Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Miljonsto flyttas till Untersteiner

Spiken i Gävles V75-omgång, Lovely Godivas syster säljs, miljonsto flyttas till Untersteiner, kallt slog varmt och startspåren i Lotterialoppet.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Vagabond Bi och Ulf Ohlsson vann Walter Lundbergs Memorial. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Vagabond Bi och Ulf Ohlsson vann Walter Lundbergs Memorial. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Gävle är huvudattraktionen i eftermiddag och kväll med öppna lopp över hela linjen på V75-kupongen. Sulkysports tipsexpert Emil Persson har satt tänderna i uppgiften och levererar bland annat detta:

”Precis så vill man ha det på V75 och de där givna spikalternativen lyser faktiskt med sin frånvaro. Vagabond Bi (V75-7) är en av våra två spiklösningar och den vi tror mest på. Han lyfter hela tiden och var så pass rejäl senast i Walter Lundbergs Memorial att han kan vinna det här loppet även om han får gå den tunga vägen.”

Här är ranking, analyser, spetsstrider, systemförslag och nyttig information inför V75 i Sulkysports stora tipsgenomgång.

***

2V75-vinnare två lördagar i rad? Ja, en stark vinter följdes av en galoppfylld sommar för urstarka stoet Indra’s Secret (e. Love You). Nu har hon hittat tillbaka på vinnarspåret igen med två segrar på kort tid, den senaste alltså i lördags på Åby i ett långlopp från tillägg.

Robert Bergh. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Nu är distansen ett halvvarv längre – 3.140 meter – och tränaren Robert Bergh är nöjd med förutsättningarna inför bronsdivisionsförsöket (V75-6) i Gävle:

– Indra’s Secret har varit ruskigt stark och haft mycket luft under vingarna när hon skött sig. Nu är hon inne i en fin period och på förhand är det en bättre uppgift än förra veckan eftersom det är bilstart och spår tre. Hon är inte alls så oäven iväg och det är gynnsamt att vara med där framme för henne, det är inget snack om det, sade Robert Bergh till ATG Live.

***

3Auktion i dagarna två – det blir det hos nya, svenska auktionsaktören Travera.nu där det i morgon bjuds ut 41 kallblod i alla åldrar, från årsföl och ettåringar till starthästar och fölston.

Här går det att läsa mer om kallblodsauktionen.

Redan ikväll väntar auktion med elva utbjudna hästar och en hingstandel i Hambletonian-vinnaren Trixton. Första avslut sker 19.15 och sedan säljs hästarna med fem minuters mellanrum under lördagskvällen.

Vad bjuds det på då? Jo, förutom hingstandelen i Trixton finns två fyraåriga starthästar i Timotejs Igge (e. Pine Chip) och Remain In Light (e. Muscle Hill).

Bland fölstona sticker Lovely Godivas syster Flicka Kronos (e. Viking Kronos), som lämnat avelshingsten Pojke Kronos, ut tillsammans med El Mago Pellinis lillasyster Fabricia Pellini (e. Kadabra). Hästarna är dräktiga med Father Patrick respektive Googoo Gaagaa.

Här är intressanta listan över alla hästar till salu.

***

4– Det är högra höften som jag började känna av för två år sedan. Nu har jag fått tid för operation om en månad och sedan blir jag väl borta ytterligare 2,5 månader innan jag förhoppningsvis är tillbaka igen

Det berättade Petri Puro i en stor intervju med Sulkysport i september. Nu har det gått en månad och det är dags att byta höger höftkula.

Sharp Dream och Peter Ingves på tangerat svenskt rekord under Solvallas Elitloppshelg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det innebär också att en av stallets framträdande hästar i år får ny tränare. Sjuåriga stoet Sharp Dream (e. Royal Dream), 1.10,2ak*/1.237.800 kr, som vann Diamantstoets final under Elitloppshelgen, flyttar till en annan Halmstadtränare: Johan Untersteiner. Sharp Dream har vunnit fem av 14 starter i år och tjänat 589.000 kronor under 2020.

