Fokustema
Stockholms Travsällskap
Läs senare

48 miljoner i underskott

48 miljoner kronor. Det enormt stora underskottet har Stockholms Travsällskap att hantera i sitt bokslut 2017. Ikväll hålls ett extrainsatt informationsmöte för travsällskapets medlemmar med anledning av detta.
Av
Lars G Dahlgren
Moderniseringen av Solvallas publikplatser kom aldrig igång i de planer som kallades arenaprojektet, och nu måste Solvalla i en smäll resultatföra vad projekteringen kostade. Foto: Micke Gustafsson, ALN
Moderniseringen av Solvallas publikplatser kom aldrig igång i de planer som kallades arenaprojektet, och nu måste Solvalla i en smäll resultatföra vad projekteringen kostade. Foto: Micke Gustafsson, ALN

2016 gick Stockholms Travsällskap med fyra miljoner kronor i förlust. 2017 är alltså underskottet enorma 48 miljoner kronor. Av detta är storleksordningen tio miljoner kronor att hänföra till driftsunderskott, vilket främst har att göra med att omläggningen av banan blev dyrare än beräknat och även kostnader för Elitloppet, plus restaurangverksamheten, som Solvalla nu driver i egen regi.

Den stora smällen har att göra med att travsällskapet i sitt bokslut för 2017 måste ta upp kostnaderna i det stora investeringsprojekt, 38 miljoner kronor, som drogs igång för sju år sedan och kallades arenaprojektet. Detta uppstod ur diskussionen ett par år tidigare om att flytta Solvalla någon annanstans och sälja marken banan funnits på sedan 1927 med stort överskott – alltså en sådan affär som gjorts med Täby Galopp och nu är klubbad gällande Jägersro.

Travsällskapet landade i den diskussionen att behålla nuvarande lokalisering och satsa på att modernisera anläggningen. Det skulle fortfarande kopplas till och finansieras med avyttring av mark runt Solvalla som travsällskapet äger, till exempel parkeringsytorna. Det hela döptes till arenaprojektet.

Man hann komma så långt som till att Kongressen skulle moderniseras och att detta skulle ske någonstans 2012-14. Man hann till och med in i en inledande byggfas, i ordningsställande av källarutrymmen till lokaler för byggarbetarna i läktaren som ligger närmast huvudingången.

Men hela byggprojektet stoppades och de 38 miljoner arenaprojektet hann kosta har legat ”gömda” i räkenskaperna i fem år. Nu går bygglovet ut och då finns ingen återvändo – arenaprojektet måste resultatföras, och det ska göras i sin helhet, i en stor smäll.

Konsekvensen när de sammanlagt 48 miljonerna i underskott tas är att Stockholms Travsällskaps egna kapital går från 27,8 miljoner plus till 20,2 miljoner minus!

I Sulkysports utgåva idag, nummer 14-2018, finns en artikel om travsällskapets bokslut för 2017. Där framgår att verkställande direktören Jörgen Forsberg ”vill ta saker i rätt ordning” och först genomföra informationsmötet för travsällskapets medlemmar innan han uttalar sig i media.

Fokustema
Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Karriärer lika som bär

PARIS. – Face Time Bourbon är en blandning mellan Bold Eagle och Readly Express.
Det sade Prix d’Amérique-vinnarens tränare Sébastien Guarato när han intervjuades i den franska tv-kanalen Equidia efter sin tredje Prix d’Amerique-seger på fem år.
Av
Lars G Dahlgren
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Om man tittar på Bold Eagles, Prix d’Amérique-vinnare som femåring 2016 och sedan också året efter 2017, och den nya storstjärnan Face Time Bourbon så är deras karriärer anmärkningsvärt lika vid deras första Pd’A-segrar.

Bold Eagle vid sin första Prix d’Amérique-seger 2016. Foto: Gerard Forni

Bold Eagle gjorde i Pd’A 2016 sin 24:e start och tog 21:a segern. Face Time Bourbon motsvarande siffror är 19 på 22. Antalet grupp I-segrar fram till Prix d’Amérique var fyra för Bold Eagle, i kronologisk ordning Criterium des 3 Ans, Prix de Selection, Grand Prix de l’U.E.T, Criterium Continental. Face Time Bourbon har en grupp I-vinst till, Europeiskt Treåringschampionat, i övrigt samma som Bold Eagle.

