Fokustema
Tusenklubben
Läs senare

1.000 segrar för Redén

Daniel Redéns Francesco Zet slog till i ett försök till Svenskt Travkriterium på Solvalla ikväll och det innebar också 1.000:e tränarsegern.
Av
Claes Freidenvall
Får Daniel Redén anledning att dra på smilbandet i Örebro? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Får Daniel Redén anledning att dra på smilbandet i Örebro? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Sin första seger tog Daniel Redén med Ninja Zet på Gävletravet 2009 och ikväll var det dags för karriärens tusende seger.

– Det passade bra att det kom i ett Kriteriekval, sade Örjan Kihlström.

Vid tre tillfällen har Daniel Redén fått ta emot utmärkelsen ”Årets Tränare” och senast ifjol.

Många stjärnor har han haft i sitt stall – allt från Brambling till Conrads Rödluva, Delicious U.S, Diana Zet, Don Fanucci Zet, Double Exposure, Heavy Sound, Honey Mearas, Lionel, Missle Hill, Propulsion till Sister Sledge för att nämna några nya och gamla märken

Trippla världsrekordhållaren Delicious U.S. är den som ligger närmast hjärtat.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Årets mest emotsedda comeback

Om Francesco Zets årsdebut i Marknadssprintern i Rättvik, Global Agreements jakt på femte raka segern i Frankrike och om ett fyaårigt stjärnsto som kan komma att starta i Köpenhamn nästa söndag går det bland annat att läsa i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Francesco Zet njöt i solen i sin hage på Furuby Gård i våras. Nu är han redo för årsdebut. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Francesco Zet njöt i solen i sin hage på Furuby Gård i våras. Nu är han redo för årsdebut. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1Han har inte synts till på tävlingsbanan sedan Margareta Wallenius-Klebergs Pokal på Solvalla i augusti, då han gjorde sin fjärde och sista start under femåringssäsongen. I mars bjöds han in till Elitloppet och ikväll i Rättvik blir det efterlängtad comeback för Daniel Redén-tränade sexåringen Francesco Zet (e. Father Patrick), 1.08,4ak*/18.455.000 kr

Han ståtar med 17 raka segrar efter lysande tre- och fyraåringssäsonger och ifjol vann han även Norrbottens Stora Pris. Totalt har hingsten gjort 23 starter (21-1-0).

Fast träningsjobbet i måndags innehöll en oplanerad händelse, berättar Daniel Redén på Stall Zets hemsida:
Jag körde honom själv, men han tappade en sko och galopperade så det är väl perfekt förberedelser. Nej, skämt åsido, förutom det känns han jättefin, precis som han ska göra och det har varit bra hela vintern. Han är fullt tränad och ska få ett lopp i kroppen för att komma i form, säger Daniel Redén.

Med 17 raka segrar och inte ett nederlag sedan korta E3-finalen sommaren 2021 är förväntningarna förstås skyhöga på den kommande Elitloppshästen.
Fredagens start avgör om han behöver ett lopp till i kroppen inför Elitloppet eller om han går direkt dit. Det blir skor runt om som han oftast går om det inte är något riktigt stort lopp. Spår ett är vad det är. Nu stirrar jag mig inte blind på 17 raka, utan nu gäller det att komma i form till Elitloppet. Han kan nog öppna bra om Örjan känner för det, det viktigaste är att det ser bra ut och att hästen kommer igång, säger Redén.

***

2Francesco Zets comeback från innerspår bakom bilen mot bland andra fjolårets Sprintermästare Hustle Rain (e. Raja Mirchi) får plats på kvällens V64-omgång som delas mellan Rättvik (start 18.20) och Halmstad (start 18.30).

I Rättvik startar en häst som vann dubbelt så många lopp som Francesco Zet. Tomas Pettersson tränas Ajlexes Hans (e. Maharajah), som däremot handicappas av bakspår på tillägg tillsammans med Tom Johansson. Tre segrar på sex starter har Ajlexes Hans tagit hittills i år.

Tyske veteranen Wilhelm Paal har samlat ihop en diger meritlista, både som kusk och tränare, genom åren och är sedan länge tränare på svensk mark med Halmstad på bas. 2024 har han öppnat betydligt bättre än de senaste åren och med åtta tränarsegrar på fyra månader har han redan slagit segerantalet de tre föregående säsongerna.

En av anledningarna är sexårige Slave to Love Cal (e. Love You), som var en hårsmån från att vinna ett klass I-försök i Örebro i lördags, där han ledde länge men fick se sig slagen av Spike M.M. (e. Beanie M.M.). Redan idag, sex dagar senare, är Slave to Love Cal tillbaka på banan i ett lärlingslopp med Daniel Selin i sulkyn.

