Fokustema
V75 Åby
Läs senare

Alcoy plötsligt en spännande Derbyhäst

MÖLNDAL. Kriteriefyran Alcoy såldes till belgiska ägare och Vincent och Christophe Martens stall strax innan Breeders Crown-semifinalerna förra året. Hästen har inte gjort något väsen av sig och i mitten på juli återkom Ready Cash-sonen till Peter Untersteiner. Det blev vinst direkt, i Ragnar Thorngrens Minne.
Av
Lars G Dahlgren
Alcoy åter på svensk mark inför stundande Derbykval. Foto Sidmakarn
Alcoy åter på svensk mark inför stundande Derbykval. Foto Sidmakarn

– De belgiska ägarna som köpte Alcoy hörde av sig för en månad sedan och ville att jag skulle försöka få honom i ordning till Derbyt. Jag ville ge hästen ett lopp innan det. Vi fick en bra resa, men visst var det en överraskning att han vann, sade Peter Untersteiner.

Alcoy (e. Ready Cash – Divann) tackade för en fin resa i andraspår med att spurta piggt och Kungapokalssegraren och Sprinternästaren Perfect Spirit (e. Andover Hall) som Örjan Kihlström kört invändigt med kom aldrig i hotande närhet. Alcoy vann på 1.13,0a/2.140 och plötsligt är hästen, som förra året var fyra i Kriteriet i skymundan av topptrion Villiam, Coin Perdu och Husse Boko alltså en av de som är med i Derbysnacket, inför kvalen på Jägersro den 22 augusti.

Doctor Doxey Zenz (e. Donato Hanover – Elaine Kronos) var i final i Grand Prix de l’U.E.T. förra året men det är först nu som femåring Mathias Anderssons häst börjar få full utdelning på sin höga kapacitet. När Doctor Doxey Zenz gjorde comeback efter ett halvårs tävlingsuppehåll i juni hade han drygt 300.000 kronor i startprissumma. Två månader och fem raka segrar senare är han uppe i 831.000 kronor…

Det har alltså rasslat på ordentligt och Mathias Andersson kunde räkna in både försök- och finalseger i klass I. Efter en avvaktande löpning tog Doctor Doxey Zenz snyggt ner Vischio Holz (e. Equinox Bi) som gått större delen av loppet utvändigt utan rygg, på 1.12,5a/2.140.

– Det kändes som att jag hade bästa hästen och det var upp till mig att förvalta det, sade Mathias Andersson.

Innerspåret (för att inte tala om open stretch-spåren), blev allt mer svårbemästrat ju mer åskskurarna påverkade banan. I princip sattes Åbys open stretch-spår ur spel denna stötvis regniga augustilördag. I både diamantsto- och silverdivisionsfinalen var knepigheten med innerspår alldeles tydlig.

Ryssebo La Reine (e. Kiss Francais – Ulla Gulla) går från klarhet till klarhet och Mantorpamatören Pär Tholes guldklimp tog sjätte segern i nionde starten när hon för Kaj Widell rundade till vinst i diamantstofinalen. Över upploppet seglade Ryssebo La Reine enkelt ifrån de andra på 1.13,9/2.160.

Ulf Ohlsson agerade på ungefär samma sätt med Timo Nurmos-tränade Globalsatisfaction (e. Kadabra – Glide Path) i silverdivisionsfinalen. Han kom ned utvändigt ledaren ut på slutvarvet och hade grepp upploppet ner på 1.12,8a/2.140. Sexåringen är nu uppe i gulddivisionen.

Flemming Jensen var dock inte rädd för att bomba till ledningen med Victory Kåsgård (e. Ens Snapshot – Happy Birthday) i bronsdivisionsfinalen och han bedömde situationen rätt. Den danske sjuåringen höll undan lätt på  1.13,0a/2.140 efter – måste man säga – för klassen högst måttliga 1.12,7 sista 500 meterna

Det kändes som att i princip hela fältet hade vinstchans en bit in på upploppet i klass II-finalen, det kom hästar i ”alla” spår. 54-oddsaren Adiago Trot (e. Zola Boko – Still On Broadway) kopplade grepp efter att Per Lennartsson med Marcus Lindgren-hästen och hann på 1.13,0a/2.140 precis freda sig över mållinjen för B.B.S.Jhonnys (e. Campbell Hall) slutstöt.

V75-omgången blev rekordsvår, ingen spelare hittade sju rätt (men det satt två system kvar med spik på målfotoslagne Readly Express i Åby Stora Pris!), och nu kan Gävletravet duka upp för en fin jackpot-omgång när E3-finalerna körs nästa lördag.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
4–10–7–15–9–5–1
Utdelning:
Sju rätt: jackpot
Sex rätt: 36.561 kr
Fem rätt:724 kr
Omsättning: 89.498.785 kr

Expandera
Fokustema
Unikt bildspel
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Bildextra: Följ med hem till Jean-Michel Bazire

20 Sulky d'Or. 17 A4-sidor med storloppssegrar. Men i Sverige har han kört sitt sista lopp. Det hindrar inte att Europas främste travtränare Jean-Michel Bazires hästar dyker upp på nordiska breddgrader. Häng med Sulkysport hem till 48-årige Bazire i Le Mans i ett exklusivt bildspel signerat Simon Hagen.
Av
Simon Hagen
Exklusivt möte med en av Europas bäste travtränare. Foto Simon Hagen
Exklusivt möte med en av Europas bäste travtränare. Foto Simon Hagen
Tredjehandsfavoriten i Elitloppet, Aubrion du Gers har största boxen i Bazires borg på Grosbois.