I intjänade euro skiljde det efter hästarnas första Prix’Amerique-segrar endast 20.000 euro mellan de två till Bold Eagles fördel (båda är vid 1,5 miljoner euro), och hör till saken att när han vann 2016 var förstapriset 450.000 euro. Nu är det 405.000.

Face Time Bourbon vid sin Prix d’Amérique-seger 2020. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Jämförelsen mellan de två kullsuveränerna är alltså ofrånkomlig och Sébastien Guarato gör den gärna. Guarato framhåller ill exempel i det sammanhanget att Face Time Bourbon är mer en ren naturtravare än Bold Eagle.

Hru överlägsen Bold Eagle än var sina kullkamarter sedan han kommit till Guarato i mitten av treåringssäsongen så hamnar Face Time Bourbon på plussidan när de jämförs, åtminstone i vissa aspekter. Att de har likartade egenskapsspektra på banan är lätt att konstatera, med den enorma speeden som kännemärke, men Guarato pekar på ett par nyansskillander i Face Time Bourbons favör.

Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs

En är aktionen:

– Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs, han kommer ner väldigt djupt i steget samtidigt som det när han skjuter ifrån blir väldigt långt och svävande.

En annan, för en häst mycket viktig aspekt är hovarna.

– Det var länge omöjligt att ta av alla fyra skorna på Bold Eagle. Face Time Bourbons hovar är nästan onaturliga, de växer så mycket och fort att han behöver verkas ner även mellan barfotastarter.

 

Fokustema
Antonio Somma
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”En seger värd 60 miljoner euro”

Face Time Bourbons seger i Prix d'Amérique var småpotatis i sammanhanget och inte den viktigaste för huvudägaren Antonio Somma. Tidigare i veckan blev det klart med en förlikning mellan Somma och amerikanska försäkringsjätten AmTrust Financial Services Inc.
Av
Claes Freidenvall
Seger i Prix d'Amérique för Antonio Somma (t.v. om Björn Goop), men Face Time Bourbons huvudägare vann en viktigare triumf tidigare i veckan... Foto: Mia Törnberg
Seger i Prix d'Amérique för Antonio Somma (t.v. om Björn Goop), men Face Time Bourbons huvudägare vann en viktigare triumf tidigare i veckan... Foto: Mia Törnberg

Amerikanska försäkringsbolaget AmTrust har frivilligt avstått alla sina tidigare fodringar mot Face Time Bourbons ägare Antonio Somma (Scuderia Bivans Srl). Försäkringsjätten krävde nämligen ett skadestånd på enorma två miljarder euro för att Somma påståtts stulit data från AmTrust.

Nu är en mångårig tvist över – den har pågått sedan 2013 – och det slutade med en förlikning mellan AmTrust och Somma.

”Villkor som förblir konfidentiella”

– AmTrust och Antonio Somma/TRI/TRG har löst sina motsättningar och avgjort alla frågor mellan dem på villkor som förblir konfidentiella,” säger senior vice president Elizabeth Malone för investeringar på AmTrust till Insurance Journal.

Enligt onlinetidningen assinews.it var Antonio Sommas seger värd hela 60 miljoner euro. Betydligt mer än de 405.000 euro Face Time Bourbon erhöll för segern i Prix d’Amérique igår…

Fokustema
PDA
Läs senare

39.870 var på Vincennes

Nästan 40.000 var på plats på Vincennes igår för att se Prix d'Amérique – och alla siffror under dagen var positiva jämfört med året innan.
Av
Ola Lernå
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg

39.870 såg Prix d’Amérique 2020, vilket var en tioprocentig ökning jämfört med året före.
Omsättningen i loppet var 18,9 miljoner euro, en ökning med 2,1 procent och banomsättningen landade på 1,89 miljoner, vilket var plus 13 procent.

Dessutom ökade totalomsättningen under dagen för att landa 33,7 miljoner euro – en ökning med 13,5 procent.