I ett fyraåringslopp för ston gör Roger Malmqvists talangfulla dam Nikki Lane (e. Maharajah) årsdebut. Förra året hade hon en fin vår och höst, men missade sommarsäsongen efter ett fyra månader långt tävlingsuppehåll.

Mattias Djuse-tränade Hustle Rain spårade hem varje meter av Sprintermästarens final tillsammans med Magnus A Djuse ifjol. Nu är han redo för årsdebut. Foto Lars B Persson.

***

3Fredagen inleds med lunchtävlingar på Dannero (första start 12.20). 26-årige Marcus Lilius fortsätter ta kliv på karriärstegen och har passerat två miljoner inkört och tagit 22 segrar. Idag får han chansen bakom två formstarka hästar från arbetsgivaren Jan-Olov Perssons stall.

Svarte Petter (e. B.W.Modde) tillhörde kullens bättre hästar förra året och kvalade in till Svenskt Kallblodsderby – han var även finalist i Svenskt Kallblodskriterium året före – men har hittat ytterligare en växel i vår. Nu ståtar han med tre raka segrar på balansen barfota runt om. Mats E Djuse har kört hästen på slutet och för Marcus blir det faktiskt första återseendet i lopp sedan Svarte Petter kvalade som tvååring hösten 2021.

Jämngamle Jazzå (e. Bork Odin) har bara varit i Perssons träning i 1,5 månader och inledde i nya regi med två segrar och ett tredjepris.

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

4Alessandro Gocciadoros svenskfödda åttaåring Global Agreement (e. Love You) jagar sin femte raka seger på fransk mark i dagens Quinté-lopp Prix Bettina (€59.000) på Vincennes.

Valack körs av Gabriele Gelormini och inleder från bricka 16 bakom bilen i ett lopp som är ytterst svensktätt.
Bland konkurrenterna syns Erik Bondos Dowhatyoudodowell (e. Maharajah), Laurent Claude Abrivards Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.) och Devs Definitif (e. Infintif) som tidigare funnits i Tomas Malmqvists regi, men som nu plötsligt står på Cédric Parys träningslista.

Det travas även i Lyon Parilly vars tävlingar man får se till att gå upp i tid för att hinna följa. Första loppet släpps iväg redan klockan 09.05 och en halvtimme senare travar Ron Kuipers Kandy Life (e. Eridan) ut i Prix du Calvados (€21.000) tillsammans med Loris Garcia som kusk.

***

5Paul Hagoorts Ester degli Dei (e. Maharajah) 1.11,4ak/2.804.112 kr ströks ur försöksloppet till Drottning Silvias Pokal på grund av feber, men tycks snabbt vara på bättringsvägen.
– Beroende på hur hon uppträder i slutet av den här veckan så kan det bli aktuellt med start i Köpenhamn nästa helg, meddelar Paul Hagoort via sms till Sulkysport.

Då handlar det givetvis om Fyråringseliten på Charlottenlund under Copenhagen Cup-dagen.
Där är förutsättningarna 2.000 meter autostart och det står 150.390 svenska kronor på spel till vinnaren.

De svenskar som vill ta chansen i loppen på Charlottenlund får skynda sig för startanmälan går ut idag klockan 10.00.

Ester Degli Dei och Robin Bakker vann Breeders Crown-finalen för treåriga ston i höstas. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

***

6Björn Goop kör Scuderia Santeses Usain Töll (e. Googoo Gaagaa) i morgondagens Paralympiatravet och har därtill stärkt upp stallet med tre hästar från den italienska storhästägaren.

Mest namnkunnig är 2022 års Sprintermästarfyra Cabasse (e. Readly Express) 1.10,2ak/844.471 kr som vann lopp på Enghien i augusti ifjol, men även den italienskfödde fyraåringen Efrem (e. Vivid Wise As) 1.13,1ak/254.804 kr och svenskfödda treårsstoet Boggeywoman (e. Googoo Gaagaa) 1.13,9ak/107.567 kr är värda omnämnanden.

Efrems ostartade mor Zona Rossa (e. Love You) är helsyster till den forna Goop-hästen Romanesque (e. Love You) 1.09,9ak/€482.028 så här pratar vi blodslinjer som Goop bekantat sig med förut.

***

7Proffstränaren Lina Tallberger byter hemma från Gävle till Örebro, något som Gästriklandsbanan meddelar via sin hemsida.
– Det har varit tufft på sistone med en stor gård där jag fått göra mycket själv och samtidigt varit svårt att få personal. Nu kommer jag att hyra tio boxar inne på Örebrotravet och det kommer att passa mig bättre och dessutom närmare min familj, säger Lina Tallberger i en intervju på banans hemsida.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svensk duo dubblade

Varsin tränarseger räknade Nancy Takter och Per Engblom in igår på Yonkers Raceway med Keg Stand respektive Coventry Hall.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Keg Stand. vid en tidigare seger. Foto: Chris Gooden
Keg Stand. vid en tidigare seger. Foto: Chris Gooden
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Via tredje inner och dödens avgjorde Keg Stand (e. Bar Hopping-Palm Beach Bi) med 2,5 längder för Scott Zeron och landade på 1.11,5/1.609 meter. Förstapriset uppgick till 13.500 dollar och bland delägarna finns Christina Takter.

