Fokustema
V75
Läs senare

V75: Örjan först i tre – vann två

Örjan Kihlström var i fokus i Örebro då han var först i mål i de tre inledande avdelningarna, men bara fick behålla segern i två av dem!
Av
Ola Lernå
Lucifer Lane fick segerdefilera med täcke och krans. Foto Martin Langels/ALN
Lucifer Lane fick segerdefilera med täcke och krans. Foto Martin Langels/ALN

Double Exposure (e. Donato Hanover) erbjöds ”hämtgurka” och Örjan Kihlström var förstås inte sen att att kvittera ut när alla slog i bromsen i första sväng. Efter 500 satt storfavoriten i ledningen och sedan var det löjligt lugnt tempo en stor del av loppet. Den femåriga damen klev undan säkert utan att vara bottnad med tussarna kvar i öronen på 1.14,9a/2.609 meter.
På tränare Daniel Redén verkade Prix Tenor de Baune som avgörs 23 december på Vincennes vara ett tänkbart framtida lopp. Då är det 2.700 meter som gäller och vinnaren där kvitterar ut en biljett till Prix d’Amérique!

Kihlström fortsatte med att av Björn Goop låna Ready Ribb (e. Ready Cash) som inte såg ut som vinnaren under de två första 2,5 varven av 3.140-metersloppet. I slutsvängen tycktes Dartagnan Sisu oslagbar, men på några få steg blev scenförändringen total och samtidigt som Dartagnan rasade ihop i aktionen flöt det plötsligt bättre för Ready Ribb. Även här hade Kihlström ”ett snöre” sparat i mål, denna gång till det norska huvudlaget.

Örjan Kihlström var också först i tredje V75-avdelningen, men flyttades ned till andraplatsen med Son Of God. Han bjöd på en härlig slutrunda med Lucifer Lane (e. Infinitif) utvändigt och mitt på upploppet krokade ekipagen ihop. För det första kunde domarna bestämma att det var loppavgörande, för det andra att det var Örjan Kihlström och Son Of God som var orsakande. Och eftersom de var säkra på sin sak bytte duon plats på segerpodiet.
– Jag tyckte nog att min bröt ned lite och jag kunde sedan köra för fullt, sade Johan Nilsson till TV12 medan han väntade på resultatet.
Och när segern var klar…
– Jag är lite förvånad, men de har ju bilder att se på, jag var ju själv i stridens hetta, sade Johan Nilsson.
– In på upploppet håller Johan på att koppla greppet, men när Örjan Kihlström drar tussarna bryter hans häst ut och Johans häst tappar fart. Det bedömer vi är avgörande för loppet, sade PO Grannas, riksfunktionär denna V75-dag i Örebro.

Racing Brodda över miljonen

Betydligt klarare i mål var det för Mattias Djuses Racing Brodda (e. Prodigious) som trots tredjespår genom första sväng skickades till ledningen efter 500 meter och vann sedan lätt på 1.13,6a/2.100 meter.
Mattias Djuse stod vid sidan – utan att vara avstängd.
– Jag har dålig känsla när jag kör Racing Brodda och då är det bättre att låta någon annan få chansen. Det här var en bra avslutning på året, sade Djuse som kunde se sin treåring bli miljonärska då förstapriset var 150.000 kronor i E3-revanschen.

Fakta

Rätt V75-rad

7–12–3–7–7–9–8
Utdelning
Sju rätt: 351 kronor
Sex rätt: Jackpot
Fem rätt: Jackpot
Omsättning: 22.788.491 kronor

Expandera

Deep Pockets (e. Ready Cash) har agerat småtrögt i inledningen av karriären och när Erik Adielsson tappade sitt körspö 400 kvar borde även Örebros normalt sett så korta upplopp känts långt. Deep Pockets avgjorde ändå och fjärde raka triumfen togs i mycket positiv anda från utvändigt ledaren.

Samma taktik valde Carl-Johan Jepson bakom Visitor (e. From Above) som tvingades till grovgöra utvändigt ledarne, men ändå visade styrka och inställning när han avvisade alla angrepp över upploppet. Susanne Richter tränar Visitor som noterades för

Laskari (e. Tschagga) fick bedrövlig start från bakspår och satt i sjätte utvändigt när Jorma Kontio tog högertöm efter 400 meter. Det tog ytterligare 600 meter innan ekipaget landade utvändigt ledaren, ändå hade bjässen Laskari inga problem att stega ifrån sista biten på 1.13,5a/2.100 meter och ännu finns ett litet smyg på hur långt den här tysken faktiskt kan gå i klasserna.

I en favoritbetonad omgång blev det jackpot på såväl sex som fem rätt innebärande att nära nio miljoner kronor flyttas över till nästa lördags sjurättspott på Jägersro där det vankas Svensk Uppfödningslöpning.

