lilsing) upp. Denne har vunnit 37 av 40 starter och aldrig varit sämre än trea hittills i karriären.

Förutom Perssons två hästar plockar Hagmyrenkollegan Jan-Ove Olsen också ut en duo i form av Kong Henry och Faks Nils.

Startlista Nordiskt Mästerskap
2.100 meter autostart

 1. Vixeli (e. Viesker) – Tapio Perttunen
 2. Kong Henry (e. Lome Kongen) – Harri Koivunen (Jan Ove Olsen)
 3. Evartti (e. K.M.Nopsa) – Santtu Raitala (Antti Ojanperä)
 4. Jokivarren Kunkku (e. Turo) – Jukka Torvinen (Antti Ojanperä)
 5. Smedheim Solan (e. Bork Odin) – Olli Koivunen (Jan-Olov Persson)
 6. H.V.Tuuri – struken
 7. Nyland (e. Feseth Lynet) – Antti Ala-Rantala
 8. Faks Nils (e. Järvsöfaks) – Seppo Markkula (Jan-Ove Olsen)
 9. Stallone (e. Frans) – Ilkka Nurmonen (Ossi Nurmonen)
 10. Bellfaks (e. Järvsöfaks) – Jan-Olov Persson
 11. Landen Paukku (e. Jänkä-Jussi) – Jani Suonperä
 12. Parvelan Retu (e. Lilsing) – Hannu Torvinen (Petri Laine)

***

6Guldjakt i massor på Åby (start 14.45) och dessutom tävlingar på två andra banor. Så ser denna lördag ut i trav-Sverige.

Boden (start 11.10) inleder med breddlopp, där en häst med två segrar på de tre senaste starterna dyker upp. Hur kan det gå till? Jo, i breddlopp för kallblod kan hästar med över 500 startpoäng vara med – med 20 meters extra tillägg – och så blir det för finsktränade Lövabos Julle (e. Rapp Best). Hannu Rantatorikka tränar hästen som körs av Katariina Palomäki och Katariina är igång med utbildningen för att bli proffstränare i Sverige.

Förra vintern ståtade Robert Bergh-tränade Navona (e. Ready Cash) med fem raka segrar. Är hon på väg dit igen? I onsdags på Åby togs andra raka segern på kort tid tillsammans med Oskar Florhed i ett ungdomslopp och redan ikväll är hon i farten igen. Nu handlar det om Bergsåker (start 18.30) och bra utgångsläge i ett stolopp. Nicklas Westerholm sitter i sulkyn.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7Tre svensktränade hästar kommer till start vid dagens tävlingar i Caen. I montéloppet Prix de Brecey (€24.000) startar Björn Goop Close To Heaven (e. S.J.’s Photo) och Martin P Djuse bidrar med Drugstore (e. Singalo). Jarmo Niskanen startar i sin tur India Song (e. Django Riff) i treåringsloppet Prix de Formentin (€24.000).

Stora svenskintressen går även att skönja i Laval. I det inledande EU-loppet Prix Patrick Marc Mottier (€31.000) startar Jörgen Westholm Rocky Tilly (e. Ready Cash), Björn Goop Ready Ribb (e. Ready Cash) och Jean-Michel Bazire svenskfödde Heading Reference (e. Scarlet Knight).

Fokustema
Örebro
Läs senare

Hemmaseger i Svampen?

Sedan tvååringsloppet Svampen introducerades 2011 har ingen hemmahäst lyckats vinna Örebrotravets största lopp, men på torsdag kan det bli ändring på den saken.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Örebrotravet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Örebrotravet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Åke Lindbloms Nail’em finns nämligen med bland de tolv deltagarna och Trixton-hingsten hade inte kunnat börja karriären på ett bättre sätt än vad som varit fallet.
Två segrar hemma på Örebrotravet har resulterat i lika många segrar och på torsdag är det alltså dags för Lindbloms häst att ta ett nappatagg med tvååringseliten.

Fjolårets upplaga vanns av Mi Ma Ohrtus (e. Jocose) på 1.14,2a/1.609 meter.

