Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Miljonsto flyttas till Untersteiner

Spiken i Gävles V75-omgång, Lovely Godivas syster säljs, miljonsto flyttas till Untersteiner, kallt slog varmt och startspåren i Lotterialoppet.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Vagabond Bi och Ulf Ohlsson vann Walter Lundbergs Memorial. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Vagabond Bi och Ulf Ohlsson vann Walter Lundbergs Memorial. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1Gävle är huvudattraktionen i eftermiddag och kväll med öppna lopp över hela linjen på V75-kupongen. Sulkysports tipsexpert Emil Persson har satt tänderna i uppgiften och levererar bland annat detta:

”Precis så vill man ha det på V75 och de där givna spikalternativen lyser faktiskt med sin frånvaro. Vagabond Bi (V75-7) är en av våra två spiklösningar och den vi tror mest på. Han lyfter hela tiden och var så pass rejäl senast i Walter Lundbergs Memorial att han kan vinna det här loppet även om han får gå den tunga vägen.”

Här är ranking, analyser, spetsstrider, systemförslag och nyttig information inför V75 i Sulkysports stora tipsgenomgång.

***

2V75-vinnare två lördagar i rad? Ja, en stark vinter följdes av en galoppfylld sommar för urstarka stoet Indra’s Secret (e. Love You). Nu har hon hittat tillbaka på vinnarspåret igen med två segrar på kort tid, den senaste alltså i lördags på Åby i ett långlopp från tillägg.

Robert Bergh. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Nu är distansen ett halvvarv längre – 3.140 meter – och tränaren Robert Bergh är nöjd med förutsättningarna inför bronsdivisionsförsöket (V75-6) i Gävle:

– Indra’s Secret har varit ruskigt stark och haft mycket luft under vingarna när hon skött sig. Nu är hon inne i en fin period och på förhand är det en bättre uppgift än förra veckan eftersom det är bilstart och spår tre. Hon är inte alls så oäven iväg och det är gynnsamt att vara med där framme för henne, det är inget snack om det, sade Robert Bergh till ATG Live.

***

3Auktion i dagarna två – det blir det hos nya, svenska auktionsaktören Travera.nu där det i morgon bjuds ut 41 kallblod i alla åldrar, från årsföl och ettåringar till starthästar och fölston.

Här går det att läsa mer om kallblodsauktionen.

Redan ikväll väntar auktion med elva utbjudna hästar och en hingstandel i Hambletonian-vinnaren Trixton. Första avslut sker 19.15 och sedan säljs hästarna med fem minuters mellanrum under lördagskvällen.

Vad bjuds det på då? Jo, förutom hingstandelen i Trixton finns två fyraåriga starthästar i Timotejs Igge (e. Pine Chip) och Remain In Light (e. Muscle Hill).

Bland fölstona sticker Lovely Godivas syster Flicka Kronos (e. Viking Kronos), som lämnat avelshingsten Pojke Kronos, ut tillsammans med El Mago Pellinis lillasyster Fabricia Pellini (e. Kadabra). Hästarna är dräktiga med Father Patrick respektive Googoo Gaagaa.

Här är intressanta listan över alla hästar till salu.

***

4– Det är högra höften som jag började känna av för två år sedan. Nu har jag fått tid för operation om en månad och sedan blir jag väl borta ytterligare 2,5 månader innan jag förhoppningsvis är tillbaka igen

Det berättade Petri Puro i en stor intervju med Sulkysport i september. Nu har det gått en månad och det är dags att byta höger höftkula.

Sharp Dream och Peter Ingves på tangerat svenskt rekord under Solvallas Elitloppshelg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det innebär också att en av stallets framträdande hästar i år får ny tränare. Sjuåriga stoet Sharp Dream (e. Royal Dream), 1.10,2ak*/1.237.800 kr, som vann Diamantstoets final under Elitloppshelgen, flyttar till en annan Halmstadtränare: Johan Untersteiner. Sharp Dream har vunnit fem av 14 starter i år och tjänat 589.000 kronor under 2020.

***

5Över tio timmar med trav på svenska banor bjuds det på under lördagen. Från 11.10 till strax före halv tio ikväll om tidsramarna hålls.

Först ut är Jägersro (första start 11.10) med breddloppstävlingar och jakt på startpoäng för större, framtida uppgifter. En av dessa är Petri Puro-tränade Master Crowe (e. Conway Hall) som med 1,8 miljoner kronor på kontot tilldelats spår tolv i högsta klassen.

