Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

50 års fängelse möjligt dopingstraff

50 års fängelse teoretiskt möjligt maxstraff för dopande travtränare. Kallblodsstjärnor möts på Bergsåker. Cleangames matchning klar. Silverdivisionshästar avelsvärderas. Och hur klarar Solvallas högtalarsystem Amii Stewart? Det är några av punkterna i onsdagens nyhetssvep.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Washington Post uppmärksammade det stora dopingåtalet som innehåller tränare med stjärnhästar i både trav oich galopp.
Washington Post uppmärksammade det stora dopingåtalet som innehåller tränare med stjärnhästar i både trav oich galopp.

1 Avslöjandet av den stora dopinghärvan, med 27 åtalade, i USA skakar om rejält. Den innefattar aktiva i både trav- och galoppsporten och kan rendera i mångåriga fängelsestraff vid fällande domar. En travtränare riskerar teoretiskt 50 års fängelse! Tränaren ska inför rätta i New York får två åtalspunkter som vardera har 20 års fängelse som maxstraff och för två punkter med fem år vardera – och i USA kan påföljder för olika brott adderas till varandra.

Affären visar att när det handlar om systematisk doping i olika former av idrott, då är det samhällets polis- och rättsväsende som behöver stå för uppnystandet av dopingen. Då räcker sporten själv inte till.


***

2 I senaste starten utmanade han världens bästa kallblod Odd Herakles (e. Moe Odin – Gaupen Stjerna) över upploppet. Nu är Alf Jonssons toppfemåring Ängsborken (e. Bork Odin – Puma Jerva) tillbaka på banan och ställs mot ärrade mångmiljonärer i snabbloppet på Bergsåker. Bland annat gör fjolårets vinnare av Elitkampen på Solvalla, Björn Karlssons Tangen Haap (e. Lome Elden – Tangen Mai), årsdebut. Det är onsdagens sportsliga höjdare, där det samtidigt är jackpot på V86 som Bergsåker och Solvalla delar. Lunchen serveras på Jägersro. Här är startlistorna till onsdagens tävlingar i Sverige!

***

3 Travbanornas ordföranden, vilka samlas för förtroenderåd torsdag-fredag, har viktiga, och för framtiden väldigt avgörande, saker att fundera på, kan berättas här.

***

4 Det är avelsvärdering idag på Solvalla. En av de hingstar som ska granskas är fjolårets Kriterievinnare Power (e. Googoo Gaagaa – La Vici). De trav- och avelsintresserade som är uppe med tuppen och på plats på Solvallas stallbacke klockan 07:30 är med från början när nämnden inleder med att att värdera Eldrick Boko (e. Cantab Hall – Radiant Lindy). Av de nio hingstar som visas är hela sju födda i Sverige och fyra av dem har (ännu) inte nått till gulddivisionen klassmässigt.

Följande hingstar synas fysiskt på Solvalla:

 • Cash Gamble (född i Sverige 2011 e. Ready Cash – No Way Back), 1.10,1ak/7,5 mkr
 • Crazed (född i I USA 2005 e. Credit Winner – Mary Lou Hall) 1.09,6ak/6,9 mkr
 • Doctor Doxey Zenz (född i Sverige 2013 e. Donato Hanover – Elaine Kronos) 1.12,3m/1,5 mkr
 • Eldrick Boko (född i Sverige 2011 e. Cantab Hall – Radiant Lindy) 1.11,2ak/1,5 mkr
 • Minnestads El Paso (född i Sverige 2013 e. Adrian Chip – Bologna) 1.11,6ak/1,5 mkr
 • M.T.Insider (född i Sverige 2010 e. Offshore Dream – Pine Patch) 1.10,4ak/1,6 mkr
 • Order To Fly (född i Sverige 2010 e. Order By Fax – Too Fat To Fly) 1.11,5am*/2,5 mkr
 • Power (född i Sverige 2016 e. Googoo Gaagaa – La Vici) 1.12,3am/5,5 mkr
 • Whitehouse Express (född i USA 2011 e. Yankee Glide – Miss Garland) 1.10m5ak/2,1 mkr

Dessutom ska fem utomlands stående hingstar ”pappersvärderas”, listas, för spermaimport:

