Fokustema
Premiechansen
Läs senare

Alla är med i premiechansen

Svensk Travsport vänder på hela steken för premiechansningen. Istället för att hästägarna ska anmäla att de vill avstå premieloppet och ha chans till dubbla prispengarna i storloppen för två-, tre- och fyraåringar är alla hästar från början med i premiechansen – och får chansen att kliva av när de önskar.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Svenskt Travkriterium 2016, spännande upploppsstrid mellan Deimos Racing och Policy Of Truth. Foto Martin Langels/ALN
Svenskt Travkriterium 2016, spännande upploppsstrid mellan Deimos Racing och Policy Of Truth. Foto Martin Langels/ALN

– Vi har gjort om hela upplägget. Nu är alla hästar i kullen premiechansade i utgångsläget och kan fram till den 31 oktober välja att kliva av chansen till dubbla prispengarna i storloppen genom att köra premieloppet. I praktiken behöver hästägare och tränare nu bestämma sig först i oktober om de vill köra premielopp eller vara med i premiechansen säger Svensk Travsports biträdande sportchef Per Wetterholm.

Det är inte bara upplägget som förenklas, utan även namnet. Premiechansningen heter från och med nu premiechansen.

Fakta

Premiechansen för 2015-kullen

Följande lopp ingår alltid i premiechansen, oavsett hur många hästar som kvarstår.

Svensk Uppfödningslöpning 2017

Svenskt Travkriterium 2018

Svenskt Travoaks 2018

Breeders´Crown treåriga ston 2018

Breeders´Crown treåriga h/v 2018

Svenskt Travderby 2019

Derbystoet 2019

Breeders Crown fyraåriga ston 2019

Breeders Crown fyraåriga h/v 2019

Expandera

En konsekvens av det nya upplägget är att ST till skillnad från tidigare redan nu bestämt vilket ”paket” med lopp som garanterat ingår i premiechansen. Det handlar om Kriteriet, Oaks, Derbyt, Derbystoet och Breeders Crown för tre- och fyraåringar.

Det största och viktigaste loppet för fyraåriga ston, Stochampionatet som varit med för kullarna födda 2013 och 2014, åker sannolikt ur premiechansen. För att Stochampionatet ska vara med krävs att färre än 900 hästar hämtar ut premieloppsbidraget på 20.000 kronor. Ifjol genomförde 1.205 hästar godkänt premielopp.

– Det handlar om att göra en risk- och kostnadskalkyl för premiechansen. Av erfarenheterna vi dragit hittills ser vi att kullarna födda 2013 och 2014 kommer att hämta ut någonstans mellan fem och tio miljoner kronor mer genom premiechansen jämfört med om alla hästar gått premielopp. Att ta med Stochampionatet också bland de garanterade för 2015-kullen hade inneburit en ”risk”, om det nu ens är ett bra ord att använda för prispengar, för premiechanssystemet på 3,1 miljoner kronor inklusive uppfödarpremier, säger Per Wetterholm.

Fakta

Möjliga premiechanslopp för 2015-kullen

Om färre än 900 hästar genomför ett godkänt premielopp senast 31 oktober 2017, tillkommer ett eller flera av följande lopp I premiechansen.

Färre än 900 premieloppshästar: Stochampionatet 2019

Färre än 800 premieloppshästar: E3 ston 2.140 2018

Färre än 700 premieloppshästar: E3 h/v 2.140 2018

Färre än 600 premieloppshästar: Drottning Silvias Pokal 2019

Färre än 500 premieloppshästar: Konung Gustaf V:s Pokal 2019

Färre än 400 premieloppshästar: E3 ston 1.640 2018

Färre än 300 premieloppshästar: E3 h/v 1.640 2018

Färre än 200 premieloppshästar: Sprintermästaren 2019

Färre än 100 premieloppshästar: Stosprintern 2019

Expandera

Ifjol delades det ut 24,1 miljoner kronor till de 1.205 tvååringar som gick premielopp. Ska Stochampionatet enligt de nya reglerna komma med i premiechansen blir utbetalningen till de som går premielopp högst 17.980.000 kronor (vid 899 hästar). Man kan alltså säga att ST vill ha ”dubbel finansiering” av Stochampionatets prissumma för att det också ska komma med i premiechansen, skillnaden på 300 hästar mellan 900 och 1.200 är ju sex miljoner kronor i utbetalning av premieloppsbidrag.

En annan konsekvens är att några insatslopp automatiskt faller ur premiechansen eftersom de körs medan det fortfarande går att köra premielopp. Det handlar om Breeders Course för tvååringar, Breeders Crown för tvååringar och Svampen. Premiechansen blir ju så att säga ”aktiv” först när hästägarnas chans att köra premielopp, alltså den 31 oktober, är ute.

Om 1.200 hästar i kullen går premielopp finns resterande 1.500 kvar som möjliga premiechansare (kullen består av 2.712 svenskfödda hästar), vilka man kan säga puttar in 30 miljoner kronor i premiechansen genom att de avstår sina premieloppspengar. Några av dem är döda, några kommer aldrig i träning och är alltså inte ens aktuella för premielopp.

