Fokustema
Försäljning och förvärv
Läs senare

Åby smider stora planer

Försäljning av sitt 30-procentiga innehav i Åby Arena och inköp av nya gårdar för träningsfaciliteter.
Åby Travsällskap smider stora planer!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jon Walter Pedersen berättar om Åbytravets nya planer. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jon Walter Pedersen berättar om Åbytravets nya planer. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Idag avslöjar GT, att legendariska Asserdal – där Per-Olof Pettersson och Stall Melissa höll till en gång i tiden – kan bli föremål för förvärv, men också att Åby Travsällskap drar sig ur ägandet tillsammans med fastighetsbolaget Klövern i Åby Arena.

– Igår gick vi ut till sällskapets medlemmar och lämnade ett förslag om att försöka utveckla sporten runt Åby. Vi tittar på att utveckla vår gård i Höglanda och göra den lite större, säger Åbys verkställande direktör Jon Walter Pedersen.

Förvärva två nya gårdar

Idag äger Åby Travsällskap Höglanda Gård i Kungsbacka och där driver Åby sin travskola med ett 20-tal boxar. Lika många boxar hyr proffstränaren Bo Falsig på Höglanda Gård.

– Vid sidan av Höglanda Gård finns Asserdal, men också ytterligare en gård. Vi har varit i kontakt med ägarna till de här båda gårdarna om möjligheten att kunna förvärva dem och på så sätt också hjälpa kommunen i Kungsbacka. Det är många parter i det här och vi är inte på långa vägar i mål. Skulle det lyckas skulle vi kunna utveckla en träningsanläggning med över 100 hästar i vår närmiljö, säger Jon Walter Pedersen, och fortsätter:

– Svensk Travsport har ändrat riktlinjer och tidigare blev vi bedömda på både sport och spel, men numera är det bara på sportsliga grunder, vilket betyder att vi har tänkt om efter bland annat utdelningen av extramiljonerna från Svensk Travsport i år, där en väldigt liten del kom Åbytravet tillgodo.

”Kunna satsa på sporten”

För att Åby Travsällskap ska kunna ro hela det här projektet i land är det en hel del andra pusselbitar som också måste falla på plats. Bland annat att Åby Travsällskap kan avyttra sitt ägande i Åby Arena till fastighetsbolaget Klövern.

– Det ena hänger ihop lite grann med det andra. Vi har utvecklat vår arena och fått den toppmodern. Idag har vi en egenandel på 30 procent i Åby Arena plus att vi sitter i en del hyresavtal. Vi har tänkt oss att förvärva tillbaka de delar som Åbytravet hyr idag och sälja våra 30 procent i Åby Arena. Dels för att minska vår skuldbörda och dels för de de pengar som vi får ut helt enkelt kunna satsa på sporten. Det här är inte så dramatiskt som det kanske låter. Skulle det lyckas blir vi mindre beroende av andra och dessutom skulle det kunna bli mer medel över till sporten.

Frågorna runt inköp av gårdar och försäljning kommer att diskuteras på Åby Travsällskaps årsmöte den 6 april.