 • Fabulous Wood (född i Frankrike 2015 e. Ready Cash – Qualita Bourbon) 1.12,7m*/€200.000
 • Forever Peace (född i Norge 2013 e. Muscle Hill – Peaceful Way) 1.11,8ak*/DKK200.000
 • Golden Bridge (född i Frankrike 2016 e. Ready Cash – Usenza) 1.12,9m/€210.000
 • Met’s Hall (född i USA 2015 e. Cantab Hall – Met’s Inn) 1.08,2ak/$1.350.000
 • Six Pack (född i USA 2015 e. Muscle Mass – Pleasing Lady) 1.07,9ak*/$1.970.000

***

5 Jean-Michel Bazire har spikat den närmaste matchningen för bästa hästen (?) i hans stjärnfyllda stall, valacken Cleangame (e. Ouragan de Celland – Red Bell). Cleangame har sju raka segrar och 33 segrar på 50 starter totalt när han tar sig an följande närmaste uppgifter: Prix du Bois du Bois de Vincennes 21 mars på Vincennes (2.850 meter, Cleangame står där med 25 meters tillägg, 40.500 euro i förstapris), Prix Jean Riaud 11 april på Vincennes (2.850 meter, Cleangame har där 50 meters tillägg, 40.500 euro i förstapris) och sedan Prix des Ducs de Normandie 13 maj i Caen (2.450 meter, högervarv, förstapris 58.500 euro).

Cleangame vann de två förstnämnda loppen 2019. I Prix des Ducs de Normandie startade han inte eftersom Bazire matchade den nu döde Aubrion du Gers (e. Memphis du Rib) till två raka segrar där 2018-19. Aubrion du Gers fortsatte till Elitloppet efter Caen-segern – på Solvalla håller man förstås tummarna för att Jean-Michel Bazire ska ta samma matchningsväg med Cleangame.

***

6 V75-finalerna på Solvalla den 28 mars föregås av kvällstrav på samma bana kvällen innan. Då provar Solvalla med vad man kallar 70-80-talsparty med disco. Ströget blir dansgolv. Knock On Wood med Amii Stewart på repeat?

***

7 Amatörtränaren Sandra Eriksson, hemmahörande i Boden, har fått ett nyförvärv som sticker ut lite. Daniel Redén har skickat USA-importen Fighting Bax (e. Muscle Massive – Bax Machine) dit. Åttaåringen, som gjorde sin senaste start i augusti, tangerar miljonen kronor insprunget.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Cleangame till Prix d’Amérique?

Första valacken i Prix d'Amérique. Åland tillbaka på banan. Ny auktionssajt i Sverige ser dagens ljus. Fölrapport. Halvspårskörning förbjuds? Frankrike satsar på sprinterlopp. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Cleangame kan bli den första valacken i Prix d'Amérique. Men då krävs att han får wildcard och dessutom placerar sig bland de tre i något av B-loppen. Foto Mia Törnberg
Cleangame kan bli den första valacken i Prix d'Amérique. Men då krävs att han får wildcard och dessutom placerar sig bland de tre i något av B-loppen. Foto Mia Törnberg

1 Jean-Michel Bazires Cleangame kallas av många för ”världens bästa valack”, men den senaste tiden har han svikit sina anhängare. Idag kan han förhoppningsvis visa sig från sin bästa sida i Grand Prix du Conseil Municipal (€90.000) i Vichy, men i framtiden kan det bli ännu större uppgifter…

Valacker har nämligen varit utestängda från Prix d’Amérique, men nu ligger ett förslag att franska travförbundet kommer dela ut ett wildcard till en valack, men under vissa premisser som ännu inte är helt klara. Förslaget som ligger är att franska travförbundet ska välja ut en valack i september eller oktober som får möjlighet att delta i Prix d’Amérique 2021, men då krävs det att den hästen är etta, tvåa eller trea i något av B-loppen. Att det blir en fransk valack ses nog av många som en självklarhet och att det kan bli Cleangame är ingen vild gissning…

***

2 En ny auktionssajt – travera.nu – är under uppsegling med många spännande funktioner och delvis ett nytt att sälja häst i Sverige.