Fakta

Regler för premiechansen

 Alla svenska varmblod är automatiskt anmälda till premiechansen. Det är kostnadsfritt.

Genom att låta hästen gå premielopp, väljer ägaren automatiskt att stryka hästen från premiechansen. Detta kan ske fram till 31 oktober det år hästen är två år.

Alla svenska hästar som inte genomfört ett godkänt premielopp per 31 oktober 2017, kvarstår i premiechansen och kommer därmed tjäna dubbla prispengar om den skulle bli prisplacerad i de unghästfinaler som ingår i premiechansen. Även uppfödarpremierna i dessa lopp fördubblas.

 

Expandera

– När tränarna och ägarna först i september-oktober när hästen är två år behöver bestämma sig för om de ska köra premielopp eller gå för dubbla prispengarna i storloppen så ökar sannolikt träffprocenten för att hästen antingen säkrar pengarna i premieloppet, samtidigt som premiechansarna ser till att det blir dubbel utbetalning av prispengarna i alla storlopp. När ägarna och tränarna, som det varit hittills, måste bestämma sig i mars för det ena eller det andra har effekten blivit att hästar som kunde, eller borde, gå premielopp missat det för att de anmält till premiechansen, och att hästar som haft mycket att hämta som premiechansade inte har varit det. Nu blir det bättre för hästägarna ”i båda ändarna”, säger Per Wetterholm och avslutar:

– Dessutom blir det enklare administrativt för alla, och vi slipper också diskussionen som varit att hästen måste vara anmäld till Kriteriet eller Derbyt för att kunna anmälas till premiechansen. Nu är alla med i premiechansen från början oavsett hur många eller vilka insatslopp hästen är anmäld till. Och man kliver av premiechansen i samma ögonblick som man kör premieloppet istället.

Fakta

Räkneexempel nya premiechansen

Så här kan man beskriva hur nya premiechansen fungerar ekonomiskt. Den bygger på att 80 procent av kullen (cirka 2.100 hästar) når ”premieloppsnivå” utvecklings- och träningsmässigt:

Premieloppsbudget: 20.000 kr + 4.000 kr (uppfödarmedel) x 2.100 hästar = 50,4 mkr.
Totalkostnad för garantipaketet premiechansenlopp är 26,8 mkr inklusive uppfödarmedel.
Om 1.200 hästar går premielopp kostar det: 24.000 kr x 1.200 hästar = 28,8 mkr.

Totalt kostnad: 26,8 + 28,8 = 55,6 mkr. Det vill säga att om exakt lika många går premielopp som 2016, och om premiechansarna tar 100 procent av prispengarna så är ”underfinansieringen” 5,2 mkr.

ST räknar med att fler hästar går premielopp nu (eftersom de har sju månaders längre betänketid). Därför beräknar ST en underfinansiering för kombinationen premielopp/premiechansning som kan bli cirka 5-8 mkr per år, jämfört med om 80 procent av kullen gått premielopp och premiechansen inte funnits.

Räkneexempel:
Totalkostnad för garantipaketet är 26,8 mkr inkl uppfödarmedel.
Om 1.400 hästar går premielopp blir det: 24.000 kr x 1.400 hästar = 33,6 mkr.
Totalt: 26,8 + 33,6 = 57,7 mkr, vilket innebär en underfinansiering på 9,2 mkr.

Sen hänger det så klart också på hur mycket prispengar som premiechansarna tar. De senaste kullarna har ju tagit nästan 100 procent, men något år kan det ju komma en icke-premiechansad stjärna.

Expandera
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Cargo Door vann i ny regi

Cargo Door tävlade för fem olika tränare i Sverige och idag vann han sitt första lopp i Frankrike i ny regi när den sjuårige valacken slog till i Caen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

David Thomain skötte tömmarna bakom Yannick Desmit-tränade Cargo Door (e. Gigant Neo-Euro Candy) i Prix de Cuves (€26.000) och han följde upp fjärdeplatsen i debuten på fransk mark med att vinna idag på snygga 1.11,6a/2.200 meter.

Cargo Door vann i Frankrike idag.

Tvåa slutade Jörgen Westholm-tränade Rocky Tilly (e. Ready Cash) på 1.11,6 och Stall Slugas häst kördes av Sebastien Ernault.

Yannick Desmit både äger och tränar den svenskfödda travaren som erhöll 11.700 euro för segern.

Karriären inleddes hos uppfödaren Stefan Melander, fortsatte sedan hos Sofia Aronsson, Mattias Djuse, William Eriksson, Jerry Riordan och var också en kort period hos Ulrika Riesterer innan han hamnade hos Yannick Desmit.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Tvååring kvalade på 1.12,0

Walners tvååringar har börjat kvala och lovorden haglar över hans första kull.
Idag travade sonen Laws of Motion 1.12,0 för Andy Miller.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Walners tvååringar har börjat röra på sig. Foto Lisa Photo
Walners tvååringar har börjat röra på sig. Foto Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

På Gaitway Farms träningsanläggning – banan mäter 1.609 meter – utklassade Julie Miller-tränade Laws of Motion (e. Walner-Graviator) sina motståndare när den tvåårige hingsten kom hem på 1.12,0. Segermarginalen mättes ut till sju längder ner till två andra avkommor efter Walner.

