Fokustema
V75
Läs senare

V75: Örjan först i tre – vann två

Örjan Kihlström var i fokus i Örebro då han var först i mål i de tre inledande avdelningarna, men bara fick behålla segern i två av dem!
Av
Ola Lernå
Lucifer Lane fick segerdefilera med täcke och krans. Foto Martin Langels/ALN
Lucifer Lane fick segerdefilera med täcke och krans. Foto Martin Langels/ALN

Double Exposure (e. Donato Hanover) erbjöds ”hämtgurka” och Örjan Kihlström var förstås inte sen att att kvittera ut när alla slog i bromsen i första sväng. Efter 500 satt storfavoriten i ledningen och sedan var det löjligt lugnt tempo en stor del av loppet. Den femåriga damen klev undan säkert utan att vara bottnad med tussarna kvar i öronen på 1.14,9a/2.609 meter.
På tränare Daniel Redén verkade Prix Tenor de Baune som avgörs 23 december på Vincennes vara ett tänkbart framtida lopp. Då är det 2.700 meter som gäller och vinnaren där kvitterar ut en biljett till Prix d’Amérique!

Kihlström fortsatte med att av Björn Goop låna Ready Ribb (e. Ready Cash) som inte såg ut som vinnaren under de två första 2,5 varven av 3.140-metersloppet. I slutsvängen tycktes Dartagnan Sisu oslagbar, men på några få steg blev scenförändringen total och samtidigt som Dartagnan rasade ihop i aktionen flöt det plötsligt bättre för Ready Ribb. Även här hade Kihlström ”ett snöre” sparat i mål, denna gång till det norska huvudlaget.

Örjan Kihlström var också först i tredje V75-avdelningen, men flyttades ned till andraplatsen med Son Of God. Han bjöd på en härlig slutrunda med Lucifer Lane (e. Infinitif) utvändigt och mitt på upploppet krokade ekipagen ihop. För det första kunde domarna bestämma att det var loppavgörande, för det andra att det var Örjan Kihlström och Son Of God som var orsakande. Och eftersom de var säkra på sin sak bytte duon plats på segerpodiet.
– Jag tyckte nog att min bröt ned lite och jag kunde sedan köra för fullt, sade Johan Nilsson till TV12 medan han väntade på resultatet.
Och när segern var klar…
– Jag är lite förvånad, men de har ju bilder att se på, jag var ju själv i stridens hetta, sade Johan Nilsson.
– In på upploppet håller Johan på att koppla greppet, men när Örjan Kihlström drar tussarna bryter hans häst ut och Johans häst tappar fart. Det bedömer vi är avgörande för loppet, sade PO Grannas, riksfunktionär denna V75-dag i Örebro.

Racing Brodda över miljonen

Betydligt klarare i mål var det för Mattias Djuses Racing Brodda (e. Prodigious) som trots tredjespår genom första sväng skickades till ledningen efter 500 meter och vann sedan lätt på 1.13,6a/2.100 meter.
Mattias Djuse stod vid sidan – utan att vara avstängd.
– Jag har dålig känsla när jag kör Racing Brodda och då är det bättre att låta någon annan få chansen. Det här var en bra avslutning på året, sade Djuse som kunde se sin treåring bli miljonärska då förstapriset var 150.000 kronor i E3-revanschen.

Fakta

Rätt V75-rad

7–12–3–7–7–9–8
Utdelning
Sju rätt: 351 kronor
Sex rätt: Jackpot
Fem rätt: Jackpot
Omsättning: 22.788.491 kronor

Expandera

Deep Pockets (e. Ready Cash) har agerat småtrögt i inledningen av karriären och när Erik Adielsson tappade sitt körspö 400 kvar borde även Örebros normalt sett så korta upplopp känts långt. Deep Pockets avgjorde ändå och fjärde raka triumfen togs i mycket positiv anda från utvändigt ledaren.

Samma taktik valde Carl-Johan Jepson bakom Visitor (e. From Above) som tvingades till grovgöra utvändigt ledarne, men ändå visade styrka och inställning när han avvisade alla angrepp över upploppet. Susanne Richter tränar Visitor som noterades för

Laskari (e. Tschagga) fick bedrövlig start från bakspår och satt i sjätte utvändigt när Jorma Kontio tog högertöm efter 400 meter. Det tog ytterligare 600 meter innan ekipaget landade utvändigt ledaren, ändå hade bjässen Laskari inga problem att stega ifrån sista biten på 1.13,5a/2.100 meter och ännu finns ett litet smyg på hur långt den här tysken faktiskt kan gå i klasserna.

