Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

VM-planer för Moni Viking?

San Moteur ut – Moni Viking in? Ny unghästauktion på Menhammar. Genrep inför italienska Derbyt. Dubbel Bosse mot ny seger?
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Moni Viking vid segern i Åby Stora Pris 2022. Foto Adam Ström/stalltz.se
Moni Viking vid segern i Åby Stora Pris 2022. Foto Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 I lördags spetsade han hem Sundsvall Open Trot i stor stil och nu kan större äventyr vänta för norske stjärnan Moni Viking (e. Maharajah). Ägaren och uppfödaren Jan Lyng har ett storlopp på andra sidan Atlanten i tankarna.

Ägaren Jan Lyng, Moni Viking och skötaren Micka Johansson. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Jag har tänkt tanken, eller rättare sagt Björn Goop har fått in mig på tankarna, säger Jan Lyng till Trav- og Galopp-Nytt.

Det handlar förstår om Yonkers International på 800-metersbanan i New York den 15 oktober, där en miljon dollar ligger i prispotten. Distansen är 2.011 meter.

– Det är fem miljoner kronor till vinnaren och det är klart att det lockar. Jag ska prata vidare med Björn och se närmare på förutsättningarna för att kunna åka över. Skulle det bli så att vi åker över och startar där, så får han komma hem till mig efteråt för att träna, säger Jan Lyng som har start i Prix d’Amérique i vinter på matchningsschemat.

VM-loppet på Yonkers Raceway har inte körts sedan 2019 och då segrade italienskfödde, Holger Ehlert-tränade Zacon Gio med Roberto Vecchione i sulkyn.

***

2 Menhammar Stuteri håller sin andra unghästauktion för året nästa söndag. 45 ettåringar bjuds ut till försäljning, varav två kallblod och en tävlingsrätt. Budgivningen till auktionen drar igång fredagen den 9 september klockan 09.00, medan livesändningen startar 19.00 söndagen den 11 september.

No Limit Charisma (e. Django Riff-Kristall Tilly) är en av hästarna som bjuds ut. Foto: Menhammar Online Sales.

Hästarna som säljs hittar ni här.

***

3 The Locomitive (e. Muscle Mass-La Coocaracha) verkar vara något extra. I helgen räknade han in sin andra Grupp I-seger då han tog hem finalen i Nutrien Equine ($50.000) för tvååringar med närmare 20 meter på 1.16,6a/2.300 meter.

The Locomotive. Foto: Club Menangle Photo

– Det är en häst med hög kvalitet och det här kommer inte vara det enda stora loppet han vinner, sade kusken Nathan Jack efter vinsten.

Tre segrar och en andraplats (i debuten) på fyra starter har Wayne Potter-tränade The Locomotive, vilken kostade 60.000 australiska dollar när han såldes som ettåring.

Modern La Coocaracha (e. Safely Kept), 1.13,6*/$428.911, var en stjärna på tävlingsbanan med fem Grupp I-vinster och däribland i Australian Trotting Grand Prix och Rowe Cup. I avelsboxen har hon också varit en fullträff med avkommor som Dance Craze (e. Muscle Hill), 1.11,8*/$551.780, La Grange (e. Muscle Hill), 1.11,1*/$163.350, och Mataderos (e. Dream Vacation), 1.15,4*/$144.791.

***

4 Det börjar närma sig det italienska Derbyt (€880.000), men innan dess ska Gran Premio Carlo Marangoni (€154.000) för treåringar avverkas på La Maura-banan i Milano.

Dimitri Ferm och Andrea Farolfi.

På söndag startar tolv treåringar i det Grupp I-klassade loppet över distansen 2.250 meter. Där jagar fjolårets kulltopp Denzel Treb (e. Nuncio) första årssegern, men han kommer knappast till något dukat bord.

Tidigare i år har tre Grupp I-löpningar avgjorts för treåringar. Dimitri Ferm (e. Nad al Sheba) har vunnit både Gran Premio Tito Giovanardi (€154.000) och Gran Premio Nazionale (€154.000), medan Dundee As (e. Maharajah) toppade i Gran Premio Citta di Napoli (€154.000). Båda hästarna finns med i söndagens uppgörelse i Milano.

