Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

A Sweet Dance rundade allt

Den första omgången lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie utgjorde det egentliga startskottet för satsningen på tisdagar som den nya fasta tävlingsdagen varje vecka för Solvalla. Margareta Wallenius-Kleberg fick se en av sina egna uppfödningar vinna ett av loppen, treåriga A Sweet Dance.
Av
Lars G Dahlgren
Helena Burman-tränade A Sweet Dance och Johnny Takter imponerade när hon vann Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga ston efter ett rejält slutvarv i tredjespår. Foto Leif Norberg/ALN
Helena Burman-tränade A Sweet Dance och Johnny Takter imponerade när hon vann Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga ston efter ett rejält slutvarv i tredjespår. Foto Leif Norberg/ALN

300.000 kronor vinkade till vinnaren i vart och ett av de fyra unghästloppen.

Flest antal plustecken i marginalen av de fyra vinnarna får treåriga stoet A Sweet Dance (e. Maharajah – Sugar Step) som tränas av Helena Burman. A Sweet Dance vann på 1.15,7/1.640 i en av sina tre starter som tvååring och årsdebuterade nu på 1.15,9a/2.140.

Fakta

A Sweet Dance

sto 3 år e. Maharajah – Sugar Step e. Sugarcane Hanover
4 st: 2–1–0
Rekord: 1.15,5k – 1.15,9am*
Insprunget: 375.000 kronor
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö.
Ägare: S Kristenssons Åkeri AB, med flera
Tränare: Helena Burman.
Körsven: Johnny Takter.

Expandera

Egentligen satt A Sweet Dance för svårt till varvet kvar, femte par utvändigt medan ledande Global Wild Card fick varva på 1.18,7. Det bet dock väldigt bra när Johnny Takter ställde på i tredjespår med A Sweet Dance och en mycket vass slutrunda på 1.12,5 ledde fram till överlägsen seger, mer eller mindre åkandes.

– Jag är imponerad. Hon har lätt för sig, det är en talangfull häst, konstaterade Johnny Takter.

A Sweet Dance är en dotter till Maharajah med framgångsrika Sugar Step som mamma. Sugar Step (e. Sugarcane Hanover – My Joy) vann som fyraåring både Breeders Crown och Stosprintern för Jouko Pärssinen och som äldre på Vincennes för Ulf Nordin. Sugar Step sprang in 2,5 miljoner kronor och tog rekordet 1.11,8.Hon är syster till en ännu mer framgångsrik travare, Mr Quickstep (e. Mr Drew) som kom upp i 5,2 miljoner. Sugar Step har tidigare lämnat Sugar Daddy (e. Going Kronos) som vunnit 15 lopp och sprungit in 800.000 kronor och Takestwoforatango (e. Zola Boko) som är över 400.000 kronor.

Fakta

Baronesse Ima

sto 4 år e. Maharajah – Ima Tsarina e. Pine Chip
11 st: 5–0–2
Rekord: 1.15,0m* – 1.14,5am*
Insprunget: 477.500 kr
Uppfödare: Ingemar Alin, Ljusdal.
Ägare: Stall Baronesse – Easy.
Tränare och körsven: Claes Sjöström.

Expandera

I Margareta-loppet för för fyraåriga ston blev det Maharajah-avkommor på de tre främsta placeringarna. Baronesse Ima fick utstå tufft tryck i ledningen och gjorde det bra som höll hela vägen hem på 1.14,5a/2.140.

– Hon var inte riktigt i balans som treåring och vi bestämde oss för att sikta på fyraåringssäsongen, sade Claes Sjöström.

Det verkar betala sig, 2018 har inletts med två segrar.

Global Withdrawl (e, S.J.’s Caviar – Umbrella Broline) tog fjärde raka segern och är efter åtta starter uppe i nästan 700.000 kronor i startprissumma. Och det utan att ha varit med i de största tvååringsloppen förra året, Uppfödningslöpningen, Svampen och Breeders Course, Erik Adielsson kunde avvakta startrusningen där Maze Runner fick lägga mycket kraft för att komma till täten, gled lugnt och fint fram och övertog ledningen 1.200 kvar och Global Withdrawl vann lätt på 1.15,0a/2.140.

