Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

42 miljoner extra att tävla om

Ny stordag i Frankrike. Kuskmästerskap med höga prispengar. Nyfött och helbror till världsrekordhållarens segerrikaste son. Niskanen åker ut på landet och Alessandro Gocciadoro står för halva fältet i storlopp.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Vincennes höjer prispengarna under sitt sommarmeeting. Foto Cecilia Kristoffersson/Sulkysport
Vincennes höjer prispengarna under sitt sommarmeeting. Foto Cecilia Kristoffersson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Nästan fyra miljoner euro mer – eller 42 miljoner kronor – satsas det på det franska sommarmeetinget i år jämfört med ifjol. Totalt tävlas det om 28.089.000 euro i 665 lopp på banorna Vincennes, Enghien, Caen och Cabourg mellan den 5 juli och 31 oktober. Det innebär att varje lopp snittar en prissumma på 42.239 euro!

För den som vill pricka in fransk toppsport i sin kalender är 18 september det självklara valet. På Vincennes kommer Grupp I-löpningarna Criterium des 3 ans, 4 ans och 5 ans för första gången köras en och samma tävlingsdag.

En annan toppdag på Vincennes är den 20 augusti med fem semi-classique-löpningar på programmet. Vidare kan 18 september (Prix d’Ete), 25 september (Prix des Elites) och 14 oktober nämnas. Under den sistnämnda dagen bjuder den franska huvudstadsovalen på finalen i Europaderbyt (€400.000) för fyraåringar plus EM för tre- och femåringar.

Prispengarna på den franska nationalarenan höjs med 20,12 procent och en bidragande orsak är arrangemanget av Europaderbyt.

***

2 Tio kuskar – en guldhjälm! På fredag avgörs första rundan av Danskt Mästerskap för proffstränare på Charlottenlund och totalt tävlas det om 112.500 danska kronor, varav vinnaren hämtar 50.000 plus en hjälm i guld.

Jeppe Juel. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Birger Jörgensen har vunnit Danskt Mästerskap vid fem tillfällen och jagar sin sjätte titel. Bland motståndarna finns Jeppe Juel och Bent Svendsen med fyra vinster vardera.

Vidare tävlar Steen Juul, Rene Jonassen, Morten Friis, Henrik Lönborg, Knud Mönster, Bo Westergård och Michael Lönborg.

Tävlingen går över totalt tolv lopp, varav fem avgörs på Lunden och resterande sju i Ålborg på söndag. Prisskalan ser ut enligt följande: 50.000-25.000-15.000 danska kronor.

På Charlottenlund avgörs också Danskt Mästerskap, vilket körts på den danska huvudstadsovalen sedan 1920. Åtta hästar möter upp bakom startbilen över distansen 2.000 meter och tävlar om ett förstapris på 100.000 danska kronor.

Startlista:

Danskt Mästerskap
Priser: 100.000-50.000-25.000-13.000-10.000-7.000-5.000 dkk
2.000 meter, autostart.

 1. Festival of Speed – Steen Juul
 2. E Type Cash – Flemming Jensen
 3. Fossa – Mads Henriksen
 4. Thunder Peak – Ken Ecce
 5. Champions Peak – Christian Clausen
 6. Andre Ward – Nicklas Korfitsen
 7. Baxo Epice – Jeppe Juel
 8. Emoji – Birger Jörgensen

***

3

Global Nearlys son efter Sebastian K. Foto: privat

Stall Lunnabacken kan berätta att Global Nearly (e. Tagliabue-Global Nearly), 1.14,3ak/323.100 kr, fått en hingst efter Sebastian K.

Det rör sig om en helbror till Mister K.O.Z, 1.11,8ak*/302.400 kr, vilken vunnit sex av elva lopp och som är Sebastian K:s segerrikaste svenskfödda avkomma.

