Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

A Sweet Dance rundade allt

Den första omgången lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie utgjorde det egentliga startskottet för satsningen på tisdagar som den nya fasta tävlingsdagen varje vecka för Solvalla. Margareta Wallenius-Kleberg fick se en av sina egna uppfödningar vinna ett av loppen, treåriga A Sweet Dance.
Av
Lars G Dahlgren
Helena Burman-tränade A Sweet Dance och Johnny Takter imponerade när hon vann Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga ston efter ett rejält slutvarv i tredjespår. Foto Leif Norberg/ALN
Helena Burman-tränade A Sweet Dance och Johnny Takter imponerade när hon vann Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga ston efter ett rejält slutvarv i tredjespår. Foto Leif Norberg/ALN

300.000 kronor vinkade till vinnaren i vart och ett av de fyra unghästloppen.

Flest antal plustecken i marginalen av de fyra vinnarna får treåriga stoet A Sweet Dance (e. Maharajah – Sugar Step) som tränas av Helena Burman. A Sweet Dance vann på 1.15,7/1.640 i en av sina tre starter som tvååring och årsdebuterade nu på 1.15,9a/2.140.

Fakta

A Sweet Dance

sto 3 år e. Maharajah – Sugar Step e. Sugarcane Hanover
4 st: 2–1–0
Rekord: 1.15,5k – 1.15,9am*
Insprunget: 375.000 kronor
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö.
Ägare: S Kristenssons Åkeri AB, med flera
Tränare: Helena Burman.
Körsven: Johnny Takter.

Expandera

Egentligen satt A Sweet Dance för svårt till varvet kvar, femte par utvändigt medan ledande Global Wild Card fick varva på 1.18,7. Det bet dock väldigt bra när Johnny Takter ställde på i tredjespår med A Sweet Dance och en mycket vass slutrunda på 1.12,5 ledde fram till överlägsen seger, mer eller mindre åkandes.

– Jag är imponerad. Hon har lätt för sig, det är en talangfull häst, konstaterade Johnny Takter.

A Sweet Dance är en dotter till Maharajah med framgångsrika Sugar Step som mamma. Sugar Step (e. Sugarcane Hanover – My Joy) vann som fyraåring både Breeders Crown och Stosprintern för Jouko Pärssinen och som äldre på Vincennes för Ulf Nordin. Sugar Step sprang in 2,5 miljoner kronor och tog rekordet 1.11,8.Hon är syster till en ännu mer framgångsrik travare, Mr Quickstep (e. Mr Drew) som kom upp i 5,2 miljoner. Sugar Step har tidigare lämnat Sugar Daddy (e. Going Kronos) som vunnit 15 lopp och sprungit in 800.000 kronor och Takestwoforatango (e. Zola Boko) som är över 400.000 kronor.

Fakta

Baronesse Ima

sto 4 år e. Maharajah – Ima Tsarina e. Pine Chip
11 st: 5–0–2
Rekord: 1.15,0m* – 1.14,5am*
Insprunget: 477.500 kr
Uppfödare: Ingemar Alin, Ljusdal.
Ägare: Stall Baronesse – Easy.
Tränare och körsven: Claes Sjöström.

Expandera

I Margareta-loppet för för fyraåriga ston blev det Maharajah-avkommor på de tre främsta placeringarna. Baronesse Ima fick utstå tufft tryck i ledningen och gjorde det bra som höll hela vägen hem på 1.14,5a/2.140.

– Hon var inte riktigt i balans som treåring och vi bestämde oss för att sikta på fyraåringssäsongen, sade Claes Sjöström.

Det verkar betala sig, 2018 har inletts med två segrar.

Global Withdrawl (e, S.J.’s Caviar – Umbrella Broline) tog fjärde raka segern och är efter åtta starter uppe i nästan 700.000 kronor i startprissumma. Och det utan att ha varit med i de största tvååringsloppen förra året, Uppfödningslöpningen, Svampen och Breeders Course, Erik Adielsson kunde avvakta startrusningen där Maze Runner fick lägga mycket kraft för att komma till täten, gled lugnt och fint fram och övertog ledningen 1.200 kvar och Global Withdrawl vann lätt på 1.15,0a/2.140.

