Fokustema
Jörgen Westholm
Läs senare

999 segrar utan dikeskörning

Vilken dag som helst tar Jörgen Westholm sin 1.000:e seger i sulkyn, kanske redan ikväll på Solvalla?
Av
Claes Freidenvall
Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg
Jörgen Westholm. Foto Mia Törnberg

– Den får komma när den kommer, säger Jörgen Westholm.

Tre uppsittningar har han på huvudstadsbanan, två i Gävle på fredag och tre på Sundbyholmstravet på lördag.

– Så mycket kan jag säga, att ingen av de hästarna jag kör de närmaste dagarna blir favoriter.

Fakta

Jörgens uppsittningar 15-18 mars:

  • Solvalla 15 mars: M.T.Machiavelli (2), Ebony Boko (7), Withma (9)
  • Gävle 17 mars: Ponce de Leon (6), Ninepoints Ariel (9)
  • Eskilstuna 18 mars: Jartinec (3), Walle West (6), Molly de Castella (7)
Expandera

Tidigt kom Jörgen Westholm in i travsporten och det var mest av en slump. Hans far var maskinhandlare till professionen och när en kund inte kunde göra rätt för sig fick Jörgens pappa ett fölsto som betalning. Stoet lät han betäcka på Västerbo Stuteri och fölet skickades för inkörning till Erik ”Blomman” Blomkvist.

– Jag var tio år när jag satt i sulkyn första gången och då fick jag min jungfrusil. Och när jag började fjärde klass hade jag bestämt mig för att bli travtränare.

Möklinta, där Jörgen Westholm växte upp, är inte känd som någon större travmetropol men från samma ort kommer också två andra personer i hans generation; framgångsrike amatören Samuel Rehn och Umåkerproffset Micael Ågren.

Jörgen Westholm visste tidigt vad hans vägval i livet skulle bli. Han har inte varit rädd för att prova sina vingar. Efter tre år hos Solvallatränaren Krister Söderholm flyttade Jörgen till Holland och började jobba för dansken Jan Tunow.

– Ett år (1991, reds. anm.) blev jag holländsk lärlingschampion med fem segrar och samma år vann mina passhästar 27 lopp.

Tiden hos Jan Tunow – proffstränare och hästhandlare – var intressant ur flera olika aspekter.

– Jag jobbade med flera superstammade ”utturnade” amerikanska travare hos Jan Tunow, men som inte kunde springa och då förstod jag betydelsen av hästarnas exteriör. Senare kom jag i kontakt med Sven Lindblom och det var min lycka; han har lärt mig det mesta om den exteriöra biten och senare kom ju också Tarzan in i bilden.

Någon spikrak väg har det inte varit till det Jörgen Westholm är idag.

– En period sålde jag kött och foder. Det var snabba kontanter som gällde för att få ihop pengar till en tränarrörelse. Sedan köpte jag in 5.000-kronorstravare, tränade och sålde dem vidare. Man kan väl säga att jag är hundraprocentigt self-made och den vägen tror jag blir svårare och svårare att gå för de som ska bli tränare idag.

Första segern på Åland

Första segern kom den 10 augusti 1990 bakom Hetty Roy. Året efter vann Jörgen fem lopp i Holland, medan första triumfen i Sverige fick vänta till den 1 juni 1993 på Sundbyholmstravet utanför Eskilstuna.

– Alf G. Larsson på Guiden hade inga högre tankar om mig innan loppet. Han skrev att jag förmodligen skulle köra i diket, inte på travbanan utan på vägen till Sundbyholm. Jag hade väl varit kaxig mot Alf G. och han har ju fått äta upp det några gånger efteråt. Så dålig har jag inte varit som kusk…

Vinsten bakom Xant Mon var faktiskt den enda valacken tog under karriären.

– En argsint Super Mon-are med tight slaggjord, är vad jag minns av det loppet.

Nu har bara Jörgen Westholm en seger kvar innan han kan skriva in sig som medlem 92 i Tusenklubben. Som tränare klev han in den 18 april 2013 med Ukino du Vivier.

– Personligen håller jag mina 1.000 segrar som tränare högre. Mycket arbete ligger bakom en sådan prestation. Själva kuskandet tycker jag inte är så viktigt, men visst är det roligt att vinna lopp. Helst ska det vara en häst från det egna stallet och gärna med yngre förmågor, det ger en extra kick.

