Fokustema
Utblick
Läs senare

Jenny dubblade

Jenny Melander hade en fin dag på Pocono Downs igår och vann med sina båda starthästar; Frankie Mullins och My Cherry Pie.
Av
Emil Persson

Treårige valacken Frankie Mullins (e. Muscle Massive-Toni’s Wink) inledde för George Napolitano Jr. och från ledningen vann duon med 3,5 längder på 1.13,2 före Jonas Czernysons Brand New Key och Staffan Linds Iron Dome. Belöningen uppgick till 6.000 dollar.

Triumfen var den första i karriären i sjätte försöket. Frankie Mullins köptes i Harrisburg som ettåring för 25.000 dollar. Modern Toni’s Wink (e. CR Commando), 1.13,4*/$136.434, har också lämnat Explosive Man (e. Explosive Matter), 1.10,5*/$78.745.

My Cherry Pie (e. Donato Hanover-CR Ms American Pie) vann sitt andra lopp och hon inledde i tredje inner, men fick senare göra jobbet utan rygg. Det hindrade inte My Cherry Pie från att avgöra med 0,75 längd för George Napolitano Jr. på 1.13,0. Det treåriga stoet belönades med 6.500 dollar.

Modern CR Ms American Pie (e. Yankee Glide-CR Seminole Sister) tävlade framgångsrikt, tog rekordet 1.10,7* och tjänade 231.093 dollar. Bland segrarna märks World Trotting Derby Filly, Zweig Memorial och ett försök i Hambletonian Oaks. Sin främsta avkomma har CR Miss American Pie i My America Bi (e. Donato Hanover), 1.12,5*/$65.760.

Super Ariel tvåa

Vincennes körde flera penningstinna lopp utöver Criterium des 4 ans.

Jag de Bellouet-mannen Christophe Gallier nådde en stor framgång då Coup de Poker (e. Coktail Jet) vann Grupp II-loppet Prix Albert Demarcq (120.000€) för femåringar.
Hästen hade inte startat sedan andraplatsen bakom Charly du Noyer i Criterium des 4 ans motsvarande tävlingsdag ifjol, men visade ingen som helst ringrost i sin återkomst.
Triumfen värd 54.000 euro togs i ett – för sammanhanget – halvljummet åttahästarsfält på beskedliga 1.15,0/2.850 meter efter spets, släpp och lucka på upploppet.
Gallier var minst sagt yvig i segerstriden för att hålla undan före Pierre Pilarski-ägda Cash and Go (e. Ready Cash) som är en helbror till självaste Bold Eagle.

Kenneth Häggström-tränade Super Ariel (e. Super Arnie) fick 18.000 euro för sin toppinsats som tvåa i Prix du Rouergue (72.000€) på 1.11,8a/2.100 meter, men kunde inte stå emot Vanille du Dollar (e. Magnificent Rodney) som slog av henne i allra sista steget.

Grupp III-loppet Prix de Faulquemont (66.000€) för treåringar såg en italienskfödd vinnare i form av Voltaire Gifont (e. Quaker Jet), tränad av Cristian Rizzo och körd av Andrea Guzzinatti.
Hingsten som dittills hade matchats i vanliga treåringslopp hemma i Italien visade sig stå distansen då han vann på 1.14,6/2.700 meter, trots att han fick gå som förstahäst i andraspår stora delar av loppet.
Favoriten Empereur the Best (e. Un Amour d’Haufor) var däremot borta direkt när starten gick.

 

Fokustema
Sabotage
Läs senare

”Det finns rutiner runt strykningar”

Mantorptravets sekretariat bröt i sina rutiner när Wim Paals Tobias del Ronco ströks från ett V64-lopp igår på östgötabanan och utsattes för ett sabotage som enkelt kunde ha undvikits.
Av
Claes Freidenvall
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det finns fastställda rutiner runt strykningar och man ska alltid motringa om man känner sig osäker, säger Mattias Stenby på Svensk Travsport, som själv jobbat med anmälningar både på Örebrotravet och Solvalla.

– Har man tränarens nummer inlagt i sin telefon ser man ju direkt om det är han/hon som har ringt. Är det någon annan person, kanske någon anställd, bör man ringa tillbaka för att vara på den säkra sidan.

Travbanornas sekretariat har tillgång via ST:s datasystem nummer till samtliga tränare med licens knuten till Svensk Travsport.

– En del tränare kan uppleva att det kan vara problem att få tag på personer på sekretariatet om telefontiden på banan exempelvis bara är fram till klockan 12.00.

