Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Affären som sprack

Kvartetten John Bootsman, Mats Gabrielsson, Hans Nelén och Nils Bergslien lyckades inte knyta ihop affären med Explosive Matter och istället för att stallas upp som avelshingst på Brodda Stuteri i Sverige stannar han kvar på Hanover Shoe Farms i USA.
Av
Claes Freidenvall
Explosive Matter är köpt till Sverige av Hans Nelén och hingsten ska stallas upp på Broline. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Explosive Matter är köpt till Sverige av Hans Nelén och hingsten ska stallas upp på Broline. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

För cirka två veckor såg allting ut att vara klart med Explosive Matter, men Hanover Shoe Farms vann matchen och som någon uttryckte saken – Hanover Shoe Farms har aldrig släppt ifrån sig en avelshingst om stuteriet inte själv velat göra det…

Hanover Shoe Farms äger sex av 60 aktieposter i Explosive Matter och ville inte göra sig av med sonen till Cantab Hall. Inte så konstigt med tanke på att stuteriet säljer 18 ettåringar efter honom – stuteriet äger också tolv dräktiga fölston med Explosive Matter – på Harrisburg-auktionen, vilken startar idag.

Sulkysport avslöjade igår att Centurion Atm (e. S.J.’s Caviar) ska stallas upp som avelshingst i Sverige nästa år, men det är ännu inte färdigtävlat för honom. Igår svarade han för en stark insats från dödens som tvåa på Pocono Downs när han travade 1.10,5 för Andrew McCarthy. Åt vinnarhålets Smalltownthrowdown (e. Cash Hall-Ann’s Promise) fanns inget att göra och han vann på 1.10,2/1.609 meter för Simon Allard.

Snabbast i USA

Åke Svanstedt hade också Evelyn (e. Muscle Hill-Viva Las Dream) till start och från rygg ledaren avgjorde det treåriga stoet med nos för Andrew McCarthy på 1.09,8. Tiden var den snabbaste i USA igår.

Stoet delägs bland annat av Åke Svanstedt och Börje Näsström och hon är uppfödd av K.G. Bertmarks Hingstdepå. Triumfen igår på Pocono Downs var värd 9.000 dollar.

Evelyn vid en tidigare seger. Foto Lisa Photo

Mer svenskt blev det tidigare under söndagen när Jimmy Takter-tränade King On the Hill (e. Muscle Hill-Lantern Kronos) vann på Harrah’s Philadelphia i Chester.

Från ledningen vann den toppstammade treåringen med närmare tre längder på 1.11,0 för Yannick Gingras.

Göran Falk (Falkbolagen AB) har fött upp King On the Hill och bland delägarna finns också Göran Anderberg och Christina Takter. Förstapriset uppgick till 8.000 dollar.

Fokustema
Byter jobb
Läs senare

Magnus Rundgren vd för SRF Stable

Magnus Rundgren, verkställande direktör för Am Bloodstock, byter jobb och blir från årsskiftet verkställande direktör för SRF Stable.
Av
Lars G Dahlgren
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Jag har jobbat i elva år för Anders Ström och Courant-gruppen och i tio som vd för uppfödningsdelen Am Bloodstock. Jag är väldigt stolt över vad vi byggt upp och framstår kanske som lite knäpp när jag byter jobb nu, just när vi börjat skörda vad satsningen byggt upp, till exempel genom att vår uppfödning Hypnotic Am vann det största loppet för tvååriga ston Hambletonianhelgen, säger Magnus Rundgren och fortsätter:

– Samtidigt är det Lennart Ågren har i SRF Stable så spännande att det här är en utmaning jag kände att jag inte kan tacka nej till. Jag känner ju Lennart väl eftersom SRF Stable också är en partner till Courant-gruppen, bland annat genom kanonhästen Gimpanzee.

SRF Stable har de senaste åren gått från att vara en väldigt stor tävlingsverksamhet till att även omfatta allt större uppfödning och nu ska alltså Magnus Rundgren bli vd för hela verksamheten.

Anders Ström betonar att allt sker i bästa samförstånd.

– Jag har varit väldigt lyckligt lottad som har haft Magnus som chef för Am Bloodstock och samtidigt förstår jag att han vill gå vidare och satsa på något nytt. Courant-gruppen står inför en ny situation, och vi kommer att genomföra en organisationsförändring. Under hösten drar vi igång arbetet med att rekrytera nya medarbetare. Jag hoppas givetvis på fortsatt gott samarbete med Lennart Ågren framöver, det blir ju inte sämre av att Magnus håller i hans affärer, säger Anders Ström.

Magnus Rundgren kvarstår alltså i Am Bloodstock året ut med ansvar för bland annat den försäljningsverksamhet som pågår av ettåringar på auktioner i Sverige, denna vecka i Deauville och sedan i USA.

Fokustema
Red Mile
Läs senare

Greenshoe startar igen!

På torsdag är Greenshoe tillbaka på tävlingsbanan igen efter sin imponerande uppvisning i Harry W. Zweig Memorial på Vernon Downs.
Av
Claes Freidenvall
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo

Det handlar om ett försök i Kentucky Sire Stakes ($30.000) för treåriga hingstar och valacker på Red Mile med 15.000 dollar till vinnaren.

Marcus Melanders Greenshoe (e. Father Patrick-Designed to Be) kommer att bli storfavorit till segern, men det finns några duktiga treåringar som också kan röra på sig.

 

Greenshoe har startat åtta gånger i år, vunnit sex lopp och varit tvåa vid två tillfällen. Samtliga lopp på Red Mile hittar ni här.

Fokustema
Saratoga Raceway
Läs senare

Obesegrade ston i toppmatch

På onsdag åker Marcus Melander till Saratoga Raceway och där ska obesegrade Hypnotic Am försöka ta sjätte raka segern i ett försök i New York Sire Stakes ($76.750) för tvååriga ston, men hon bjuds inget enkelt motstånd.
Av
Claes Freidenvall
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen

Precis som Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) går Love A Good Story (e. Chapter Seven-Celebrity Lovin) in i loppet utan att ha förlorat en enda gång. Sex framträdanden, lika många segrar och som snabbast har Julie Millers sto travat 1.11,6, medan Hypotic Am ståtar med vinnarrekordet 1.10,2.

Love A Good Story. Foto: Steven H Roth.

Sedan tidigare har Hypnotic Am två vinster i New York Sire Stakes plus försök och final i Jim Doherty Memorial. Precis som tidigare är det Brian Sears som sköter tömmarna bakom Anders Ströms uppfödning på Saratoga Raceways 800-metersoval.

Bland motståndarna finns också Åke Svanstedts Miss Jubilation (e. Chapter Seven-Blue Muscles), 1.12,8*/$54.866. Svanstedt har också Seventimesalady (e. Chapter Seven-Ava Marion), 1.12,0/$110.214, till start i det andra försöket

Här hittar ni startlistorna till Saratoga Raceway.