Fokustema
Jubileum
Läs senare

Björn till 2000 som tränare

Björn Goop tog förra veckan seger nummer 7000 som kusk och ikväll kunde han räkna in sin 2000:e som tränare.
Av
Cecilia Kristoffersson
Björn Goop tog ikväll seger nummer 2.000 som tränare på hemmaplan. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Björn Goop tog ikväll seger nummer 2.000 som tränare på hemmaplan. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Björn Goop själv är avstängd satt Ulf Ohlsson upp bakom Goop-tränade Stardust Melody (e. Skogans Joker) i kvällens femte lopp på Färjestad.

Lars Pettersson äger det sexåriga stoet och Björn Goop kunde här alltså räkna in seger nummer 2.000 som tränare. Segertiden blev 1.14,4/2.160 meter och förstapriset uppgick till 35.000 kronor.

– Jag har jobbat hårt för att utveckla mig som tränare så det här känns otroligt bra och kul. Jag är idag mer utbildad och har skaffat mig mycket rutin inte minst genom att tävla mycket internationellt, säger Björn Goop till travsport.se.

Första tränarsegern kom med Lloyd Hornline på Åby 1999 och 1.000 passerades med Twitter på Åby 2015.

Fokustema
Gran Premio Freccia d'Europa
Läs senare

Arazi Boko till Neapel

Neapels stora höstlopp Gran Premio Freccia d'Europa (€88.000) har samlat nio deltagare och däribland svenskfödde Arazi Boko.
Av
Claes Freidenvall
Arazi Boko har inte startat sedan han vann heatloppet Campionato Europeo. På söndag startar han i Neapel. Foto Mia Törnberg
Arazi Boko har inte startat sedan han vann heatloppet Campionato Europeo. På söndag startar han i Neapel. Foto Mia Törnberg

Alessandro Gocciadoros tolvåring har lottats till innerspår bakom bilen och han sätter sig själv upp bakom Arazi Boko på söndag på Agnano-banan i Neapel. Varenne-sonen kommer närmast från seger i Campionato Europeo (€132.000) i Cesena och där besegrade han norskfödde Cokstile i skiljeheat.

I år har Arazi Boko vunnit åtta av 14 lopp och tjänat drygt 240.000 euro. Totalt har hans karriär inbringat över en miljon euro.

Startlista:

Gran Premio Freccia d’Europa (€88.000)
1.600 meter, autostart.

  1. Arazi Boko – Alessandro Gocciadoro
  2. Visa As – Federico Esposito
  3. Uragano Trebi’ – Roberto Vecchione
  4. Sonia – Rene’ Legati
  5. Very Joy – Antonio di Nardo
  6. Vernissage Grif – Lorenzo Baldi
  7. Vincent Sm – Mario Minopoli Jr.
  8. Universo Jet – vakant
  9. Toscarella – Gennaro Amitrano
Fokustema
Kallblod
Läs senare

Lome Kongen dog i hagen

Kallblodige avelshingsten Lome Kongen hittades död i hagen i fredags.
Av
Lars G Dahlgren

– Han hade blod i nosen så det är sannolikt ett blodkärl som brustit. Det är fruktansvärt tungt och saknaden är stor, säger ägaren Malin Persson till Trav og Galopp-Nytt.

Lome Kongen var efter Spikeld och Tröpila och därmed ingående i en mycket stark mödernelinje med topphästar som Lome Elden, Lome Brage och Lome Stjernen. Hingsten blev 19 år.

På banan var Lome Kongen en stor stjärna med 32 segrar på 113 starter och 2,5 miljoner kronor insprunget. Han köptes till Sverige, av Annelen Ahlström och Malin Persson, förra året. Första avkommorna föddes 2006 och han har omväxlande stått i norsk och svensk avel. De senaste åren har han fått få svenskfödda avkommor, i år två stycken.

Lome Kongens främsta avkommor är norske Föynland Kongen (u. Koyda) 1.19,8ak*/2.049.819 NOK och miljonärerna Trippa Undan (u. Bäs Märtha), Art Nökkve (u. Jerkila), B.W.Gulliver (u. Gullan Fax), Krusen (u. Vicke Tryck), Tin Balder (u. Evenspia), Sjö Kongen (u. Stjerne Sara), Alm Taragon (u. Alm Tara), Blås Undan (u. Bus Märtha), Torpa Nicklas (u. Torpa Fly), Lome Felix (u. Granina), Sjö Vinn (u. Stjerne Sara) och Juni Kongen (u. Majtindra).

Lome Kongen var avkommevärderad till bokstaven A, mycket god förärvning, av den svenska avelsvärderingsnämnden.