Fakta

Global Withdrawl

hingst 3 år e. S.J.’s Caviar – Umbrella Broline e. Nordin Hanover
8 st: 5–0–0
Rekord: 1.16,9k – 1.16,2am*
Insprunget: 669.800 kr
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.
Ägare: Stall Edsviken HB, Sollentuna.
Tränare: Svante Båth.
Körsven: Erik Adielsson.

Expandera

– Han har inte gått i botten någon gång ännu. Det är en fin häst som dessutom är fint matchad av Svante Båth, sade Erik Adielsson.

Även förra året vann en Svante Båth-tränad häst uppfödd av Global Farm det första Margareta-loppet för treåriga hingstar och valacker, nämligen Global Un Poco (e. Conway Hall – Share The Promise).

Fakta

Transcendence

hingst fyra år e Maharajah – Full Authority e. Scarlet Knight
17 st: 5–0–1
Rekord: 1.17,9m* – 1.13,3am*
Insprunget: 549.800 kr
Uppfödare: Stefan T.Z.Melander HB & I Löfbergs HB.
Ägare: L-Å Eveberg Fastighetsutveckling AB.
Tränare och körsven: Robert Bergh.

Expandera

Harran Boko tog ledningen och drog stenhårt i ledningen i Margareta-loppet för fyraåriga hingstar ioch valacker. Aktionen skar dock ihop på upploppet för Conrad Lugauer-hästen som kördes av Christoffer Eriksson och Transcendence – även han en Maharajah-avkomma! – avgjorde efter att ha körts i andraspår utan rygg på överlägset dagssnabbaste 1.13,3a/2.140. Robert Berghs Transcendance, som tidigare var hopplöst galopplysten har nu tre raka segrar och verkar fungera bäst när han slipper ha hästar framför sig.

 

 

Fokustema
STL Axevalla 16 februari
Läs senare

Canta Napoli, canta Lubrano!

AXVALL. – Det här loppet har jag väntat på!
När lördagens bronsdivisionsförsök kördes över tre varv med bilstart var det givet för Åbyproffset Giuseppe Lubrano att ta sikte med sin stjärna Pacific Face.
Det gjorde han med den rätta och lyckades från start till mål.
Av
Emil Persson
Giuseppe Lubrano gör segergest bakom Pacific Face. Foto Malin Albinsson/TR Bild
Giuseppe Lubrano gör segergest bakom Pacific Face. Foto Malin Albinsson/TR Bild

Segergesten kunde han göra i god tid efter att Pacific Face (e. Igor November) kommit till tät samtidigt som favoriten Illuminati (e. Ready Cash) hamnade i köposition. Den sistnämnde kom fram i hastig fart genom slutkurvan, men Pacific Face hade skaffat sig ett säkert och ointagligt försprång.
– Jag var väldigt nöjd med honom idag. Han gjorde något skutt 100 kvar, men det rättade till sig. Jag har siktat mot detta loppet efter Solvalla; han startade en gång till och sedan var han perfekt inne med 300 kronor på detta loppet över en perfekt distans. Han kändes väldigt fin bakom bilen och ville verkligen ladda. Han bara sprang och lekte, var pigg och glad hela vägen och ville verkligen tävla, sade Lubrano.
Hur långt kan detta räcka?
– Jag vet inte, men han blir bättre och bättre har för varje år jag haft honom, sade Lubrano.

Vlad vann

Åbyseger blev det även i V75-avslutningen. Björn Goop fick chansen bakom Edvin Cekas förvandlingsnummer Vlad del Ronco (e. Iulius del Ronco) som växlade ner ledande Night Brodde (e. Up and Quick) efter en perfekt löpning i andra utvändigt och sparad speed tills utgången av slutkurvan.
– Han kändes jättebra och det var stabilt hela tiden. När vi väl kommit igenom första kurvan var det stabilt hela tiden, sade Goop.
Roger Perssons Västerbo Exact (e. Racer Bourbon) löste silverdivisionen från dödspositionen. Thomas Uhrberg satte sig säker på utsidan av Always On Time (e. Revenue) och hade grepp om loppet 150 meter före mål.

