Fokustema
V75
Läs senare

V75: Örjan först i tre – vann två

Örjan Kihlström var i fokus i Örebro då han var först i mål i de tre inledande avdelningarna, men bara fick behålla segern i två av dem!
Av
Ola Lernå
Lucifer Lane fick segerdefilera med täcke och krans. Foto Martin Langels/ALN
Lucifer Lane fick segerdefilera med täcke och krans. Foto Martin Langels/ALN

Double Exposure (e. Donato Hanover) erbjöds ”hämtgurka” och Örjan Kihlström var förstås inte sen att att kvittera ut när alla slog i bromsen i första sväng. Efter 500 satt storfavoriten i ledningen och sedan var det löjligt lugnt tempo en stor del av loppet. Den femåriga damen klev undan säkert utan att vara bottnad med tussarna kvar i öronen på 1.14,9a/2.609 meter.
På tränare Daniel Redén verkade Prix Tenor de Baune som avgörs 23 december på Vincennes vara ett tänkbart framtida lopp. Då är det 2.700 meter som gäller och vinnaren där kvitterar ut en biljett till Prix d’Amérique!

Kihlström fortsatte med att av Björn Goop låna Ready Ribb (e. Ready Cash) som inte såg ut som vinnaren under de två första 2,5 varven av 3.140-metersloppet. I slutsvängen tycktes Dartagnan Sisu oslagbar, men på några få steg blev scenförändringen total och samtidigt som Dartagnan rasade ihop i aktionen flöt det plötsligt bättre för Ready Ribb. Även här hade Kihlström ”ett snöre” sparat i mål, denna gång till det norska huvudlaget.

Örjan Kihlström var också först i tredje V75-avdelningen, men flyttades ned till andraplatsen med Son Of God. Han bjöd på en härlig slutrunda med Lucifer Lane (e. Infinitif) utvändigt och mitt på upploppet krokade ekipagen ihop. För det första kunde domarna bestämma att det var loppavgörande, för det andra att det var Örjan Kihlström och Son Of God som var orsakande. Och eftersom de var säkra på sin sak bytte duon plats på segerpodiet.
– Jag tyckte nog att min bröt ned lite och jag kunde sedan köra för fullt, sade Johan Nilsson till TV12 medan han väntade på resultatet.
Och när segern var klar…
– Jag är lite förvånad, men de har ju bilder att se på, jag var ju själv i stridens hetta, sade Johan Nilsson.
– In på upploppet håller Johan på att koppla greppet, men när Örjan Kihlström drar tussarna bryter hans häst ut och Johans häst tappar fart. Det bedömer vi är avgörande för loppet, sade PO Grannas, riksfunktionär denna V75-dag i Örebro.

Racing Brodda över miljonen

Betydligt klarare i mål var det för Mattias Djuses Racing Brodda (e. Prodigious) som trots tredjespår genom första sväng skickades till ledningen efter 500 meter och vann sedan lätt på 1.13,6a/2.100 meter.
Mattias Djuse stod vid sidan – utan att vara avstängd.
– Jag har dålig känsla när jag kör Racing Brodda och då är det bättre att låta någon annan få chansen. Det här var en bra avslutning på året, sade Djuse som kunde se sin treåring bli miljonärska då förstapriset var 150.000 kronor i E3-revanschen.

Fakta

Rätt V75-rad

7–12–3–7–7–9–8
Utdelning
Sju rätt: 351 kronor
Sex rätt: Jackpot
Fem rätt: Jackpot
Omsättning: 22.788.491 kronor

Expandera

Deep Pockets (e. Ready Cash) har agerat småtrögt i inledningen av karriären och när Erik Adielsson tappade sitt körspö 400 kvar borde även Örebros normalt sett så korta upplopp känts långt. Deep Pockets avgjorde ändå och fjärde raka triumfen togs i mycket positiv anda från utvändigt ledaren.

Samma taktik valde Carl-Johan Jepson bakom Visitor (e. From Above) som tvingades till grovgöra utvändigt ledarne, men ändå visade styrka och inställning när han avvisade alla angrepp över upploppet. Susanne Richter tränar Visitor som noterades för

Laskari (e. Tschagga) fick bedrövlig start från bakspår och satt i sjätte utvändigt när Jorma Kontio tog högertöm efter 400 meter. Det tog ytterligare 600 meter innan ekipaget landade utvändigt ledaren, ändå hade bjässen Laskari inga problem att stega ifrån sista biten på 1.13,5a/2.100 meter och ännu finns ett litet smyg på hur långt den här tysken faktiskt kan gå i klasserna.

I en favoritbetonad omgång blev det jackpot på såväl sex som fem rätt innebärande att nära nio miljoner kronor flyttas över till nästa lördags sjurättspott på Jägersro där det vankas Svensk Uppfödningslöpning.

Fokustema
V86 Åmål
Läs senare

Untersteiner kung och Short In Cash bäst

Peter Untersteiner var Åmåls V86-omgångs kung. Han vann tre lopp varav med två hästar från hans egna stall.
Av
Tobias Nilsson
Peter Untersteiner vann tre V86-lopp när Åmål körde sin årliga sommaronsdag. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Peter Untersteiner vann tre V86-lopp när Åmål körde sin årliga sommaronsdag. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Short In Cash stod för dagens prestation när han fick gå i både fjärde- och tredjespår för att komma till ledning och väl där gick han undan och vann klass I-försöket komfortabelt på 1.12,9a/2.080.

