Fokustema
Jämtlands Stora Pris
Läs senare

Allt stämde för Milligan’s School

Milligan’s School och norrländska storlopp har blivit en bra kombination. Förra året vann Stefan Melanders USA-import Sundsvall Open Trot. Nu tog han hem Jämtlands Stora Pris.
Av
Lars G Dahlgren
Milligan's School var svaret i Jämtlands Stora Pris. Efter en perfekt resa avgjorde Stefan Melanders travare sista biten. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Milligan's School var svaret i Jämtlands Stora Pris. Efter en perfekt resa avgjorde Stefan Melanders travare sista biten. Foto Simon Hagen/Sulkysport

I Olympiatravet blev det startgalopp och i Elitloppet tappade Milligan’s School sannolikt en finalplats på kusken Ulf Erikssons spårval in på upploppet. Men i Jämtlands Stora Pris kom istället allt att stämma.

Fakta

Milligan’s School

hingst sex år e. Yankee Glide – Tori Ann e. S.J.s Photo
72 st: 16–14–6
Rekord: 1.12,2k – 1.09,9ak
Insprunget: 9.427.994 kr
Uppfödare: Richard & Joyce A McClelland, USA
Ägare: Stall T.Z.
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Körsven: Carl Johan Jepson, Färjestad
Skötare: Catarina Lundström

Expandera

– Jag tycker att hästen haft otur ett tag nu, men idag hade han tur istället, sade skötaren Catarina Lundström till TV4 efter segern.

Turen, det var att Double Exposure fick en tryckare mitt i loppet i ledningen när Volnik du Kras styrdes fram mot dödens och blev utsvarvad i tredjespår av MIndyourvalue W.F. På sista borytre långsidan blev det gasen i botten igen när Voltaire Gifint och Pietro Gubellini attackerade vilket skapade den lucka Milligan’s School önskade sig. Från rygg ledaren avgjorde Milligan’s School säkert före tappra Double Exposure (e. Donato Hanover – K.D.Girl) på 1.11,0a/2.140.

Fakta

Resultatlista Jämtlands Stora Pris:

 2.140 meter autostart., Priser: 700.000 – 325.000 – 135.000 – 65.000 – 32.000 kr

  1. Milligans School 1.11,0
  2. Double Exposure 1.11,1
  3. Queer Fish 1.11,4
  4. Voltaire Gifont 1.11,4
  5. Mindyourvalue W.F. 1.11,8

Oplacerade: Volnik du Kras 1.12,4, Charrua Forlan 1.12,5, Angle of Attack 1.14,8g, Shocking Superman ug. Struken: Generaal Bianco

Expandera

’– Prestationen var nog bättre än vad den kanske såg ut från sidan. Jag hade tänkt försöka köra i ledningen men det var chanslöst att svara ut Double Exposure, Milligan’s School slappnade aldrig av och jag trodde faktiskt inte det skulle gå att vinna med tanke på det. Jag blev imponerad, sade Carl Johan Jepson, som körde Milligan’s School för första gången, till TV 4.

Gällande att Milligan’s School verkar gilla norrlandsbanorna kan också läggas till att han var tvåa bakom Propulsion i finalen i Trotting Masters i september förra året, som kördes i – just det – Östersund.

Så kördes Jämtlands Stora Pris

2 MILLIGAN’S SCHOOL (Carl Johan Jepson) rygg ledaren. Loss perfekt i sista kurvan attack 250 kvar, avgjorde säkert.
4 DOUBLE EXPOSURE (Örjan Kihlström) direkt till ledningen. Fick en tryckare andra halvvarvet, så det blev 1.10,9 första varvet. Hårt ansatt igen genom slutkurvan. Höll toppbra.
5 QUEER FISH (Ulf Ohlsson) tredje invändigt. Loss och attack 150 kvar, avslutade vasst.
6 VOLTAIRE GIFONT (Pietro Gubellini) tredje par utvändigt. Snabb attack 750 kvar, kom ner utvändigt ledaren in i slutkurvan och tryckte upp farten. Höll bra.
7 MINDYOURVALUE W.F. (Robert Bergh) utvändigt ledaren. Försvarade positionen när det kom attack bakifrån på första långsidan. Slagen på sista bortre långsidan, gav dock aldrig upp.
10 VOLNIK DU KRAS (Jorma Kontio) attack i tredjespår på första långsidan, blev utsvarad av den som satt utvändigt ledaren, tvangs backa till fjärde par utvändigt. Sedan chanslös.
3 CHARRUA FORLAN andra par utvändigt. Tappade när tempot höjdes på sista bortre långsidan.
8 ANGLE OF ATTACK (Ove A Lindqvist) backades till fjärde par invändigt och travade uruselt i kurvorna. Galopp 400 kvar.
1 SHOCKING SUPERMAN (Rikard N Skoglund) startgalopp.