Mantorptravet har erkänt sitt misstag och ersätter Wim Paal-tränade Tobias del Roncos ägare Teresa Cavallo med ett fjärdepris, 7.200 kronor.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

13 kvar i Masters-final

Endast 13 hästar kvarstår i finalen i European Trotting Masters/Prix d'Ete (€380.000) på Vincennes på lördag och det är stor risk att ytterligare hästar faller ifrån trots den mastiga prischecken i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Bold Eagle och Propulsion är de två hästar som tjänat mest i loppet och det är gott om svenskinslag på Paris-banan Vincennes på lördag eftermiddag.

Förutom Daniel Redéns Propulsion kvarstår Stefan Melanders Milligan’s School på listan, Robert Berghs Mindyourvalue W.F, Magnus Träffs Queer Fish och Timo Nurmos Eelis.

Den definitiva anmälan till loppet sker imorgon och följande hästar är intresserade av att starta i European Trotting Masters/Prix d’Ete över distansen 2.700 meter:

 • Eelis (Timo Nurmos)
 • Voltaire Gifont
 • Queer Fish (Magnus Träff)
 • Detroit Castelets
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Bahia Quesnot
 • Tony Gio
 • Cleangame
 • Milligan’s School (Stefan Melander)
 • Bel Avis
 • Uza Josselyn
 • Propulsion (Daniel Redén)
 • Bold Eagle
Fokustema
Snabbast, segerrikast & vinstrikast
Läs senare

Bäst igår – Två dubblade

Tre banor kickade igång tävlingsveckan i Sverige. Här är de som sprang snabbast, fick bäst betalt och som fick segerdefilera fler gånger än en.
Av
Cecilia Kristoffersson
Peter Untersteiner dubblade både som tränare och kusk under måndagen. Foto Mia Törnberg
Peter Untersteiner dubblade både som tränare och kusk under måndagen. Foto Mia Törnberg

Banor som körde måndag 2 september

Mantorp, Romme & Årjäng

Fem snabbaste vinnarna, varmblod

Patricia Zaz (e. Maharajah) 1.13,3a/2.140 meter – Romme
Tränare: Nicklas Westerholm. Körsven: Lukas L Svedlund.
Ägare: Kings Arms i Avesta AB. Uppfödare: Haydo Haido, Avesta.

Macho Look (e. Pine Chip) 1.13,3a/2.140 meter
Tränare: Håkan Olsson. Körsven: Tom Horpestad.
Ägare: Olsson Håkan & Göran. Uppfödare: Deseks AB, Vara.

Jack Bowler (e. Micro Mesh) 1.13,4a/2.140 meter – Mantorp
Tränare & körsven: Anders Zackrisson.
Ägare: Firma Trav o Transport Näshult. Uppfödare: Gun Isaksson, Åseda.

Bossy Alley (e. The Bosses Lindy) 1.13,6a/2.140 meter – Mantorp
Tränare: Mimmi Elfstrand. Körsven: Henna Halme.
Ägare: Stall Navy. Uppfödare: Erkki Kujansuu, Finland.

Mellby Granat (e. Maharajah) – 1.13,9a/2.140 meter – Mantorp
Tränare & körsven: Robert Bergh.
Ägare & uppfödare: Mellby Gård AB, Malmö

Högsta förstaprisen, varmblod

50.000 kronor (Årjäng)

Lemon Brodde (e. Varenne)
Tränare & körsven: Erik Berglöf.
Ägare: AB Erik Berglöf, m fl. Uppfödare: Brodda Stuteri AB, Skurup.

50.000 kronor (Mantorp)

Global Agreement (e. Love You)
Tränare & körsven: Peter Untersteiner.
Ägare: Easy KB, Uppsala. Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.

Guzz Mearas (e. Muscle Mass)
Tränare & körsven: Johan Untersteiner.
Ägare: Stall Kennys Andelshästar 64. Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad.

40.000 kronor (Mantorp)

Bossy Alley (e. The Bosses Lindy)
Tränare: Mimmi Elfstrand. Körsven: Henna Halme.
Ägare: Stall Navy. Uppfödare: Erkki Kujansuu, Finland.

Högst förstapris, kallblod

20.000 kronor (Årjäng)

Melvinna (e. Mel Odin)
Tränare: Kristina Marttala. Körsven: Tom Horpestad.
Ägare & uppfödare: Kristina Marttala & Hannu Kotilainen.

Salte Odin (e. Moe Odin)
Tränare & körsven: Göran Antonsen.
Ägare: Stall Salte Odin, Norge. Uppfödare: Trond Olav Salte, Norge.

Snabbast tid, kallblod

Dagslill (e. Spikeld) 1.30,4/2.140 meter – Romme
Tränare & körsven: Alice Molin.
Ägare: Alice Molin, Märsta. Uppfödare: Nils Dagestad, Norge.

Flest segrar kusk/ryttare: Peter Untersteiner – 2 segrar
Flest segrar tränare: Peter Untersteiner – 2 segrar
Flest segrar avelshingst: Maharajah – 2 segrar