Fokustema
Margaretas Tidiga Unghästserie
Läs senare

A Sweet Dance rundade allt

Den första omgången lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie utgjorde det egentliga startskottet för satsningen på tisdagar som den nya fasta tävlingsdagen varje vecka för Solvalla. Margareta Wallenius-Kleberg fick se en av sina egna uppfödningar vinna ett av loppen, treåriga A Sweet Dance.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Helena Burman-tränade A Sweet Dance och Johnny Takter imponerade när hon vann Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga ston efter ett rejält slutvarv i tredjespår. Foto Leif Norberg/ALN
Helena Burman-tränade A Sweet Dance och Johnny Takter imponerade när hon vann Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga ston efter ett rejält slutvarv i tredjespår. Foto Leif Norberg/ALN

300.000 kronor vinkade till vinnaren i vart och ett av de fyra unghästloppen.

Flest antal plustecken i marginalen av de fyra vinnarna får treåriga stoet A Sweet Dance (e. Maharajah – Sugar Step) som tränas av Helena Burman. A Sweet Dance vann på 1.15,7/1.640 i en av sina tre starter som tvååring och årsdebuterade nu på 1.15,9a/2.140.

Fakta

A Sweet Dance

sto 3 år e. Maharajah – Sugar Step e. Sugarcane Hanover
4 st: 2–1–0
Rekord: 1.15,5k – 1.15,9am*
Insprunget: 375.000 kronor
Uppfödare: Menhammar Stuteri AB, Ekerö.
Ägare: S Kristenssons Åkeri AB, med flera
Tränare: Helena Burman.
Körsven: Johnny Takter.

Expandera

Egentligen satt A Sweet Dance för svårt till varvet kvar, femte par utvändigt medan ledande Global Wild Card fick varva på 1.18,7. Det bet dock väldigt bra när Johnny Takter ställde på i tredjespår med A Sweet Dance och en mycket vass slutrunda på 1.12,5 ledde fram till överlägsen seger, mer eller mindre åkandes.

– Jag är imponerad. Hon har lätt för sig, det är en talangfull häst, konstaterade Johnny Takter.

A Sweet Dance är en dotter till Maharajah med framgångsrika Sugar Step som mamma. Sugar Step (e. Sugarcane Hanover – My Joy) vann som fyraåring både Breeders Crown och Stosprintern för Jouko Pärssinen och som äldre på Vincennes för Ulf Nordin. Sugar Step sprang in 2,5 miljoner kronor och tog rekordet 1.11,8.Hon är syster till en ännu mer framgångsrik travare, Mr Quickstep (e. Mr Drew) som kom upp i 5,2 miljoner. Sugar Step har tidigare lämnat Sugar Daddy (e. Going Kronos) som vunnit 15 lopp och sprungit in 800.000 kronor och Takestwoforatango (e. Zola Boko) som är över 400.000 kronor.

Fakta

Baronesse Ima

sto 4 år e. Maharajah – Ima Tsarina e. Pine Chip
11 st: 5–0–2
Rekord: 1.15,0m* – 1.14,5am*
Insprunget: 477.500 kr
Uppfödare: Ingemar Alin, Ljusdal.
Ägare: Stall Baronesse – Easy.
Tränare och körsven: Claes Sjöström.

Expandera

I Margareta-loppet för för fyraåriga ston blev det Maharajah-avkommor på de tre främsta placeringarna. Baronesse Ima fick utstå tufft tryck i ledningen och gjorde det bra som höll hela vägen hem på 1.14,5a/2.140.

– Hon var inte riktigt i balans som treåring och vi bestämde oss för att sikta på fyraåringssäsongen, sade Claes Sjöström.

Det verkar betala sig, 2018 har inletts med två segrar.

Global Withdrawl (e, S.J.’s Caviar – Umbrella Broline) tog fjärde raka segern och är efter åtta starter uppe i nästan 700.000 kronor i startprissumma. Och det utan att ha varit med i de största tvååringsloppen förra året, Uppfödningslöpningen, Svampen och Breeders Course, Erik Adielsson kunde avvakta startrusningen där Maze Runner fick lägga mycket kraft för att komma till täten, gled lugnt och fint fram och övertog ledningen 1.200 kvar och Global Withdrawl vann lätt på 1.15,0a/2.140.

Fakta

Global Withdrawl

hingst 3 år e. S.J.’s Caviar – Umbrella Broline e. Nordin Hanover
8 st: 5–0–0
Rekord: 1.16,9k – 1.16,2am*
Insprunget: 669.800 kr
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.
Ägare: Stall Edsviken HB, Sollentuna.
Tränare: Svante Båth.
Körsven: Erik Adielsson.

Expandera

– Han har inte gått i botten någon gång ännu. Det är en fin häst som dessutom är fint matchad av Svante Båth, sade Erik Adielsson.

Även förra året vann en Svante Båth-tränad häst uppfödd av Global Farm det första Margareta-loppet för treåriga hingstar och valacker, nämligen Global Un Poco (e. Conway Hall – Share The Promise).

