Fokustema
Jämtlands Stora Pris
Läs senare

Allt stämde för Milligan’s School

Milligan’s School och norrländska storlopp har blivit en bra kombination. Förra året vann Stefan Melanders USA-import Sundsvall Open Trot. Nu tog han hem Jämtlands Stora Pris.
Av
Lars G Dahlgren
Milligan's School var svaret i Jämtlands Stora Pris. Efter en perfekt resa avgjorde Stefan Melanders travare sista biten. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Milligan's School var svaret i Jämtlands Stora Pris. Efter en perfekt resa avgjorde Stefan Melanders travare sista biten. Foto Simon Hagen/Sulkysport

I Olympiatravet blev det startgalopp och i Elitloppet tappade Milligan’s School sannolikt en finalplats på kusken Ulf Erikssons spårval in på upploppet. Men i Jämtlands Stora Pris kom istället allt att stämma.

Fakta

Milligan’s School

hingst sex år e. Yankee Glide – Tori Ann e. S.J.s Photo
72 st: 16–14–6
Rekord: 1.12,2k – 1.09,9ak
Insprunget: 9.427.994 kr
Uppfödare: Richard & Joyce A McClelland, USA
Ägare: Stall T.Z.
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Körsven: Carl Johan Jepson, Färjestad
Skötare: Catarina Lundström

Expandera

– Jag tycker att hästen haft otur ett tag nu, men idag hade han tur istället, sade skötaren Catarina Lundström till TV4 efter segern.

Turen, det var att Double Exposure fick en tryckare mitt i loppet i ledningen när Volnik du Kras styrdes fram mot dödens och blev utsvarvad i tredjespår av MIndyourvalue W.F. På sista borytre långsidan blev det gasen i botten igen när Voltaire Gifint och Pietro Gubellini attackerade vilket skapade den lucka Milligan’s School önskade sig. Från rygg ledaren avgjorde Milligan’s School säkert före tappra Double Exposure (e. Donato Hanover – K.D.Girl) på 1.11,0a/2.140.

Fakta

Resultatlista Jämtlands Stora Pris:

 2.140 meter autostart., Priser: 700.000 – 325.000 – 135.000 – 65.000 – 32.000 kr

 1. Milligans School 1.11,0
 2. Double Exposure 1.11,1
 3. Queer Fish 1.11,4
 4. Voltaire Gifont 1.11,4
 5. Mindyourvalue W.F. 1.11,8

Oplacerade: Volnik du Kras 1.12,4, Charrua Forlan 1.12,5, Angle of Attack 1.14,8g, Shocking Superman ug. Struken: Generaal Bianco

Expandera

’– Prestationen var nog bättre än vad den kanske såg ut från sidan. Jag hade tänkt försöka köra i ledningen men det var chanslöst att svara ut Double Exposure, Milligan’s School slappnade aldrig av och jag trodde faktiskt inte det skulle gå att vinna med tanke på det. Jag blev imponerad, sade Carl Johan Jepson, som körde Milligan’s School för första gången, till TV 4.

Gällande att Milligan’s School verkar gilla norrlandsbanorna kan också läggas till att han var tvåa bakom Propulsion i finalen i Trotting Masters i september förra året, som kördes i – just det – Östersund.

Så kördes Jämtlands Stora Pris

2 MILLIGAN’S SCHOOL (Carl Johan Jepson) rygg ledaren. Loss perfekt i sista kurvan attack 250 kvar, avgjorde säkert.
4 DOUBLE EXPOSURE (Örjan Kihlström) direkt till ledningen. Fick en tryckare andra halvvarvet, så det blev 1.10,9 första varvet. Hårt ansatt igen genom slutkurvan. Höll toppbra.
5 QUEER FISH (Ulf Ohlsson) tredje invändigt. Loss och attack 150 kvar, avslutade vasst.
6 VOLTAIRE GIFONT (Pietro Gubellini) tredje par utvändigt. Snabb attack 750 kvar, kom ner utvändigt ledaren in i slutkurvan och tryckte upp farten. Höll bra.
7 MINDYOURVALUE W.F. (Robert Bergh) utvändigt ledaren. Försvarade positionen när det kom attack bakifrån på första långsidan. Slagen på sista bortre långsidan, gav dock aldrig upp.
10 VOLNIK DU KRAS (Jorma Kontio) attack i tredjespår på första långsidan, blev utsvarad av den som satt utvändigt ledaren, tvangs backa till fjärde par utvändigt. Sedan chanslös.
3 CHARRUA FORLAN andra par utvändigt. Tappade när tempot höjdes på sista bortre långsidan.
8 ANGLE OF ATTACK (Ove A Lindqvist) backades till fjärde par invändigt och travade uruselt i kurvorna. Galopp 400 kvar.
1 SHOCKING SUPERMAN (Rikard N Skoglund) startgalopp.

