Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Vattentät vinst för Cool Cates

Delaware County Fair bjöd på flera penningstinna löpningar igår och en som imponerade var Noel Daleys Cool Cates i The Buckette ($80.575) för treåriga ston när hon tog en vattentät vinst från ledningen.
Av
Claes Freidenvall
Cool Cates vid en tidigare seger. Foto Chris Gooden
Cool Cates vid en tidigare seger. Foto Chris Gooden

Andrew McCarthy sände lasixtävlande Cool Cates (e. Yankee Glide-Dance to Market) till spets i utgången av första sväng och stannade där hela vägen in i mål. På upploppet flög hon ifrån sina konkurrenter på 1.12,1/1.609 meter. Här galopperade Anette Lorentzons Ellerie Hanover bort sig på första bortre långsidan i tredje inner.

För Cool Cates var det femte årssegern. Tidigare i år har hon vunnit divisioner i såväl Liberty Bell ($30.000) som Currier & Ives ($24.000) plus försök i Pennsylvania Sire Stakes ($37.563) och dessutom varit finaltvåa i Pennsylvania Sire Stakes Championship bakom Jimmy Takter-tränade Thats All Moni.

Som ettåring kostade Cool Cates 35.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale och hon är helsyster med den i Finland uppstallade avelshingsten Il Villaggio, 1,09,5*/$787.127.

Det bjöds också på två divisioner i Ohio Breeders Championship ($56.700) för tvååriga ston. Första avdelningen vanns av Risky Deal (e. Break the Bank K-Photo Magic) och David Miller efter en resa i vinnarhålet. Duon avgjorde med en halv längd och tog karriärens andra triumf på 1.12,7.

Risky Deal är undan Photo Magic (e. S.J.’s Photo), 1.14,7/$8.862, som har sin främsta avkomma i Quick Deal (e. Revenue), 1.09,2/$391.533, som tränades under en kort period av Åke Svanstedt och vann ett lopp för honom av totalt 29 segrar i karriären.

To Russia (e. Manofmanymission-Oaklea Odessa) och Ryan Stahl använde samma segerrecept och vann på 1.12,7. Det var stoets tredje seger och tidigare har hon också en tredjeplats i finalen i Ohio Sire Stakes Championship ($250.000) bakom Impinktoo och Looking For Zelda.

Stoet, som är uppfödd av norrmannen Kjell Magne Andersen, såldes på Ohio Select Yearling Sale ifjol för 12.000 dollar och hon är undan Balanced Image-dottern Oaklea Odessa, som tog vinnarrekordet 1.11,8 och tjänade 464.388 dollar. Hon är också mor till Muscle Mass-duon Muscle Babe, 1.10,6*/$270.277, och Explosive Muscles, 1.10,7/$192.261.

Ledningen var segermelodin

De treåriga hingstarna och valackerna tävlade också i två divisioner i Ohio Breeders Championship ($47.167) och här var det spets som gällde. Lasixtävlande Buckeye Boss (e. Triumphant Caviar-Frannie’s Ridge) utklassade sina konkurrenter med drygt fem längder på 1.11,8 för Aaron Merriman.

Buckey Boss ingår i samma syskonskara som Dunvegan Don, 1.11,0*/$223.015, och Kate Smith, 1.11,7*/$119.950, vilka både har italienske Cornaro Dasolo (e. Lemon Dra) som far.

Nästan lika enkelt – 4,5 längder – vann Fraser Ridge (e. Triumphant Caviar-Classical Mary) för Ronnie Wrenn Jr. På lasix tävlande Fraser Ridge blev av med ledningen i utgången av första sväng, men återtog kommandot efter 400 meter. Sedan kunde han vinna mer eller mindre okörd på 1.11,5.

Fraser Ridge. Foto Chris Gooden.

Modern Classical Mary (e. Muscles Yankee), 1.11,5/$214.745, vann åtta lopp på 26 starter och största segern togs i Champlain Stakes (C$109.000). Hon har också lämnat Guy Fox (e. Glidemaster), 1.11,2 /$117.930.