***

5Över tio timmar med trav på svenska banor bjuds det på under lördagen. Från 11.10 till strax före halv tio ikväll om tidsramarna hålls.

Först ut är Jägersro (första start 11.10) med breddloppstävlingar och jakt på startpoäng för större, framtida uppgifter. En av dessa är Petri Puro-tränade Master Crowe (e. Conway Hall) som med 1,8 miljoner kronor på kontot tilldelats spår tolv i högsta klassen.

Efter Gävles V75-tävlingar (14.45) tar sedan Mantorp (18.30) över kvällsaktiviteterna. Hästägaredagen står på menyn, men i coronatider är det fortsatt inför tomma publikplatser. Mantorps Hästägareförenings egna lopp, Hästägarekannan, är kvällens höjdare med 14 hemmahästar i startlistan. Oskar Svanberg-tränade fyraåringen Joel di Quattro (e. Yarrah Boko) står ensam på startvolten. Blev det ledning från start till mål?

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Face Time Bourbon vid segern i Prix d’Amérique i vintras. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

6Årets Prix d’Amérique-vinnare Face Time Bourbon (e. Ready Cash) stod över gårdagens EM för femåringar på Vincennes för att istället försöka vinna Lotterialoppet i Neapel den 25 oktober med 660.000 euro i total prissumma. Nu är indelningen av försöken klar.

Försök 1: Antony Leone, Billie de Montfort, Pocahontas Diamant, Stepping Spaceboy, Una Bella Gar, Vanesia Ek, Vivid Wise As, Zacon Gio.
Försök 2: Arazi Boko, Cokstile, Frisbee d’Am, Uraniuss, Vesna, Vernissage Grif, Zante Breed, Zefiro d’Ete.
Försök 3: Chief Orlando, Face Time Bourbon, Sharon Gar, Violetto Jet, Vitruvio, Zaffiro Top, Zefiro Gual, Zlatan.

***

7Skulle kallbloden hålla undan 400 meter för varmbloden i Umåkers annorlunda lopp igår? Svaret blev ja! När Stefan Edin tidigt satte upp hårt tempo med egentränade Nordvinn – 1.26,7 första kilometern, sekunden under hästens rekord över medeldistans – var det ingen som kunde haka på. Men in i slutsvängen började det sina i tanken, Ingvar Nyberg tog upp jakten med Gunilla Lindström-tränade Slotts Elden (e. Bork Odin) och 100 meter från mål klev han förbi. Segertiden blev nya rekordet 1.26,5/2.160 meter.

För varmbloden som startade 400 meter bakom vinnaren hade det krävts en tid under 1.13 för att hinna ikapp opch den uppgiften blev övermäktig. Färske V75-vinnaren Rossi Palema var närmast och hans 1.13,5/2.560 meter räckte till fjärdeplatsen.

Fokustema
Comeback
Läs senare

”Var inte så stark som jag trodde”

En hejdundrande startgalopp – sedan var kvällen förstörd.
Campo Bahia slutade jumbo när han gjorde första starten sedan juli 2020.
– Jag måste jobba lite mer. Han var inte så stark som jag trodde, sade Conrad Lugauer.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Comapo Bahia galopperade i sin comeback i Kalmar ikvöäll. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Comapo Bahia galopperade i sin comeback i Kalmar ikvöäll. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Den toppkapable sexåringen Campo Bahia (e. Muscle Hill), 1.10,6am*/4.206.844 kr, har haft klen utdelning på tävlingsbanan sedan han vann Konung Gustaf V:s Pokal på Åby på världsrekordet 1.10,6a/2.140 som fyraåring. Sedan dess har han endast gjort sju starter och ingen sedan början på juli förra året.

Då slutade tvåa bakom Forfantone Am (e. Muscle Hill) i ett femåringslopp i Halmstad.

