Fokustema
Sommarfavoriten Solvalla
Läs senare

A Sweet Dance igen

Helena Burman har verkligen en pärla i Maharajah-dottern A Sweet Dance. Treåringsstoet tog i Sommarfavoriten för ston sjunde årssegern på lika många försök. Och Roger Walmann har anledning att se fram emot hösten med Forfantone Am.
Av
Thomas Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
A Sweet Dance och Johnny Taker. Foto Leif Norberg/ALN
A Sweet Dance och Johnny Taker. Foto Leif Norberg/ALN

Johnny Takter skickade A Sweet Dance till positionen som tvåa i andraspår medan en av huvudkonkurrenterna, Evelyn, fick ta över ledningen efter en bit in i loppet. När Takter tryckte på gasen med 650 meter kvar till mål gick det undan och redan innan slutsvängen satt A Sweet Dance i front. Där forsade stoet undan till smått överlägsen seger på 1.12,6a/2.140 meter.
– Hon är helt underbar. Hon kan allt, så är det. Hästen har alltid varit fin, men man tänker ju inte riktigt på att de ska rada segrar. Jag försöker matcha henne förståndigt och idag var det lite pirrigt. Det blir ju hårdare och hårdare, sade Helena Burman efter segern värd 100.000 kronor.
– Det är idag inte så lätt att ta åtta raka segrar, men det här känns som en undantagshäst, det måste jag säga. Hon har en växel mer än de andra. Tekniken är bra och speeden finns där. Det här sådana hästar man går upp på morgonen för, sade Johnny Takter.

Tre av fem för Walmanns dyrgrip

I Sommarfavoriten med 200.000 kronor till vinnaren slog Roger Walmanns Forfantone Am (e. Muscle Hill-Tamla Celeber) till efter fin resa serverad Örjan Kihlström. Helt klart är att den ädelt stammade treåringen går en mycket intressant sensommar och höst till mötes. I Sommarfavoriten visade Muscle Hill-sonen att lång distans inte är ett hinder för att kunna avgöra på speed i snabba avslutningar.

Det blev ryggresa på ledande Devil Sound som i slutsvängen försökte rycka undan från fältet och där satt Forfantone Am med fritt spelrum vid upploppets början. Kort före mål var segergreppet kopplat och Roger Walmanns treåring kom hem på 1.14,2a/2.640 meter.

– Det här är en häst som farit och strulat lite innan loppen tidigare. Idag tog han tag i det på väg upp till bilen, men blev sedan tveksam och började bromsa, så man kan väl säga att han fortfarande är väldigt valpig. I loppen känns han bra, sade Örjan Kihlström.

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Troligen fortsatt travstopp i Norge

Det mesta talar för att tävlingsstoppet i den norska travsporten kan sträcka sig till minst i mitten på juni.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Men Det Norske Travselskap håller fortfarande tummarna för att helsedirektoratet ska medge ett undantag gällande att all norsk idrott är inställd, eftersom syftet med tävlingarna ska vara att hålla igång hästnäringen.

Den norska statsministern Erna Solberg har tillsammans med andra ledamöter i den norska regeringen idag haft en stor genomgång av covid 19-läget i Norge. Det aviserades att det veckorna efter påsk blir ett antal lättnader i de stenhårda restriktioner som den norska befolkningen varit underkastad de senaste veckorna. Till exempel öppnar förskolorna måndag den 20 april och lågstadieeleverna får liksom de som går på gymnasier och högskolor återvända till skolorna en vecka senare. Övernattningar på fritidsboende (”hyttene”) tillåts också igen från 20 april, till exempel.

Men Erna Solberg var samtidigt tydlig med att allt annat än det som nu specifikt beslutat ska öppnas igen under andra halvan av april (alltså huvudsakligen skolverksamhet) kommer att förbli stängt. Där ingår alla kultur- och idrottsevenemang, till vilken även trav- och galoppsport räknas. Inte förrän i början av maj väntas nya besked om idrottsevenemang kan tillåtas gå igång igen från den 15 juni.

Det här innebär att det verkar vara litet hopp om att travtävlandet kommer igång igen i Norge under de närmaste två månaderna!Och det innebär i så fall att storhelgen med Oslo Grand Prix, i början av juni, inte kommer att köras, åtminstone inte vid den planerade tidpunkten.

Men Det Norske Travselskap har inte gett upp. DNT ligger inne med en begäran hos det norska hälsodirektoratet om att tävlande i strikt kontrollerad omfattning ska tillåtas börja igen; kanske på en endaste bana (Jarlsberg) och i så fall med restriktioner liknande det som gäller i Sverige för travtävlingar – alltså utan publik och med stallbacken betraktad som arbetsplats.

– Vi önskar att köra travlopp utan publik närvarande för att ta vara på hästnäringen. Det är det bärande argumentet i vår skrivelse till hälsodirekttoratet, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer till tgn.no.

Direktoratet har ännu inte svarat på skrivelsen.

Fokustema
Markaffär
Läs senare

Bostäder byggs på Gävletravets parkering

Det är på gång att byggas bostäder på en del av Gävletravets parkering, berättar idag Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
– Det här är resultatet av en markaffär vi gjorde 2017-18, säger Gävletravets chef Kent Modin.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Skanska som ska bygga bostäder på en tomt på cirka 12.000 kvadratmeter som varit en del av Gävletravets parkering vid huvudentrén. Marken ägdes av travsällskapet, och såldes för två-tre år sedan för cirka 20 miljoner kronor för att projekteras för bostadsbyggande.

– Nettot på försäljningen, kommunen skulle till exempel ha fem miljoner kronor för bland annat detaljplanarbetet, och så blev det ju skatt också, har redan återinvesterats i anläggningen. Huvudsakligen handlar det om omläggning av banan för fem miljoner kronor och renovering av restaurangen, säger Kent Modin.

Det som ska byggas i en första etapp är 68 bostadsrättslägenheter och projektet har arbetsnamnet ”BoKlok travbanan”. Inflyttning är planerad till sommaren-hösten 2021.

Fokustema
Jobbyte
Läs senare

Broberg till Svensk Travsport

Örebrotravets chef Claes Broberg börjar på det som varit Mattias Stenbys tjänst som sportsamordnare på Svensk Travsport.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Broberg började på Skelleftetravets sekretariat och har de senaste elva åren arbetat på Örebrotravet, nu med titeln verkställande direktör och sportchef.

Tjänsten som sportsamordnare innefattar i första hand propositionsskrivning och startanmälningar, plus licensfrågor. Broberg tillträder på Svensk Travsport i juni och nu måste förstås som nästa steg Örebrotravet hitta en ny chef.

Sport