– I år betäcks Global Nearly med Vulcan Brick, hälsar Åsa Lantz.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

4 Meslay-du-Maine (14.07) samt Graignes (18.42) är de franska travbanor som arrangerar tävlingar denna torsdag, men antalet svenskintressen uppgår blott till ett.

Det är Jarmo Niskanen som sänder Jockstrap (e. Prince Gédé) för start i Prix de la Paubelière (€19.000) på den förstnämnda banan tillsammans med Franck Ouvrie.

Treåringen har inlett med en andra- samt ett tredjepris som bäst på sina första fem starter och jagar med andra ord karriärens första seger.

***

5

Ny krans för Alessandr Gocciadoro i Bologna idag? Foto: Adam Ström/stalltz.se

Alessandro Gocciadoro har det ordentlig förspänt i Gran
Premio Presidente della Repubblica (€40.040) i Bologna idag och tränar hälften av hästarna i sprinterloppet på 800-metersbanan Arcoveggio.

Själv väljer han att köra Amon You Sm (e. Love You) i Grupp III-loppet, medan han lånar ut kvartetten Billy Idol Jet, Zinko Top, Verdon Wf och Vesna till kollegor.

Startlista:

Gran Premio Presidente della Repubblica (€40.040)
1.660 meter.

 1. Atik Dl – Antonio di Nardo
 2. Achille Blv – Enrico Bellei
 3. Billy Idol Jet – Massimo Castaldo
 4. Amon You Sm – Alessandro Gocciadoro
 5. Trillo Park – Antonio Velotti
 6. Zinko Top – Marco Stefani
 7. Toscarella – Roberto Vecchione
 8. Agrado – Francesco di Stefano
 9. Verdon Wf – Andrea Guzzinati
 10. Vensa – Rene’ Legati

***

6Efter en svensk bana med breddtrav igår laddas det om i vårt avlånga land denna torsdag. Fyra banor är i elden från Boden i norr till Åby i söder.

Åby (start 18.20) är huvudbana och efter att ha inlett med två raka segrar galopperade toppstammade Cheops (e. Raja Mirchi-Deepdish) i tredje framträdandet. Nu jagar lillebrodern till femfaldige miljonären Brambling snabb revansch i ett treåringslopp som innehåller flera spännande unghästar.

På lunchbanan Romme (start 12.20) är Magnus Lillieborgs segermaskin Oskar of Sand (e. Super Photo Kosmos) tillbaka på banan efter drygt tre månaders uppehåll. Hästen inledde med sju raka segrar innan han gick på pumpen tre gånger i vintras. Vid förra Rommebesöket – i senaste starten – återupptog han segerraden. Dags för andra raka nu?

Kvällen bjuder förutom Åby även på tävlingar i Östersund (start 17.45) och Boden (start 18.25). Förutom norske varmblodet Hushs (e. Great Challenger) jakt på femte raka segern bjuds bland annat ett kallblodslopp, där miljonärerna Alfie (e. Järvsöfaks), Alfa Lina (e. Klack Jo) och Sundbo Nova (e. Sundbo Kravall) ställs mot fem hingstar och valacker som tjänat betydligt mindre pengar i en proposition med fördel för ston.

I Boden plockar hemmaamatören Tomas Worrsjö ut fyraåriga stoet Amie Ness (e. Maharajah), som inlett finfint med tre segrar och ett tredjepris på karriärens fyra starter så här långt. Mamma Mon Amie Ness (e. Jobie Tempest) var dock snäppet värre – hon började med fyra raka triumfer i Worrsjös regi.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

7 Easy Rider (e. Goetmals Wood-Manon Lescaut) gjorde sin andra start i regi Björn Goop och igår kom första segern i amatörloppet Prix des Mirabelles de Lorraine (€6.000) i Nancy.

Ägaren Guillaume Poree skötte tömmarna bakom den åttaårige valacken och duon vann på 1.16,8/2.625 meter. Vinsten var värd 2.700 euro.