Fakta

Global Withdrawl

hingst 3 år e. S.J.’s Caviar – Umbrella Broline e. Nordin Hanover
8 st: 5–0–0
Rekord: 1.16,9k – 1.16,2am*
Insprunget: 669.800 kr
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.
Ägare: Stall Edsviken HB, Sollentuna.
Tränare: Svante Båth.
Körsven: Erik Adielsson.

Expandera

– Han har inte gått i botten någon gång ännu. Det är en fin häst som dessutom är fint matchad av Svante Båth, sade Erik Adielsson.

Även förra året vann en Svante Båth-tränad häst uppfödd av Global Farm det första Margareta-loppet för treåriga hingstar och valacker, nämligen Global Un Poco (e. Conway Hall – Share The Promise).

Fakta

Transcendence

hingst fyra år e Maharajah – Full Authority e. Scarlet Knight
17 st: 5–0–1
Rekord: 1.17,9m* – 1.13,3am*
Insprunget: 549.800 kr
Uppfödare: Stefan T.Z.Melander HB & I Löfbergs HB.
Ägare: L-Å Eveberg Fastighetsutveckling AB.
Tränare och körsven: Robert Bergh.

Expandera

Harran Boko tog ledningen och drog stenhårt i ledningen i Margareta-loppet för fyraåriga hingstar ioch valacker. Aktionen skar dock ihop på upploppet för Conrad Lugauer-hästen som kördes av Christoffer Eriksson och Transcendence – även han en Maharajah-avkomma! – avgjorde efter att ha körts i andraspår utan rygg på överlägset dagssnabbaste 1.13,3a/2.140. Robert Berghs Transcendance, som tidigare var hopplöst galopplysten har nu tre raka segrar och verkar fungera bäst när han slipper ha hästar framför sig.

 

 

Fokustema
V75 Boden
Läs senare

Nobel Amok hela vägen

Robert Berghs utflykt till Bodens midnattstrav blev lyckad. Tio hästar tog han dit, tre vann, en slutade tvåa och en trea.
Av
Lars G Dahlgren
Nobel Amok vann silverdivisonsförsöket för Robert Bergh. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Nobel Amok vann silverdivisonsförsöket för Robert Bergh. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Vassast var silverdivisionssegern med Nobel Amok (e. Zola Boko – Madame Amok). Denne vill ibland för mycket och då brukar det bli total pannkaka av alltihop, men när han håller sig på benen finns det stora resurser. Den här gången bar det iväg till ledningen från sjundespår och Nobel Amok gick snyggt undan på 1.12,3a/2.140

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:

1–15–7–15–7–8–4
Utdelning:
Sju rätt: 34.612 kr
Sex rätt: 244 kr
Fem rätt: 27 kr
Omsättning: 77.626.892 kr

Expandera

– Det är en talang, men det är också nerv i honom, konstaterade Robert Bergh.

Klass II-försöket slutade med en stalldubbel för Bergh. Quito Lane (e. Pine Chip – Tango Broline) Fock bestämma i ledningen för Ove A Lindqvist med stallkamraten Macelleria (e. Maharajah) på utsidan och höll undan med nos.

– Jag satt helt stilla, det kändes som att hästen skulle kunna rulla över i passgång och vågade inte driva, sade Ove A Lindqvist.

Quito Lane har tappat en klass II-seger, på Romme påskhelgen, just för att han gick över i passgång till slut, men den här gången höll det alltså hela vägen, på 1.14,7/2.140.

Berghs tredje vinnare var Imagine Boko (e. Kadabra – Armbro Decade) i ett ramlopp, med galopp på vägen dessutom.

Pave Faks (e. Järvsöfaks – Pave Eldmina) vann kallblodsloppet i V75 vid förra årets midnattstrav, då från 2.140 meter. Nu hade John Mogsets miljonär hamnat på tillägg, men det blev repris för Pave Faks och Ove A Lindqvist. Pave Faks kördes fram utvändigt ledaren inför slutvarvet och när ledande Guli Rubin galopperade var saken klar på 1.23,7/2.160.