Tempo: Första 500 m: 1.11,3 (Doble Exposure), 1.000 m: 1.10,9 (Double Exposure). Sista 500 m: 1.09,0.

 

 

Fokustema
Startlistor 24–28 augusti
Läs senare

24–28 augusti: Multijackpot, Danskt Derby och V86 Express

I helgen är det toppsport både på Bergsåker och på Charlottenlund i Danmark.
Här är startlistorna till Bergsåkers dubbla V75-omgångar, Danskt Travderbyt samt ytterligare 13 banor lördag till onsdag.
Av
Redaktionen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen
Ringostarr Treb vann Hugo Åbergs Memorial och är favorit i Sundsvall Open Trot. Ett lopp han vann 2017. Foto Simon Hagen

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.

Här kan du ladda ned och kolla in startlistorna från lördag till onsdag.

Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Lördag: Åmål (11.10), Bergsåker V75 med multijackpot (14.45), Mantorp (18.30)
Söndag: Skellefteå (11.00), Hagmyren (11.10), Charlottenlund V75 (12.45)
Måndag: Östersund (12.20), Halmstad V64 (18.20), Eskilstuna (18.25), Färjestad (18.30)
Tisdag: Romme (12.20), Solvalla V64 (18.20), Axevalla (18.30)
Onsdag: Solvalla/Åby V86 (18.15)

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Drivningen i Tingsryd
Läs senare

Fiore utan körspö i tre månader?

Christian Fiore kan komma att köra utan körspö i tre månader! Detta förslag har kommit upp på bordet efter att Halmstadlärlingen stängdes av fyra veckor för oreglementsenlig drivning i ett lopp i Tingsryd i söndags.
Av
Lars G Dahlgren
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN
Christian Fiore dömdes till fyra veckors avstängning för drivning igår i Tingsryd och ska dessutom betala 6.000 kronor i böter. Foto Hanold/ALN

Halmstadtravet har idag (torsdag) skickat ut ett pressmeddelande där man redogör för de handlingar som gjorts av ledningen på Christian Fiores hemmabana efter den uppmärksammade drivningen av vinnande Taiga Woodland i söndags.

”Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt tre månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag”, skriver Halmstadtravets verkställande direktör Dag Ekner, sportchef Jan-Olof Molin och måldomare Mats Kvint.

Kontakt har även tagits med Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola med följden att föreslaget om ”att frivilligt avstå körspö” tas upp i styrelsen redan under nästa veckas Derbyhelg.

Halmstadtravets ledning anser att påföljden – 6.000 kronor i böter och fyra veckors avstängning – var för lågt satt, även om den följde reglementets mallar och skrivning. Halmstadtravet har fått besked från ST:s chef Ulf Hörnberg att ST:s uppfattning är att påföljden står i relation till det som skett utifrån nuvarande reglemente, men stannar alltså inte vid det utan ville att Christian Fiore på något sätt skulle ”sona hårdare” det han gjort i det aktuella loppet. Det var detta som resulterade i förslaget att Christian Fiore frivilligt skulle avstå att ha med sig körspö ut i loppen under en tidsperiod efter att avstängningen avtjänats.

Detta är förstås inte oprobelamatiskt ur vare sig sportslig eller spelmässig synvinkel. Till exempel kan ju då Fiore inte på samma sätt som sina medtävlare i loppen använda körspöet som korrigeringsmedel för att till exempel få hästen mer framåt i situationer där den bryter, skyggar eller är ”ofokuserad”.