För Keg Stand var det andra segern för säsongen i fjärde starten. Totalt har det blivit tolv segrar på 42 starter för den femårige valacken. Keg Stand köptes i Harrisburg som ettåring för 30.000 dollar.

Han är undan Palm Beach Bi (e. Angus Hall), 1.14,4/$21.425, och modern har tidigare lagt Vesuvio Bi (e. Manofmanymissions), 1.10,7/$323.073. Själv är Palm Beach Bi en dotter till Breeders Crown-vinnaren No Nonsense Woman (e. Sierra Kosmos), 1.10,5/$1.261.909, som också är mormor till Check Me Out (e. Donato Hanover), 1.09,2*/$1.906.468.

Första triumfen hos Engblom

Per Engbloms Coventry Hall (e. Cash Hall-Canland Hall) tog hem consolation i John Brennan Trotting Series ($25.000) från spets. Med en halv längd höll den sjuårige valacken undan till vinst för Jason Bartlett och landade på 1.12,4.

Det var årets första triumf i femte starten och dessutom i regi Per Engblom. Coventry Hall är undan Canland Hall (e. Garland Lobell), 1.11,6/$339.143, vilken också är mor till Cantab Hall ($1.524.305), Chin Chin Hall ($882.442), Clarion Hall ($330.319), Constance Hall ($275.348), Campbell Hall ($251.834), Here’s Johnny ($140.908) och Cordoba Hall ($131.478).

Nionde årssegern

Finalen i John Brennan Trotting Series ($78.000) gick till Warrawee Yang (e. Trixton-Endless Flirt) och Yannick Gingras. Från spets vann den Ron Burke-tränade fyraåringen med en dryg längd på 1.11,7 och det var nionde årssegern i tolfte starten. Drygt 150.000 dollar har Warrawee Yang dragit in under 2024.

Åttonde raka segern tog Warrawee Yang igår, Foto: Mike Lizzi

Som ettåring såldes han för 28.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale. Han är undan Endless Flirt (e. Andover Hall), vilken aldrig startade men noterade 1.13,9 i ett kvallopp. Förutom Warrawee Yang har hon lämnat Matron Stakes-vinnaren Warrawee Xenia (e. Walner), 1.08,4/$370.805.

Modern Endless Flirt ingår i samma syskonskara som avelshingsten Flirtin Man ($604.658), Flirtin Miss ($556.812), Pick Me Up ($529.694), Sailer Eddie ($441.411) och Magnetic Power ($243.652).

Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Dahlén-häst testade positivt

Magnus Dahlén-tränade Vivienne Tif har testat positivt för doping efter ha vunnit ett lopp på Halmstadtravet den 11 mars i år.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Magnus Dahléns Vivienne Tif har testat positivt efter ett lopp på Halmstadtravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Magnus Dahléns Vivienne Tif har testat positivt efter ett lopp på Halmstadtravet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Vivienne Tif (e. Quite Easy-Hilda Tif) och Jennifer L Oscarsson segrade i ST:s Unghästserie med tre längder på 1.14,5a/2.140 meter och tjänade 50.000 kronor. Magnus Dahlén tränar inte bara hästen utan är också ägare och uppfödare till det fyraåriga stoet.

Svensk Travsport berättar i ett pressmeddelande att det handlar om substansen oxitetracyklin. B-provet – skriver ST – är skickat till ett franskt laboratorium för bekräftelse.

Utredningen är påbörjad av Svensk Travsport och startförbud har utdelats tills vidare för Vivienne Tif.

I pressmeddelandet skriver ST, att ”Oxitetracyklin är ett bredspektrumantibiotika som till häst ges intravenöst. Denna typ av antibiotika agerar genom att störa bakteriens förmåga till nybildning av proteiner.  Utöver den antibakteriella effekten, har substansen också en uttalad antiinflammtorisk effekt.”

Dömd för misstänkt doping

För nio år sedan dömdes Magnus Dahlén till 30.000 kronor i böter och sex månaders körförbud av Svensk Travsports disciplinnämnd efter misstänkt dopning av sin häst Calvados In.

– I stallutrymmena fann vi i strid mot reglementet bland annat italienska läkemedel, DMSO, sprutor och kanyler och även bikarbonat. Utifrån dessa fynd bedömde jag att det var sannolikt att Calvados In blivit dopad och strök därför hästen från V75-loppet, sade Svensk Travsports tidigare chefsveterinär Göran Åkerström på ST:s hemsida 2015.