Fokustema
Frankrike
Läs senare

90-oddsare i Vårkriteriet

När de franska treåringarna drabbade samman i Grupp I-klassade Criterium des Jeunes (€200.000) blev det en makalös skräll.
Från ingenstans dök 90-oddsaren La Joyeuse Wicz (e. Fabulous Wood) upp och och satte hingstarna på plats!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
La Joyeuse Wicz spurtade till överraskande vinst i Criterium des Jeunes. Foto Gerard Forni
La Joyeuse Wicz spurtade till överraskande vinst i Criterium des Jeunes. Foto Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Louis Baudron tränar det treåriga stoet La Joyeuse Wicz (e. Fabulous Wood) som kördes till vinst av Gwenn Junod som därmed bärgade karriärens med råge största seger som kusk.

Från fjärde invändigt kom stoet ut i andraspår i slutkurvan och fick fritt i vida spår in mot upploppet. Det räckte för att hon skulle skjuta en väldig fart och hinna fram till överraskande vinst på 1.13,9/2.700 meter.

Jocelyn Robert-tränade Lovino Bello (e. Village Mystic) hade avancerat fram utvändigt om ledaren Luciano Menuet (e. Feliciano) 700 meter före mål och tog ner täthästen, men fick ge vika stegen före mål och nöja sig med andraplatsen på 1.13,9 medan Luciano Menuet höll till bronspengen på 1.14,0.
Tomas Malmqvist bidrog med Lash Perrine (e. Django Riff), men hästen gick lottlös ur loppet.

Glädje efter La Joyeuse Wicz seger i Criterium des Jenues. Foto Gerard Forni.

Louis Baudron är såväl tränare som ägare och uppfödare till det treåriga stoet och detta var hans första och efterlängtade seger i det franska ”Vårkriteriet”.

Såväl år 2006 som 2011 slutade hästar från hans stall tvåa genom Phiegyas (e. Dahir de Prelong) och Ubriaco (e. Kaisy Dream), men nu var det Baudrons tur att få en seger i det klassiska loppet som varit ett treåringslopp sedan år 1955 efter att dessförinnan körts som ett tvååringslopp under fem års tid.

Första Grupp I-vinnaren

Segern var värd 90.000 euro och den med råge största prischeck som La Joyeuse Wicz räknat hem. Tävlingsdebuten ägde rum så pass sent som 1 december ifjol och stoet hade två segrar på fem starter inför söndagens lopp vilka hade plockats i Prix de Rimplas (€16.000) i Cagnes-sur-Mer samt Prix de Vic-Bigorre (€38.000) på Vincennes.

Modern Tarentelle Jenilou (e. Juliano Star) kom själv aldrig till start och har lämnat medelmåttiga hästar sedan tidigare med begränsad segeraptit.

Bäst sett till intjänade prispengar har det gått för Dragonowicz (e. Ubriaco) 1.14,4/€73.810 följd av Hussardwicz (e. Village Mystic) 1.14,3/€69.325 och Fantasiawicz (e. Ubriaco) 1.15,2/€68.640.

La Joyeuse Wiczs far Fabulous Wood (e. Ready Cash-Qualita Bourbon) hade sin första kull född år 2020 med Kondor, 1.12,7/€107.140 och Brothers In Arms, 1.11,6/€106.024 som främsta avkommor och La Joyeuse Wicz blev hans första Grupp I-vinnande avkomma.

La Joyeuse Wicz stamtavla på BreedersBible.com.