Fakta

Transcendence

hingst fyra år e Maharajah – Full Authority e. Scarlet Knight
17 st: 5–0–1
Rekord: 1.17,9m* – 1.13,3am*
Insprunget: 549.800 kr
Uppfödare: Stefan T.Z.Melander HB & I Löfbergs HB.
Ägare: L-Å Eveberg Fastighetsutveckling AB.
Tränare och körsven: Robert Bergh.

Expandera

Harran Boko tog ledningen och drog stenhårt i ledningen i Margareta-loppet för fyraåriga hingstar ioch valacker. Aktionen skar dock ihop på upploppet för Conrad Lugauer-hästen som kördes av Christoffer Eriksson och Transcendence – även han en Maharajah-avkomma! – avgjorde efter att ha körts i andraspår utan rygg på överlägset dagssnabbaste 1.13,3a/2.140. Robert Berghs Transcendance, som tidigare var hopplöst galopplysten har nu tre raka segrar och verkar fungera bäst när han slipper ha hästar framför sig.

 

 

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Andra finalen för Residual Thrust

Från rätt så anonym till två årgångsloppsfinaler. Residual Thrust vann uttagning till Drottning Silvias Pokal och upprepade bedriften i Stochampionatet.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Residual Thrust vann sin uttagnimng till Stochampionatet. Foto: Malin Albinsson/MVA Foto
Residual Thrust vann sin uttagnimng till Stochampionatet. Foto: Malin Albinsson/MVA Foto

Residual Thrust (e. Scarlet Knight – Vista d’Eronville) är en av fem finalister från Stefan Melanders stall i Stochampionatet och en av fyra hästar i storloppet som han fött upp och äger själv. Erik Adielssson fick till en nära nog perfekt styrning från bakspår; fjärde par utvändigt, med i anfall i tredjespår genom slutkurvan och så en bra spurt till säker seger före stallkamraten Digital Literacy (e. Super Photo Kosmos – Full Authority), sedan in på upploppet anförande Readly Express-systern Laleh Pellini (e. Trixton – Caddie Dream) där straffat ut sig med galopp.

Fakta

Residual Thrust

sto fyra år e. Scarlet Knight – Vista d’Eronville e. Offshore Dream
18 st: 4–0–2
Rekord: 1.16,0m – 1.12,9am
Insprunget: 440.500 kr
Uppfödare: Stefan T.Z. Melander HB, Enköping
Ägare: Stall T.Z.
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Caroline Eliasson

Expandera

Residual Thrust, som i Stochampionatskvalet gick barfota runt om för första gången i karriären, avslutade 1.11,7 sista varvet fram till segertiden 1.14,6a/2.640.

Residual Thrust hade en god treåringssäsong med två segrar på sju starter och 156.000 kronor insprunget. Hon debuterade vid halvårsskiftet och testades inte i några större årgångslopp som treåring. När Stefan Melander sedan tagit henne till den nivån i år har det blivit bra utdelning: segrar i uttagningar till både Drottningpokalen och Stochampionatet.

Residual Thrust är halvfranskt stammad. Ostartade mamman Vista d´Eronville är efter dubble Prix d’Amérique-vinnaren Offshore Dream och en mamma som sprang in 308.000 euro. Vista d’Eronville har varit en lyckad fölmärr för Stefan Melander. Residual Thrusts storebror Heading Reference (e. Scarlet Knight), som köptes av Håkan Skoglund efter treåringssäsongen gillar lång distans, har sprungit in över en miljon kronor, och vann silverdivislonslopp – på 1.12,5a/2.640 – i maj i år.

Fyra T.Z.-dressar i Stochampionatet – men Courants röda främst?

 

Diana Zet innanför Ganga Bae

Finalfältet växer fram

Fokustema
Årjäng
Läs senare

Norsk proffstränare direktavstängd för drivning

Norske proffstränaren Anders Lundström Wolden kan stå inför en längre avstängning för felaktigt bruk av körspö. Detta efter ett lopp i Årjäng igår. Ärendet är hänskjutet till Svensk Travsport för bedömning sedan Lundström Wolden blivit avstängd med omedelbar verkan.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Anders Lundström Wolden är uppsatt att köra sin egentränade Fröyu Birk i Erik Perssons Memorial på Årjängstravet i eftermiddag, men det kommer alltså att bli kuskändring där.

Anders Lundström Wolden körde igår kväll i det fjärde loppet egentränade franskfödde Fougeaux på Årjängstravet, och hästen spurtade bra till andraplatsen, bakom Point Zero, efter en invändig resa. Dock använde kusken körspöet på icke tillåtet sätt på upploppet. Det går på löpningsfilmen att räkna till ett tiotal smällar sista 200 meterna, dessutom till synes rätt hårda och flera i tätare följd än vad som är tillåtet.

