Fokustema
V75
Läs senare

V75: Örjan först i tre – vann två

Örjan Kihlström var i fokus i Örebro då han var först i mål i de tre inledande avdelningarna, men bara fick behålla segern i två av dem!
Av
Ola Lernå
Lucifer Lane fick segerdefilera med täcke och krans. Foto Martin Langels/ALN
Lucifer Lane fick segerdefilera med täcke och krans. Foto Martin Langels/ALN

Double Exposure (e. Donato Hanover) erbjöds ”hämtgurka” och Örjan Kihlström var förstås inte sen att att kvittera ut när alla slog i bromsen i första sväng. Efter 500 satt storfavoriten i ledningen och sedan var det löjligt lugnt tempo en stor del av loppet. Den femåriga damen klev undan säkert utan att vara bottnad med tussarna kvar i öronen på 1.14,9a/2.609 meter.
På tränare Daniel Redén verkade Prix Tenor de Baune som avgörs 23 december på Vincennes vara ett tänkbart framtida lopp. Då är det 2.700 meter som gäller och vinnaren där kvitterar ut en biljett till Prix d’Amérique!

Kihlström fortsatte med att av Björn Goop låna Ready Ribb (e. Ready Cash) som inte såg ut som vinnaren under de två första 2,5 varven av 3.140-metersloppet. I slutsvängen tycktes Dartagnan Sisu oslagbar, men på några få steg blev scenförändringen total och samtidigt som Dartagnan rasade ihop i aktionen flöt det plötsligt bättre för Ready Ribb. Även här hade Kihlström ”ett snöre” sparat i mål, denna gång till det norska huvudlaget.

Örjan Kihlström var också först i tredje V75-avdelningen, men flyttades ned till andraplatsen med Son Of God. Han bjöd på en härlig slutrunda med Lucifer Lane (e. Infinitif) utvändigt och mitt på upploppet krokade ekipagen ihop. För det första kunde domarna bestämma att det var loppavgörande, för det andra att det var Örjan Kihlström och Son Of God som var orsakande. Och eftersom de var säkra på sin sak bytte duon plats på segerpodiet.
– Jag tyckte nog att min bröt ned lite och jag kunde sedan köra för fullt, sade Johan Nilsson till TV12 medan han väntade på resultatet.
Och när segern var klar…
– Jag är lite förvånad, men de har ju bilder att se på, jag var ju själv i stridens hetta, sade Johan Nilsson.
– In på upploppet håller Johan på att koppla greppet, men när Örjan Kihlström drar tussarna bryter hans häst ut och Johans häst tappar fart. Det bedömer vi är avgörande för loppet, sade PO Grannas, riksfunktionär denna V75-dag i Örebro.

Racing Brodda över miljonen

Betydligt klarare i mål var det för Mattias Djuses Racing Brodda (e. Prodigious) som trots tredjespår genom första sväng skickades till ledningen efter 500 meter och vann sedan lätt på 1.13,6a/2.100 meter.
Mattias Djuse stod vid sidan – utan att vara avstängd.
– Jag har dålig känsla när jag kör Racing Brodda och då är det bättre att låta någon annan få chansen. Det här var en bra avslutning på året, sade Djuse som kunde se sin treåring bli miljonärska då förstapriset var 150.000 kronor i E3-revanschen.

Fakta

Rätt V75-rad

7–12–3–7–7–9–8
Utdelning
Sju rätt: 351 kronor
Sex rätt: Jackpot
Fem rätt: Jackpot
Omsättning: 22.788.491 kronor

Expandera

Deep Pockets (e. Ready Cash) har agerat småtrögt i inledningen av karriären och när Erik Adielsson tappade sitt körspö 400 kvar borde även Örebros normalt sett så korta upplopp känts långt. Deep Pockets avgjorde ändå och fjärde raka triumfen togs i mycket positiv anda från utvändigt ledaren.

Samma taktik valde Carl-Johan Jepson bakom Visitor (e. From Above) som tvingades till grovgöra utvändigt ledarne, men ändå visade styrka och inställning när han avvisade alla angrepp över upploppet. Susanne Richter tränar Visitor som noterades för

Laskari (e. Tschagga) fick bedrövlig start från bakspår och satt i sjätte utvändigt när Jorma Kontio tog högertöm efter 400 meter. Det tog ytterligare 600 meter innan ekipaget landade utvändigt ledaren, ändå hade bjässen Laskari inga problem att stega ifrån sista biten på 1.13,5a/2.100 meter och ännu finns ett litet smyg på hur långt den här tysken faktiskt kan gå i klasserna.

I en favoritbetonad omgång blev det jackpot på såväl sex som fem rätt innebärande att nära nio miljoner kronor flyttas över till nästa lördags sjurättspott på Jägersro där det vankas Svensk Uppfödningslöpning.

Fokustema
Amatör-VM
Läs senare

Belgare toppade VM

Lukas Svedin klättrade i resultatlistan den andra dagen av amatör-VM i Florida.
Men trots en andra- och en tredjeplats på tre uppsittningar fick han nöja sig med åttondeplatsen totalt.
Av
Ola Lernå
Topptrion i amatör-VM med vinnaren Piet van Poellart från Belgien i mitten.
Topptrion i amatör-VM med vinnaren Piet van Poellart från Belgien i mitten.