Efter Gävles V75-tävlingar (14.45) tar sedan Mantorp (18.30) över kvällsaktiviteterna. Hästägaredagen står på menyn, men i coronatider är det fortsatt inför tomma publikplatser. Mantorps Hästägareförenings egna lopp, Hästägarekannan, är kvällens höjdare med 14 hemmahästar i startlistan. Oskar Svanberg-tränade fyraåringen Joel di Quattro (e. Yarrah Boko) står ensam på startvolten. Blev det ledning från start till mål?

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Face Time Bourbon vid segern i Prix d’Amérique i vintras. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

6Årets Prix d’Amérique-vinnare Face Time Bourbon (e. Ready Cash) stod över gårdagens EM för femåringar på Vincennes för att istället försöka vinna Lotterialoppet i Neapel den 25 oktober med 660.000 euro i total prissumma. Nu är indelningen av försöken klar.

Försök 1: Antony Leone, Billie de Montfort, Pocahontas Diamant, Stepping Spaceboy, Una Bella Gar, Vanesia Ek, Vivid Wise As, Zacon Gio.
Försök 2: Arazi Boko, Cokstile, Frisbee d’Am, Uraniuss, Vesna, Vernissage Grif, Zante Breed, Zefiro d’Ete.
Försök 3: Chief Orlando, Face Time Bourbon, Sharon Gar, Violetto Jet, Vitruvio, Zaffiro Top, Zefiro Gual, Zlatan.

***

7Skulle kallbloden hålla undan 400 meter för varmbloden i Umåkers annorlunda lopp igår? Svaret blev ja! När Stefan Edin tidigt satte upp hårt tempo med egentränade Nordvinn – 1.26,7 första kilometern, sekunden under hästens rekord över medeldistans – var det ingen som kunde haka på. Men in i slutsvängen började det sina i tanken, Ingvar Nyberg tog upp jakten med Gunilla Lindström-tränade Slotts Elden (e. Bork Odin) och 100 meter från mål klev han förbi. Segertiden blev nya rekordet 1.26,5/2.160 meter.

För varmbloden som startade 400 meter bakom vinnaren hade det krävts en tid under 1.13 för att hinna ikapp opch den uppgiften blev övermäktig. Färske V75-vinnaren Rossi Palema var närmast och hans 1.13,5/2.560 meter räckte till fjärdeplatsen.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Stochampionatsvinnare säljs på auktion

46,5 miljoner frös inne, Stochampionatsvinnare säljs på auktion, dan före dan på Vincennes, Lotteriavinnare i Norge och 19-åring spräckte nollan.
Här är tisdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Calamara's Girl vann E3-final och nu säljs hennes mamma som vann ett ännu större lopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Calamara's Girl vann E3-final och nu säljs hennes mamma som vann ett ännu större lopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1Många favoriter höll för trycket i helgens dubbla V75-omgångar i Örebro och på Solvalla. Ingen utdelning på sex och fem rätt i Örebro och inga pengar tillbaka på femmorna på Solvalla gjorde att sammanlagt 46,5 miljoner kronor frös inne. Det betyder dubbeljackpot på Jägersro på lördag, dit drygt 37 miljoner kronor läggs i sjurättspotten. Resterande 9,3 miljoner fylls på i winter burst-potten som delas ut på nyårsafton. Den uppgår i nuläget till 19,5 miljoner.

Jägersros klassiska Müllers-dag väntar med huvudanrättningen C.L.Müllers Memorial med 400.000 kronor till vinnaren över lång distans och flera topphästar i startlistan.

Läs Emil Perssons tidiga tankar inför V75-omgången här.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar i pdf-format.

***

2Ikväll är det dags för ASVT:s månatliga internetauktion och hela 69 hästar bjuds ut. Bland dessa finns en tidigare Stochampionatsvinnare. Det handlar om 15-åriga fölstoet Calamara Donna (e. Pine Chip), 1.10,8ak/5.465.794 kr, som är dräktig med Propulsion. På tävlingsbanan firade stoet stora framgångar hos Roger Walmann och förutom segern i Stochampionatet 2009 vann hon Derbystoet och var tvåa i Drottningpokalen samma år, samt tvåa i Oaks som treåring.

Calamara Donna har fått tre avkommor varav två i startbar ålder. Här finns bland annat E3-vinnaren Calamara’s Girl (e. Raja Mirchi), 1.11,4ak*/1.831.760 kr.