Fostrat 30 miljonärer

Hela 30 miljonärer har Jörgen Westholm fostrat och vinstrikast är Super Light (11,5 miljoner), men 14-faldige miljonären och Elitloppsvinnaren Steinlager började också sin karriär hos Jörgen Westholm innan han såldes till Knut Olausson i Norge. Det är dock inget Jörgen grämer sig över.

Med Super Light vann Jörgen Westholm Oslo Grand Prix i juni 2007. Foto Stefan Melander/stalltz.se
Med Super Light vann Jörgen Westholm Oslo Grand Prix i juni 2007. Foto Stefan Melander/stalltz.se

– Jag var black i det läget, hade kört 1.16 med Steinlager i jobb innan kvalet och Fredrik Linder hade skvallrat för några norrmän. Jag högg i ordentligt, fick det pris jag begärde och ångrar inte alls att jag sålde honom. Hästen kom till en kanonperson och jag fick en livstids betäckningsrätt i Steinlager. I lördags var en avkomma till honom – Ninepoints Gaagaa – tvåa på V75.

Fakta

Jörgen Westholm

Född: 27 mars 1972.
Första kusksegern: Hetty Roy på Åland 10 augusti 1990.
Första kuskvinsten i Sverige: Xanth Mon i Eskilstuna 1 juni 1993.
Första tränarsegern: Pilkillen på Romme 25 oktober 1996.
1.000:e tränarvinsten: Ukino du Vivier i Örebro 2013.
Framgångsrika auktionsköp: Steinlager (50.000 kr), Super Light (70.000 kr), Cricks Hurricane (22.000 kr), Rite On Track (110.000 kr) och Annicka (100.000 kr).

Expandera

Bakom Super Light fick Jörgen Westholm uppleva de stora scenerna – en av hans tre Grupp I-vinster kom bakom honom i Oslo Grand Prix, men det var på Vincennes som hästen fick sitt verkliga internationella genombrott.

– Jag hade inte kört Super Light på ett tag när det var dags för debut på Vincennes. På den svarta kolstybben ville jag testa honom barfota och det blev fyra raka segrar där. Han är den häst som gett mig flest upplevelser.

Första Grupp I-vinsten kom med Rite On Track i Kungapokalen, men den roligaste vinnaren är Annicka i Svenskt Trav-Oaks.

– När jag köpte henne på auktion sade jag att jag skulle vinna Oaks med henne.

Nästa mål för Jörgen Westholm är att vinna sin 1.000:e seger, men det är inget som han ligger vaken om nätterna för.

– Nej, det får ta den tid det tar…

Fakta

Jörgen Westholms tio största segrar:

År – Bana – Lopp – Häst

  • 2007 – Bjerke – Oslo Grand Prix – Super Light
  • 2008 – Solvalla – Svenskt Trav-Oaks – Annicka
  • 2006 – Åby – Konung Gustaf V:s Pokal – Rite On Track
  • 2004 – Solvalla – Silverhästen – Super Light
  • 2009 – Vincennes – Prix de Boissy-Saint-Leger – Quip du Beauvoisin
  • 2006 – Vincennes – Prix Charles Tiercelin – Rite On Track
  • 2005 – Vincennes – Prix du Bourbonnais – Super Light*
  • 2006 – Vincennes – Prix du Bourbonnais – Super Light
  • 2004 – Vincennes – Prix de Rouen – Super Light
  • 2016 – Bergsåker – SM för kallblod – Odin Tabac

Fotnot: * dött lopp med Mara Bourbon.

Expandera
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Ett djävulskt lopp”

Om unghästtoppar som drabbar samman på Romme, Björn Goops segerjakt på dubbla banor i Frankrike samt två svenskfödda hästar som jagar biljett till "Lotterian" går bland annat att läsa om i veckans femte morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén beger sig själv till Romme för att köra 2022 års Kriterievinnare Xanthis Harvey. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén beger sig själv till Romme för att köra 2022 års Kriterievinnare Xanthis Harvey. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1En Kriterievinnare mot en Sprintermästartvåa i ett sprinterlopp, men en tredje häst vinner? Romme (första start 18.20) bjuder på ett litet men intressant snabblopp ikväll.