Tempo: Första 500 m: 1.11,3 (Doble Exposure), 1.000 m: 1.10,9 (Double Exposure). Sista 500 m: 1.09,0.

 

 

Fokustema
Utblick USA
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Rekordsnabbt på Dover Downs

Årets snabbaste tid på tusenmetersbana travades i natt på Dover Downs när Stefan Balazsis uppfödning Home'n Dry vann för Tyler Davis.
Av
Claes Freidenvall

Efter ha släppt ledningen och rest i vinnarhålet avgjorde Home’n Dry (e. Credit Winner-Beyond Blue) med en halv längd på 1.09,8/1.609 meter. Därmed är den åttaårige valacken den snabbaste travaren i världen i år på tusenmetersbana.

Home’n Dry. Foto: fotowon

Home’n Dry tränas av Brian Malone och totalt har han gjort 98 starter, vunnit 22 lopp och efter ha dragit in 12.500 dollar i natt ståtar valacken med 389.989 dollar på kontot.

Som ettåring kostade Home’n Dry 19.000 dollar i Harrisburg. Modern Beyond Blue (e. Cantab Hall), 1.13,9/$31.905, har också lämnat Seven Iron (e. Chapter Seven), 1.10,5/$284.240.

Förra året såldes en halvbror till Home’n Dry efter Muscle Hill – namngiven No Ball Games Rat – för 300.000 dollar i Harrisburg och köpare till hingsten var bland andra Aetos Kronos ägare Jeffrey Snyder.

Fokustema
Åtta priser
Läs senare

Bredare prisskalor på Axevalla

Axevalla satsar på bredare prisskalor och från den 11 februari – skriver banan i ett pressmeddelande – så kommer samtliga lopp undantaget V75-lopp och försök och final i Stochampionatet ha åtta fasta priser.
Av
Claes Freidenvall

– Axevalls nya prisskalor ligger helt i linje med fokusområde Bredd inom Pegasus. Tanken med bredare prisskalor väcktes redan under 2019 då vi hade breda prisskalor i vissa lopp. I år tar vi satsningen ytterligare flera steg, vilket vi tror gynnar travsporten och våra aktiva som helhet, skriver Axevallas sportchef Lars Ågren i pressmeddelandet.

Totalt handlar det om 349 lopp som har fasta priser och däribland Guldstoet, Silverstoet, Ullbergs Minne och samtliga lopp utom Stochampionatet och V75 under Axevallas trippeltrav.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

”Har tappat runt 150–200 kilo”

Montéstjärnan Ladyofthelake skulle ha startat i ett sulkylopp på Vincennes förra veckan, men ströks på grund av att stoet inte var i skick att starta.
Av
Pär Gustafsson
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg
Anna Erixon och Ladyofthelake. Foto: Mia Törnberg

Ladyofthelake (e. Offshore Dream) vann Frankrike-debuten strax innan jul och följde upp med ett femtepris i slutet av december. Förra torsdagen var tanken att Lise-Lotte Nyströms häst skulle testa ett sulkylopp på Vincennes med Pierre Nyström i sulkyn.
– Pierre blev helt förtvivlad när han såg hästen och lät Anna (Erixon red.anm.) ta med den till stallen på Vincennes istället så den fick stå där. ”Lady” fick magmedicin i fredags och ska under denna vecka undersökas av en veterinär. Jag vet inte vad som har hänt hästen under de veckorna, säger Lise-Lotte Nyström till Ekuriren.

Enligt tidningen har Ladyofthelake varit uppstallad hos en proffstränare i Bordeaux.
– Jag har haft daglig kontakt och frågat om allt är okej. Sista fotot som skickades till mig frågade jag om ”Lady” dricker ordentligt. Då fick jag till svar att det gör hon och hon har salt, berättar Sundbyholmtränaren.

Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär

Ekuriren skriver att miljonärskan flyttats till Björn Goops stall i Normandie.
– ”Lady” är just nu i så dåligt skick att den inte klarar av att resa hem. Hon har tappat runt 150–200 kilo och i värsta fall kan karriären vara över. Meningen var att hon skulle åka till Frankrike och få ett bra avslut på sin karriär. Och sedan blir det så här.

Vunnit 26 lopp

Ladyofthelake har totalt startat 127 gånger (26-13-17) och tjänat över 1,9 miljoner kronor. Hennes främsta merit är segerm i finalen av Åby Nordic Monté Trophy 2019 där hon belönades med 300.000 kronor.

Ladyofthelake drottning på Sundbyholm