– En flexibel sajt med modern teknik anpassat för framtidens auktioner. Idén bakom sajten är att ge säljaren möjlighet att själv bestämma på vilken dag klubban ska falla; oavsett om det handlar om starthästar, unghästar, delar i avelshingstar, föl, fölston eller något annat intressant, berättar Ola Lernå.

Travera.nu är under uppbyggnad, men ska stå klar inom kort. Redan nu är travera.nu igång som partner till Sweden International Yearling Sale 18 augusti.

– Vårt mål – säger Ola Lernå – är att skapa en attraktiv marknadsplats inom travsporten, där kvalitet och kontinuitet är ledord vi arbetar efter.

***

3 Två banor tävlar idag och Halmstadtravet står som värd för V75-tävlingarna. Gulddivisionen är höjdpunkten, men där saknas Campo Bahia. Conrad Lugauer tar ut sin stjärna i ett femåringslopp utanför V75-kupongen med lika högst förstapris – 150.000 kronor – som guldhästarna tävlar om.

Kaj Widell. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Lite senare på kvällen (18.30) har Mariehamn säsongspremiär efter corona-utbrottet och flera svenskar åker i vanlig stil till Ålands-banan. En av dem som gästspelar är Kaj Widell, vilken tillhör de mer sällsynta gästerna i Mariehamn. Startlistorna hittar ni här!

***

4 1.03,6 är den snabbaste avslutningen av en travare som vunnit lopp i världen och det skedde i torsdags på Hoosier Park när treårige valacken Emma Town Bud avrundade sista quartern (402,25 meter) vid seger. Emma Town Bud är fallen efter Conway Hall-sonen Big Stick Lindy (u. Peace A Pie), 1.12,0*/$231.176, som själv avslutade sina snabbaste quarter på 1.08,1 som tvåa.

Emma Town Buds mor Centerfold Lady (e. Credit Winner) kunde också röra på sig. Hon står noterad för en quarter på 1.06,1 som slagen. Här kan Ni läsa om fler snabba avslutningar!

***

5 Al’s Sugarstar (e. Quite Easy-Tricky Woo), 1.11,4ak/264.200 kr, har nedkommit med sin första avkomma.

Al’s Sugarstar med sitt föl efter Muscle Massive. Foto: Privat

– En dotter efter Muscle Massive och hon kommer att betäckas nästa år igen, berättar ägaren Claes Svensson.

Fyra segrar på 28 starter tog Al’s Sugarstar och däribland vann hon ett försök i Stodivisionen. Hennes mor Tricky Woo (e. Speedy Tomali), 1.15,2am/459.000 kr, var tvåa i långa E3-finalen. Totalt fick Tricky Woo 14 avkommor och Elitloppsstartande Rakas (e. Victory Party), 1.10,4ak/4.784.270 kr, sticker ut allra mest.

Själv är Tricky Woo halvsyster med Per Lennartssons Derbyvinnare Jolly Rocket (e. Atas Rocket), 1.11,7ak/4.454.300 kr, och Butterknife (e. Mack the Knife), 1.13,8ak/1.000.500 kr, som vann Slaget vid Axevalla Hed.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

6 Att det är nya kvastar i det franska travförbundet som sopar blir tydligare för varje dag. Nu har Le Trot bestämt att det ska köras ett försök-och-finallopp över sprinterdistans i Frankrike nästa år. Vem som ska ta hand om arrangörskapet är inte bestämt ännu, men en bana som ligger bra till är Hippodrome d’Argentan. Banans sprinterlopp Criterium de Vitesse de Basse de Normandie är en av få löpningar som hålls över den engelska milen i Frankrike för den äldre eliten.

***

7 Mer Frankrike. Andra förslag som ligger på bordet hos det franska travförbundet är att öka antalet autostartlopp från dagens 15 procent till 20. Dessutom vill Le Trot få bort ofoget med halvspårskörningar i loppen. För de som följer loppen i Frankrike – och inte minst på Vincennes – är det vardagsmat med halvspårskörningar. Om något av förslagen blir verklighet bestäms under hösten.