Här är alla hästar på kvällens internetauktion [extern länk]

***

Hazard Boko. Foto Mia Törnberg

3Hösten är ofta en tid för banornas hästägareföreningars egna lopp och ikväll är det Sundbyholmstravets tur. Hästägarekristallen med 75.000 kronor i förstapris väntar med hästar ägda av medlemmar i Mälardalens Travhästägareförening.

Flerklassloppet med fyra volter och medeldistans ser en stor spännvidd bland deltagarna, från treårige Call To The Bar (e. From Above) med blott två starter innanför västen och 48.500 kronor insprunget till fältets rikaste häst, Hazard Boko (e. S.J.’s Caviar) med över 1,8 miljoner på kontot.

***

4Två svenska banor tävlar under tisdagen. Först ut är Romme (första start 12.20) med en hel del intressanta hästar i startlistan. Som Öystein Tjomslands fyraåriga sto Nordsjö Vinni (e. Tekno Odin), som var finalist i både svenska och norska Kriteriestoet förra året och nu hittat formen i fyraåringssäsongens elfte timme med två raka segrar.

I Eskilstuna (18.20) blir det förutom Hästägarekristallen bland annat ett möte mellan en slovensk och en rysk uppfödning, Frodo S. (e. Uniclove) respektive Super Class C.H. (e. Classic Photo).

Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

5I morgon öppnas årets franska vintermeeting på Vincennes. Det hindrar inte Parisbanan från att bjuda på åtta lopp redan ikväll. Detta sker med en hel del svenskintressen i startlistorna.

Björn Goop tar ut duon Catch My Love (e. Symphonic Hanover) i ett stolopp mot svenskfödda Helena di Quattro (e. Un Med d’Heripre) och danske Close To Heaven (e. S.J.’s Photo). Denne ställs i sitt lopp mot Daniel Parling-tränade och körde Global Un Poco (e. Conway Hall), samt Bo C. (e. Maharajah), som var tillbaka på vinnarspåret i regi Jean-Michel Bazire senast efter att ha gjort bort sig med galopp i starten före.

Här är startlistorna till Vincennes tävlingar ikväll.

***

Bel Avis vid segern i fjolårets upplaga av Gran Premio della Lotteria. Nu går hästen i träning hos Frode Hamre. Foto Gerard Forni

6Förra året vann han bland annat Lotterialoppet i Neapel tillsammans med Jean-Michel Bazire. Numera huserar den nioårige fransosen Bel Avis (e. Ganymede), 1.10,0ak/11.339.333 NOK, i Frode Hamres stall och på lördag gör han debut i si9n nya regi i gulddivisionen på Jarlsberg. Efter det starka fjolåret med över fem miljoner kronor insprunget har Bel Avis haft ett tyngre 2020 och faktiskt inte varit bland de tre främsta i någon av årets tio starter. Senaste framträdandet gjordes i Cagnes-sur-Mer i augusti.

I samma lopp gör en annan Hamre-travare Europadebut. Det handlar om sexårige jänkaren Bill’s Man (e. Credit Winner) med sex miljoner kronor på bankboken.

Startlista, 2.100 meter autostart: 1 Bel Avis, 2 Kicking Classic, 3 Max Brady, 4 Bill’s Man, 5 Always On Time, 6 Pebbe Simoni, 7 Deep Sea Dream, 8 Gigant Invalley, 9 Hickothepooh, 10 Code Bon, 11 Ghazi B.R, 12 Patent Leather.

Samma dag jagar kallblodskungen Odd Herakles (e. Moe Odin) årets 13:e seger på lika många starter. Tom Erik Solberg sitter som vanligt i sulkyn.

***

7Hon sladdade i kön och var fortfarande sist 300 meter från mål med sin uppsittning Esprit d’Inverne (e. Timoko) i ett lopp på Mantorptravet igår kväll. Inget talade för att 19-åriga Anni Magnusson, som vunnit tre ponnylopp i år, skulle ta sitt livs första seger bakom stor häst. Fast det örat lyssnade varken Anni eller Esprit d’Inverne på. Konkurrent efter konkurrent passerades och precis på mållinjen hade Esprit d’Inverne nosen först.