Inget svenskt deltagande

Fyra divisioner hölls i John Simpson ($30.000) för treåriga ston på Harrah’s Philadelphia i Chester och där lyste de svenska tränarna med sin frånvaro. Snabbast av vinnarna var Hot Mess Hanover (e. Cantab Hall-Her Culese) – tävlande på lasix – för George Napolitano Jr. från ledningen på 1.10,7. Segermarginalen mättes ut till fyra längder för Joe Pavia Jr:s sto.

Hot Mess Hanover är ett resultat av embryotransfer och hon klubbades bort för 16.000 dollar som ettåring i Harrisburg. Modern Her Culese (e. Muscles Yankee), 1.10,6*/$354.658, var desto dyrare och kostade 150.000 dollar. Hennes främsta avkomma är Grana Padanno (e. Andover Hall), 1.10,3*/$260.552.

Itsgoodtobequeen (e. Muscle Massive-Ucallthisahoneymoon) och Pat Berry plockade ner ledande Fine Tuned Lady (e. Cantab Hall) med huvud i spurten och båda stona kom hem på 1.12,0. Modern Ucallthisahoneymoon (e. Yankee Glide), 1.12,8/$11.592, är helsyster med Falls For You, 1.09,7/$1.326,357, som bland annat vann Armbro Flight Stakes, Goldsmith Maid och Kentucky Futurity Filly.

Serverat i vinnarhålet

Spurtvann från rygg ledaren med två längder gjorde Broadway Concert (e. Broadway Hall-Luscious Lady) för Corey Callahan på 1.11,2. Det var stoets fjärde seger för säsongen och tidigare har hon vunnit en division i Arden Downs ($28.478).

Ostartade modern Luscious Lady (e. S.J.’s Photo) är halvsyster med toppstona Pizza Dolce (e. Conway Hall), 1.10,1*/$668.824, Mars Bar (e. Malabar Man), 1.11,5/$432.535, och avelshingsten Big Stick Lindy (e. Conway Hall), 1.12,0*/$236.176.

Broadway Concert vid en tidigare spurtvinst. Foto Chris Gooden.

Avrundade gjorde Sianna Hanover (e. Donato Hanover-Simplicity) för Joe Bongiorno och från vinnarhålet avgjorde Ron Burkes sto med 0,25 längd på 1.11,8. Det var sjätte segern i karriären för stoet som kostade 115.000 dollar som ettåring i Lexington.

Modern Simplicity (e. Muscles Yankee) såldes för 105.000 dollar som ettåring och gjorde en start (galopp) för Jimmy Takter och i ett kvallopp noterade hon sitt rekord 1.15,8. Hon är halvsyster med Southwind Wasabi (e. Windsong’s Legacy), 1.09,6/$647.156.

Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Dahlén-häst testade positivt

Magnus Dahlén-tränade Vivienne Tif har testat positivt för doping efter ha vunnit ett lopp på Halmstadtravet den 11 mars i år.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Magnus Dahléns Vivienne Tif har testat positivt efter ett lopp på Halmstadtravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Magnus Dahléns Vivienne Tif har testat positivt efter ett lopp på Halmstadtravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Vivienne Tif (e. Quite Easy-Hilda Tif) och Jennifer L Oscarsson segrade i ST:s Unghästserie med tre längder på 1.14,5a/2.140 meter och tjänade 50.000 kronor. Magnus Dahlén tränar inte bara hästen utan är också ägare och uppfödare till det fyraåriga stoet.

Svensk Travsport berättar i ett pressmeddelande att det handlar om substansen oxitetracyklin. B-provet – skriver ST – är skickat till ett franskt laboratorium för bekräftelse.

Utredningen är påbörjad av Svensk Travsport och startförbud har utdelats tills vidare för Vivienne Tif.