Efter att ha genomfört godkänt kvallopp i Halmstad förra måndagen på 1.17,7/2.140 meter var det dags för tävlingscomeback för Campo Bahia (e. Muscle Hill) i Kalmar ikväll.

”Han slog ihop”

Kvällens återkomst från tillägg i Kalmar inleddes med galopp i en återkallad start.

När det verkligen gällde i andra startförsöket började det lika illa. En hejdundrande startgalopp och markförlust på 100 meter blev utfallet för Conrad Lugauers travare.

– Han slog ihop i omstarten, han slog ihop i den giltiga, sade Conrad Lugauer till ATG Live.

Hästen fick trava in sig och när Lugauer kom ikapp klungan 800 meter från klev han ut till anfall direkt i andraspår, men in i slutsvängen var chansen till en topplacering borta och Campo Bahia slutade jumbo i femhästarsfältet på 1.15,7g/2.160 meter.

– Han gjorde en väldigt bra sista bortre långsida, men var inte så stark som jag trodde. Jag har jobbat hästen och han skulle få gå på lite, men jag måste jobba lite mer. Han kändes fin, men jag hade räknat lite fel, sade Conrad Lugauer till ATG Live.

Campo Bahia visade 1.13,5/1.900 meter med 1.12,9 sista kilometern efter sin galopp.

Adrian Kolgjini körde tidigt till ledningen med norskfödde Don Cash (e. Ready Cash), fick bestämma tempo och inkasserade årets femte årsseger när han skötte sig bra efter tre raka galopper. Segertiden skrevs till 1.15,1/2.140 meter och var värd 30.000 kronor.

Fokustema
Danmark
Läs senare

”Sicken madame”

Vilken uppvisning, vilket lopp och referten ropade ”sicken madame!
Flower Dust visade återigen att hon är bästa stoet i kullen!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Det spelade ingen roll att Flower Dust fick dödens igen. Hon var överlägsen sina kullsystrar i Ålborgs Hoppechampionat. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Det spelade ingen roll att Flower Dust fick dödens igen. Hon var överlägsen sina kullsystrar i Ålborgs Hoppechampionat. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

En förstasväng i tredjespår och resten av loppet i dödens spelade igen roll. Vid upploppets början hade Flower Dust (e. Love You-Burning Rain) knäckt ledande Fascination efter ha ”satt kniven” i henne i sista sväng.

Bent Svendsen vinkade med körspöet och referenten utropade ”sicken madame” när det fyraåriga stoet dansade ifrån sina motståndare på 1.13,7a/2.140 meter.

– Häst mot häst är det ingen som slår Flower Dust och när jag visade henne körspöet en gång svarade hon direkt och stack bara undan, sade Bent Svendsen efter segern.

Ny vinst från dödens

Flower Dust följde upp segern i danska Stoderbyt med att vinna Ålborgs Hoppechampionat och 75.000 danska kronor och hon gjorde det på precis samma sätt som i Stoderbyt – från dödens!

– Nu ska vi försöka hitta några högt doterade lopp för henne nästa år som femåring, men då behöver vi åka till Sverige, fortsatte Svendsen.

Glada miner i vinnarcirkeln efter Flower Dusts seger. Foto: Kjeld Mikkelsen/KM FOTO

Flower Dust är undan Burning Rain (e. Muscle Hill), vars mor Mystical Sunshine (e. Yankee Glide), 1.08,7ak*/12.190.718 kr, är trefaldig världsrekordhållare.

Ostartade Burning Rain har förutom Flower Dust, 1.11,8ak*/779.865 dkk, lämnat Glorious Rain (e. Donato Hanover), 1.14,3am/93.103 dkk, och Exclusive Rain (e. Donato Hanover), 1.14,7am/50.792 dkk.

Burning Rain ingår i sin tur i samma syskonskara som Odds On Amethyst (e. Muscle Hill), 1.09,6/$720.282, och Power Play (e. Donato Hanover), 1.11,1/$185.677.