 

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Från Örebroamatör till Bazire

En Derbyfinalist som flyttas från Örebro till Frankrike, en femfaldig miljonär i Sverigedebut och franskt i Finland.
Det är några av de ämnen som berörs i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bo E Nilsson sänder sin Bo C. söderut. Foto: Hanold/ALN
Bo E Nilsson sänder sin Bo C. söderut. Foto: Hanold/ALN

1 Örebroamatören Bo E Nilsson skickar sin Derbyfinalist Bo C. till Jean-Michel Bazire för uppladdning inför vintermeetinget.
– Hästen åker i mitten på augusti. Jag fick förfrågan för något år sedan från en hästagent, som representerade någon som skulle sätta hästen hos Bazire om jag sålde, så Jean-Michel är väl medveten om vad det är för häst han får i träning nu, säger Bo E Nilsson.

Bo C. (e. Mahajarah – Dreaming Again) var i final i Derbyt för två år sedan och tangerar miljonen kronor insprunget. Sexåringen har hela karriären tränats av sin ägare och uppfödare Bo E Nilsson.

– Jorma Kontio, som körde Bo C. några gånger när hästen var fyra år, har sagt att ”den här är perfekt för Frankrike och Vincennes”. Och nu ska vi prova! Att Jean-Michel Bazire kommer att kunna få ut mer av Bo C:s kapacitet än vad jag klarat är väl självklart…Det här känns oerhört spännande och siktet är förstås på att hästen ska slipas för vintermeetinget, säger Bo E Nilsson.

Bo C. har inte startat sedan början av februari då han slutade trea i bronsdivisionsfinalen på Solvalla.

2 Dagens lunchtävlingar hämtas från Lycksele (12:20). Banan kör sin tredje och sista tävlingsdag för året och det är Ove A Lindqvist som har befälet i kuskligan med fyra segrar. Krister Söderholm skuggar dock med tre vinster och två andraplatser, en mer än vad Ove A har lyckats nå.
Lindqvist kör i samtliga nio lopp denna tävlingsdag medan Söderholm ”bara” kör i sju av loppen.
Aftonens övningar hämtas från Hagmyren (17:45) samt Arvika (18:20). På Värmlandsbanan körs klassikern Arvikas Jubileumslopp som i år lockats locka några riktigt dugliga toppar såsom Baron Gift, Chianti och comebackande Donatomite vilken även gör debut i Paw Mahonys regi.

Här kan du ta del av startlistorna till dagens tävlingar.

3 På onsdag är det dags för Gotlandslöpningen när Skrubbsbanan i Visby står som värd för V86-omgången.
Robert Berghs amerikanske sexåring Yes Mickey (e. Muscle Hill), ägd av Mellby Gård, gör debut på svensk mark i det aktuella loppet där 175.000 kronor väntar vinnaren. Den femfaldige miljonären startar från bricka fem bakom bilen, två hack innanför syns 2018 års Kriterievinnaren Inti Boko (e. Chocolatier).
Noterbart är även att Björn Goop hade anmält Kymi Grand Prix-vinnaren Vitruvio till loppet, men skiftade i sent skede häst till Romanesque (e. Love You).
Här kan du se startlistan till loppet.

Yes Mickey (utvändigt) ska debutera på svensk mark. Foto: Lisa Photo

4 Flera storlopp får reducerade prismedel eller ställs in helt i spåren av Covid-19. Det senaste loppet som går det sistnämnda ödet till mötes är ”VM-loppet” International Trot på Yonkers. Miljondollarlöpningen vanns av Zacon Gio under fjolåret, men italienaren får alltså ingen chans att försvara titeln 2020.

5 Ikväll kickar den italienska sommarbanan Savio i Cesena igång sitt drygt två månader långa meeting under vilket man tävlar minst tre kvällar i veckan.
En svenskfödd häst finns med i startlistorna då Boys Going In (e. Going Kronos) startar i huvudloppet Premio Apertura (€15.400). Bland motståndarna syns Sverigebekanta hästar som Viscarda Jet (e. Pine Chip) och Visa As (e. Varenne).

6 I helgen avgörs Suur-Hollola-ajo för den äldre, finska eliten. Tre heat körs under lördagen varifrån de fyra bästa i varje lopp tar sig till finalen dagen där. Elitloppshästen Elian Web (e. Like A Prayer) syns i startlistorna liksom två fransktränade hästar! Det handlar om Philippe Daugeards duo Whole Lotta Love (e. Dream Vacation) och Big Headache (e. E L Mikko) vilka startar i de andra två heaten.
I söndagens final väntar hela 120.000 euro på vinnaren.