On Track Piraten (e. Kool du Caux) är travhästen som saknar bäst-före-datum. Under lördagseftermiddagen tog han sin 31:a V75-seger när han vann Gulddivisionen på Axevalla.
– Det går inte beskriva hur det känns att köra honom, det är något som måste upplevas för att man ska kunna förstå, sade kusken Rikard N Skoglund.
Det var andra gången som han fick chansen bakom ”världens bästa Dalahäst” och han förvaltade den återigen på bästa sätt.
När On Track Piraten släpptes till tät i tidigt skede och Nimbus C.D. fick traska på utsidan uteblev all dramatik.
– Banan är lite halvlös och han var faktiskt nära att galoppera i starten, men redde ut det själv. Ett superproffs, sade Skoglund och tillade:
– Det går inte beskriva hur det känns att köra honom, det är något som måste upplevas för att man ska kunna förstå. Man blir inte ett dugg orolig när man kör honom och är mer en passagerare.
Skoglund (som en gång i tiden var lärling på just Axevalla hos Åke Svanstedt) vann dubbelt. I loppet innan överraskande han nämligen friskt med Miss Hejaracka (e. Juliano Star).
– Markus Pihlström som tränar ringde mig och frågade om jag hade vunnit V75 i år. När jag svarade att jag inte hade gjort det så sade han att ”okej, men nu är det dags”. Han hade rätt för trots att hon fick gå först i tredjespår var hon väldigt bra som kunde vinna, sade Skoglund.

Afrika-seger

Klass II-försöket blev galoppfyllt. Trots att Whipped Eggs (e. Ready Cash) tappade markant från start och kändes chanslös när två varv återstod togs han fram så pass väl av Robert Bergh att han räckte till seger.
– Jag kunde inte sitta i tionde utvändigt, därifrån förstod jag att vi inte kunde vinna loppet så jag chansade invändigt. Jag såg redan 1100 kvar att det var god chans att det skulle öppna sig och 900 kvar kom vi ut. En bit in mot upploppet kändes det att det skulle gå, sade Bergh.
Adrian Kolgjini skickade Tony Afrika (e. Joke Face) till tät i ett flerklasslopp. Från sidan såg det relativt säkert ut, men kusken och tränaren uppfattade det hela annorlunda!
– Allt blev egentligen fel idag. När vi vände upp tog han inte fatt i grejerna och i slutkurvan skulle han springa hem. Som tur var skrek Mikael J Andersson på sin häst och min tog det som att det var han som skulle springa rakt fram. Lär sig hästen att trava klockrent har han styrkan för att tjäna riktigt mycket pengar, sade Adrian Kolgjini.

Fokustema
Readly Express
Läs senare

Bokslut i Elitloppet!

Igår kunde Sulkysport avslöja att Readly Express lägger avelskarriären på hyllan tills vidare och satsar mot Elitloppet. Idag meddelas att Readly Express kommer göra karriärens sista framträdande på tävlingsbanan i Elitloppet i år.
Av
Claes Freidenvall
Readly Express avslutar sin karriär i samband med Elitloppet i år och övergår sedan till avelsverksamhet på heltid.  Foto Mia Törnberg
Readly Express avslutar sin karriär i samband med Elitloppet i år och övergår sedan till avelsverksamhet på heltid. Foto Mia Törnberg

– Det blir den sista starten för Readly Express, då han efter Elitloppet, delvis med nya ägare, övergår till avelsverksamhet på Menhammar Stuteri, säger ägaren Rolf Andersson (Bro Byggnads AB) i ett pressmeddelande från Menhammar Stuteri.

Readly Express. Foto Mia Törnberg

Readly Express ska verka – precis som han gjort tidigare – på Menhammar Stuteri. Därifrån konstaterar stuterichefen Johan Hellander:

– Vi är alla medvetna om att mycket kan hända och att det är en lång väg kvar till startbilen släpper finalfältet i Elitloppet sista söndagen i maj. Menhammar håller alla tummar för att Readly Express är en av de åtta som gör upp om segern i finalen och att han också får visa att han även är en världsartist över sprinterdistans.

