Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

E3-fest på Bergsåker

Största tränarna i E3-kvalen. Obesegrad bryter ny mark för Korpi? Svenskfött sto kan vinna 950.000 kronor. Åker till sitt smultronställe. Blågul avelshingst far till tvååringsvinnare. Sålde häst som inte existerade.
Här är torsdagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Kvartetten Robert Bergh, Fredrik Wallin, Daniel Wäjersten och Stefan Melander har fem hästar vardera till start i kvällens E3-kval på Bergsåker. Foto Mathias Hedlund & Mia Törnberg/Sulkysport
Kvartetten Robert Bergh, Fredrik Wallin, Daniel Wäjersten och Stefan Melander har fem hästar vardera till start i kvällens E3-kval på Bergsåker. Foto Mathias Hedlund & Mia Törnberg/Sulkysport

1Solvalla dominerar numerärt sätt när det gäller antalet starthästar i kvalen till långa E3 på Bergsåker ikväll. Huvudstadsbanans tränare har tillsammans 25 treåringar till start följt av Bergsåker med tio hästar, Gävle sju, Åby sex och Halmstad fem hästar.

Totalt anmäldes 84 treåringar, varav 45 ston och 39 hingstar/valacker, till E3-kvalen och flitigast bland tränarna är kvartetten Robert Bergh, Stefan Melander, Fredrik Wallin och Daniel Wäjersten med fem hästar vardera.

Bland framgångsrika tränare som saknas helt i uttagningsloppen finns exempelvis Per Nordström, som vann tre av fyra E3-finaler förra året, Timo Nurmos, Daniel Redén och Björn Goop.

Fyra kval för vardera klass blir det på Bergsåker ikväll och de tre främsta i varje går till finalerna i Eskilstuna den 2 juli med en miljon kronor till vinnaren – eller det dubbla om en premiechansad häst är först över mållinjen. Båda loppen ingår nämligen i premiechansen för 2019-kullen.

Tränare med tre eller fler hästar i E3-kvalen:
Tränare, bana – Antal (h/v+s)

 • Robert Bergh, Åby – 5 (2+3)
 • Stefan Melander, Solvalla – 5 (2+3)
 • Fredrik Wallin, Gävle – 5 (2+3)
 • Daniel Wäjersten, Bergsåker – 5 (2+3)
 • Svante Båth, Solvalla – 4 (3+1)
 • Mattias Djuse, Solvalla – 4 (2+2)
 • Jim Oscarsson, Kalmar – 4 (3+1)
 • Roger Walmann, Solvalla – 4 (3+1)
 • Stefan P Pettersson, Mantorp – 3 (2+1)
 • Jerry Riordan, Halmstad – 3 (1+2)

***

Mascate Match. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

2Han har vunnit E3 som kusk fyra gånger, men vid samtliga tillfällen har han suttit bakom ett sto. När det ikväll är uttagningslopp till långa E3 på Bergsåker är det en hingst som står i centrum för Finlands störste tränare genom tiderna, Pekka Korpi.

Det handlar om Corazon Combo (e. Express Duo), som efter elva starter i karriären fortfarande inte vet hur det känns att förlora.

Kanske är det dags att spräcka nollan i killklassen i år för Korpi, för Corazon Combo har E3-vinnarblod i stammen. Corazon Combos mor Arctic Secret (e. Dream Vacation) är nämligen syster med vinnaren av långa E3 för ston 2014, Arctic Model (e. Classic Photo).

I Corazon Combos segerbukett ingår vinster i Hevosenomistaja-Pokal (€48.300), Finskt Breeders Crown (€39.600) och Seppele-Ajo (€22.000). Dessutom avväpnade han fjolårets vinnare av Svampen och Svensk Uppfödningslöpning, Tetrick Wania (e. Muscle Hill), på Vermo i våras.

Pekka Korpis segrar i E3:

 • 1997 Irish Kemp* (e. Barbeque) – korta för ston
 • 2014 Arctic Model (e. Classic Photo) – långa för ston
 • 2019 Mascate Match (e. Muscle Mass) – långa för ston
 • 2019 Mascate Match (e. Muscle Mass) – korta för ston

* Irish Kemp tränades av Marko Inkinen.

***

3Förutom E3-kvalen på Bergsåker (första start 18.20) – jackpot på V64 med drygt en miljon kronor extra i sexrättspotten – är det även tävlingar i Lindesberg (start 12.20) och på Åby (start 17.45).

Timo Nurmos har varvat upp ordentligt efter en lugnare start på året och tog exempelvis en fyrling på Solvalla i måndags. Idag går hästbussen till Nurmos eget smultronställe Lindesberg, där det hittills i år blivit fem segrar på tio starter för stallet.

Hela nio Nurmos-hästar är anmälda och bland dessa finns fyraårige årsdebutanten Lulius Boko (e. Muscle Hill-Julia Kemp), som inledde karriären med tre segrar på lika många starter som treåring. Den toppstammade hästen – mamma är syster med Hambovinnaren Trixton – travade 1.13,9am vid segern i tredje starten!