Klicka här för att läsa banprogrammet i PDF-format till tävlingarna som avgörs i Lahti.

7 Elitloppsfavoriten Vivid Wise As (e. Yankee Glide) var tillbaka som en vinnare i måndagens Grupp I-lopp Gran Premio Turilli i Turin.
Enligt Corriere dello Sport laddas hästen nu mot ny start i Grupp I-sammanhang på italiensk mark.
Den 26 juli avgörs Gran Premio Freccia d’Europa (€180.180) på Agnanobanan i Neapel över 1.600 meter autostart och där ska Vivid Wise As starta enligt tidningen.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Tre chanser till femte inteckningen

Sprintermästare ska koras, ny tränare i Kalmar, fel i åländskt banprogram, ST inför visselblåsarsystem och Derbyvinnare mot comeback.
Det är ett par av rubrikerna i torsdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Green Manalishi är en av förhandsfavoriterna i Sprintermästaren. Foto Adam Ström/stalltz.se
Green Manalishi är en av förhandsfavoriterna i Sprintermästaren. Foto Adam Ström/stalltz.se

1 Sprintermästaren har körts sedan 1971 och Stig H Johansson har flest tränarsegrar i storloppet i Halmstad. Gallini (1974), Ultimo H. (1981), The Onion (1983), Peace on Earth (1989), Regent Broline (1996) och Naughty Nunu (2007) är hans vinnare. Stig H körde själv vid de fem första fullträffarna, medan Erik Adielsson skötte tömmarna bakom den senaste vinnaren.

Stefan Melander står noterad för fyra vinster i Sprintermästaren och han en stark trio i årets upplaga som innefattar 22 fyraåringar. Hans starkaste kort är såklart Green Manalishi (e. Muscle Hill–Naga Morich), som tjänat över tio miljoner kronor efter elva vinster på 26 starter. Hästen tävlade strålande hos brorsonen Marcus Melander i USA som två- och treåring och kom till Sverige inför Kungapokalen. Där galopperade Green Manalishi i finalen och nu har hästen vässats inför årets viktigaste lopp.

Uncle Lasse har löpningsrekord

”Tarzans” vinnare i Sprintermästaren är Rydens Sensation (2000), Scarlet Knight (2002), Nuncio (2015) och Uncle Lasse (2016). Den sistnämnde sprang 1.09,3a/1.609 meter, vilket är löpningsrekord.

Hästen fortsätter att träna bra och även om det är ett rävigt läge så borde han tåla det

Så här säger Stefan Melander om sin trio i Sprintermästaren:

Green Manalishi (V75-1) var ute i ett taktiklopp senast där det gick riktigt snabbt till slut. Hästen fortsätter att träna bra och även om det är ett rävigt läge så borde han tåla det. Distansen passar förstås bra och normalt sätt går han med samma balans som tidigare.
Brake Cooling (V75-2) är inte så tokig även om han inte tjänat så mycket pengar som flera av de andra i loppet. Han har tävlat i tuffa sällskap och suttit fast flera gånger. Läget är bra, han kan vara trea-fyra, men det blir tufft att vinna.
Click Bait (V75-3) är riktigt bra i ordning för dagen och känns otroligt fin. Han hade trafikproblem i Kungapokalen och hade till och med kunnat vunnit loppet med lite bättre flyt. Nu hade vi otur med spårlottningen. Senast gick han med öppet huvudlag. Den här gången ändrar vi till helstängt och då blir han vassare.

Förutom Halmstad (17:00) tävlas det även i Gävle (12:20) idag. Här är startlistor till dagens tävlingar.

Passar stammen en Sprintermästare?

Spelstugan med intervjuer, fynd och avslag till kvällens V75-omgång.

***

2 Stefan Granlund lämnar Åby och blir Kalmartränare om en månad. Banan i Småland skriver på sin hemsida att Ulf Hellström (Stall Uffe) har köpt Hillerlöv/Björkmans gård (G.K.-hästarna) i Landsbro och att Stefan Granlund flyttar in den 1 augusti. Under juli månad ska gården renoveras och med till Landsbro följer även tränarsonen Joakim Granlund.