Jean-Michel och sonen Nicolas Bazire som efter helgen stannar kvar i Norden och och jobba åt Frode och Atle Hamre.
Från norska årgångslopp till världseliten. Lookin Superb har tagit ett enormt kliv på karriärstegen sedan har kom till Bazire förra hösten.

Mitt på gården finns askan från Jean-Michels far Michel och en gravsten med texten ”Jobb, Respekt, Vänlighet Några få ord för att beskriva dig”

Ordning och reda är viktigt. Alla lådor med växter står symmetriskt och i selkammaren är det inte en endaste träningsfilt som ligger ovikt.

Jakten på den perfekta trädgården. Utanför Bazires enorma hus ansvarar han helt själv för trädgårdslandet.
På Bazires träningsanläggning i Solemes finns det två rundbanor; en på 800-meter och en milebana. Dessutom finns det en rakbana som sträcker sig över 800 meter.
Bazire har alltid gått sin egna väg. Gruppsegrarna täcker nästan 17 wordsidor.

Inte någon travbana eller travanläggningar för den delen i Sverige slår Bazires vagnpark med över 15 traktorer.
Enligt Bazire är det viktigt att hästarna inte blir kalla direkt efter träningspassen. Därför är han snabb med flera täcken på hästen trots att det nästintill är sommarvärme.
Bazires prisrum liknar ett museum med hederspriser och vinnartavlor från hans långa karriär.
Raden av ”guldsulkys” som Frankrikes bäste kusk i 20 år.
Världens bästa valack kallas han, nioårige fuxen Aubrion du Gers. Här i ett snabbjobb inför genrepet i Caen förra onsdagen.
Fokustema
Billund
Läs senare

Malmqvist till Sprintermesteren

På torsdag bjuder Billund på Sprintermesteren för fyraåringar och dit åker Tomas Malmqvist med italienskfödde Zohar Font.
Av
Claes Freidenvall

Tuffa utmanare väntar Zohar Font (e. Varenne-Ola Bi), 1.13,6ak*/324.519 kr, och Rene Kjaer. Bland motståndarna finns årsdebuterande Da Vinci Peak (e. Gift Kronos), 1.14,0am/369.676 dkr, och även tvååringsstjärnan Dontpaytheferryman (e. Cantab Hall), 1.13,5ak*/708.500 dkr, gör årets första framträdande.

Förstapriset i Sprintermesteren uppgår till 75.000 danska kronor.

Startlista:

Sprintermesteren
Fyraåringar.
1.600 meter, autostart.

  1. Dontpaytheferryman – Birger Jörgensen
  2. Damien Shadow – Henrik Lönborg
  3. Da Vinci Peak – Steen Juul
  4. Denimcowboy – Knud Mönster
  5. Dream of Success – Kasper K. Andersen
  6. Very Impressive S – Cees F. Kamminga
  7. Zohar Font – Rene Kjaer
  8. Double Up – Pauli Andersen
  9. Innovation Love – Robin Bakker
  10. Donato Hyrdehöj – Jeppe Juel
Fokustema
Vernon Downs
Läs senare

Årsdebut för Gimpanzee

Årsdebuten dröjde en dryg vecka för Gimpanzee sedan försöken till Empire Breeders Classic ställdes in förra fredagen och istället gör Marcus Melanders stjärna sin första start för säsongen på måndag.
Av
Claes Freidenvall
Gimpanzee gör sin första start på måndag efter tre kvallopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Gimpanzee gör sin första start på måndag efter tre kvallopp. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det handlar om finalen i Empire Breeders Classic ($215.200) för treåriga hingstar och valacker på Vernon Downs och Gimpanzee (e. Chapter Seven-Steamy Windows) körs som vanligt av Brian Sears.

Förra året gick Anders Ström och Lennart Ågrens häst obesegrad genom hela säsongen – nio vinster – och utsågs till ”Årets Tvååring” i USA. I år har Gimpanzee kvalat tre gånger och som snabbast travat 1.10,2 som tvåa bakom Hannelore Hanover.

Ytterligare en svensktränad travare finns med startfältet. Åke Svanstedt lånar ut Cavill Hanover (e. Muscle Mass) till Jim Morrill Jr.

Det körs också en stofinal i Empire Breeders Classic ($209.500) och dit har Anette Lorentzons Gobi Princess (e. Muscle Mass) kvalat in. Det treåriga stoet ägs av Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöberg.