Fokustema
Egen tränare
Läs senare

Adrian Kolgjini öppnar med åtta miljonärer

Adrian Kolgjini drog igång sin tränarrörelse den 1 oktober och inleder med 44 hästar på sin träningslista, varav åtta är miljonärer och fyra ostartade tvååringar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Årets vinnare av Harper Hanovers lopp, Platon Face, är en av hästarna som från och med nu tränas av Adrian Kolgjini. Dante Boko är en annan. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Årets vinnare av Harper Hanovers lopp, Platon Face, är en av hästarna som från och med nu tränas av Adrian Kolgjini. Dante Boko är en annan. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Ett stort antal har Adrian de facto tränat under lång tid, men helt klart kommer han få ta ett större ansvar än han har gjort tidigare, säger Lutfi Kolgjini.

Dante Boko och Adrian Kolgjini. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

En av de hästarna som Adrian Kolgjini ansvarat för är Dante Boko (e. Going Kronos), 1.09,2ak/8.074.561 kr, och det är med honom som Adrian Kolgjini firat sina allra största framgångar med under senare år. Förra året vann duon bland annat Årjängs Stora Sprinterlopp och i år har de tagit hem Birger Bengtssons Minne.

Fakta

Ett axplock av Adrians största segrar som kusk:

Häst – Lopp

 • Dante Boko – Sweden Cup 2015, Årjängs Stora Sprinterlopp 2017
 • El Mago Pellini – Norrbottens Stora Pris 2015, Seinäjoki-Race 2016
 • Mosaique Face – Jämtlands Stora Pris 2014
 • Princess Face – E3-final (ston) 2015
 • Quick Fix – Klosterskogen Grand Prix
 • Target Kronos – Breeders Crown (4 år h/v) 2016
Expandera

När Dante Boko vann Grand Prix de la Federation Regionale du Nord i Le Croise-Laroche 2016 gjorde han det på världsrekordet 1.11,4/2.700 meter. Adrian Kolgjini har också ett svenskt rekord i sitt meritbälte. När Princess Face tog hem korta E3-finalen i Gävle 2015 travade hon 1.11,1a/1.640 meter och den tiden gäller fortfarande.

Minskar rörelsen

Samtidigt som Adrian Kolgjini slår upp portarna för ett eget stall minskar Lutfi Kolgjini sin rörelse och ståtar nu med 80 hästar i träning.

– Men min rörelse ska ner ännu mer. Hälften av hästarna ska bort under hösten och samtidigt ska jag dra ner på avelsverksamheten. Idag har jag 70 fölston och jag ska ner till 35, säger Lutfi Kolgjini.

Han har också nyligen fått in ett intressant nyförvärv. Fjolårets Peter Haughton Memorial-tvåa Samo Different Day (e. Cantab Hall-Lindy’sleadinglady), 1.09,6/$355.765, finns numera på Kolgjinis träningslista.

– Det är egentligen inget dramatiskt. Samo Different Day är Frode Hamres häst och jag kommer ta hand om den tills vidare, säger Kolgjini.

Samo Different Day. Foto Lisa Photo

Totalt gjorde Samo Different Day 18 starter i USA för Jimmy Takter och vann två lopp som tvååring; en division av Madison County ($46.000) och försök till Peter Haughton Memorial ($20.000). Under sin första tävlingssäsong var han också tvåa i Matron Stakes och i Breeders Crown- och Valley Victory-finalen slutade han trea. Årets säsong har resulterat i ett andrapris på fem starter och 18.273 dollar.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Doping, doping, doping…

Det franska travförbundet rapporterar om en lång rad med dopingärenden och fråntagna placeringar i den senaste bullentinen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Flera dopingärenden finns att rapportera om från Frankrike. Foto: Markus Spiske
Flera dopingärenden finns att rapportera om från Frankrike. Foto: Markus Spiske

Bland annat handlar det om olika slags steroider och 15 hästar har fastnat vid totalt 41 tillfällen. Hästarna det handlar om är:

Namn (antal) – tränare

 • Celeste de Sage (5) – Cédrick Paris
 • Diva de Brion (5) – Nils Pacha
 • Ermine d’Occagnes (2) – Jean-Lois Colombier
 • Favorite Didan (5) – Christian Haret
 • Fierte de Brion (1) – Loïc Désiré Abrivard
 • Fiorano Poterie (1) – Laurent Lamaziere
 • Giant Victory (6) – Simon Laloum
 • Go On Boy (1) – Romain Dreux
 • Great Quality (1) – Etienne Dubois
 • Have A Life (2) – Philippe Moulin
 • Haya Gama (7) – Marc Sassiers
 • Helios du Trufier (1) – Jean Gueriel
 • Honesty (1) – Etienne Dubois
 • Hotgirl Bourbon (1) – Sebastian Guarato
 • Impulse Lady (2) – Philippe Moulin

Här kan Ni läsa den senaste bullentinen från franska travförbundet!