Det ska också nämnas att banveterinären på Tingsrydstravet, inspekterade Taiga Woodland efter loppet men kunde inte hitta några märken från kuskens drivning och att Svensk Travsport satt Fiore på den speciella bevakningslista som innebär att varje drivningsförseelse han gör sig skyld til framöver automatiskt medför avstängning (terminologi för det: alla Fiores drivningar utöver vad reglementet tillåtet klassas som tredjegångsförseelse).

Halmstadstravets pressmeddelande i sin helhet

 

”Angående drivningen på Tingsryd

Vi har fått frågan hur vi har tänkt agera gällande Christian Fiores drivning vid söndagens tävlingar på Tingsryd. Vi har gjort följande:

Vi träffades på måndagen och tittade på loppets slutskede ett antal gånger. Detta med bästa tänkbara bilder. Efter det hade vi en överläggning och vi konstaterade då att vi anser att straffet är för lite i relation till det vi ser. Då tar vi även hänsyn till tidigare i år då Christian Fiore dömdes hos oss för dåligt uppförande i en dom som även inkluderade hanteringen av en unghäst på banan. De enda som skulle kunna agera innanför ett regelverk är dock ST centralt. 

Vi tog därför kontakt med ST i form av Ulf Hörnberg tisdag morgon. De hade redan haft fallet uppe tidigare samma morgon. På frågan om de avser att fastställa ett strängare straff är svaret nej. Deras uppfattning är att straffet står i relation till det som skett utifrån det reglemente som finns för närvarande. 
Frågan ställs nu också om vi kan få deras mandat att agera hårdare utifrån att Christian Fiore har sin licens kopplad till oss. Här trycker vi även på att vi vill kunna väga in det tidigare straffet från oss i år. Svaret är nej från ST även kring detta. 

4.  Då återstår om vi skulle agera helt utanför regelboken som i fallet med de fyra italienska kuskarna. Det är inte aktuellt då vi var den enda banan i landet som i det fallet tog ställning.

Med detta sagt gjorde vi ytterligare två saker.  

Vi tog kontakt med Christian Fiore och Laura Myllymaa för att se om han kan tänka sig att frivilligt göra något som vore en markering på att han förstått allvaret i det han gjort. Att be om ursäkt hjälper inte. Det har vi sett prov på i andra sammanhang. Deras förslag var att Christian kör utan körspö i totalt 3 månader som en markering på eftertanke. Det tycker vi är ett mycket bra förslag.

Vi har även varit i kontakt med ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola och framfört våra synpunkter. Hon har lovat att ST:s styrelse skyndsamt kommer att ta upp frågan. Med frågan ställd om nuvarande reglemente täcker in det vi önskar när vi även i en framtid avser att tävla med hästar. 
För Halmstadtravet

Dag Ekner, Jan-Olof Molin samt Mats Kvint”

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Rivierans topplopp

Lördagens Grand Prix du Departement des Alpes-Mari (€150.000) i Cagnes sur Mer har samlat ett litet, men naggande gott startfält.
Av
Emil Persson
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni
Jean Michel Bazire, Bel Avis och Kirsi Mannine efter segern i Gran Premio della Lotteria. På lördagkväll jagar de en ny storloppsseger söderöver. Foto Gerard Forni

Bland de nio som gör upp om segerpremien på 67.500 euro över 1.609 meter autostart syns bland annat den färska Sto EM-tvåan Bahia Quesnot (e. Scipion du Goutier) som redan är tillbaka på fransk mark efter Solvallastarten den 14 augusti.

Hon stöter bland annat på Lotteriavinnaren Bel Avis (e. Ganymede), 2017 års Europaderbyvinnare Drole de Jet (e. Coktail Jet) samt unghäststjärnan Vivid Wise As (e. Yankee Glide) vilken övertygade stort vid debutvinsten i Alessandro Gocciadoros regi.

Startlista Grand Prix du Departement des Alpes-Mari
1.609 meter autostart, samlad prissumma: 150.000 euro

 1. Tessy d’Ete – Franck Nivard
 2. Bel Avis – Jean Michel Bazire
 3. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
 4. Desir Castelets – David Bekaert
 5. Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro
 6. Valokaja Hindö – Christophe Martens
 7. Romanesque – Jean Charles Feron
 8. Drole de Jet – Pierre Vercruysse
 9. Voyager Grif – Giampaolo Minnucci