I pressmeddelandet skriver ST, att ”Oxitetracyklin är ett bredspektrumantibiotika som till häst ges intravenöst. Denna typ av antibiotika agerar genom att störa bakteriens förmåga till nybildning av proteiner.  Utöver den antibakteriella effekten, har substansen också en uttalad antiinflammtorisk effekt.”

Dömd för misstänkt doping

För nio år sedan dömdes Magnus Dahlén till 30.000 kronor i böter och sex månaders körförbud av Svensk Travsports disciplinnämnd efter misstänkt dopning av sin häst Calvados In.

– I stallutrymmena fann vi i strid mot reglementet bland annat italienska läkemedel, DMSO, sprutor och kanyler och även bikarbonat. Utifrån dessa fynd bedömde jag att det var sannolikt att Calvados In blivit dopad och strök därför hästen från V75-loppet, sade Svensk Travsports tidigare chefsveterinär Göran Åkerström på ST:s hemsida 2015.

Fokustema
Riksdagsbeslut
Läs senare

Klart med höjd spelskatt

Idag beslutade riksdagen om höjd spelskatt.
Från den 1 juli 2024 höjs skatten från 18 till 22 procent.
Av
Claes Freidenvall
Idag kom det väntade riksdagsbeslutet om höjd spelskatt. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Idag kom det väntade riksdagsbeslutet om höjd spelskatt. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Riksdagen antog regeringens förslag till lag om ändring i lagen om skatt på spel. Budgetpropositionen byggde på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

För travsporten betyder det en skattehöjning bara i år på mer än 100 miljoner och 200 miljoner på årsbasis.

https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/beslut/beslut-hojd-spelskatt_hbc320240502sku19/embed/

I skatteutskottets betänkande 2023/24:SkU19 under rubriken ”Utskottets ställningstagande” står bland annat att läsa:

”När det gäller frågan om att säkerställa finansieringen av bl.a. hästsporten utgår utskottet från att regeringen noga följer utvecklingen av den föreslagna höjningen av spelskatten och vid behov återkommer med nödvändiga åtgärder på den svenska spelmarknaden. Utskottet ser därför inget behov av att rikta ett tillkännagivande till regeringen om att den bör återkomma.”

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Besegrad i sista steget

Working Class Hero var på väg mot tredje raka segern på fransk mark idag, men Jörgen Westholms travare fångades in i sista steget av Dayak i Prix du Pont Charles de Gaulle (€60.000) på Enghien.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En andraplats blev det för Working Class Hero på Enghien idag. Foto: Scoopdyga
En andraplats blev det för Working Class Hero på Enghien idag. Foto: Scoopdyga
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Efter ha inlett i tredjespår och dödens kunde Working Class Hero kliva till spets 1.650 meter före mål för Mathieu Mottier. Duon ledde långt in på upploppet, men Erik Bondo-tränade Dayak (e. Bird Parker-Namoura) var starkast sista biten och avgjorde precis före linjen för Francois Lagadeuc.

Både segrande Dayak och tvåan Working Class Hero (e. Village Mystic) noterade 1.13,8/2.875 meter. Förstapriset uppgick till 27.000 euro, medan andraplatsen var värd 15.000 euro för Working Class Heros ägare Stall Frena.

För Dayak var det tredje segern i år i Frankrike och tidigare har han vunnit två lopp på Vincennes – Prix de Vitre (€35.000) och Prix Jacques Moreau (€35.000) – och dessutom varit tvåa på den franska huvudstadsovalen i Prix Quick Williams.

Ostartad mor

Femårige italienskfödde Dayak är undan ostartade Namoura (e. Credit Winner), vilken också lämnat Barbarigo (e. Univers de Pan), 1.11,8/€59.782, och Scheggia (e. Korean), 1.12,2/€59.620. Modern ingår i sin tur i samma syskonskara som Delgado (€170.817), El Mundo (€111.472), Gladiolo (€84.541) och Tresor Dream (€81.801).