Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Missade chansen att bli historisk

Avelshingst mot åttonde raka championatet? Sto vann storlopp på långsamma 1.17,6. Yrväder mot ny seger? Klart med auktion. Och så missade han chansen att bli historisk. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall

1 De senaste sju åren har avkommor till Love You vunnit flest löpningar på svensk mark. 2012 var Coktail Jet-sonen tvåa efter Super Arnie, men sedan dess har han toppat segerstatistiken varje år i Sverige: 369 (2013), 364 (2014), 322 (2015), 262 (2016), 265 (2017), 263 (2018) och 314 (2019).

2020 har också börjat strålande för Love You och han leder med nio vinster, följd av Ready Cash med sex triumfer och tredjeplatsen delas av Chocolatier, Maharajah, Scarlet Knight och Super Photo Kosmos med fem vinster vardera.

Förra veckans vinnare från Love You på svensk mark var septetten: Cash’Em, Fleur Mearas, Florianne, Heartbeat, Ofelia O.E, Sally’s Love och Twigs Got U.

***

2 Lutfi Kolgjini har bestämt datum för sin unghästauktion. Den 4 september hålls Kolgjini Yearling Sale på Vomb. Innan dess ska ett stort antal andra auktioner hållas i världen och först ut 2020 är Winter Mixed Sales på Meadowlands den 20 januari.

Några dagar senare – 23-24 januari – hålls Prix d’Amérique-auktionen på Vincennes. Därefter säljs det unghästar ”down under”; National Yearling Sale i Karaka 16-17 februari och Christchurch 18-19 februari.

Aristoteles Face var den dyraste ettåringen som såldes på auktion ifjol. På Kolgjini Sale såldes han för 4,7 miljoner. Foto: Mia Törnberg

 

***

3 Här är några andra auktionsdatum att hålla koll på framöver: Vente Mixte de Printemps i Deauville 31 mars, Elitauktionen (29 maj), Vente Mixte d’Ete i Cabourg (18 juni), Sweden International Yearling Sale på Wenngarn (18 augusti), Vente de Yearlings i Deauville (2-4 september), Vente Mixte de Septembre i Deauville (9 september), Kriterieauktionen (17-19 september), Åby Yearling & Mixed Sale (8-9 oktober) och Ventes Mixtes d’Automne i Cabourg (27-28 oktober).

***

4 Southwind Feji kom som ett yrväder från andra sidan Atlanten för att bli mamma för några år sedan. Den rollen får fortsatt vänta. I regi Pär Hedberg har det blivit 21 segrar på 33 starter så här långt och på Mantorptravet ikväll kan hon – med två lopp i kroppen efter långt uppehåll – knipa en ny seger. Färjestad bjuder på lunch och Mantorp har kvällsaktiviteterna – här är startlistorna!

Southwind Feji och Mikael J Andersson. Foto Mia Törnberg

***

5 Alcatraz Stecca (e. Napoleon Bar-One Minut di No) och Giampaolo Minnucci var svaret i fyraåringsloppet Gran Premio Nastro d’Oro (€40.040) på Mediterraneo-banan i Siracusa igår. Agaucate såg ut att vara på väg att koppla greppet på upploppet, men slog på en galopp och istället vann Alcatatraz Stecca i överlägsen stil på 1.17,6a/1.600 meter. Tvåan Al Pacino Treb (e. Nad Al Sheba) noterade 1.18,2, trean Ask Me Now (e. Ganymede) 1.20,6, medan övriga fyra diskvalificerades för galopp.

Alcatraz Stecca

Alcatraz Stecca tränas av Michela Racca och förra året vann stoet Gran Premio Marche (€40.040) och slutade trea i det italienska Stochampionatet, Oaks del Trotto. Modern One Minut di No (e. Indro Park), 1.13,2/€65.907, har också lämnat Uragano Stecca (e. Love You), 1.11,9*/€79.959. Själv är modern helsyster med Last Minut di No, 1.13,9/€86.234.

Alcatraz Steccas segerlopp kan beskådas här!

***

6 Igår hade Alcoy chansen som enda svenskfödda travare att kvala in till Prix d’Amérique om han slutat bland de tre främsta i Prix de Belgique. Nu lyckades han inte med den uppgiften (oplacerad) och därmed kommer det inte finnas någon blågul travare med i Prix d’Amérique i år.

