Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”En topprestation”

Som åttaåring tycks Morten Melin-tränade Tour Eiffel vara bättre än någonsin.
Vid torsdagskvällens segerlopp på Åby var det ett meriterat sällskap hon höll stången på ren och skär vilja.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Peter Ingves var imponerad av Tour Eiffels insats på Åby. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Peter Ingves var imponerad av Tour Eiffels insats på Åby. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Få hade klandrat Qwerty-stoet om hon hade dragit sig ur striden de sista 50 meterna. Efter en öppning på 1.10,7 och varvspassering på 1.13 på en tillsynes inte allt för snabbsprungen bana hade det kunnat bli stumma ben på Tour Eiffel när meriterade konkurrenter satt tätt inpå henne när upploppet nalkades, men så var inte alls fallet.

Fakta

TOUR EIFFEL

Åttaårigt fuxsto e. Qwerty–Pilgrims Tina e. Credit Winner.

St: 48: 11–6–6, 1.12,0ak, 490.679 kr.

Ägare: Anita Gregersen & Martinus Nörskov.
Uppfödare: Pierre Levesque, Frankrike.

Tränare: Morten Melin, Danmark.

Tvärtom så svarade Tour Eiffel mycket ärligt och vann loppet på 1.13,6a/2.140 meter.
– En topprestation. Vi fick ledningen, men jag fick en tryckare på första långsidan och det blev 1.13 första varvet. Då blir man lite orolig, men hästen var otroligt fin och försvarade sig bra. Hon är otroligt stark och hon gillar en sådan här bana när den är fast, fin och hon får springa på innerspår, sade segerkusken Peter Ingves i intervjun på Åbytravet.

Morten Melin tränar fuxstoet som nu har fyra segrar på sina sex senaste starter och den danske amatören fick nu ett fint kvitto på att stallformen är den rätta inför lördagens utflykt till Axevalla.
Där startar han såväl Quiz Roc (e. Smashing Victory) som Eyecandy (e. Wishing Stone) inom V75-spelet varav den förstnämnda ser ut att bli hårt betrodd i ett Diamantstoförsök.

Levesque-produkt

Tour Eiffel är uppfödd av den så framgångsrike franske travtränaren Pierre Levesque och det var också i hans ägo stoet tävlade initialt i karriären, men då i regi Sofia Aronsson.
Hos Morten Melin och hästens ägare Martinus Nörskov har hästen tävlat sedan dess, men fram tills denna höst med blandade resultat. Topprestationer har blandats med bottennapp, men nu tycks stoet jämnare och bättre än någonsin tidigare.

Tour Eiffel är modern Pilgrims Tina (e. Credit Winner) framgångsrikaste avkomma av sju i startbar ålder, men även Happy Few (e. Ready Cash) 1.12,8ak/366.800 kr och och Greenwich (e. Love You) 1.14,1ak/302.200 kr har tagit sig över kvartsmiljonen i intjänade prispengar.

Pilgrims Tina är en halvsyster till Mr NcNally (e. American Winner) 1.10,6/1.330.569 NOK som tävlade med viss framgång på såväl norsk som svensk mark efter att exporterats från USA.

Tour Eiffels far Qwerty (e. Quadrophenio) 1.10,6/€689.710 var likaså en Pierre Levesque-produkt vars största seger togs i 2010 års upplaga av Grupp I-loppet Prix de Balliere (€200.000).
I Frankrike är hans främsta avkomma Dexter Fromentro 1.10,9/€755.590,  men i Sverige finns blott fem avkommor med Qwerty som far bland vilka Rex Lane 1.11,7ak/511.021 kr lyckats bäst.