Fokustema
Solvalla
Läs senare

Alien Kronos stark tvååring

Alien Kronos var bara starkast och bäst i Solvalla Hästägarförenings Tvååringslopp. Han var och nosade på svenska rekordet över medeldistans trots att de yttre förhållandena var höstblöta.
Av
Lars G Dahlgren
Alien Kronos (9) ska starta i Breeders Course-uttagningen på Solvalla. Foto Martin Langels/ALN
Alien Kronos (9) ska starta i Breeders Course-uttagningen på Solvalla. Foto Martin Langels/ALN

Svante Båth har imponerande tvååringar att bolla med denna höst också. Svampen-segraren Global Adventure (e. S.J.’s Caviar – Platinium Shine), Auktionslöpningsvinnaren Bythebook (e. Googoo Gaagaa – Stellar Value) och Alien Kronos (e. Infinitif – Pilgrim Truffles) är de som tagit för sig bäst så här långt.

Fakta

Alien Kronos

hingst två år e. Infinitif – Pilgrims Truffels e. Chocolatier
4 st: 2–1–0
Rekord: 1.15,3am*
Insprunget: 240.000 kronor.
Uppfödare: Allevamento Kronos S.R.L. Soc Agr, Italien
Ägare: Olof Brodin (Chartering) AB, Sollentuna
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Niclas Hammarström

Expandera

Alien Kronos, även han vinnare av en av ASVT:s Auktionslöpningar, gjorde nu i Solvalla Hästägarförenings Tvååringslopp processen kort med först och främst Mattias Djuses i två starter obesegrade Galinna Am (e. Scarlet Knight – Alegria Am). Ulf Ohlsson körde fram Alien Kronos utvändigt om Galinna Am i inför slutvarvet och gick över upploppet ifrån mycket enkelt på 1.15,3a/2.140, efter en sista kilometer under 1.14. Segertiden var endast en tiondel från det svenska rekordet över medeldistans för tvååringar, som innehas av Gareth Boko (e. Make It Happen – Vanilla Boko).

– 400-500 kvar kändes det väldigt bra, Alien Kronos hade bra tag i tömmarna då och hästen var verkligen stark, berömde Ulf Ohlsson som körde Alien Kronos för första gången.

Pilgrims Truffels har utöver Alien Kronos lämnat det ett år äldre stoet Fanny Chenal (e. Love You), en av Breeders Crown-finalisterna på Sundbyholm nästa söndag.

Förstapriset i detta tvååringslopp var 100.000 kronor.

 

Fokustema
Elitkampen
Läs senare

Melanders sköna besked

Gunnar Melander hintade om det redan i lördags.
Idag blev svenske kallblodskungen Månlykke A.M. klar för Elitkampen på Solvalla.
Av
Mathias Hedlund
Månlykke A.M. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Månlykke A.M. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) gjorde ingen besviken när han joggade hem Vårbjörken i lördags på årets snabbaste tid i Sverige: 1.20,8a/1.640 meter. Och han gjorde det med gott om krafter i behåll från ledningen.

Idag lämnade tränaren Gunnar Melander ett efterlängtat besked: Månlykke A.M. startar i Elitkampen!

Månlykke A.M. har gjort tre starter i vår efter vinterträning och visat fina kliv uppåt formmässigt. Nu väntar hans första start i Elitkampen, där pappa Månprinsen A.M. provade fyra gånger med två andraplatser (bakom Lannem Silje och Odd Herakles) samt en tredjeplats som resultat.

Förra veckan bjöds trion Odd Herakles (e. Moe Odin), Stjärnblomster (e. B.W.Modde) och Stallone (e. Frans) in till Elitkampen med en miljon kronor till vinnaren. Idag fick även norske 13-åringen Söndre Jerkeld (e. Mörtvedt Jerkeld) en biljett till loppet.

Söndre Jerkeld tog karriärens största seger när han vann Norskt Mästerskap förra sommaren och har totalt 26 segrar på 138 starter. Hästen tränas av amatören Jan-Eirik Bergesen och Söndre Jerkeld var bland annat tvåa bakom Månlykke A.M. i Jacob Meyers Pokal på Bjerke i november.

Som tolvåring fick Söndre Jerkeld sitt stora genombrott förra året, då han också slutade trea i Unionskampen på Färjestad bakom Tangen Haap och Troll Solen i sin enda start på svensk mark hittills.

Ett wildcard återstår att delas ut till en finsk häst, innan resterande fyra platser tas via anmälan och högst startpoäng.

Fokustema
Intervjuer
Läs senare

Gocciadoro: ”Tränat ännu bättre”

Måndagsövningar i Mantorp och två miljonärer på Åby.
Som vanligt uttalar sig Alessandro Gocciadoro för Sulkysport rörande veckans starthästar.
Av
Emil Persson
Alessandro Gocciadoro startar fyra hästar på svensk mark denna vecka. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro startar fyra hästar på svensk mark denna vecka. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Mantorp 16 maj

Zorro Wind (lopp 4) gick bra i comebacken. Han hade inte startat på nio månader och har tränat ännu bättre efter det loppet än vad han gjorde innan. Jag tror att han har bra segerchans i det här loppet och det blir som vanligt jänkarvagn och öppet huvudlag. Balansen bestämmer vi under kvällen, men det kan bli skor runt om denna gång. Han tävlade med det flera gånger med bra resultat i Sverige ifjol och jag ser det inte som någon stor sak för hans del, säger Alessandro Gocciadoro.