Daniel Redéns sitter själv upp bakom årsdebutanten Xanthis Harvey (e. Propulsion), som efter segern i Svenskt Travkriterium 2022 inte fick samma utdelning som fyraåring trots tre finalplatserer i klassiska lopp: Breeders Crown (fyra), Derbyt (femma) och Sprintermästaren (oplacerad).
– Han gjorde en start i Frankrike (i Criterium Continental på julafton, reds. anm.) och gjorde ett djävulskt lopp. Han blev het som tusan i ledningen och drog i väg våldsamt. Förklaringen till det var att han blev riktigt sjuk efter det. Han fick penicillin och fick åka hem efter det. Han tappade en hel del, det satte sig både på kroppen på honom och i huvudet för han betedde sig konstigt efter det. Nu på slutet har han lugnat ner sig igen och känns normal. Detta är anledningen till att jag kör själv, jag vill bara att han kommer in i gängorna igen och vi börjar om. Han känns i alla fall fin, säger Daniel Redén på Stall Zets hemsida.

Ulrika Wällstedts startblixt Sourire Frö (e. Wishing Stone) var tvåa i Sprintermästaren 2022 och har årsdebuten avklarad, då han hängde med fint efter sargresa.

Fast någon given match mellan dessa unghästmeriterade herrar är det inte tal om. Stefan P Pettersson vann spårlottningen med innerspår för sin snabbe silverdivisionshäst Comes With Age (e. Zola Boko), som gör årsdebut, och Jimmy H Anderssons Fortune Mearas (e. Dream Vacation) har varit igång i vinter på bra sätt.

***

2Romme delar kvällens expresstrav med Östersund (första start 18.30). Norrmannen Noralf Braekkens Belfort Rags (e. Evil Enok M.E.) tillhörde kulltoppen i Norge som unghäst efter att bland annat ha vunnit Hans Petter Tholfsens Minneslopp som treåring och slutat tvåa i norska motsvarigheten till Sprintermästaren, Jarlsberg Grand Prix, året efter bakom Derbyvinnaren Charleston Volo (e. Classic Photo).

Efter att ha slutat oplacerad i sitt Derbykval som andrahandsfavorit sensommaren 2022 har hästen inte synts till i tävlingssammanhang, men ikväll i Östersund (första start 18.30) är det dags för comeback efter godkänt kvallopp på 1.19,7/2.300 meter på Orkla för en månad sedan.

Belfort Rags har blivit kastrerad under sitt långa uppehåll. Han har hittills gjort 14 starter (1-6-2) och travade rekordet 1.12,1ak i finalen av Jarlsberg Grand Prix.

Han ställs mot en annan häst som gör intressant comeback. Per Linderoth har höga tankar om Invisible Sun (e. Ready Cash), som förra sommaren vann klass I-försök i Linderoths regi och visade hög kapacitet med fem segrar på 14 starter.

***

3Fredagsgiven inleds till lunch i Kalmar (första start 12.20) med nio lopp på menyn. Banans fyraåringsserie drar igång med första försöket av fem och final i Kalmar den 22 november med 150.000 kronor till vinnaren. Förra årets final låg en månad tidigare i kalendern och då segrade hemmastjärnan A Fair Day (e. Maharajah), innan han gick vidare och vann semifinal och final i Breeders Crown.

Om någon av deltagarna i första försöket kan nå fjolårsvinnarens höjder återstår att se, men Johan Untersteiner har en god fyraåring i Global Eminent (e. Southwind Frank), som inlett tävlingskarriären först i år. Detta med två segrar och två tredjeplatser som resultat och nu jagas tredje triumfen från springspår.

Hemmatränaren Fredrik Persson hade kunnat plocka ut sitt fyraåriga sto Janita Silvio (e. Father Patrick) i fyraåringsserien, men då från 40 meters tillägg. Istället väljer han att möta äldre hästar i ett vanligt lopp där hon står perfekt inne på pengarna med fjolårets finalist i Breeders Crown för treåriga ston.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

Janita Silvio och Fredrik Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

***

4Starta eller inte starta? I franska förbundets officiella startlistor står alltjämt Tomas Malmqvists Isla Jet (e. Bold Eagle) kvar som startande i kvällens Prix Aletheia (€90.000) som körs på Vincennes (första start kl. 16.03).

Franck Nivard är uppsatt som kusk bakom stoet som tar strid med vintermeetingstoppar som Ibiki de Houelle (e. Love You) och Ino du Lupin (e. Scipion du Goutier).