Senast det skedde var 1990 och det berättar Lars G Dahlgren i en krönika. I Ola Lernås referat från gårdagens Prix de Belgique listas de hästar som är Prix d’Amérique-aktuella om knappt två veckor.

***

7 Fyra segrar har Björn Goop redan hunnit med på fransk mark i år, varav tre från det egna stallet. Den 5 januari vann Björn Goop bakom Short In Cash i Prix de Vic sur Cere (€59.000) på Vincennes. Fyra dagar senare slog han till bakom Västerbo Hard Cash i Prix Kaiser Soze (€29.000) i Cagnes-sur-Mer. I fredags vann han på franska huvudstadsbanan med Geoffrey d’Am i Prix de Fresnes (€29.000) och igår agerade han catchdriver bakom Ludovic Peltier-tränade Fortuna (e. Village Mystic-Queen Angelina) i Prix de Machecoul (€33.000) på 1.13,2a/2.100 meter.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Dagen efter dagen PDA

Dagen efter Goops fantastiska triumf i Paris är kallbloden på väg. Vilken avelshingst var vassast i Sverige förra veckan och börjar de europeiska travförbunden äntligen närma sig. Det och mycket mer hittar du i dagens sju nyheter vid sju.
Av
Ola Lernå

1 Eftersnacket, segerkoncept och bortförklaringar. Prix d’Amérique blev en grymt spännande lopp som vanligt i flera kapitel, men till slut bara en vinnare. Björn Goop överlistade sina konkurrenter vid andra segern i världens största travlopp och är han månne den bäste svenske kusken någonsin?

Och här kan du se Prix d’Amérique 2020 igen!

2 Love You är inte bara en framstående avelshingst, utan också en framgångsrik morfar till nybakade Prix d’Amérique-ettan Face Time Bourbon och dubble Pd’A-vinnaren Bold Eagle. Förra veckan hade han fem vinnande avkommor i Sverige och lika många vinnare hade Scarlet Knight och S.J.’s Caviar.

Love You toppar hingstligan i Sverige i år med flest antal vinnare. Efter gårdagen är uppe i 17 vinster, följd av Maharajah och Ready Cash med 16 respektive 15 ettor på svensk mark.

***

3 Det blev svenskt passande nog även i Helen A Johanssons Pris då Johan Untersteiner visade samma taktiska skicklighet som Björn Goop när han satte dit Dear Friend. Du kan läsa om och se loppet här.

***

4 För de som inte är mätta på franskt trav efter helgen så kör Vincennes med flera  ”eftersläckande” svenskar. Inledande (klockan 13:50) Prix Rethel (€37.000) över 2.860 meter är svensktätast för dagen:

5 De europeiska centralförbunden möttes i Paris och äntligen verkar det börja hända saker?! Såväl tuffare skrivning i reglementet gällande drivning som en gemensam databas för Europas länder verkar på gång – redan 2020! Du kan läsa mer här.

***

6Ängsborken och Guldtopp tog de två första platserna i gårdagens kallblodslopp i Bollnäs och är därmed berättigade till plats i de två kallblodsloppen på Vincennes den 16 och 20 februari. Om de vill vara med vill säga. Annars går platsen vidare till loppets trea, fyra, och så vidare. De två övriga platserna tillsätts genom anmälan och seedning.
Det norska laget till Vincennes är redan klart: Wellek (tränare Kjell Lövdal), Brenne Banker (Frode Hamre), samt Öystein Tjomslands duo Magnums Othello och Langlands Odin.

Det finska kvalet körs på Vermo på onsdag (de fyra bästa därifrån får chansen på Vincennes) och blott sex hästar ville vara med och kvala:

7 Det är dagen efter vinterns dagen D i Paris och två svenska travbanor dukar upp till tävlingar. Mantorp (12.20) är först ut till lunch, medan Färjestad (18.20) tar över kvällsaktiviteterna. Här är startlistorna ill dagens tävlingar!
Länk startlistor

Fokustema
Prix d'Amérique
Läs senare

”Lite som ett schackdrag”