Gran Premio Carlo Marangoni (€154.000)
Treåringar.
2.250 meter, autostart.

 1. Danger Bi (e. Bird Parker) – Federico Esposito
 2. Dubhe Prav (e. Robert Bi) – Santo Mollo
 3. Dimitri Ferm (e. Nad al Sheba) – Andrea Farolfi
 4. Doyourbest (e. Walner) – Marco Smorgon
 5. Dundee As (e. Maharajah) – Alessandro Gocciadoro
 6. Denzel Treb (e. Nuncio) – Andrea Guzzinati
 7. Deus Zack (e. Victor Gio) – Vincenzo P. Dell’Annunziata
 8. Diabolik Nap (e. Ghiaccio del Nord) – Roberto Vecchione
 9. Diva del Ronco (e. Varnne) – Mario Minopoli Jr.
 10. Dakovo Mail (e. Nad al Sheba) – Romolo Ossani
 11. Diamond Truppo (e. Varenne) – Enrico Bellei
 12. Denver Gio (e. Southwind Frank) – Giampaolo Minnucci

***

5 Nästa söndag tävlar treårige kallblodet Lome Lux (e. Lome Brage) om 500.000 norska kronor i förstapris i norska Kriteriet efter att han kvalat in via femteplats i försöket förra veckan. Uppladdning och träning på hemmaplan inför den stora uppgiften? Nej, ikväll låter Anders Högberg sin talang genrepa i ett treåringslopp i Gävle (start 17.45) med 50.000 kronor i förstapris.

Lome Lux har tävlat flitigast av de svenska treåringarna på kallblodssidan och när han kliver ut på banan ikväll blir det hästens 17:e start (5–1–1). Drygt 300.000 kronor har han sprungit in så här långt efter att bland annat slutat sexa i finalen av Svenskt Kallblodskriterium sedan han vunnit försöket.

Nu jagar han 40 meter bakom sju jämnåriga konkurrenter i Svensk Travsports Unghästserie.

***

6 Tre svensk ovaler tävlar denna torsdag och huvudbanan är Örebro (start 18.20). Hästägarna och banans hästägareförening står i fokus när Hästägarpokalen med 50.000 kronor till vinnaren är huvudloppet. Endast hästar ägda av medlemmar i Örebro Läns Hästägarförening får vara med.

Hästen som sticker ut i startlistan har faktiskt inte vunnit lopp sedan den 27 oktober 2020 – på Vincennes! Det handlar om Bo E Nilssons stjärna Bo C. (e. Maharajah), som från 40 meters tillägg ska försöka ordna Bo E Nilssons tredje triumf i Hästägarpokalen. Bo C. vann loppet redan 2018 och dessutom segrade tränare Nilssons Bam Bam V. (e. Fill V) 2015.

En häst som redan har dubbla triumfer i Hästägarpokalen – 2016 och 2017 – är Juhani Partanen-tränade Wollafur (e. Olimede), som även finns på startlinjen i årets upplaga.

I kvällens tvååringslopp i Örebro har tre av sju startande hästar en debuthingst som far. Coin Perdu, Express Bourbon och icke avelsvärderade Rekord Rune har tvååringar som äldsta avkommor och ställer sina hopp till debuterande trion Glenn, Plumbers Choice och Rekord Bengt.

Coin Perdu har haft en startande avkomma i Huron Bro, som debuterade med andraplatsen i ett uttagningslopp till Breeders Course förra veckan, medan Express Bourbons första svenskfödda starthäst Wonderland Helvin vann sin tävlingsdebut i Italien i juli.

Vaggeryd (start 12.20) inleder dagen lunchlopp och här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

7 Till Laval (16.09) sänder Jarmo Niskanen Cyrano de B. (e. S.J.’s Caviar) för start i eftermiddagens sadellopp Prix de l’Oudon (€33.000). De svenskfödde sexåringen har ”bara” en seger på årets tio starter, men vid ytterligare fyra tillfällen har han slutat tvåa eller trea och totalt har året gett 87.090 euro i intjänade prispengar.

Det travas även på Borely-banan i Marseille (11.45) under torsdagen, men de tävlingarna avgörs helt utan blågula inslag.