Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Nya euro till Malmqvist?

Svenskar laddar ordentligt på franska rivieran. Digital gala och digitala informationsträffar. Protokoll har blivit officiella. Uppåt i Kentucky. Omstart för champion. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Tomas Malmqvist åker till Cagnes-sur-Mer idag med Empire. Foto Gerard Forni
Tomas Malmqvist åker till Cagnes-sur-Mer idag med Empire. Foto Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Idag avgörs det näst största loppet under Cagnes-sur-Mers vintermeeting då Prix de la Côte d’Azur (€120.000) körs på banan drygt tio mil sydväst om Nice.
 Det är tätt om svenskar i detta Grupp III-klassade lopp där vinnaren kammar hem 54.000 euro då fem av de 16 deltagarna på ett eller annat sätt har svenskkoppling.

Såväl Tomas Malmqvist som Robert Bergh startar en duo i loppet och den franska facktidningen Paris-Turf placerar båda Malmqvists hästar i A-gruppen ihop med ”Rivieran-specialisten” Ecureuil Jenilou (e. Village Mystic).

Störst hopp ställs till Prix Tenor de Baune-tvåan Empire (e. Västerbo Prestige) som står perfekt inne på pengarna på startvolten och körs av Eric Raffin, men även Malmqvists andra häst Eric the Eel (e. Muscle Hill) – likaså danskfödd – förväntas segerstrida i lag med Adrien Lamy.

Robert Bergh har tvåa hästar i storloppet i Cagnes-sur-Mer. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Robert Bergh har kontrakterat Gabriele Gelormini som kusk bakom Vikens High Yield (e. Love You) som kommer från två segrar och en andraplats på Vincennes och kör själv Pinto Bob (e. Maharajah), vilken vann i sin senaste start på Vincennes.

Därtill finns svenskfödde Alcoy (e. Ready Cash) med i loppet från 25 meters tillägg med Christophe Martens i sulkyn som var fyra i samma lopp ifjol.

Det kryllar av svenskfödda och svensktränade hästar som vunnit Prix de la Côte d’Azur genom åren och senast att lyckas med saken var Jörgen Westholm-tränade Apollon de Kacy (e. Prince Gede) som vann 2017 års upplaga tillsammans med Franck Nivard.

Spelbolaget ATG varken arrangerar spel eller sänder tävlingarna, men det gör däremot Svenska Spel som även har det franska Quinté-spelet (namngivet High Five av Svenska Spel) i sitt utbud.

Här kan du se och spela till torsdagens tävlingar på Cagnes-sur-Mer som inleds med själva storloppet 13.50.

***

2 Det är inte bara i Prix de la Côte d’Azur som svenskarna finns representerade utan just Tomas Malmqvist och Robert Bergh är flitigt i elden även i andra lopp.

I Prix de Cagnes-sur-Mer (€36.000) startar Bergh Speedy Tilly (e. Up and Quick), Malmqvist Holy Water (e. Pastor Stephen) och båda har även hästar i Prix Kaizer Sozé (31.000) då Bergh tar ut Ivory di Quattro (e. Love You) och Malmqvist bidrar med Crack Atout (e. Niky).

I fyraåringsloppet Prix Pierre Bocquet (€32.000) startar Tomas Malmqvist Scuderia Bivans-ägde Inca Turgot (e. Brillantissime) som är på jakt efter sin första seger i tredje försöket i hans regi och i amatörloppet Prix Junior du Rib (€6.500) kör Ida Karlsson egenägda Fabentionally (e. Tabler), vilken spås tillhöra favoritskaran.

Ida Karlsson står med tolv segrar på 33 starter som kusk på fransk mark och brukar med andra hitta rätt vägar till vinnarcirkeln.

Via Sulkysports spelkalender kan du ta del av startlistor till samtliga lopp på i Cagnes-sur-Mer.

***

3 Förbättringar av staten Kentucky Sire Stakes-program – värderat till 17 miljoner dollar för travare/passgångare – har inneburit en mer än 33 procent ökning av antalet anmälda. Hela 1.175 ston nominerades ifjol och det är 295 fler än året innan.

Red Mile. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport.

– Alla personer jag talar med säger till mig att deras population av fölston aldrig varit större, säger Bob Brady, president för Kentucky Harness Association.

För att ta del av det penningstinna program måste ett fölsto vistas i Kentucky i 180 dagar under det året stoet betäcks. 2021 års Kentucky Sire Stake-program innehåller också en extra bonus om stoägarna använder sig av en avelshingst uppstallad i staten Kentucky. Då utgår 50 procent i bonus i såväl Kentucky Sire Stakes som Commonwealth Series för de fem först prisplacerade hästarna i respektive lopp.

***

4 Andre Eklundh plockade dubbla championat på Axevalla förra året, både som tränare och kusk. Ikväll slår Axevalla (start 18.20) upp portarna för en ny säsong och Åbytränaren är på plats med en trio egentränade hästar.

André Eklundh. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

En av dessa är Theycallmesixten (e. Hard Livin) som vann hälften av sina sex starter under treåringssäsongen ifjol. Nu ställs han mot svenskfödde femåringen Harper Smart (e. Uniclove), som inledde med fem segrar på sex starter som treåring och kom till Hans Crebas i somras där det blivit ytterligare två triumfer på sex försök.

Torsdagens tävlande på svensk mark inleds i Boden (start 12.20), där det blir ett spännande möte mellan Dante Godiva (e. Up And Quick) och Gazoline Mearas (e. Ready Cash), båda i bronsdivisionskategorin i STL-sammanhang.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

5 Svensk Travsport inbjuder till två digitala informationsträffar – 25 och 28 januari – med anledning av ett ställningstagande med Skatteverkets omtolkning av begreppet ”beskattningsbar person”.

Frågan har funnits länge på bordet och vid två olika tillfällen går skattejuristerna Jan Kleerup och Urban Rydin igenom innehållet i ställningstagandet och kommenterar det ur hästföretagarens perspektiv. Läs mer här.

***

6 Hästgalan 2021 som skulle avhållits på Åby Arena den 12 februari blir inte av utan det blir en digital gala, vilken sänds i V75 Direkt med start klockan 14.00 i TV12. När det gäller V75-tävlingarna samma dag på Åby kommer banan – i alla fall som det ser ut i dagsläget – att ta emot publik både inom- och utomhus.

– Det börjar bli tjatigt, men vi får ta det dag för dag. Just nu kan vi, med vissa restriktioner, välkomna publik och vi hoppas att det också gäller den 12 februari, säger Åbys vd, Jon W Pedersen.

***

7 Svensk travsport har varit oföretagsamma när det gäller att publicera styrelseprotokoll, vilket Sulkysport uppmärksammade förra veckan i en krönika. Nu finns styrelseprotokollen fram till 1 december 2021 publicerade på travsport.se.