PARIS. – Det finns ett moment av schackspel i det här. Det var lite ett sådant drag jag gjorde när jag inte körde till ledningen utan valde att avvakta.
Av
Lars G Dahlgren
Glada miner under presskonferensen efter Prix d'Amérique med Franck Ouvrie, Björn Goop och Jean Michel Bazire. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Glada miner under presskonferensen efter Prix d'Amérique med Franck Ouvrie, Björn Goop och Jean Michel Bazire. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Så förklarade Björn Goop vad som kanske blev ett avgörande moment i årets Prix d’Amérique. Ungefär som när man efter ett schackparti kan analysera att man vunnit – eller förlorat – efter 28

Två kilometer kvar av Prix d’Amérique. Excellent – som senare galopperade – i ledningen, Davidson du Pont i dödens, Face Time Bourbon i andra par utvändigt och Propulsion avancerar i tredjespår. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

drag på något man valde att göra i typ drag fem. Vad det handlade om var att inte utnyttja den bra start Face Time Bourbon fick till att överta ledningen från Billie de Montfort. Istället fick andra hästar ”ta smällarna” och till slut hade Face Time Bourbon hela sitt enorma speedregister kvar att spela ut.

Han utvecklade det hela ytterligare:

– Min grundplan var att försöka hamna före Davidson du Pont från början, och när det lyckats ville jag inte fortsätta längre framåt utan tog beslutet att avvakta.

Vilket alltså blev helt rätt.

– Men jag var inte säker på att vinna förrän vi var förbi Davidson du Pont. ”Trav är trav” som någon sa, poängterade Björn Goop på presskonferensen efter loppet.

Denne ”någon” är förstås ingen mindre än Björns pappa Olle.

Både Franck Ouvrie som körde Davidson du Pont och Jean-Michel Bazire som körde Belina Josselyn lär möjligen ha uttryckt några ”merde” inombords när de saktade av sina hästar efter mål. Davidson du Pont var urtapper från dödens, Belina Josselyn fick ånyo lägga en mycket tung långspurt i tredjespår. I sista kurvan gick det tydligt att se hur Bazire tittade mest inåt, mot Face Tine Bourbon, och om det skulle gå att hålla denne instängd. Men det gick nu inte, främst beroende på att den tredje pjäsen i Bazires arsenal, Looking Superb då hastigt tröttnade i ledningen.

– Face Time Bourbon har vunnit nästan allt hittills, och han kommer fortsätta göra det. Det är tråkigt för oss andra, men så är det, konstaterade Bazire.

Ett par timmar efter loppet hade dock den eventuella initiala besvikelsen vänts i nöjdhet.

Franck Ouvrie var lite besviken efter andraplatsen, men samtidigt stolt över resultaten med Davidson du Pont. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det här kanske var min chans att vinna Prix d’Amérique, men jag kan inte vara annat än nöjd och tacksam över att jag fått köra Davidson du Pont. Hästen var perfekt förberedd. Och här sitter jag på podiet efter Prix d’Amérique tillsammans med sportens två största, sade Franck Ouvrie.

– Jag är mycket nöjd med att vara tvåa och trea. Belina Josselyn fick en lite sämre start än jag hoppades på men svarade för en mycket bra prestation, sade Bazire.

Face Time Bourbons exceptionella speed blev alltså det vinnande vapnet i Prix d’Amérique.

– När det gäller förmågan att växla tempo är Face Time Bourbon den bästa häst jag kört, säger Björn Goop.

Alltså bättre än Bold Eagle, vilken också haft explosiviteten som främsta kännemärke, och som också vann Prix d’Amérique som femåring. Det senaste årtiondet har för övrigt varit extremt gällande en sak: Ready Cash dominans i den franska travaveln: 2011-12 vann Ready Cash själv Prix d’Amérique, 2016-17 vann Ready Cash-sonen Bold Eagle, 2018 Ready Cash-sonen Readly Express och 2020 Ready Cash-sonen Face Time Bourbon!

– Ready Cash är en häst och en avelshingst man bara upplever en gång under sin livstid, konstaterade Jean-Michel Bazire på presskonferensen

För Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato var det tredje segern i Prix d’Amérique på fem år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

För Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato var det samtdigt tredje segern i Prix d’Amérique på fem år; ovan nämnde Bold Eagle och nu Face Time Bourbon

Elitloppet ingår just nu inte i Face Time Bourbons matchningsplan. Avelstjänstgöring väntar efter vintermeetinget för denne toppstammade häst som förra året, som fyraåring syndikerades i betäckningsrätter för det högsta beloppet i Europa någonsin, motsvarande att hästen är värd 80 miljoner kronor!