Startlista Svampen Örebro
1.609 meter autostart, förstapris: 510.000 kronor

 1. Ipanema Beach (e. Scarlet Knight) – Christoffer Eriksson
 2. Bellissimo Face (e. Raja Mirchi) – Adrian Kolgjini
 3. Joyeux du Cygne (e. Eridan) – Erik Adielsson (Henry Rorgemoen)
 4. Nail’em (e. Trixton) – Åke Lindblom
 5. Jack J.E. (e. Nuncio) – Dwight Pieters (Joakim Elfving)
 6. Houdini U.M. (e. Nuncio) – Jim Oscarsson
 7. Hurlyburly (e. Tumble Dust) – Carl Johan Jepson (Tomas Malmqvist)
 8. M.T.Sollentuna (e. Quite Easy U.S.) – Kim Moberg (Svante Båth)
 9. Julia Sisu (e. Kadabra) – Per Nordström
 10. Beat It (e. Broadway Hall) – Magnus A Djuse (Mattias Djuse)
 11. Tetrick Wania (e. Muscle Hill) – Riina Rekilä
 12. Escada (e. Readly Express] – Markus B Svedberg
Fokustema
V75 Åby
Läs senare

V75: ”Man blir aldrig förvånad…”

När två träter…vinner en tredje?
Aetos Kronos mot Don Fanucci Zet är duellen på förhand i EM för femåringar.
Men i vassen lurar tidernas snabbaste häst på dansk mark.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Extreme och Steen Juul vinner på 1.09,7a/1.600 meter. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Extreme och Steen Juul vinner på 1.09,7a/1.600 meter. Foto Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Fjolårets danske Derbyvinnare är landets hopp i EM för femåringar på Åby under lördagen. Det handlar om Steen Juul-tränade Extreme (e. Chocolatier-Swiss Watch), som på årets danska Derbydag skrev historia. i snabbloppet vann Extreme på 1.09,7a/1.600 meter – den snabbaste tiden i banans och landets historia!

Den var ingen ”hängtid” heller. Från spets gjorde Extreme sitt jobb för Steen Juul och första 500 meterna passerades på 1.08,6 och kilometern på 1.09,5. Cokstile (e. Quite Easy) försökte ta upp jakten över upploppet, men istället försvann Extreme ifrån sina motståndare.

– Det var en toppinsats, han var väldigt bra hela vägen och hade god löplust upploppet ned, sade Steen Juul till V65 Direkt.

I genrepet inför EM blev det stor startgalopp i Ålborg, men det ser Juul mest som ett olycksfall i arbetet.

– Han ville för mycket, jag körde runt honom efteråt och allt kändes normalt. Hästen har tränat på sedan dess och håller fin form, sade Juul.

”Väldigt intressant att testa mot dessa”

Extreme har visat god startsnabbhet och dragit spår två bakom bilen medan favoritduon Aetos Kronos (e. Bold Eagle) och Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) startar från spår sex respektive sju.

– Det är stenhårt motstånd, men det ska bli väldigt intressant att testa Extreme mot dessa. Aetos Kronos verkar ha bäst form för dagen och gick ett fantastiskt lopp i Jubileumspokalen, men jag tror inte att de springer ifrån honom. Extreme är bra från start, men om han kan ta ledningen vet jag inte.

Fast uppgiven på förhand är inte Danmarks bäste tränare i mötet med årets vinnare av Jubileumspokalen respektive Elitloppet.

– Man blir aldrig förvånad när det gäller en häst som Extreme. Jag har en bra häst även om det är svårt att sätta in honom på dessa. Vi får se i morgon var han står.

V75-tips: Stjärnekipaget är bara bäst!

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Ett års avstängning för kobolt

Två franska travtränare har stängts av för koboltdoping i ett års tid och ska dessutom betala 15.000 euro vardera i böter.
Och rykten från Frankrike säger att det är flera tränare under luppen...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Två koboltfall har avslöjats i Frankrike. Foto Mia Törnberg
Två koboltfall har avslöjats i Frankrike. Foto Mia Törnberg
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Grégory Thorel-tränade Favorite Fligny blev ertappad efter en tredjeplats i Prix de Combree (€58.000) på Vincennes den 7 maj i år. Favorite Fligny är avstängd att tävla till och med den 22 juni 2022.

Ett års avstängning och 15.000 euro i böter blev det även för Pierrick Le Moel sedan Democrate också fastnat i en dopingkontroll, vars prov innehöll kobolt. Det var efter en tredjeplats i Prix Kissa (€51.000) på Vincennes den 4 juni. Democrate är välkommen tillbaka till tävlingsbanan den 5 juli 2022.

Grégory Thorel har 20 tränarsegrar på 239 starter i år, medan det blivi 18 segrar på 189 starter för Pierrick Le Moel under 2021.