Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Spelsugna norrmän redo direkt

Stjärnfest på västkusten, pengarna rullar i Norge, Derbyfavorit i årsdebut och då ska nya Jägersro invigas. Det är några av punkterna i morgonsvepet "Sju nyheter vid sju."
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Green Manalishi gör Sverigedebut och skissen på Jägersros tänkta entré. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport och Jägersro
Green Manalishi gör Sverigedebut och skissen på Jägersros tänkta entré. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport och Jägersro

1Bakspår för Power. Innerspår för Green Manalishi. I olika uttagningslopp förstås. Så blev nämligen utfallet när startspåren drogs till kvalen till Kunga- och Drottningpokalen på Åby på fredag kväll. Green Manalishi och Power var de två vinstrikaste svenskfödda travarna som treåringar, båda med en bra bit över fem miljoner kronor intjänat.

På stosidan var Oaksvinnaren Diana Zet mest framgångsrik som treåring med 3,5 miljoner in på kontot. Precis som Green Manalishi drog hon innerspår i sitt Drottningkval. De fyra främsta (tre försök) hingstarna/valackerna går till final, medan tre tre främsta kniper finalplatser i Drottningpokalen (fyra kval).

Här är startlistorna till Åbys kvalfyllda fredagskväll!

***

Så här ska Jägersros nya entré se ut, enligt den anlitade arkitektbyrån Krook & Tjäder. Pressbild Jägersro

2”Europas ledande hästcenter”. Det vill Jägersro skapa med premiär sommaren 2024 i samband med Hugo Åbergs Memorial. En 1.400 meter lång tävlingsbana är mest påtaglig, men hela området ska byggas om för framtiden. Nu har Skånska Travsällskapets styrelse valt arkiteksbyrå för arbetet.

– Vi vill skapa en myllrande hästby, tanken är lite mot en OS–by, med en gemensam gata. Men det är unikt att bygga för hästar, det ställer stora krav i många avseenden, säger Karolina Halldin, arkitekt och vice kontorschef på arkitektbyrån Krook & Tjäders Malmökontor.

Bland de som presenterats finns skissen för huvudentrén, där kronan i Jägersros logotype plockats fram.

***

3Steen Juul-tränade Daytona (e. Ganymede) var favorit i danska Derbyt förra året efter att ha vunnit bland annat Jydsk Fyraårings Grand Prix. Den viktiga dagen blev det dock galopp och istället togs segern av Dumbo (e. Wishing Stone).

Efter vinterträning är nu Juuls talang redo för årsdebut och då travsporten ännu inte dragit igång i hemlandet blir det en tur över Öresundsbron till Jägersros tävlingar ikväll (lopp 8). Daytona har vunnit fem av 17 starter, men i prispengar inte kommit upp i mer än 811.785 kronor så här långt. Det är inget mått för hästens kapacitet.

***

4Tre banor dukar upp till tävlingar på svensk mark under tisdagen. Först ut är Bodentravet (första start 12.20) med lunchtävlingar, innan huvudbanan Jägersro (första start 18.20) med V64 och saxbanan Axevalla (första start 18.30) tar vid. Här är startlistorna till tisdagens tävlingar i Sverige.

***

5Fem veckor utan travsport – och travspel i egna landet – öppnades den norska travsporten i söndags med sex lopp på Jarlsberg. Det gillade de norska spelarna. Totalt spelade norrmännen för 12,3 miljoner norska kronor hos Norsk Rikstoto, skriver Trav og Galopp-Nytt. I den summan ingick även spel till tävlingarna på Årjäng.

V65-omgången på Jarlsberg omsatte 4,7 miljoner kronor. Detta kan jämföras med den senaste söndagen med travsport i Norge, Forus den 8 mars där V65-omsättningen var knappt 2,7 miljoner.

***

6På tal om coronapandemin och Norge. Bana efter bana i vårt västra grannland har fått klartecken att tävla sedan Jarlsberg inlett med tävlingar söndag, måndag-tisdag. Åtta av tio banor kommer igång den här veckan eller nästa. På huvudstadsbanan Bjerke blir det tävlingscomeback till den 6 maj, medan Klosterskogen dröjer ända till 21 maj. Detta rapporterar det norska travförbundet, DNT.

***

 

7Årets snabbaste tid i trav-Sverige i år noterade Sorbet när han vann i Eskilstuna den 31 mars. Riktigt lika snabbt gick det inte igår kväll, men Test Drive (e. Gigant Neo) svarade för en toppinsats. Med minimal marginal – och hjälp av Don’t Mind Mes galopp in i första sväng – hittade Erik Berglöf till ledningen och sedan bjöds det bra fart hela vägen med Super Zanthos på utsidan. På upploppet handlade det dock mest om Test Drive som höll undan till seger på nya rekordet 1.10,8a/1.640 meter. Mannen bakom dubble Elitloppsvinnaren Copiad – 1994 och 1995 – har idag 13 hästar i stallet. Test Drive är den mest meriterade och har stått för Berglöfs tre årssegrar som tränare.