I en favoritbetonad omgång blev det jackpot på såväl sex som fem rätt innebärande att nära nio miljoner kronor flyttas över till nästa lördags sjurättspott på Jägersro där det vankas Svensk Uppfödningslöpning.

Fokustema
Drivningen i Tingsryd
Läs senare

Fiore utan körspö i tre månader?

Christian Fiore kan komma att köra utan körspö i tre månader! Detta förslag har kommit upp på bordet efter att Halmstadlärlingen stängdes av fyra veckor för oreglementsenlig drivning i ett lopp i Tingsryd i söndags.
Av
Lars G Dahlgren
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN

Halmstadtravet har idag (torsdag) skickat ut ett pressmeddelande där man redogör för de handlingar som gjorts av ledningen på Christian Fiores hemmabana efter den uppmärksammade drivningen av vinnande Taiga Woodland i söndags.

”Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt tre månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag”, skriver Halmstadtravets verkställande direktör Dag Ekner, sportchef Jan-Olof Molin och måldomare Mats Kvint.

Kontakt har även tagits med Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola med följden att föreslaget om ”att frivilligt avstå körspö” tas upp i styrelsen redan under nästa veckas Derbyhelg.

Halmstadtravets ledning anser att påföljden – 6.000 kronor i böter och fyra veckors avstängning – var för lågt satt, även om den följde reglementets mallar och skrivning. Halmstadtravet har fått besked från ST:s chef Ulf Hörnberg att ST:s uppfattning är att påföljden står i relation till det som skett utifrån nuvarande reglemente, men stannar alltså inte vid det utan ville att Christian Fiore på något sätt skulle ”sona hårdare” det han gjort i det aktuella loppet. Det var detta som resulterade i förslaget att Christian Fiore frivilligt skulle avstå att ha med sig körspö ut i loppen under en tidsperiod efter att avstängningen avtjänats.

Detta är förstås inte oprobelamatiskt ur vare sig sportslig eller spelmässig synvinkel. Till exempel kan ju då Fiore inte på samma sätt som sina medtävlare i loppen använda körspöet som korrigeringsmedel för att till exempel få hästen mer framåt i situationer där den bryter, skyggar eller är ”ofokuserad”.

Det ska också nämnas att banveterinären på Tingsrydstravet, inspekterade Taiga Woodland efter loppet men kunde inte hitta några märken från kuskens drivning och att Svensk Travsport satt Fiore på den speciella bevakningslista som innebär att varje drivningsförseelse han gör sig skyld til framöver automatiskt medför avstängning (terminologi för det: alla Fiores drivningar utöver vad reglementet tillåtet klassas som tredjegångsförseelse).

Halmstadstravets pressmeddelande i sin helhet

 

”Angående drivningen på Tingsryd

Vi har fått frågan hur vi har tänkt agera gällande Christian Fiores drivning vid söndagens tävlingar på Tingsryd. Vi har gjort följande:

Vi träffades på måndagen och tittade på loppets slutskede ett antal gånger. Detta med bästa tänkbara bilder. Efter det hade vi en överläggning och vi konstaterade då att vi anser att straffet är för lite i relation till det vi ser. Då tar vi även hänsyn till tidigare i år då Christian Fiore dömdes hos oss för dåligt uppförande i en dom som även inkluderade hanteringen av en unghäst på banan. De enda som skulle kunna agera innanför ett regelverk är dock ST centralt. 

Vi tog därför kontakt med ST i form av Ulf Hörnberg tisdag morgon. De hade redan haft fallet uppe tidigare samma morgon. På frågan om de avser att fastställa ett strängare straff är svaret nej. Deras uppfattning är att straffet står i relation till det som skett utifrån det reglemente som finns för närvarande. 
Frågan ställs nu också om vi kan få deras mandat att agera hårdare utifrån att Christian Fiore har sin licens kopplad till oss. Här trycker vi även på att vi vill kunna väga in det tidigare straffet från oss i år. Svaret är nej från ST även kring detta. 

4.  Då återstår om vi skulle agera helt utanför regelboken som i fallet med de fyra italienska kuskarna. Det är inte aktuellt då vi var den enda banan i landet som i det fallet tog ställning.

Med detta sagt gjorde vi ytterligare två saker.  

Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt 3 månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag.