– Men jag hoppas att Sébastien Guarato ändrar sig gällande Elitloppet, säger Björn Goop.

 

 

Fokustema
Prix d'Amérique
Läs senare

Goops stora triumf

Face Time Bourbon gjorde jobbet.
Björn Goop stod för genialiteten.
Goops andra seger i Prix d'Amérique kom efter en av de kyligaste styrningarna i karriären på 1.11,5/2.700 meter.
Av
Ola Lernå
Björn Goop tog en fantastisk triumf i Prix d'Amérique bakom Face Time Bourbon. Foto Mia Törnberg
Björn Goop tog en fantastisk triumf i Prix d'Amérique bakom Face Time Bourbon. Foto Mia Törnberg

Björn Goop var bra med från start med femårige Face Time Bourbon (e. Ready Cash), men såg bara till att få rygg på Davidson du Pont. Det blev sedermera andra utvändigt och när Jean Michel Bazire dök upp i tredjespår och punktmarkerade Goop såg det ut att vara förkyld.
Yohann Lebourgois räddade situationen genom att blåsa förbi via fjärdespår i slutsvängen och spräcka upp fältet. När hans häst Vivid Vise As galopperade in på upploppet fick Face Time Bourbon lucka invändigt och avslutade sylvasst till seger före Bazire-duon Davidson du Pont och fjolårsvinnaren Belina Josselyn.

– Vilket krig det var i loppet. Fantastiskt att få vinna. Det är alltid svårt att gå inåt med en häst för att accelerera, men det var en enorm känsla. En kort stund funderade jag om jag skulle hinna fram, men känslan var plötsligt ”bang”, det bara smällde, sade Björn Goop till TV4.

– Att få vinna ett Prix d’Amérique är fantastiskt, att vinna två är enormt. Det här är en sådan internationell häst och just nu är jag bara fantastiskt lycklig, fortsatte Björn.

Björn Goop. Foto Mia Törnberg

Har vunnit allt

Förstapriset var furstliga 405.000 euro och Face Time Bourbon fortsätter i Bold Eagles hovspår – även Bold tog ju sitt första Prix d’Amérique som femåring.
Face Time Bourbon har 19 segrar på 22 starter i karriären och har vunnit ”allt”. Triumfen var femte Grupp 1-seger, tidigare har han vunnit Europeiskt Treåringschampion, Criterium des 3 ans, Prix de Selection och Grand Prix de l’U.E.T.
Övriga prisplaceringar tog Chica des Joudes, Vitruvio och Delia du Pommeraux och en tapper Bahia Quesnot som fick en stygg resa.
För de svenska hästarna gick det inte alls. Örjan Kihlström och Propulsion var bra med från start och fick lite turligt ledningen då Excellent galopperade, men Örjan släppte till Looking Superb. Propulsion drogs bakåt, men hade ingen spurt i kroppen när luckan väl kom. Milligan’s School blev kvar i kön hela vägen medan Ringostarr Treb gjorde bort sig med galopp. Illa gick det även för dubble segraren i loppet, Bold Eagle, som tröttnade efter att ha hängt i tredjespår hela loppet.

Prix d’Amérique, 2.700 meter voltstart.
(405.000, 225.000, 126.000, 72.000, 45.000, 18.000, 9.000 euro)

  1. Face Time Bourbon – Björn Goop 1.11,5
  2. Davidson du Pont – Franck Ouvrie 1.11,6
  3. Belina Josselyn – Jean Michel Bazire 1.11,7
  4. Chica de Joudes – Alain Laurent 1.11,8
  5. Vitruvio – Alessandro Gocciadoro 1.11,9
  6. Delia du Pommereux – Franck Nivard – 1.11,9
  7. Bahia Quesnot – Junior Guelpa 1.12,0

Segraren h 5 år e. Ready Cash – Vita Bourbon e. Love You
Tränare: Sebastién Guarato
Uppfödare: S.A.R.L. Haras Saint Martin
Ägare: Scuderia Bivans SRL

 

Här kan du se Prix d’Amérique i repris.