Fakta

Short In Cash

hingst fem år e. Ready Cash – Shorthanded Sally e. Lindy Lane
17 st: 5–4 –1
Rekord: 1.14,9l – 1.12,1am
Insprunget: 515.500 kr.
Uppfödare: Stall Nikkanen Oy, Finland
Ägare: Stall Nikkanen Oy och MP Silva Oy
Tränare och körsven: Björn Goop, Färjestad
Skötare: Linnea Brattström

Expandera

– Det var skönt att få utdelning nu efter att han gjorde bort sig senast som favorit. Planen är att starta i Frankrike i vinter, sade en glad Björn Goop till Tv12.

Peter Untersteiner första segerdefilering, efter ett lugnt lopp i andra utvändigt, ordnades med Ottens Flamma. Maharajah-dottern sträckte på sig och vann på läckert sätt på 1.14,9a/2.080.

– Nu ska vi prova henne i Stochampionatskvalen, sade en nöjd Peter Untersteiner.

Peter ledde från start till mål med Amazing Sensation (e Love You) på 1.15,7a/2.480 och var tillbaka i vinnarcirkeln direkt i loppet efter med en annan Sensation-häst, Zolo Sensation (e. Zola Boko) tränad av Eric Martinsson. Segern blev enkel på 1.16,3/2.680 när de värsta motståndarna Edindy (e. Racer Bourbon) och Vagabond Bi (e. Varenne) galopperade bort sina segermöjligheter.

– Vi hade tur att många konkurrenter hoppade i början, så segern blev ganska enkel, sade Eric Martinsson.

I en snabb öppning höll C.R.Nobless (e. Andover Andover), spets från innerspår men släppte när Navy Blue kom upp utvändigt. Exciting Chip (e. Infinitif) kördes fram utvändigt ledaren av Olav Mikkelborg. I sista sväng tröt krafterna för ledaren och Exciting Chip gick undan till enkel vinst på 1.14,5a/2.080.

– Exciting Chip är en stark och tuff häst som kändes fin genom hela loppet, sade Olav Mikkelborg.

Tommy Karlstedt ledde runt om med fine sexåringen From Macarena (e. From Above) som vann på 1.13,1a/1.680.

I kallblodsloppet vann favoriten Rappnor (e. Nordli Svarten) som tidigt gick upp i dödens på den knackigt travande Stumne Luna (e. Bokli Balder). När farten ökades på sista bortre långsidan galopperade ledaren och Rappnor vann för Ole Johan Östre enkelt på 1.26,6/2.520.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
10–8–3–8–3–4–10
Utdelning:
Åtta rätt: 183.937 kr
Sju rätt: 941kr
Sex rätt: 90 kr
Omsättning: 28.536.365 kr

Expandera

I snabbloppet Torsten Janssons Minne var det mycket snack kring vem som skulle ta ledningen, och när det väl kom till kritan var Tom Erik Solberg-tränade Photo Lavec snabbast. Det var ingen som tryckte upp tempot och när Björn Goop ökade farten i sista sväng stack S.J Photo-sonen undan enkelt till seger på 1.12,5a/2.080.

 

 

Fokustema
Ryssland
Läs senare

The Bank-dotter i topp i Moskva

Tvååringsloppen lyser fortfarande med sin frånvaro i Sverige några veckor till, men i Ryssland och på hippodromen i Moskva tävlas det för fullt i den yngsta årgången. I söndags tog The Bank-dottern Unique Bella andra raka triumfen.
Av
Claes Freidenvall

Första segern tog det tvååriga stoet i början av juni från spets och efter ha fått tryck i omgångar, men den här gången vann Unique Bella (e. The Bank-Unique Lystra) efter ha gått ut i dödens på sista bortre långsidan.

Precis före linjen kopplade hon segergrepp och sänkte sitt rekord med sex tiondelar till 1.19,5a/1.600 meter. Unique Bella ingår i The Banks första årgång och i Sverige har han 88 registrerade avkommor.

Unique Bella är undan Unique Lystra (e. Goetmals Wood), 1.19,0m/4.500 kr, vilken såldes till Ryssland 2016. Hon är halvsyster Putte Topline (e. Viking’s Way), 1.11,7ak/3.628.489 kr.

 

Fokustema
Försäljning
Läs senare

Världsrekordhållare till medelhavsö

Medelhavsön Malta blir nästa anhalt för Stefan Melanders dubble världsrekordhållare French Laundry, 1.09,1ak/6.180.223 kr, efter försäljning.
Av
Claes Freidenvall
French Laundry och Yannick Gingras vid världsrekordet i Old Oaken Bucket i Delaware.
French Laundry och Yannick Gingras vid världsrekordet i Old Oaken Bucket i Delaware.

French Laundry (e. Muscles Yankee-Creamy Mimi) inledde karriären hos Jimmy Takter i USA och som tvååring satte han sitt första världsrekord. Det skedde på 800-metersbanan Delaware County Fair och där travade French Laundry 1.10,7a över den engelska milen.

Det andra världsrekordet kom som fyraåring i Big Noon-Pokalen på Solvalla och det loppet vann French Laundry på 1.11,7 över 1.660 meter.

French Laundry avelvärderades på vintern som fyraåring och erhöll ett högt skattat värde (79 poäng), men kastrerades senare och användes aldrig i aveln. Fadern Muscles Yankee vann Hambletonian Stakes och modern Creamy Mimi (e. Conway Hall), 1.10,7*/$929.193, tog sin största seger i Hambletonian Oaks.

Totalt gjorde French Laundry 88 starter och tog tolv segrar.