Tävlingsdagens svensktätaste loppet är dock ett annat. I Prix Martha (€46.000) för sex- och sjuåriga hästar som högst tjänat 125.000 euro tävlar en blågul trio utöver den svenskägde Bitcoind’Arc (e. Voltigeur de Myrt) som finns i Erik Bondos regi.
Christoffer Eriksson bidrar med Django Silver (e. Django Riff), Dominik Locqueneux med Halo Am (e. Father Patrick) och Daniel Wäjersten med Chitchat (e. Maharajah) som körs av Björn Goop.

I fyraåringsloppet Prix Lumen (€35.000) är Goops egentränade Keep Out (e. Dijon) därtill på ny segerjakt. Hingsten har inlett karriären med tre raka segrar och är obesegrad inför dagens lopp.

Andra sportsliga höjdpunkter under kvällen är montéstjärnan Granvillaise Bleue (e. Jag de Bellouet) som tävlar i Prix Theophile Lallouet (€120.000) och så kommer Prix d’Amerique-vinnare Belina Josselyns förstfödda dotter Liza Josselyn (e. Ready Cash) ut i Prix Aschera (€70.000) där hon ska försöka bärga karriärens andra Grupp III-seger.

Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Vincennes.

***

5Goop börjar dock sin arbetsdag på annat håll i Frankrike denna fredag. Först av allt beger han sig nämligen till Amiens (första start kl. 11.35) knappt 16 mil norr om Paris för att försöka få tillbaka egentränade Kezio Josselyn (e. Brillantissime) på rätt köl efter tre raka galopper. Hästen startar i Prix Maurice de Folleville (€17.500) klockan 13.42 och Goops första styrning i den franska huvudstaden tävlar först klockan 18.32.

Två svenska hästar tävlar därtill i Prix de Mondonville (€25.000) på högervarvsbanan i Toulouse (första start kl. 18.50).
Tomas Malmqvists M.T.Oscar (e. Yarrah Boko) är alltjämt inte struken ur det loppet och så ska även svenskfödde exporten Testa di Cavolo (e. Un Mec d’Heripre) försöka freda sig startande 25 meter före.

***

6Den finländske tränaren Hannu Korpi har köpt äldre, svenska hästar på löpande band de senaste åren och inte sällan med gott resultat.

Hierro Boko (e. From Above) är tveklöst den starkast lysande stjärnan, men nu tycks även åttaårige Upper Face (e. Trixton) vara på väg att lyfta.

Under onsdagskvällen vann hästen ett montélopp på Vermo på 1.13,5a/1.620 meter vilket utöver förstapriset på 3.000 euro även gav startberättigande i montéloppet Prix Finlandia Ajo under just Finlandia Ajo-dagen där det rids om 8.000 euro till vinnaren.

Dessförinnan hinner dock Upper Face med – minst – en start till. Redan i morgon är han tillbaka på tävlingsbanan då hästen tävlar i ett V75-lopp i finska Seinäjoki där vinnaren belönas med 10.000 euro. Det blir Upper Face tionde start bara under år 2024!

Upper Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

***

7Två svenskfödda hästar utgör dagens deltagarskara i Road To Lotteria (€13.200) på Agnano-banan i Neapel.

Alessandro Gocciadoros Bythebook (e. Googoo Gaagaa) jagar sin första årsseger i vad som blir årets femte framträdande och så syns Giorgio d’Alessandro Sr:s Tyrion (e. Trixton) startande från innerspår.

Vinnaren belönas med 5.520 euro samt en av de 24 platserna i Gran Premio della Lotteria (€660.000) som avgörs på samma bana onsdag den 1 maj.

Startlista
1.600 meter autostart

  1. Tyrion – Giorgio d’Alessandro Sr
  2. Bythebook – Alessandro Gocciadoro
  3. Zefiro d’Ete – Gaetano di Nardo
  4. Back On Top – Francesco Tufano
  5. Fiorano – Roberto Vecchione
  6. Dali Prav – Rene’ Legati
  7. Diva del Ronco – Mario Minopoli Jr
Fokustema
Kunga- och Drottningpokalen
Läs senare

Här är startspåren i finalerna

Johan Untersteiner och Adrian Kolgjini var kungarna i försöken till Kunga- och Drottningpokalen.
Tillsammans kvalade de in sju av 24 finalister.
Här är startspåren i finalerna!
Av
Mathias Hedlund
Adrian Kolgjini vann tre av fem försök till Drottningpokalen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Adrian Kolgjini vann tre av fem försök till Drottningpokalen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Adrian Kolgjini dominerade försöken till Drottning Silvias Pokal sedan hans hästar vunnit tre av fem uttagningslopp: Countess Face (e. Muscle Hill), Xia Lloyd (e. Raja Mirchi) och Karaboudjan (e. Walner).