Måldomarnämnden reagerade med att stänga av Anders Lundström omedelbart och hänskjuta ärendet till Svensk Travsport för bedömning. Banveterinären kontrollerade också Fougeaux men hittade inga märken efter drivningen, vilket innebär att det knappast blir aktuellt med att upprätta en anmälan för misstänkt brott mot djurskyddslagen.

– Jag tycker domarna har överreagerat. Jag blev ivrig på upploppet, men det var inte mer än så, kommenterar Anders Lundström Wolden händelsen till norska sajten TGN.no.

Jag blev ivrig på upploppet

Svensk Travsport skärpte drivningsreglementet den 1 juni och det synes få som konsekvens att fler regelbrott nu bedöms som grova och hamnar på Svensk Travsports bord för handläggning; de döms alltså inte direkt av måldomarnämnderna. Tidigare denna vecka har ST handlagt ett sådant fall, Pierre Nyström på Sundbyholm i måndags, och det resulterade io tolv veckors avstängning. Tidigare i år dömdes amatören Stefano Galluzzo också till tolv veckors avstängning för en drivningsförseelse.

I båda de fallen konstaterades dock att det fanns märken på hästarna efter loppen som påstås vara orsakade av drivningarna, och det är en skillnad mot Anders Lundström Woldens fall.

Efter dagens V75-tävlingar på Årjäng har Anders Lundström Wolden en deklarerad uppsittning till, på Momarken på tisdag. Den omedelbart ikraftträdande avstängningen gäller givetvis även i Norge och det lär alltså bli kuskändring på Momarken också.

39-årige Anders Lundström Worden är verksam på Bjerke och har ett 30-tal hästar i träning, bland annat den stora kallblodsstjärnan Lome Brage som startar på Solvalla på måndag och där ska köras av Örjan Kihlström.

Förra året körde Anders Wolden Lundström 46 lopp och i år har han hittills kört 16. Årjängs måldomare matade in tre månaders avstängning – och 3.000 kronoir i bötre – i datasystemet, men den satta avstängningslängden är endast en administrativ åtgärd. Det är Svensk Travsport som, sannolikt redan på måndag, fastställer vad påföljden för drivningen ska bli.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Världsrekord i natt!

Nytt världsrekord för treåriga ston på 800-metersbana travade Guinevere Hall för Peter Wrenn på Northfield Park i natt.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Guinevere Hall. Foto: JJ Zamaiko Photography

Från ledningen vann Guinevere Hall (e. Cash Hall-Garbo Hall) på 1.10,2/1.609 meter och det var en tiondel snabbare än Frau Bluschers tid från Delaware County Fair den 18 september 2013. Ett rekord som för övrigt tangerades av Åke Svanstedts Plunge Blue Chip på Yonkers Raceway den 1 september 2018.

Guinevere Hall vann sitt tredje raka försök i Ohio Sire Stakes ($50.000) för treåriga ston och är obesegrad i tre starter i år. Det var hennes sjätte seger i 13:e starten och hon har också tre andraplatser och två tredjepris.

Kostade 35.000 dollar

Guinevere Hall såldes på Lexington Selected Yearling Sale för 35.000 dollar. Pappan Cash Hall satte världsrekord i time trial på 800-metersbana med tiden 1.09,1 i Delaware den 21 september 2006. Modern Garbo Hall (e. Lindy Lane) kom aldrig till start.

Av hennes åtta avkommor sticker Guinevere Hall, 1.10,2*/$199.181, ut allra mest. Två är Godspell Hall (e. Conway Hall), 1.11,0/$36.100.

Mormor Gwyneth Hall har lämnat Godiva Hall ($818.475) och Golden Genes Hall ($125.059). Själv är ostartade Gwyneth Hall en dotter till Amour Angus (e. Magna Force-Kenwood Scamper), 1.16,6*/$21.355, dotter Garnelia Angus.

Framgångsrikt möderne

Amour Angus är mor till Andover Hall (e. Garland Lobell), 1.09,3*/$875.047, Angus Hall (e. Garland Lobell), 1.10,0/$830.654, Conway Hall (e. Garland Lobell), 1.10,5/$818.884, och Emilie Cas El (e. Garland Lobell), 1.12,8*/$454.688 – mor till Hambletonian-vinnaren Trixton.

Elva av Amour Angus 15 avkommor kom till start och totalt tjänade de 3.581.572 dollar. Nämnas kan också Adams Hall (e. Garland Lobell), 1.10,2ak*/3.637.323 kr, som hade både en tävlings- och avelskarriär i Sverige.

Till Sverige kom också Allstar Hall (e. Like A Prayer), 1.12,2*/$38.450, som avelshingst, medan stoet Garnelia Angus (e. Garland Lobell), 1.12,8*/$78.898, köptes som avelssto till Sverige av familjen Pellvik i Harrisburg. Fyra avkommor fick hon på svensk mark med Priceless Pellini (e. Varenne), 1.13,7m*/368.650 kr, som den vinstrikaste i kvartetten.

Ytterligare ett försök hölls i Ohio Sire Stakes och det vanns av A Fancy Face (e. My MVP-Alliomi) och Chris Page på 1.11,2.