Fokustema
Utblick Kanada
Läs senare

Svanstedt-ägt sto tvåa i Kanada

Tre försök i Ontario Sire Stakes Gold (C$72.267) hölls för tvååriga ston på Georgian Downs i natt och två av vinnarna är döttrar till Muscle Mass. Dessutom kunde Åke Svanstedt räkna in en andraplats som hästägare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedt deläger stoet Blackout Riley som var tvåa i natt i ett försök i Ontario Sire Stakes Gold och drog in 18.066 kanadensiska dollar. Foto Jeannie Karlsson
Åke Svanstedt deläger stoet Blackout Riley som var tvåa i natt i ett försök i Ontario Sire Stakes Gold och drog in 18.066 kanadensiska dollar. Foto Jeannie Karlsson

Midnight Miracle (e. Muscle Mass-Oaklea Rae) inledde för Bob McClure och duon avgjorde med en dryg längd i spurten på 1.13,9/1.609 meter före en annan Muscle Mass-dotter, Great Dane.

För Midnight Miracle var det första starten i karriären. Hon är undan Oaklea Rae (e. Angus Hall), 1.15,2/$34.699, som gjort bra ifrån sig i avelsboxen med avkommor som Major Muscle (e. Muscle Mass), 1.09,8*/$350.545, Mister Muscle (e. Muscle Mass), 1.11,3*/$301.591, och Razor Ramone (e. Kadabra), 1.10,6*/$123.030.

Svanstedt deläger tvåan

Benoit Baillagerons Fox Valley Liza (e. Muscle Mass-Super Renee) spetsvann med tre längder för Sylvain Filion på 1.14,2. Tvåa var Åke Svanstedt-delägda Blackout Riley (e. Muscle Mass) på 1.14,6 och fyra slutade Susanne Kerwoods Pixie’s Lady (e. Muscle Mass) på 1.14,7.

Precis som Midnight Miracle är Fox Valley Liza undan en dotter till Angus Hall. Modern Super Renee såldes för 95.000 dollar som ettåring i Harrisburg, men nådde aldrig tävlingsovalen. Av hennes elva avkommor står Fox Valley Steffen (e. International Chip), 1.10,9*/$466.045, i en klass för sig.

Själv ingår Super Renee i samma syskonskara som Canadian Trotting Classic-trean Kingdom (e. King Conch), 1.11,3/$557.370, och Crimmings (e. Mr Lavec), 1.13,2/$129.922.

Såldes för 40.000 dollar

Tredje försöket gick till John Bax-tränade Classy Carol (e. Royalty For Life-Very Classy) på 1.15,4. Med en dryg längd avgjorde det tvååriga stoet i spurten.

Stoet kostade 40.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale och är första avkomman till Very Classy (e. Manofmanymissions), 1.11,8*/$54.830.

Very Classy är i sin tur undan Ruling Class (e. Angus Hall), 1.11,8/$175.203.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Blir det franskt i Hambletonian?

Hetaste travaren i Hambot? Frankrike har öppnat för publik. Kallt och varmt på Solvalla. Montéstjärnans succédebut i aveln. Auktionsrekord. Cokstiles ägare köper Elitloppstravare. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Back of the Neck vinner för Scott Zeron på Meadowlands i lördags. Foto: Lisa Photo
Back of the Neck vinner för Scott Zeron på Meadowlands i lördags. Foto: Lisa Photo

1 Hambletonian Stakes börjar närma sig med stormsteg. Försöken avgörs den 1 augusti på Meadowlands och finalen en vecka senare på samma bana. I år ser det ut att vara en öppen historia på papperet. En häst som har utmärkt sig lite extra bland hingstarna är Åke Svanstedt-tränade Back of the Neck, vilken vann en division av W.N. Reynolds Memorial ($44.650) på Meadowlands i lördags.

Extra intressant i sammanhanget är att Back of the Neck är fallen efter Ready Cash. Skulle Back of the Neck vinna skrivs historia. Det har nämligen aldrig hänt att en avkomma till en fransk avelshingst vunnit löpningarnas löpning.

Back of the Neck är för övrigt uppfödd (och delägd) av Stefan ”Order By Stable” Balazsi och han vet hur det är att vinna Hambletonian – Atlanta 2018 – som uppfödare och Muscle Massive som delägare 2010.

International Moni (5) och Scott Zeron vinner försök i Hambletonian Stakes. Foto Lisa Photo

Nu ska det sägas att det har inte gjorts så många försök av avkommor till franska avelshingstar i Hambletonian sedan löpningen introducerades 1926. Bäst har det gått för Victor Gio (e. Ready Cash) med en femteplats i finalen efter en tredjeplats i försöket, medan International Moni (e. Love You) vann sitt försök för Scott Zeron, men slutade jumbo (tia) i finalen.

Franska fäder i Hambletonian:

 • Buvetier d’Aunou:
  Impressive Lavec (5-X) 2003
 • Love You:
  International Moni (1-10) 2017
 • Ready Cash:
  Victor Gio (3-5) 2017
  Zephyr Kronos (8-X) 2018

Fotnot: X gick inte vidare till final.

