Fokustema
V75
Läs senare

V75: Örjan först i tre – vann två

Örjan Kihlström var i fokus i Örebro då han var först i mål i de tre inledande avdelningarna, men bara fick behålla segern i två av dem!
Av
Ola Lernå
Lucifer Lane fick segerdefilera med täcke och krans. Foto Martin Langels/ALN
Lucifer Lane fick segerdefilera med täcke och krans. Foto Martin Langels/ALN

Double Exposure (e. Donato Hanover) erbjöds ”hämtgurka” och Örjan Kihlström var förstås inte sen att att kvittera ut när alla slog i bromsen i första sväng. Efter 500 satt storfavoriten i ledningen och sedan var det löjligt lugnt tempo en stor del av loppet. Den femåriga damen klev undan säkert utan att vara bottnad med tussarna kvar i öronen på 1.14,9a/2.609 meter.
På tränare Daniel Redén verkade Prix Tenor de Baune som avgörs 23 december på Vincennes vara ett tänkbart framtida lopp. Då är det 2.700 meter som gäller och vinnaren där kvitterar ut en biljett till Prix d’Amérique!

Kihlström fortsatte med att av Björn Goop låna Ready Ribb (e. Ready Cash) som inte såg ut som vinnaren under de två första 2,5 varven av 3.140-metersloppet. I slutsvängen tycktes Dartagnan Sisu oslagbar, men på några få steg blev scenförändringen total och samtidigt som Dartagnan rasade ihop i aktionen flöt det plötsligt bättre för Ready Ribb. Även här hade Kihlström ”ett snöre” sparat i mål, denna gång till det norska huvudlaget.

Örjan Kihlström var också först i tredje V75-avdelningen, men flyttades ned till andraplatsen med Son Of God. Han bjöd på en härlig slutrunda med Lucifer Lane (e. Infinitif) utvändigt och mitt på upploppet krokade ekipagen ihop. För det första kunde domarna bestämma att det var loppavgörande, för det andra att det var Örjan Kihlström och Son Of God som var orsakande. Och eftersom de var säkra på sin sak bytte duon plats på segerpodiet.
– Jag tyckte nog att min bröt ned lite och jag kunde sedan köra för fullt, sade Johan Nilsson till TV12 medan han väntade på resultatet.
Och när segern var klar…
– Jag är lite förvånad, men de har ju bilder att se på, jag var ju själv i stridens hetta, sade Johan Nilsson.
– In på upploppet håller Johan på att koppla greppet, men när Örjan Kihlström drar tussarna bryter hans häst ut och Johans häst tappar fart. Det bedömer vi är avgörande för loppet, sade PO Grannas, riksfunktionär denna V75-dag i Örebro.

Racing Brodda över miljonen

Betydligt klarare i mål var det för Mattias Djuses Racing Brodda (e. Prodigious) som trots tredjespår genom första sväng skickades till ledningen efter 500 meter och vann sedan lätt på 1.13,6a/2.100 meter.
Mattias Djuse stod vid sidan – utan att vara avstängd.
– Jag har dålig känsla när jag kör Racing Brodda och då är det bättre att låta någon annan få chansen. Det här var en bra avslutning på året, sade Djuse som kunde se sin treåring bli miljonärska då förstapriset var 150.000 kronor i E3-revanschen.

Fakta

Rätt V75-rad

7–12–3–7–7–9–8
Utdelning
Sju rätt: 351 kronor
Sex rätt: Jackpot
Fem rätt: Jackpot
Omsättning: 22.788.491 kronor

Expandera

Deep Pockets (e. Ready Cash) har agerat småtrögt i inledningen av karriären och när Erik Adielsson tappade sitt körspö 400 kvar borde även Örebros normalt sett så korta upplopp känts långt. Deep Pockets avgjorde ändå och fjärde raka triumfen togs i mycket positiv anda från utvändigt ledaren.

Samma taktik valde Carl-Johan Jepson bakom Visitor (e. From Above) som tvingades till grovgöra utvändigt ledarne, men ändå visade styrka och inställning när han avvisade alla angrepp över upploppet. Susanne Richter tränar Visitor som noterades för

Laskari (e. Tschagga) fick bedrövlig start från bakspår och satt i sjätte utvändigt när Jorma Kontio tog högertöm efter 400 meter. Det tog ytterligare 600 meter innan ekipaget landade utvändigt ledaren, ändå hade bjässen Laskari inga problem att stega ifrån sista biten på 1.13,5a/2.100 meter och ännu finns ett litet smyg på hur långt den här tysken faktiskt kan gå i klasserna.

I en favoritbetonad omgång blev det jackpot på såväl sex som fem rätt innebärande att nära nio miljoner kronor flyttas över till nästa lördags sjurättspott på Jägersro där det vankas Svensk Uppfödningslöpning.

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.