Johan Untersteiner å sin sida vann ”bara” ett av de övriga två försöken – Willa Explosive (e. Explosive Matter) – men kvalade in ytterligare två ston. Dessutom ordnade Johan en finalplats i Kungapokalen efter Call Me Gleipners (e. Explosive Matter) triumf och ståtar med fyra finalister om drygt två veckor.

I Kungapokalen blev det dubbla finalister för både Daniel Redén – Holcombe Zet (e. Daley Lovin) vann ett försök – och Maria Törnqvist. Två finalister, en i vardera klass, kvalade även Jerry Riordan in.

Johan Untersteiner. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Startspåren lottades efter tävlingarna ikväll och så här utföll den.

Startlista Drottning Silvias Pokal

Åby lördag 4 maj, förstapris 1.000.000 kr
2.140 meter autostart:
Hästnamn (far) – Tränare – Lottning

  1. Willa Explosive (e. Explosive Matter) – Johan Untersteiner, Halmstad – 1
  2. Countess Face (e. Muscle Hill) – Adrian Kolgjini, Jägersro – 2
  3. Eteria (e. Tactical Landing) – Reijo Liljendahl, Solvalla – 3
  4. Xia Lloyd (e. Raja Mirchi) – Adrian Kolgjini, Jägersro – 4
  5. Karaboudjan (e. Walner) – Adrian Kolgjini, Jägersro – 5
  6. Ninetta Boko (e. Father Patrick) – Erwin Bot, Holland – 9
  7. Naomi Bros (e. Face Time Bourbon) – Mikael Melefors, Eskilstuna – 10
  8. Kinglet Bird (e. Nuncio) – Daniel Redén, Solvalla – 11
  9. Farina (e. Readly Express) – Johan Untersteiner, Halmstad – 6
  10. Staro Raili (e. Maharajah) – Sofia Aronsson, Axevalla – 7
  11. Lightning Stride (e. Twister Bi) – Jerry Riordan, Halmstad – 8
  12. Monrose Wine (e. Nuncio) – Johan Untersteiner, Halmstad – 12

Startlista Konung Gustaf V:s Pokal

Åby lördag 4 maj, förstapris 1.000.000 kr
2.140 meter autostart:
Hästnamn (far) – Tränare – Lottning

  1. Holcombe Zet (e. Daley Lovin) – Daniel Redén, Solvalla – 1
  2. Baron Tilly (e. Ready Cash) – David Persson, Axevalla – 2
  3. Call Me Gleipner (e. Explosive Matter) – Johan Untersteiner, Halmstad – 3
  4. Global Etalon (e. Brillantissime) – Fredrik Wallin, Gävle – 4
  5. Remember Me D.E. (e. Maharajah) – Joakim Lövgren, Jägersro – 5
  6. King Of Twilight (e. Bold Eagle) – Magnus Dahlén, Halmstad – 8
  7. Kilmister (e. Chapter Seven) – Sabine Kagebrandt, Solvalla – 9
  8. Pantocrator (e. Quarcio du Chene) – Jerry Riordan, Halmstad – 11
  9. Herakles Zet (e. Propulsion) – Daniel Redén, Solvalla – 6
  10. Kuiper (e. Face Time Bourbon) – Daniel Wäjersten, Bergsåker – 7
  11. Macahan (e. Maharajah) – Maria Törnqvist, Åby – 10
  12. Önas Spartacus (e. International Moni) – Maria Törnqvist, Åby – 12
Fokustema
Konung Gustav V:s Pokal
Läs senare

Så kördes kvalen till Kungapokalen

Ikväll avgörs uttagningsloppen till Konung Gustaf V:s Pokal.
Först ut var Holcombe Zet.
Här kan du följa utveckling loppen för lopp.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Holcombe Zet vid segern i Breeders Crown-semifinalen i höstas. Ikväll vann han försök till Kungapokalen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Holcombe Zet vid segern i Breeders Crown-semifinalen i höstas. Ikväll vann han försök till Kungapokalen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

De tre främsta i varje uttagningslopp till Konung Gustaf V:s Pokal är kvalificerade för finalen på Åby den 4 maj med en miljon kronor till vinnaren.