***

2 I lördags öppnade portarna för publiken i Frankrike och högst 5.000 personer får vistas som mest per tävlingsdag. Nu lär det inte ”drabba” många banor. Travsporten lockar sällan sådana massor i Frankrike och på Enghien uppgick publiksiffran till 1.600 personer. För åskådarna – och alla som vistas på en travbana – är ansiktsskydd obligatoriskt.

***

3 Fyra banor tävlar idag och däribland huvudstadsbanan Solvalla (18.20) som står värd för V64-tävlingarna. Övriga banor som är i farten är Skellefteå (12.20), Halmstad (17.45) och Rättvik (18.25).

Catarina Lundström, Hell Bent For Am, Sabine Kagebrandt och Örjan Kihlström efter senaste segern. Foto: Adam Ström/stalltz.se

På Solvalla bjuds det på en uttagning till Breeders Course och där startar den i fyra starter på svensk mark obesegrade Hell Bent For Am. Muscle Hill-sonen möter fem konkurrenter i jakten på förstapriset på 100.000 kronor.

Ett kallblodslopp – namngivet efter Hjördis – för högsta klassen över full distans står också på programmet. Startlistorna till måndagens tävlingar hittar Ni här!

***

4 Marcus Melanders Gimpanzee hämtade hem 125.000 dollar när han segrade i finalen i Graduate Series ($250.000) i lördags på Meadowlands. På lördag väntar ännu större pengar då Meadowlands bjuder på Hambletonian Mauturity ($400.000).

34 hästar kvarstår efter den sista insatsen och här är hela listan. Det finns också möjlighet att köpa in sig i loppet och det senast klockan 08.00 på tisdag amerikansk tid. 50.000 dollar är priset, varav 42.000 dollar i insats och 8.000 dollar i startavgift.

***

5 Toppstammade Intrepide Turgot (e. Ready Cash-Scarlet Turgot) debutvann igår i Prix des Cycles ”Le Maillon Fort” Evereux (€9.000) i Evereux för Hervé Langlois på 1.22,4/2.100 meter.

Den tvåårige hingsten tränas av Sébastian Guarato och ägs av Face Time Bourbons huvudägare Scuderia Bivans Srl. Intrepide Turgot är första avkomman undan Prix de Cournulier-vinnaren Scarlet Turgot (e. Dahir de Prelong), 1.10,6/€1.406.650, som också vann Prix de l’Ile-de-France under sadel.

***

6 Nytt auktionsrekord för en europeisk unghästauktion slogs igår när Menhammar Stuteri höll nätauktion och dessutom såldes den dyraste ettåringen med en svenskfödd far. Hela 1,8 miljoner kostade Maharajah-sonen East Award och bara fem hästar har sålts för ett högre belopp på en auktion i Sverige.

***

7 Cheif Orlando har skiftat regi och Elitloppsdeltagaren har sålts till Coktstiles ägare Santese Srl. i Italien rapporterar den finska nätsajten ravinetti.fi. Någon prislapp är inte officiellt deklarerad, men det ryktas om i storleksordningen 170.000 euro för Orlando Vici-sonen,

 

Fokustema
Italien
Läs senare

Ny show av Gocciadoro

Alessandro Gocciadoro gjorde rent hus i fyraåringsloppen Gran Premio Citta' di Trieste på söndagskvällen och dessutom slog han till bakom Arazi Boko i Gran Premio Giorgio Jegher (€50.050).
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Alessandro Gocciadoro och Arazi Boko vann i Trieste igår kväll. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro och Arazi Boko vann i Trieste igår kväll. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Svenskfödde Arazi Boko (e. Varenne-Laura Kemp) vann Gran Premio Giorgio Jegher (€50.050) i Trieste trots bakspår och landade på 1.13,9a/1.660 meter. Bakom sig hade han Viscarda Jet (e. Pine Chip) och Timone Ek (e. Mr Vic), som travade 1.14,2 respektive 1.14,3.

Bakom Apple Wise As (e. Royalty For Life-Desert Flower K) vann Gocciadoro Gran Premio Citta’ di Trieste Filly (€50.050) på 1.15,2a/1.660 meter, medan hingstarnas uppgörelse i Gran Premio Citta’ di Trieste (€50.050) gick till Al Capone Stecca (e. Napoleon Bar-Ombretta Bar) och han noterade 1.14,5 vid sin triumf.

Halvsyster med Main Wise As

Apple Wise As slutade femma i stoavdelningen i det italienska uppfödningsloppet förra året. Hon är halvsyster med storstjärnan Main Wise As (e. Yankee Glide), 1.10,5*/€1.447.965, och Von Wise As (e. Muscle Massive), 1.11,5*/€141.933, som vunnit GP-löpningarna Marche och Società Terme di Montecatini.

Al Capone Stecca vann Grupp I-loppet Gran Premio Tito Giovanardi ifjol och slutade tvåa i Milano-derbyt Gran Premio Nazionale. Han är undan Ombretta Bar (e. Ganymede), 1.12,6*/€113.292, som slutade tvåa i stoavdelningen av italienska uppfödningsloppet Gran Premio Allevatori.

Dubbla världsrekord i Cesena