Stefan Granlund har haft ett lyft de två senaste åren och har för tillfället 25 travare på träningslistan. Stallets reklamhäst är Tabasco C.D. (e. Wishing Stone–Jodas Julia), 1.10,4ak/759.500 kr. Fyraåringen delägs av Stall Uffe och har i år bland annat vunnit Breeders Crown-lopp på Färjestad i händerna på Joakim Granlund.

Stall Granlund har 2020 gjort 52 starter (5-5-5) och tjänat 564.000 kronor.

***

3 Under onsdagskvällen avgjordes Bergslagsloppet för den äldre eliten i Lindesberg och segern gick till Daniel Redéns Elitlopps-sexa Missle Hill (e. Muscle Hill). Femåringen hade spår åtta bakom och fick göra jobbet utvändigt om ledaren Diamanten, som öppnade första varvet efter 1.11,4.

I en snabbare avslutning avgjorde Missle Hill på 1.10,3a/1.640 meter i händerna på Örjan Kihlström och förstapriset uppgick till 100.000 kronor. Det här var Solvallatränarens fjärde fullträff i snabbloppet på Fornabodatravet. Västerbo Highflyer vann 2016 och året innan toppade Delicious på 1.10,2a/1.640 meter, vilket är löpningsrekord. 2017 segrade Canari Match.

V86-resultat

Rätt rad: 5-10-4-15-8-5-13-2
Åtta rätt: 5.424 kronor
Sju rätt: 106 kronor
Sex rätt: 18 kronor
Omsättning: 26.918.392 kronor

***

4

Skärmdump från Mariehamns banprogram.

Grainfield Aiden (e. Andover Hall) och Hannu Korpi gjorde comeback i Hästägarnas Sommarpris på Solvalla i tisdags. Hästen sprang nytt rekord över sprinterdistans, 1.11,1a/1.640 meter, som trea och redan på lördag startar den finskefödde sexåringen igen.
Korpi gör resan till Mariehamn på lördag kväll, men Solvallastarten finns inte med som halvrad i banprogrammet och spelarna (som läser banprogrammet) tror att Grainfield Aiden inte startat sedan i början av maj. Hästen gillar täta starter och vann till exempel två silverförsök inom en vecka i vintras och på Åland möter han enklare konkurrenter än han är van vid.

ATG (atg.se) uppdaterade sin startlista under gårdagen, men travbanan i Mariehamn hade under onsdag eftermiddag inte blivit informerade om den saknade starten av varken Svensk Travsport eller spelbolaget.

***

5 Derbyvinnaren från 2018, Who’s Who (e. Maharajah-Reality Pride), 1.11,1ak*/6.964.759 kr, är redo för årsdebut. Pasi Aikio körde 1.13,5/2.100 meter med hästen inne på Solvalla i tisdags. Till Travkompaniets hemsida säger tränaren att Who’s Who sprang 1.11,5 sista rundan med krafter kvar. Aikio var helnöjd med hur hästen kändes och att det var full spänst över mål.

Who’s Who och Pasi Aikio. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Comebacken är planerad till onsdag den 15 juli i Eskilstuna. Han ska ut i ett snabblopp över 2.140 meter autostart med 60.000 kronor till vinnaren.

***

6 Femåriga Adi Gallia (e. Raja Mirchi), 1.11,2ak/1.084.750 kr, har flyttat till Mattias Djuses stall. Stoet har totalt vunnit tio av 35 starter. På meritlistan finns segrar i Stochampionatet Consolation, final i Anders Kilströms Minne och i ett stolopp på V75. Förra hösten var hon finalist i Derbystoet. Adi Gallia är uppfödd och ägs av Hooligan Stable AB, Järfälla, och tränades tidigare av Nicklas Westerholm.

***

7 Svensk Travsport ska lansera ett digitalt visselblåsarsystem, som sjösätts på hemsidan i början av den här månaden. Detta rapporterar förbundet i ett nystartat nyhetsbrev från avdelningen för hästvälfärd. Via ett krypterat system kan alla – anonymt eller underskrivet med sitt namn – tipsa om till exempel doping eller fall kopplat till hästvälfärd eller Code of Conduct.