Första segrande avkomman

Det hölls också auktionslopp för tvååringar med 50.000 danska kronor i förstapris. I stonas uppgörelse kontrade Happy Flex (e. Dominion Beach-Nova Brogård) och Thomas Bonde till seger mot Havanna K (e. Great Challenger) på 1.19,4a/2.140 meter.

Valacken Henrik Will (e. Great Challenger-Wild Jessie) och Ken Ecce vann trots galopp och noterade 1.17,9a/2.140 meter.

Henrik Will kostade 65.000 kronor på den danska Derbyauktionen, medan prislappen för Happy Flex – då namngiven Happy Brogård – såldes på danska uppfödarföreningens auktion för 14.000 danska kronor.

Dominion Beach Sverige-debuterade på bästa sätt. Foto Mia Törnberg
Dominion Beach. Foto: Mia Törnberg

Happy Flex ingår i första årgången efter USA-födde Dominion Beach (e. Muscle Hill-Windylane Hanover), 1.10,1ak/1.797.380 kr. Hon är hans första vinnande avkomma.

Dominion Beach köptes i Harrisburg som ettåring för 90.000 dollar och han är undan Windylane Hanover (e. Lindy Lane), 1.10,2/$1.155.231, som slog tre världsrekord och vann Hambletonian Oaks, Dunroven Stud, International Stallion Stake och Kentucky Standardbred.

Fokustema
Holland
Läs senare

Kilimanjaro klev högst

Holländska fyraåringsderbyt – Derby der Vierjarigen (€22.000) – avgjordes på Victoria Park i Wolvega idag och Kilimanjaro höll enkelt ifrån sig favoriten Kentucky River i spurten.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Kilimanjaro vid en tidigare seger i år i Skive. Foto: Kjeld Mikkelsen.
Kilimanjaro vid en tidigare seger i år i Skive. Foto: Kjeld Mikkelsen.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Robin Bakker placerade Kilimanjaro (e. Conway Hall-Adena Boko) i täten i Derby der Vierjarigen efter 550 meter och innan dess hade Kimberly’s Wish öppnat första halvvarvet på 1.09,0.

Drygt 1.300 meter före mål klev Rick Ebbinge ut i dödens med favoriten Kentucky River, och varvet passerades på 1.11,6. På upploppet gick Kilimanjaro säkert undan och kom hem på topptiden 1.12,7a/2.100 meter.

Kentucky River (e. Muscle Mass) var tvåa på 1.12,9 och till tredjeplatsen spurtade Kentucky Lobell (e. Mucle Mass) på 1.13,2.

Kilimanjaro vinner från spets.

Jeroen Engwerda-tränade Kilimanjaro räknade in 10.000 euro för triumfen och tidigare i år har fyraåringen vunnit Frosty Hanovers Minneslopp i Skive med 60.000 danska kronor i förstapris.

Tävlade för Stig H

Modern Adena Boko (e. Pearsall Hanover), 1.12,1ak*/951.000 kr, tävlade för Stig H Johansson och var Breeders Crown-finalist både som tre- och fyraåring med en sjätteplats som bästa resultat.

Adena Boko är också mor till Love You Too (e. Love You), 1.12,3/1.239.724 kr, som vann Treåringseliten tidigare i år på Solvalla och nämnas ska också Innovation Love (e. Love You), 1.11,6/812.887 kr, och Herrera Boko (e. Conway Hall), 1.12,4ak/594.390 kr.

Mormor Dasooner Dabettor, 1.12,5*/$76.563, är också mormor till Yarrah Boko (11.137.712 kr), Ervin Boko (4.321.000 kr), Hevin Boko (2.949.500 kr), Aristocat Boko (1.968.509 kr), Zola Boko (1.950.214 kr), Rodeo Drive O.K. (1.900.668 kr), Zabriskie O.K. (€180.148) och Sooner Than Later ($180.404).

Kilimanjaro. Källa: breedersbible.com