Bronsdivisionen gjorde upp över 3.140 meter och åttaårige Mellby Club (e. Muscle Hill – Naomi de Lou) drog konkurrenterna sönder och samman när han efter 1.14,5 första två varven travade 1.11,5 sista kilometern. Mellby Club vann på 1,13,6a/3.140 och såg fortfarande såg oförskämt pigg ut på upploppet. Brodern till avelshingsten Mellby Viking (e. Viking Kronos) har kommit tillbaka starkt i år efter att ha haft två års tävlingsuppehåll och över så lång distans som 3.140 meter är han svårstoppad i den klass han befinner slg. Jorma Kontio körde den Timo Nurmos-tränade hästen.

Hope And Dreams (e. Triton Sund – Red Hot Dream) följde upp andraplatsen i Siri Jonssons Minne på hemmabanan Östersund med att runda till vinst från 40 meters tillägg i ett stolopp. Emilia Leo tog rygg på Millie Millionaire när denna attackerade från i kön i tredjespår på slutvarvet och Hope And Dreams fick så bra daghjälp att hon spurtade till säker seger på 1.13,7/2.180.

Trine E Hansen kom från Norge både med vinnaten i klass I-försöket och montéloppet. Littleredcorvette (e. Coktail Jet – Harmoni Ås) hann för John Östman efter en vilsam resa precis fram till seger i klass I-försöket, på, före Fleet Admiral (e. Muscle Hill) som höll kanonbra i ledningen. Littleredcorvette tog sjätte raka segern; sjuåringen har hållit till på norska småbanor (tre segrar i Harstad…) tidigare i år. Hansens El Miro B.R. (e. Muscles Yankee – Intrigue Hall) vann montéloppet Nils Bergmans Minne under Sofia Adolfsson, på 1.12,6a/1.640.

Fjärde raka för Propulsion

 

Zephyr Kronos fungerade med Örjan

Fokustema
Norrbottens Stora Pris
Läs senare

Fjärde raka för Propulsion

BODEN. Propulsion lämnade Bodentravet, lagerkransad och med segertäcket från Norrbottens Stora Pris, till tonerna av Bruce Springsteens Born To Run. Applåderad av över 10.000 åskådare, den Bodenpublik tagit USA-importen till sitt hjärta efter dennes fenomenala segersvit i det största loppet i Norrbotten.
Av
Lars G Dahlgren
Propulsion fick segerdefilera efter Norrbottens Stora Pris för fjärde gången. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Propulsion fick segerdefilera efter Norrbottens Stora Pris för fjärde gången. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Det blev alltså som det var tänkt att bli – ett minnesvärt farväl för Propulsion i Boden.

– Det här kändes skönt. Det blev en stress och press efter Elitloppet. Med Propulsionmått var ju det en svag prestation att bli fyra från dödens i finalen i Elitloppet och han gick i botten där, med högre puls efter loppet än någon gång tidigare. Som den champion han är bara borstade han av sig det och kom tillbaka direkt, sade Daniel Redén.

Om det var så att Propulsion (e,. Muscle Hill – Danae) behövde springa de 2.140 meterna i Norrbottens Stora Pris för att Redéns oro skulle släppa räckte det för kusken Örjan Kihlström med provstarterna.

– Ja, i den andra provstarten kände jag att det var den rätta Propulsion igen, sade Kihlström.

Loppet då?

Jo, det blev precis som Örjan Kihlström och Daniel Redén hoppades det skulle bli och som Petri Salmela och Ulf Ohlsson hoppades att det inte skulle bli för det stora hemmahoppet Makethemark (e. Maharajah – Global Naughty). Det vill säga att Muscle Hustle överflygade Milliondollarrhyme i spetskörningen och sedan släppte till Propulsion på första långsidan. Det lämnade Makethemark kvar i andraspår utan rygg.

– Där var det kört, i det läget var det bara att sikta andrapriset, konstaterade Petri Salmela.

Efter 1.13,8 första varvet travade Propulsion underkant 1.10 det andra med 1.07,9 sista 500 meterna fram till segertiden 1.11,7a/2.140 och Örjan Kihlström behövde inte använda något av snörena till varken ryckhuvan eller det norska huvudlaget.