– Jag är sjukt besviken på resultatet, men inte på hästarnas prestationer. Och hela resan har varit en häftig upplevelse där arrangörerna gjort ett fantastiskt jobb, hälsar Svedin.

Slutsegern gick till Piet van Poellart från Belgien som avgjorde i det sista loppet där han satte dit passgångaren Sun Belle Slippery, Svedin var trea i samma lopp med Always Be Lucy.
Amatör-VM har körts sedan 1972 och alltjämt saknar Sverige seger i sammanhanget.

Slutställning Amatör-VM

 1. Piet van Poellart, Belgien 33
 2. Andrea Sallustio, Italien 33
 3. Andrea Fazekas, Ungern 30
 4. Joe Pennacchio, USA 30
 5. David Drew, Kanada 25
 6. Barbara Aebischer, Schweiz 25
 7. Miguel Vich Capo, Spanien 24
 8. Lukas Svedin, Sverige 23
 9. Warren Rich, Nya Zeeland 21
 10. Agusti Leonardo, Argentina 20
 11. Thomas Rover, Österrike 20
 12. Lars Munk, Danmark 15
Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Årets första föl

Stuteri Simoni har fått årets första föl och det handlar om en hingst efter Ready Cash och Spurs Rain, som fötts i Frankrike och kommer att registreras i den svenska travstamboken.
Av
Claes Freidenvall

Hingsten är redan namngiven – Il Contante Simoni – och han är undan Andover Hall-dottern Spurs Rain, 1.13,0ak/474.464 kr, vilken segrade sju gånger på 52 starter.

Spurs Rain med sin son efter Ready Cash. Foto: privat

Spurs Rain fick sin tredje avkomma. Hon har också en ostartad treåring efter Orlando Vici vid namn Falco Simoni hos Axel Jacobsen i träning på Charlottenlund. Hennes tvååring Gossip Simoni är en dotter till Bold Eagle och hon tränas av Jens Arne Hansen på Nyköbing Falster.

Tvåa i Derbystoet

Spurs Rain är undan Too Hot For Me (e. Muscles Yankee), 1.11,6ak/$21.655, vars främsta avkomma är Verify Dust (e. Credit Winner), 1.11,9ak*/741.660 dkr, som vann Jydskt 4-årings Grand Prix, slutade tvåa i Danskt Stoderby och Grand Circle 4 års Championat för ston.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till 2020 och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Utblick USA
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Svenskt på dubbla banor

Två tränarsegrar kunde Anette Lorentzon räkna in på Miami Valley igår och bakom båda vinnarna satt Chris Page. Dessutom kunde Menhammar Stuteri gläjda sig åt en uppfödarvinst på Yonkers Raceway.
Av
Claes Freidenvall
Whether Or Not vid en tidigare seger på Yonkers Raceway. Foto: Mike Lizzi
Whether Or Not vid en tidigare seger på Yonkers Raceway. Foto: Mike Lizzi

Inledde gjorde fyraåriga stoet Feel Invincible Ås (e. Broadway Hall-There’s A Way) och från spets vann hon med närmare två längder på 1.13,0/1.609 meter. ACL Stuteri och Kjell Johansson äger stoet, vilket erhöll 6.250 dollar för vinsten i Ray Paver Sr. Memorial ($12.500).

Ett år äldre Black Mamba Ås (e. Lionhunter-Happy Year) tävlade i en klass för sig och trots en resa utan rygg kunde hon lämna sina konkurrenter med 6,5 längder på upploppet. Vinnartiden skrevs till 1.12,0 och ägaren ACL Stuteri kunde kvittera ut 9.000 dollar för triumfen för det femåriga stoet.

Både Black Mamba Ås och Feel Invincible Ås tog sina första segrar för säsongen.

Menhammar-uppfödning vann

På Yonkers Raceway slog Menhammar-uppfödde Whether Or Not (e. Cantab Hall-Quandary) till för Jason Bartlett. Via fjärde inner och dödens gick den sexårige valacken ifrån med drygt två längder över målrakan.

Segertiden skrevs till 1.12,1 och Andrew Harris-tränade Whether Or Nots seger var värd 8.500 dollar. För Menhammars uppfödning var det årsdebut och förra säsongen vann Whether Or Not nio lopp på 28 starter.

För fem år sedan ropade Reijo Liljendahl in svenskfödde Whether Or Not för Ravitalli Hannu Laakonens räkning på Elitauktionen för 250.000 kronor. Sedan gick Whether Or Not till Finland för att senare säljas vidare till Walners ägare Kenneth Jacobs i USA. Numera äger Tyler George och han köpte hästen på Tattersalls Mixed Sales förra sommaren för 72.000 dollar.

Whether Or Not är undan ostartade Quandary (e. Viking Kronos), som också är mor till Unreturned Love (e. Zola Boko), 1.12,7ak*/315.420 kr.