Vi har även varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och framfört våra synpunkter. Hon har lovat att ST:s styrelse skyndsamt kommer att ta upp frågan. Med frågan ställd om nuvarande reglemente täcker in det vi önskar när vi även i en framtid avser att tävla med hästar. 
För Halmstadtravet

Dag Ekner, Jan-Olof Molin samt Mats Kvint”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Rivierans topplopp

Lördagens Grand Prix du Departement des Alpes-Mari (€150.000) i Cagnes sur Mer har samlat ett litet, men naggande gott startfält.
Av
Emil Persson
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni

Bland de nio som gör upp om segerpremien på 67.500 euro över 1.609 meter autostart syns bland annat den färska Sto EM-tvåan Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) som redan är tillbaka på fransk mark efter Solvallastarten den 14 augusti.

Hon stöter bland annat på Lotteriavinnaren Bel Avis (e. Ganymede), 2017 års Europaderbyvinnare Drole de Jet (e. Coktail Jet) samt unghäststjärnan Vivid Wise As (e. Yankee Glide) vilken övertygade stort vid debutvinsten i Alessandro Gocciadoros regi.

Startlista Grand Prix du Departement des Alpes-Mari
1.609 meter autostart, samlad prissumma: 150.000 euro

 1. Tessy d’Ete – Franck Nivard
 2. Bel Avis – Jean Michel Bazire
 3. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
 4. Desir Castelets – David Bekaert
 5. Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro
 6. Valokaja Hindö – Christophe Martens
 7. Romanesque – Jean Charles Feron
 8. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
 9. Voyager Grif – Giampaolo Minnucci
Fokustema
Vermo
Läs senare

Favoriterna fick jobba

Förhandsfavoriterna till Derbyt i Finland fick inget gratis i gårdagens kval på Vermo.
Graceful Swamp och Lewis Ale slutade tvåa, medan Timo Nurmos-tränade Marrakesh straffade bort sig med galopp.
Månne är Hannu Isotalos Tattoo Avenger hästen att slå i finalen på Vermo lördag den 31 augusti.
Av
Pär Gustafsson
Tattoo Avenge och Hannu Torvinen imponerade i kvalen till det finska Derbyt. Foto Ville Toivonen/Ravinetti
Tattoo Avenge och Hannu Torvinen imponerade i kvalen till det finska Derbyt. Foto Ville Toivonen/Ravinetti

Timo Nurmos hade en häst till start i uttagningarna i den finska huvudstaden igår kväll och Ready Cash-hingsten Marrakesh var klar favorit trots spår åtta bakom, men han galopperade i första sväng. Det här försöket spetsade Bosses Lady (e. The Bosses Lindy) och Tapio Perttunen hem på 1.14,7/2.600 meter. Förstapriset i varje heat var 9.000 euro.

Den snabbaste vinnaren var Tattoo Avenge (e. Le Monteil) på 1.13,2, vilket var en tiondel från Brad de Veluwes finska rekord. Fyraåringen, som tränas av Hannu Isotalo, kördes av Hannu Torvinen och segerreceptet var ledningen.

Segermaskinen Graceful Swamp (e. So Perfect) fick nöja sig med andrapriset. Hästen styrdes fram i dödens efter drygt halva distansen och in på upploppet kopplade han grepp, men ledarhästen Joyride Luxi (e. Explosive Matter) kontrade invändigt. Båda hästarna noterade 1.14,4.

Även fjolårets Kriterie-vinnare Lewis Ale (e. Andover Hall) slutade tvåa i sitt försök. Tuomas Korvenojas häst fick trava i dödens på Peanuts (e. Andover Hall) och ledaren vann säkert på 1.13,8 i händerna på Jukka Torvinen. Lewis Ale var slagen med en tiondel.

Totalt kördes fem uttagningslopp och Knows Best (e. Knows Nothing) och Kari Rosimo var den enda försöksvinnaren som vann med ryggresa. Hannu Laakkonens häst laddades rejäl in i första sväng, men fick krypa ner i tredje inner. Luckan kom drygt 125 kvar och Knows Best hann fram på mållinjen på 1.14,9.

Finskt Travderby
2.600 meter autostart
Förstapris: 150.000 euro
Häst – Tränare

 1. Peanuts – Anne Kangas
 2. Tattoo Avenger – Hannu Isotalo
 3. Bosses Lady – Tapio Perttunen
 4. Knows Best – Hannu Laakkonen
 5. Lewis Ale – Tuomas Korvenoja
 6. Graceful Swamp – Erkki-Pekka Mäkinen
 7. Jolly Roy – Timo Korvenheimo
 8. Callela Louis – Heikki Korhonen
 9. Joyride Luxi – Harri Koivunen
 10. Cacshot – Tapio Perttunen
 11. BWT Divine – Kaisa Toivonen
 12. Kaptah – Harri Koivunen

Marrakesh mot finska Derbyt