Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Hjördis hyllas på Solvalla

Amerikanare med 1.09-rekord flyttar till Boden. Storloppskrockarna. Lykke till Finland. Kolgjini och Untersteiner slapp straff.
Här är onsdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
E J Nordins kallblod Hjördis har namngivit kvällens lopp på Solvalla, där bland annat Oppgårdsdrängen startar. Foto Erik Andersson
E J Nordins kallblod Hjördis har namngivit kvällens lopp på Solvalla, där bland annat Oppgårdsdrängen startar. Foto Erik Andersson
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1

Ernst Johan Nordin.

Kallblodsstoet Hjördis, född 1917, har ett eget lopp på Solvalla ikväll. Hur kan det komma sig? Jo, det flyfotade stoet banade väg för ”Nordin-eran” på huvudstadsbanan. Ernst Johan ”E.J.” Nordin – pappa till Gösta, Gunnar och Sören – testade att resa söderut för att mäta krafterna i huvudstaden med sitt kallblodssto. Även om det ”bara” blev en andraplats i premiärloppet på Solvalla sommaren 1927, så var ett första steg taget.

Det var början på den dynasti som gav ett kuskchampionat för pappa E.J. 1929 och ytterligare 41 titlar för sönerna Gösta (10), Gunnar (10) och Sören (21).

Äldste sonen Gösta, som 1956 blev förste svenske kusk att ta 1.000 segrar, vann sitt första lopp redan som 13-åring med just Hjördis på isen i Hudiksvall.

Sedan 2018 har Hjördis namngivit ett lopp på Solvalla och ikväll väntar årets upplaga med 100.000 kronor till vinnaren. En nybakad svensk rekordhållare finns med i startlistan i form av Jan-Olov Persson-tränade Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) och Mats E Djuse. Fjolårets svenske Derbytvåa skrev in sig i rekordböckerna när han vann Järvsöfaks Minne på 1.22,8a/2.140 meter på Hagmyren för tio dagar sedan.

Bland kvällens motståndare finns flera starka norska kort, samt Svante Båth-tränade Gorm (e. Dotterud Teddy). Hästen som vunnit 14 av 33 starter i livet har inte startat sedan i december förra året.

***

2 USA-födde femåringen och Sprintermästar-trean Maesteraemon (e. Andover Hall-Angel Pie), 1.09,6ak/1.964.184 kr, byter tränare. Han lämnar Stefan Melanders stall och fortsättningsvis ska Sandra Eriksson träna den Srf Stable-ägde travaren.

Tidigare Stefan Melander-tränade Maesteraemon flyttar norrut. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Närmare 850.000 kronor har Maesteraemon tjänat på 15 månader under Stefan Melanders beskydd, men nu blir det Boden för Lennart Ågrens travare, vars karriär inleddes på andra sidan Atlanten hos Marcus Melander.

***

3

Svensk Travsports dopinghund Lykke. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Antidopinghunden Lykke åker till östra Finland i helgen för att hälsa på under i samband med St. Michel-Ajo i Mikkeli.

Om Lykke lyckas ”sniffa upp” några bovar på andra sidan Östersjön återstår att se.

Svensk Travsport har använt Lykke i sitt antidopingarbete sedan i slutet av förra året och nu går han på export under några dagar.

 

***

4 Det är jackpot på V86 ikväll på Solvalla (första start 18.30), då utdelningen uteblev för sex rätt i Lindesberg förra veckan. Drygt fem miljoner kronor extra läggs in i Solvallas åttarättspott, samtidigt som 1,3 miljoner låses in till den multijackpot som delas ut den 5 oktober. Där finns just nu 2,5 miljoner kronor.

Sulkysports tipsgenomgång publiceras som vanligt på hemsidan klockan 12.00.

Onsdagen bjuder även på lunchtävlingar i Åmål (start 12.20). Färjestadamatören Jan Silvén syns oftast som gästkusk, men en häst finns på egna träningslistan. Sexårige Julita Express (e. Wellino Boko) plockade två raka segrar på kort tid i augusti förra året, men sedan dess har hästen inte synts på tävlingsbanan. Nu är han tillbaka efter nästan elva månaders uppehåll.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

***

5 Fyra franska travbanor tävlar idag och på en bana är det svenskintresse. Tomas Malmqvist åker till Enghien (16.03) för att starta Isla Jet (e. Bold Eagle) i Prix de Rochechouart (€51.000) för fyra- och femåriga ston.

Eric Raffin sitter upp bakom stoet i autostartloppet över 2.150 meter med 22.950 euro till vinnaren. Isla Jet kommer närmast från seger i Prix Eva (€51.000) på Vincennes och det var hennes femte triumf på åtta starter under 2022.

Här hittar ni startlistorna till Enghiens tävlingar.

***

6 Storloppen för de äldre travarna i Europa krockar ordentligt med varandra i slutet av juli och det finns många lopp att välja och vraka mellan för elithästarna.

Den 26 juli avgörs Hugo Åbergs Memorial med 1.609.000 kronor till vinnaren på Jägersro och den 30 juli körs Prix de Washington (€120.000) på Enghien. Dagen efter bjuds Grand Prix de Wallonie (€180.000) i Mons med Elitloppsvinnaren Etonnant och Vivid Wise As och samma kväll skickas Gran Premio Due Mari (€110.000) iväg i Taranto.

Anthony Barrier och Etonnant. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Under den här perioden ska också två gulddivisionslopp genomföras på Axevalla och Bollnäs med 150.000 kronor till vinnaren.

***

7

Johan Untersteiner friades två gånger av överdomstolen igår. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Både Johan Untersteiner och Adrian Kolgjini överklagade måldomarnämndens beslut i Sprintermästarens final till ST:s överdomstol. Kolgjini dömdes till 12.000 kronor i böter plus sex dagars avstängning, medan Johan Untersteiner fick en böteslapp på 10.000 kronor.

Överdomstolen friade både Kolgjini och Untersteiner.

Johan Untersteiner överklagade också Halmstads måldomarnämnds beslut i Stosprintern – 8.000 kronor i böter och avstängning mellan 21-26 juli – och även där undanröjde överdomstolen både böter och avstängning för Untersteiner.