Fokustema
Australien
Läs senare

Okänd svenska vann Grupp II

Ifjol i oktober tog hon licens – förra fredagen vann hon Grupp II-lopp i Australien på Tabcorp Melton Park.
Svenskan Sofia Arvidsson har gått fram som en slåttermaskin med 34 vinster på 159 starter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Bakom Gus An Maori (e. Angus Hall-Sumthingabout Mari), 1.12,6*/$116.991, vann hon Breeders Crown Graduate ($35.000) för äldre travare efter ha hittat loss i utgången av sista sväng och sedan fångat in ledaren på linjen.

Sofia Arvidsson. Foto: privat

– Gus An Maori är nummer ett för mig och varit så länge, säger Sofia Arvidsson till harnesslink.com.

En tillfällighet

Sofia, som är från Östra Herrestad i Skåne, hamnade i travsporten mest av en tillfällighet efter tidigare har sysslat med ridhästar.

– Jag backpackade, åkte runt lite i Nya Zeeland, tillbringade en tid i Melbourne, men behövde skaffa mig ett jobb för att kunna förlänga mitt visum, säger Sofia Arvidsson.

Idag arbetar hon tillsammans med sin partner Mattie Craven och travet är egentligen något helt nytt för henne:

– Jag har alltid ridit, men hade aldrig kört någon häst tidigare. När jag väl startade undrade jag varför jag inte har gjort detta i hela mitt liv.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Flicka med guldkantad stam

Iceland Falls saknade motstånd i ett försök i Diamantstoet igår i Bollnäs och Håkan Wallbergs fyraåriga sto hade lekstuga för Claes Sjöström.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Claes Sjöström körde Iceland Falls till seger igår i Bollnäs. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Claes Sjöström körde Iceland Falls till seger igår i Bollnäs. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Från fjärde ytter signalerade Claes Sjöström anfall i tredjespår dryga varvet från mål, fick draghjälp kort senare av Whelk innan Sjöström och Iceland Falls (e. Iceland-Uppsala Kronos) kunde smita ner i andra uvändigt 700 meter före mål.

Attacken sattes in på allvar mitt i sista kurvan och på upploppet var Håkan Wallbergs sto ensam på plan. Hon försvann ifrån med 3,5 längder på 1.13,4/2.160 meter efter en slutrunda i 1.12-fart.

Segern var värd 110.000 kronor och det var andra rikstotosegern för Iceland Falls, som också vunnit ett försök i klass I på Hagmyren.

Pappa finns i Slovenien

Pappa Iceland var en stjärna i Stefan Melanders stall med seger i Elitloppet som främsta merit. Numera finns han i Slovenien och i Sverige fick han endast 26 avkommor (två kullar) och Iceland Falls är den som lyckats bäst. Totalt har Icelands avkommor gjort 139 starter, vunnit 16 lopp och sprungit in drygt 1,5 miljoner.

Johnny Takter, Stefan Melander och Iceland efter segern i Elitloppet. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Ostartade modern Uppsala Kronos (e. Donato Hanover) har sin första avkomma i Iceland Falls. Själv är hon undan italienskan och Stosprinter-ettan Flicka Kronos (e. Viking Kronos), 1.13,0ak*/857.052 kr, vars mor är ”Elitstoet” Keystone Gwen.

Fakta

Iceland Falls

Brunt sto 4 år e. Iceland-Uppsala Kronos e. Donato Hanover
Rekord: 1.13,0m* – 1.12,7ak
Prissumma: 735.400 kr
Resultat: 24 st: 7-3-4
Ägare: Stall Stallströ HB, Hofors
Uppfödare: Göran Blom, Östervåla
Tränare: Håkan Wallberg, Gävle
Körsven: Claes Sjöström, Solvalla

Expandera

Flicka Kronos är halvsyster med storstjärnan Lovely Godiva (e. Ideal du Gazeau), 1.12,2ak/11.549.624 kr, och i samma syskonskara ingår Baron Godiva (2.434.318 kr), Inspector Godiva (1.171.015 kr) och Princess Godiva (1.126.530 kr)

Flicka Kronos har sin främsta avkomma i avelshingsten Pojke Kronos (e. Donato Hanover), 1.11,4ak/1.570.376 kr.

Det kan också nämnas att Flicka Kronos såldes på travera.nu den 17 oktober i år till en ”anonym köpare” för 12.000 kronor, dräktig med Father Patrick.