– Nej, det blev lätt. Även om man aldrig kan vara säker trodde jag att Muscle Hustle skulle släppa ledningen, Robert (Bergh, reds.anm.) provade ju att svara Propulsion på Umåker och då vann Propulsion, sade Kihlström.

– Det var skönt att Propulsion fick vinna ett så stort lopp så lätt, skrattade Redén.

Fyra segrar i Norrbottens Stora pris smäller förstås väldigt högt och nu har Daniel Redén i sikte att försöka bokföra en sådan svit till: Hugo Åbergs Memorial som Propulsion också vunnit de tre senaste åren.

– Ja, det blir nästa mål. Kanske går han direkt dit, utan att vi som vi brukat göra starta också i Årjängs Stora Sprinterlopp, säger Daniel Redén.

Så kördes Norrbottens Stora Pris

4 PROPULSION (1.11,7 – 1.000.000 kr) övertog ledningen efter 500 meter. Fick bestämma tempot, lätt undan med krafter kvar i snabb avslutning.
5 MAKETHEMARK (1.12,0 – 400.000 kr) lämnades som första häst i andraspår efter 500 meter. Höll bra.
2 MUSCLE HUSTLE (1.12,0 – 200.000 kr) snabb start till ledningen, släppte efter 500 meter. Hängde med till maximal utdelning.
1 MILLIONDOLLARRHYME (1.12,0 – 100.000 kr) tredje par invändigt. Loss 100 kvar, vass spurt.
9 HESIOD (1.12,3 – 50.000 kr) femte par invändigt. Fram på innerspår hela vägen.
6 VÄSTERBO FANTAST (1.12,5 – 500 kr) andra par utvändigt. Tappade över upploppet.
3 ON TRACK PIRATEN (1.12,5 – 500 kr) fjärde par invändigt, ut i andraspår 700 kvar och attack i tredjespår 500 kvar. Kom ingenstans i det höga avslutningstempot.
8 DIGITAL INK (1.12,6 – 500 kr) tredje par utvändigt. Kvar där hela loppet.
7 MINDYOURVALUE W.F. (dug – 500 kr) startgalopp.

Tempo: Första 500 m: 1.11,5 (Muscle Hustle), första 1.000 m: 1.13,8 (Propulsion) Sista 500 m:1.07,9

 

Fokustema
Norrlands Grand Prix, försök
Läs senare

Zephyr Kronos fungerade med Örjan

BODEN. Efter fyra starter i Sverige föll bitarna på plats i den femte för högkapable Zephyr Kronos.
Av
Lars G Dahlgren
Zephyr Kronos vann lätt för Örjan Kihlström och nu kan tränaren Daniel Redén ta ny sats mot storloppen med den fyraårige Ready Cash-sonben. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Zephyr Kronos vann lätt för Örjan Kihlström och nu kan tränaren Daniel Redén ta ny sats mot storloppen med den fyraårige Ready Cash-sonben. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Örjan Kihlström tog för första gången plats bakom Zephyr Kronos (e. Ready Cash – Orange Kronos) och då fanns det inga tendenser till strul eller galopp för den här inte okomplicerade fyraåringen. Det bar iväg till ledningen direkt och efter att ha fått bestämma tempot trampade Zephyr Kronos undan lätt på 1.12,9a/2.140 via 1.08,5 sista 500 meterna.

Detta i ett försök till Norrlands Grand Prix, så nu kan Daniel Redén planera in en tripp till Bergsåker och finalen med 250.000 kronor till vinnaren den 18 juli, mellan Sprintermästaren och Derbyuttagningarna i slutet av augusti.

– Det är en stor och grov häst som det driver bra för. Zephyr Kronos skötte sig fint och visade bra uppfattning, konstaterade Örjan Kihlström.

Zephyr Kronos spenderade två- och treåringssäsongerna hos Jimmy Takter och startade i både Hambletonian och Kentucy Futurity, men fick inte speciellt bra utdelning på sin kapacitet eftersom han varit stänkrädd. Nu när Zephyr Kronos fick trava i ledningen fungerade han utan anmärkning.

I sin andra start på svensk mark gick Zephyr Kronos till final i Kungapokalen, med en fjärdeplats i försöket.