På kvällens saxbana Åby plockar hemmatränaren Admir Zukanovic ut mångsidiga nyförvärvet Beatrice Trio (e. Pitagora Bi). Det italienska stoet är obesegrad i tre starter för Admir – och hon har tagit segrarna på tre olika banlängder: 800 meter, 1.000 meter och 1.609 meter! Nu får hon testa någon nytt igen. Kvällens start sker nämligen över medeldistans, medan det varit kortlopp vid alla tre segrar.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4 På fredag har svenskfödda treåriga stoet Joviality chansen att lägga 93.750 dollar – cirka 950.000 kronor – till sin redan imponerade prissumma när Empire Breeders Classic ($187.500) avgörs på Vernon Downs.

Joviality och Brian Sears vinner på Vernon Downs. Foto: Photowon

Sex motståndare tar upp kampen mot Joviality och samtliga ston är fallna efter Chapter Seven! Marcus Melanders sto, ägd av Stall Courant, har startat två gånger i år, vunnit båda loppen på topptider och senast på 1.09,7/1.609 meter.

I hingstarnas och valackernas uppgörelse i Empire Breeders Classic ($187.500) startar två svensktränare travare. Åke Svanstedts Justice (e. Chapter Seven) har startat två gånger med en seger och ett andrapris, medan Per Engbloms Castle House (e. Conway Hall) har fyra andraplatser och en bronspeng på fem starter.

Justice ägs av Åke Svanstedt, Torbjörn Swahn, Jeff Gural och Myfab Inc

Empire Breeders Classic ($187.500)
Treåriga ston.
1.609 meter, autostart.

 1. Je Suis Si Belle (e. Chapter Seven) – Andy Miller
 2. Seven On the Rocks (e. Chapter Seven) – John Stark Jr.
 3. La Vie En Blanc (e. Chapter Seven) – Dexter Dunn
 4. Bare My Soul (e. Chapter Seven) – Scott Zeron
 5. Joviality (e. Chapter Seven) – Brian Sears
 6. Cash Infusion (e. Chapter Seven) – Mark MacDonald
 7. Valentina Blu (e. Chapter Seven) – Andrew McCarthy

Empire Breeders Classic ($187.500)
Treåriga hingstar/valacker.
1.609 meter, autostart.

 1. Grand Spa (e. E L Titan) – Wally Hennessey
 2. Slay (e. Chapter Seven) – Tim Tetrick*
 3. Castle House (e. Conway Hall) – Tim Tetrick*
 4. Tanglewild Road (e. Chapter Seven) – Marcus Miller
 5. Branded By Lindy (e. Chapter Seven) – Yannick Gingras
 6. Justice (e. Chapter Seven) – Åke Svanstedt
 7. Molotov Coktail (e. Chapter Seven) – Scott Zeron
 8. Coop Papa Bell (e. Chapter Seven) – Brian Sears

Fotnot: *Tim Tetrick har inte gjort sitt kuskval.

***

5 Till Lyon-Parilly (12.20) sänds en svenskduo för start i eftermiddagens Prix de la Vendée (€26.000). Jarmo Niskanen-tränade Quite E.Wood (e. Quite Easy U.S.) vann lopp i Chalons-En-Champagne i maj och jagar nu sin andra seger på kort tid i lag med Anthony Tintillier.

Loppet innehåller även Johan Untersteiners Frankrikedebutant Racing Ribb (e. Raja Mirchi) som körs av David Békaert i det 2.850 meter långa loppet som lockar med 11.700 euro till vinnaren.

***

6Svenskfödde hingsten Global Republic (e. Muscle Hill-Serene Yankee e. Conway Hall) såldes som unghäst till norrmannen Trond Thorseth. Hästen tävlade en period som treåring i Glenn H Perssons regi innan Trond tog hem honom till Norge. Totalt gjorde Global Republic 39 starter (14–7–7), travade 1.10,2ak* och tjänade 1.414.977 kronor.

Klart dugliga resultat av hästen som vann två rikstotolopp på svensk mark.

Nu är han mitt uppe i sin andra karriär som avelshingst – i Ohio, USA! 2018 såldes nämligen hingsten till andra sidan Atlanten och klev in i avelsboxen på allvar året efter. Det blev 22 avkommor födda 2020 och i tisdags debuterade den förste ur kullen. Det blev succé!

Republic Return vann nämligen ett tvååringslopp med 3.939 dollar i total prispott i Paulding i Ohio  tillsammans med Don Irvine Jr. En startgalopp reparerades till seger med halv längd på 1.21,0a/1.609 meter, rapporterar norska Trav- og Galopp-Nytt.

Global Republic har sedan tidigare två norskfödda fyraåringar och lika många svenskfödda treåringar.

Modern Serene Yankee (e. Conway Hall-Saratoga Yankee), 1.11,8ak*/428.991 kr, tränades av Björn Norén i USA, och ägs av Global Farm.

***

7

Michael Kerr.

Sålde häst som inte existerade. Sulkytränaren Mitchell Kerr har dömts till sju månaders fängelse för två fall av bedrägeri och ett för förfalskning. Han kommer tillbringa sin strafftid i sitt hem.

Tidigare har Kerr erkänt sig skyldig till alla tre åtalspunkterna och i hästsporten har 30-åringen stängts av på livstid.

I september 2019 sålde han en treårig häst som inte existerade och skickade fakturor både gällande träningsavgift och försäkringar på 26.175 dollar till ägaren.

I slutet av 2020 fattade ägaren till ”hästen” misstanke eftersom han inte fått några registreringspapper och i tisdags föll domen i Christchurch District Court.