I 31:a starten kom därmed Annis första seger. Redan ikväll i Eskilstuna kan hon dubbla segerskörden när hon kör Moons Engla (e. Jobie Tempest) i Eskilstuna.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svanstedt-tvååring utklassningsvann

Segermarginalen skrevs till drygt 17 längder.
Åke Svanstedts Incommunicado var helt ensam på plan igår på Plainridge Park.
Och så har dett lottats till Breeders Crown!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedts Incommunicado tog tredje raka segern igår på Plainridge Park. Foto Jeannie Karlsson
Åke Svanstedts Incommunicado tog tredje raka segern igår på Plainridge Park. Foto Jeannie Karlsson

Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöberg-delägde Incommunicado (e. Chapter Seven-Gran Cavalla) hade uppvisning för Scott Zeron i finalen i Massachusetts Sire Stakes ($90.000) för tvååriga hingstar och valacker.

Incommunicado. Foto: Tom Melanson

Efter ha vunnit två försök i Massachusetts Sire Stakes ($29.000/$28.500) hade den tvåårige valacken lekstuga från spets och Incommunicado kom hem på 1.12,4/1.609 meter. Tvåan Tbtwelve noterade 1.14,9.

Förra året inhandlades Incommunicado på Lexington Selected Yearling Sale för 80.000 dollar. Modern Gran Cavalla (e. Cantab Hall), 1.13,4/$18.036, har sin första avkomma i Incommunicado och i år har hon nedkommit med en dotter efter Walner.

Gran Cavalla är undan Moni Maker-dottern Touch of Moni (e. Valley Victory), 1.12,5/$80.375, vilken har sin främsta avkommor i French Moni (e. Love You), 1.10,3/$131.399, och Can’t Touch It (e. Cantab Hall), 1.11,5/$94.130.

Finaltrippel till Ducharme

Finalen i Massachusetts Sire Stakes ($90.000) för treåriga hingstar och valacker gick till George Ducharme-tränade Double Dealing (e. RC Royalty)-Heather Spur) på 1.12,8 efter en resa utan rygg för Shawn Grey.

Samma duo vann de tvååriga stonas final i Massachusetts Sire Stakes ($90.000) och segervapnet var Royal Envy (e. RC Royalty-Temper of Will) på 1.13,2 från spets.

Vinst blev det också för George Ducharme-tränade Without A Warning (e. RC Royalty-Concentration) i finalen för treåriga ston i Massachusetts Sire Stakes ($90.000) med Scott Zeron i sulkyn. Med drygt sex längder vann stoet på 1.11,5.

Gimpanzee fick bästa spåret

Igår lottades det till de två sista finalerna i Breeders Crown på Hoosier Park på lördag. I finalen för äldre travare drog Marcus Melanders Gimpanzee spår innanför Atlanta.

Gimpanzee vid senaste vinsten för Brian Sears. Foto: Dean Gilette

Startlistor:

Breeders Crown ($600.000)
Treåriga hingstar/valacker.
1.609 meter, autostart.

 1. Capricornus (Marcus Melander)
 2. Amigo Volo
 3. Ready For Moni (Nancy Takter)
 4. Play Trix On Me
 5. Hill Exotic
 6. Maesteraemon (Marcus Melander)
 7. Back of the Neck (Åke Svanstedt)
 8. Beads (Per Engblom)
 9. Chestnut Hill
 10. Gangster Hanover (Åke Svanstedt)

Äldre travare, öppen klass.
1.609 meter, autostart.

 1. Mission Accepted
 2. Majestic Player
 3. Gimpanzee (Marcus Melander)
 4. Reign of Honor (Marcus Melander)
 5. Atlanta
 6. Lindy the Great
 7. Soul Strong (Åke Svanstedt)
 8. Katkin American
 9. Crystal Fashion
 10. Fiftydallarbill
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Svenskägd treåring i topp

Från seger i Lindesberg till vinst i Le Croisé-Laroche.
Ikväll tog Jörgen Westholm-tränade Hittlite sin första seger på fransk mark.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholms treåring slog till i Le Croisé-Laroche ikväll. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jörgen Westholms treåring slog till i Le Croisé-Laroche ikväll. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Treåriga stoet Hittlite (e. Bird Parker-By Little) kördes till vinst av Pierre Vercruysse i Prix de la Foret de Raismes (€14.000) och duon vann på 1.16,5a/2.700 meter efter ha släppt täten och fått fritt på upploppet.

Invändiga Hittlite vinner för Pierre Vercruysse.

Tord Olsson äger och förstapriset uppgick till 6.300 euro. Jörgen Westholm ropade in Hittlite på Arqana Trots Prix d’Amérique-auktion i vintras för 40.000 euro.

Modern By Little (e. Jasmin de Flore), 1.15,3/€39.950, har också lämnat Great Father (e. Opus Viervil), 1.15,3/€55.540.

Krönika