Birbone Gual (lopp 9) är en väldigt stark häst. Han har gjort två lopp hos oss och vunnit båda gångerna. Det här är en enkel häst att köra och jag tror inte att det ska vara något problem för honom att börja i andra ledet. Det här är en häst som kan gå bakifrån och avsluta riktigt fort sista 500 meterna. Han kommer att tävla med jänkarvagn, helstängt huvudlag och skor runt om precis som vanligt, säger Alessandro Gocciadoro.

Åby 18 maj

Bepi Bi (lopp 6) hade lite problem med halsen i Finland. Han var nervös hela dagen och det kan ha varit så att resan satte ner honom. Även förra året när han startade på Vermo under Finlandia Ajo-dagen var han inte sig lik utan det här med att stå i box ett par dagar och inte komma ut i hagen på samma sätt som han brukar verkar göra honom nervös. Nu gör vi det här loppet för att få en genomkörare inför Sweden Cup. Han kommer att tävla med skor den här gången eftersom jag räknar med att han ska gå barfota två starter samma dag nästa lördag. I övrigt blir det jänkarvagn och öppet huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

Caramel Club (lopp 6) har bara ett problem och det är hennes eget humör. Har hon vaknat på rätt sida så kan hon springa 1.10 enkelt, men man vet aldrig från dag till dag hur hon ska prestera utan hon är väldigt svårt att räkna på. Hon kommer tävla utan framskor, med öppet huvudlag samt jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

Intervjuer för fri publicering.

Fokustema
Hingstligan 9-15 maj 2022
Läs senare

Maharajah rycker i toppen

Champion Maharajah var överlägsen vad det gäller vinster förra veckan på svensk mark.
Tio triumfer var fyra fler än tvåan Ready Cash.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En av Maharajahs vinster kom under sadel förra veckan när Morotai Degato och Emilia Leo vann på Solvalla. Foto Adam Ström/stalltz.se
En av Maharajahs vinster kom under sadel förra veckan när Morotai Degato och Emilia Leo vann på Solvalla. Foto Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Två av Maharajahs segrar gav sexsiffrig utdelning. Bara Mahara vann ett V75-lopp på Umåker, medan Morotai Degato tog hem Solvalla Hästägarförenings Montépokal och säkrade en biljett till Montéeliten under Elitloppssöndagen.

Fakta

Förra veckans toppar:

Tio segrar:

 • Maharajah

Sex segrar:

 • Ready Cash

Fem segrar:

 • Bold Eagle
 • From Above
 • S.J.’s Caviar
 • The Bank

Fyra segrar:

 • Django Riff
 • Raja Mirchi
 • Zola Boko

Tre segrar:

 • Bork Odin
 • Chocolatier
 • Lome Brage
 • Make It Happen
 • Moe Odin
 • Muscle Massive
 • Readly Express
 • Tekno Odin

Fotnot: 9 maj – 15 maj 2022 och listan tar upp hingstar med tre eller fler segrar på svensk mark.

Expandera

Övriga vinnare från Maharajah var: Dressed For Celine, Jeans’n Passion, Laradja Vrijthout, Mellby Kaluha, Nova Mahiron, O’Mara Zon, Selected News och Witty.

Per den 15 maj har Maharajah bokfört sig för 159 vinster på svensk mark och ledningen är minst sagt betryggande. S.J.’s Caviar och Love You är tvåa och trea med 90 respektive 82 triumfer.

Penningmässigt är också Maharajah i en klass för sig med 15.584.350 kronor. Han följs av duon S.J.’s Caviar (7.921.500 kr) och Zola Boko (6.971.200 kr).

Fyra i topp

Fyra kallblodshingstar hade tre vinnare förra veckan: Bork Odin, Lome Brage, Moe Odin och Tekno Odin. Den senare är segerrikast av kallbloden i år med 35 vinster, följd av B.W. Modde och Bork Odin med 30 respektive 28 triumfer.

Vinstrikaste avelshingst är Bork Odin med 2.452.800 kronor, medan Tekno Odin har fått ihop 2.184.700 kronor.

Segerrikaste avelshingstar 2022
Namn
StarterSegrarPrispengar
1 Maharajah
87115915.584.350
2 S.J.'s Caviar
746907.921.500
3 Love You
583826.018.200
4 Ready Cash
405796.906.600
5 Zola Boko
839696.971.200
6 Readly Express
268585.997.700
7 Muscle Hill
355576.459.200
8 Bold Eagle
221534.234.050
9 Raja Mirchi
460504.925.300
10 Make It Happen
617485.126.900