Så här kördes försöken:

***

Försök 1: 

Till final: Holcombe Zet (Örjan Kihlström) fick via tredjespår och dödens ta över ledningen efter 400 meter i en snabb öppning. Sedan kunde Kihlström sänka farten en bit innan tempot ökade rejält genom slutsvängen. Över upploppet gled han enkelt undan till seger. Remember Me D.E. (Joakim Lövgren) inledde som fjärdehäst på innerspår innan han lyftes ut i dödens efter ett varv. Genom slutsvängen satte han hård press på ledaren och tätparet gick ifrån övriga. Höll farten starkt över upploppet utan att kunna hota vinnaren. Kilmister (Erik Adielsson) kom snabbt ner i banan i ryggar från start och tog sig fram till ledaren på första långsidan, fick svar om täten och gick ned i ledarrygg. Hade problem att följa i tempoökningen i slutsvängen och tappade någon längd. Höll sin fart sedan, men var rejält slagen.

Noterbart i övrigt: No Talking To You (Johan Untersteiner) gled ut som andrahäst i andraspår varvet från mål. Han kunde inte haka på hästen framför över upploppet, men inte långt från finalplats. Caviar From Mine (Mats E Djuse) försvarade ledningen från innerspår, men galopperade i första sväng.

Första 500 m: 1.09,5 (Holcombe Zet), 1.000 m: 1.12,6 (Holcombe Zet)
Segertid: 1.13,1/2.140 meter.

Sagt i vinnarcirkeln: ”Han var jättefin och normalt går han framåt ytterligare med lopp i kroppen och skygglapparna behövde vi inte dra. Min häst är väldigt fin, och Kilmister är också fin, men det är nya förutsättningar här i Sverige och jag tyckte det var värt att syna honom”, sade Örjan Kihlström.

Försök 2: 

Till final: Global Etalon (e. Magnus A Djuse) var utan chans i spetskörningen från innerspår och följde som tredjehäst på innerspår. Gick ut som första häst i andraspår varvet kvar och klev på allvar fram utvändigt ledaren i slutsvängen. Satte hård press då och hade kopplade greppet redan in på upploppet. Gled undan på finfint sätt utan att vara bottnad. Kuiper (Daniel Wäjersten) snabb ut och kördes till ledning efter 300 meter, släppte på första långsidan. Gick ut i andra utvändigt ut ur sista sväng och fullföljde fint utan att hota om segern. Pantocrator (Gustav Johansson) galopperade i första sväng, ikapp fältet som jumbo i åttonde invändigt. Ut i fjärde utvändigt varvet kvar och med i rygg i tredjespår 550 kvar. Egen attack på upploppet med rejält avslutning, fin upphämtning, 1.09,2 sista 800 meterna.

Noterbart i övrigt: Crown (Örjan Kihlström) öppnade snabbt till ledningen. Släppte mitt i första sväng och gick ut och övertog igen efter 600 meter. Fick dämpa farten rejält redan. Utmanades rejält genom slutsvängen och slagen in på upploppet. Earnest (Carl Johan Jepson) tredje utvändigt ut på slutvarvet, drog tåget i tredjespår sista 500 meterna, kunde inte utmana om finalplatser.

Första 500 m: 1.10,6 (Kuiper), 1.000 m: 1.14,1 (Crown)
Segertid: 1.13,8/2.140 meter.

Sagt i vinnarcirkeln: ”Han kändes väldigt bra, jag hade aldrig kört honom förut, men han kändes jättefin och när jag begärde lite 300-400 kvar kändes han väldigt kraftfull. Det var ett väldigt bra svar”, sade Magnus A Djuse.

Försök 3: 

Till final: Call Me Gleipner (Johan Untersteiner) bra iväg som tvåa och släpptes till ledning efter 400 meter, fick bestämma farten. Ryckte 400 kvar och fick ett par längders försprång, stumnade lite sista biten, säkert undan via 1.10,5 sista kilometern. King Of Twilight (Stefan Persson) snabbast iväg till ledningen, släppte efter 400 meter. Tappade kontakt med ledaren runt slutsvängen och såg slagen ut, kom tillbaka på upploppet och tog mycket mark sista biten, inte stort slagen. Macahan (Dwight Pieters) andra utvändigt. Attackerade i tredjespår i slutsvängen, avslutade klart godkänt utan segerchans.

Noterbart i övrigt: Savastano (Adrian Kolgjini) stor galopp efter 100 meter, ikapp fältet i femte invändigt 800 kvar, fullföljde bra i skymundan. Immortal Doc (Carl Johan Jepson) tredje utvändigt. Hakade på i tredjespår i sista sväng, men det inte att flyta, galopp 50 kvar.

Första 500 m: 1.12,9 (Call Me Gleipner), 1.000 m: 1.15,1 (Call Me Gleipner)
Segertid: 1.12,8/2.140 meter.

Sagt i vinnarcirkeln: ”Han var sent igång som treåring, men har kommit hela tiden. Vi hade dragit växlar senast, men blev störda och det blev ingen värdemätare då. Jag tänkte prova från början för jag hade feeling att han var bra i ordning. Han har visat att han är bra och när vi kom till ledningen tänkte jag att nu ska de få kämpa utvändigt”, sade Johan Untersteiner.

Försök 4: 

Till final: Baron Tilly (Carl Johan Jepson) inledde lugnt från bakspår och sladdade flera längder bakom fältet första halvvarvet, fick sedermera fjärde utvändigt. Följde i rygg i tredjespår 700 kvar, blev utan draghjälp in i slutsvängen. Avslutade rejält och kopplade segergrepp i god tid före mål, toppinsats, 1.11,2 sista kilometern. Herkules Zet (Örjan Kihlström) blev över från start från innerspår och tog sig snabbt ut i andraspår. Kördes till ledning efter 600 meter och drog i bra fart. Hade klart grepp in på upploppet, men kunde inte stå emot vinnaren. Önas Spartacus (Dwight Pieters) snabbast ut, släppte och fick tredje invändigt. Fick chansen på open stretch och sköt till piggt.

Noterbart i övrigt: Fusion Eagra (Mats E Djuse) fjärde invändigt, vreds ut flera spår på upploppet med vass avslutning, nära finalplats. Stens Rubin (Johan Untersteiner) försiktigt iväg, avancerade mitt i loppet och fram utvändigt ledaren. Slagen på upploppet. Maserati Hall (Magnus A Djuse) efterhand tredje utvändigt. Attackerade 700 kvar i tredjespår, ner i andraspår igen 500 kvar, galopp på upploppet.

Första 500 m: 1.11,2 (Nelson Greenwood), 1.000 m: 1.12,7 (Herakles Zet)
Segertid: 1.12,7/2.140 meter.

Sagt i vinnarcirkeln: ”Jag tänkte första varvet att det måste vara något fel på honom, han sprang bara och sov där bak och kunde inte hänga med. Sedan kände jag ut på sista rundan att han var bra. Jag hade inte givit upp för han värmde bra och vi hade växlat upp i balansen. Han är både snabb och stark och under utveckling”, sade Carl Johan Jepson.

***

Klara för Kungapokalen:

Hästnamn (far) – Tränare

  • Holcombe Zet (e. Daley Lovin) – Daniel Redén, Solvalla
  • Global Etalon (e. Brillantissime) – Fredrik Wallin, Gävle
  • Call Me Gleipner (e. Explosive Matter) – Johan Untersteiner, Halmstad
  • Baron Tilly (e. Ready Cash) – David Persson, Axevalla
  • Remember Me D.E. (e. Maharajah) – Joakim Lövgren, Jägersro
  • Kuiper (e. Face Time Bourbon) – Daniel Wäjersten, Bergsåker
  • King Of Twilight (e. Bold Eagle) – Magnus Dahlén, Halmstad
  • Herakles Zet (e. Propulsion) – Daniel Redén, Solvalla
  • Kilmister (e. Chapter Seven) – Sabine Kagebrandt, Solvalla
  • Pantocrator (e. Quarcio du Chene) – Jerry Riordan, Halmstad
  • Macahan (e. Maharajah) – Maria Törnqvist, Åby
  • Önas Spartacus (e. International Moni) – Maria Törnqvist, Åby