Laws of Motion vinner i överlägsen stil.

Laws of Motion bjöds ut på Harrisburg-auktionen ifjol, men ropades åter för 50.000 dollar. Han är undan Graviator (e. Kadabra), 1,10,9/$268.646, vilken har sin första avkomma i Laws of Motion.

Starkt möderne

Modern är undan She’s A Priority (e. Catch A Thrill), 1.13,5/$272.466, som lämnat flera topphästar och däribland Prestidigitator ($870.153), Illusioneesta ($348.124), Priority Photo ($173.498) och Our Priority ($171.118).

Övriga tvååriga vinnare var Fast As the Wind (e. Cantab Hall-Wind Stroll) på 1.13,0, Secret Rule (e. Chapter Seven-Athena Miss) på 1.13,0, Gettinmystepsin (e. Chapter Seven-Muscle Test) på 1.13,1, La Vie En Blanc (e. Chapter Seven-Lock Down Lindy) på 1.14,9 och Valentina Blu (e. Chapter Seven-Corazon Blue Chip) på 1.14,6.

Det kan noteras att 1.12,0 är en tangering av den snabbaste tiden i världen av en tvååring i år. Tidigare har Global Panademic (e. Cantab Hall-Nicole’s Promise) travat lika fort i ett kvallopp på Gaitway Farm och det gjorde han förra måndagen och sex längder bakom honom slutade Laws of Motion.

Hambovinnare etta-tvåa

Det hölls också kvallopp för äldre travare på Gaitway Farm och Hambletonian-vinnaren Atlanta (e. Chapter Seven-Hemi Blue Chip) plockade ner en annan Hambo-etta – Ramona Hill (e. Muscle Hill) – i spurten och noterade 1.10,6/1.609 meter efter rappa 1.04,6 (!) sista 400 meterna.

Atlanta och Yannick Gingras. Foto: Conrad Photo

Ledande Ramona Hill var slagen med nos, noterade också 1.10,6 efter ha avrundat sista quartern på 1.06,7.

För Atlanta var det andra kvalet för säsongen – i det förra vann hon på 1.11,0.

Ramona Hill har kvalat två gånger tidigare i år. Den 30 april noterade hon 1.12,8, den 8 maj 1.11,6 och idag rekordsänkte Tony Alagnas sto ytterligare en sekund.

Fokustema
Uttagningslopp E3
Läs senare

Hästarna som jagar finalplatser till E3

56 ston och 42 hingstar och valacker.
På söndag i Eskilstuna gör de upp om 24 finalplatser i långa E3-finalen.
Här är startlistorna till treåringskvalen!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Svante Båth-tränade Mellby Jinx och Erik Adielsson har tjänat mest av hästarna i E3-kval: 1.609.500 kr. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Svante Båth-tränade Mellby Jinx och Erik Adielsson har tjänat mest av hästarna i E3-kval: 1.609.500 kr. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Årets första E3-kval står för dörren på Sundbyholmstravet på söndag, där det över medeldistans blir fem uttagningslopp för ston och fyra första hingstar och valacker med 100.000 kronor i förstapris.

Anmälningsintresset tog ett kliv uppåt jämfört med fjolårets långa E3-omgång. Då anmäldes 51 ston och 34 hingstar/valacker till kvalen, medan årets siffror är 56 respektive 42.

Finalerna avgörs på Färjestads V75-dag med STL-finaler den 3 juli och bjuder 975.000 kronor till respektive E3-vinnare.

Kullens drottning kvar i stallet

2018-kullens mest meriterade svenskfödda och svensktränade häst så här långt, Per Nordström-tränade stoet Islay Mist Sisu (e. Beer Summit), saknas i startlistorna, men det är enligt tränaren plan. Nordström har valt att stå över långa E3 med den nybakade vinnaren av Guldstoet för att i stället satsa på den korta varianten, Oaks och Breeders Crown senare under säsongen.

Istället ställer Jägersrotränaren sitt hopp till Good Vibes (e. Django Riff), som var tvåa i Breeders Course-final förra året och femma i Svensk Uppfödningslöpning, där stallkamraten Islay Mist Sisu segrade.

Bland hingstarna och valackerna finns E3-kvalens rikaste häst så här långt. Svante Båth-tränade Mellby Jinx (e. Ready Cash) vann Breeders Course-final och blev tvåa i Svensk Uppfödningslöpning ifjol. I år har han på tre starter hunnit vinna försök till Breeders Crown och slutat fyra i Treåringseliten/Breeders Course-final under Elitloppshelgen.

I stoklassen går de två främsta i varje försök, samt de två högst seedade treorna vidare till final. På killsidan tar sig de tre främsta i uttagningsloppen till final.

Här är startlistorna till E3-försöken och övriga lopp i Eskilstuna på söndag!