Börjar betäcka efter Elitloppet

Menhammar Stuteri skriver i pressmeddelandet, att en lista förs över de stoägare som har anmält intresse av att eventuellt betäcka med Readly Express under 2019 och att stuteriet inom de närmaste två veckorna kontaktar stoägarna för att eventuellt bekräfta en bokning till Readly Express.

Avgiften för att betäcka med Readly Express under 2019 är 5.000 kronor vid bokning och 85.000 kronor vid levande föl.

– Betäckningsverksamheten påbörjas i veckan efter Elitloppet. Fryst sperma finns inte tillgängligt under 2019, skriver Menhammar Stuteri i pressmeddelandet.

Readly mot Elitloppet

Fokustema
Snabbast, vinstrikast & segerrikast
Läs senare

Bäst igår – Hanna!

Hanna Olofsson dominerade lunchtävlingarna i Boden under fredagen med tre kusksegrar, varav två med egentränade hästar.
Av
Thomas Hedlund

Banor som tävlade den 15 februari: Boden & Örebro.

De fem snabbaste vinnarna

Mountain Hooligan (e. Amour Ami) – 1.14,3a/1.640 – Boden
Tränare och körsven: Petteri Joki.
Ägare: Aki & Paula Sikkilä, Finland. Uppfödare: Finsk uppfödare.

Atlas Eagra (e. Judge Joe) – 1.15,2a/2.140 – Boden
Tränare och körsven: Hanna Olofsson.
Ägare: Lasses Hästsport AB m.fl. Uppfödare: Johan E Hermansson, Rättvik.

Diablo Sisu (e. From Above) – 1.16,1a/2.140 – Boden
Tränare och körsven: Mauri Jaara.
Ägare: Päivi Harju m.fl. Finland. Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna.

Haratio Fortuna (e. Love You) – 1.16,2a/2.100 – Örebro
Tränare och körsven: Roman Matzky.
Ägare: Roman Matzky, Tyskland. Uppfödare: Saskia M Strik-Schoonderwoerd.

Earn n’Burn (e. Scarlet Knight) – 1.16,3a/2.100 – Örebro
Tränare: Björn Goop. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare: Stall Arvidssons AB & Pa2 Consulting AB. Uppfödare: Berndt & Karl Lindstedt.

Snabbaste och vinstrikaste kallblod

25.000 kronor – Boden

Blixten E.S. (e. Neslands Loke) – 1.30,9/2.160
Tränare och körsven: Martin M Nilsson.
Ägare: Martin Nilsson, Byske. Uppfödare: Martin Nilsson, Byske.

Vinstrikaste vinnare

60.000 kronor – Örebro
Monique Tooma (e. Dream Vacation)
Tränare: Jevgeni Ivanov. Körsven: Oskar J Andersson.
Ägare: Stall Oxalis. Uppfödare: Oxalis AB, Solna.

35.000 kronor – Örebro
Earn n’Burn (e. Scarlet Knight)
Tränare: Björn Goop. Körsven: Carl Johan Jepson.
Ägare: Stall Arvidssons AB & Pa2 Consulting AB. Uppfödare: Berndt & Karl Lindstedt.

Felix V.M. (e. Up Front Larry)
Tränare och körsven: Henrik Johansson.
Ägare: Henrik Johansson & Boye Arvidsson. Uppfödare: Maud Johansson, Östhammar.

30.000 kronor – Örebro
Thirsty For More (e. Enjoy Lavec)
Tränare och körsven: Jimmi Ehlers.
Ägare: Stall Heavy HB, Sundbyberg. Uppfödare: Jesper Nörrevang, Danmark.

Arewehavingfun (e. So Perfect)
Tränare: Torbjörn Maltesson. Körsven: Tobias Modig.
Ägare: Torbjörn & Eva Maltesson. Uppfödare: Louise Granstedt, Sköllersta.

No April Fool (e. Adrian Chip)
Tränare och körsven: Nicklas Westerholm.
Ägare: Stall Stabil HB m.fl. Uppfödare: Anders Karlsson, Tystberga.

Flest segrar tränare: Svante Båth och Hanna Olofsson – 2 segrar.
Flest segrar körsven: Hanna Olofsson – 3 segrar.
Flest segrar avelshingst: Love You – 3 segrar.

Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