Fokustema
Pokalåret
Läs senare

Alla oplacerade får startbidrag

Alla oplacerade hästar får 500 kronor i startbidrag. Det har Svensk Travsport beslutat. 23 miljoner kronor av pokalårspengarna nästa år viks till detta.
Av
Lars G Dahlgren
Det blir lägst 25.000 kronor i förstapris i alla lopp på mellanbanor som Färjestad nästa år. Foto Lennart Kihlman/ALN
Det blir lägst 25.000 kronor i förstapris i alla lopp på mellanbanor som Färjestad nästa år. Foto Lennart Kihlman/ALN

– Det finns en dom i Europadomstolen från Tjeckien som heter Bastova-domen och som är att likna vid fotbollens Bosman-dom. Det handlar om rätten att göra momsavdrag i samband med tävling med hästar. Om alla som varit med i ett lopp får någon form av ersättning blir det inget problem med detta, sade ST:s generalsekreterare Johan Lindberg när den sista delen av hur satsningarna i pokalårsutfallet på 180 miljoner kronor till travsportens aktiva nästa år ska fördelas presenterades på travmuséet i Årjäng.

Sedan tidigare var känt att storleksordningarna 50 miljoner kronor ska gå till varmblodiga treåringar, 25 miljoner kronor till V75-hästar, ytterligare 25 miljoner i lite olika potter till uppfödare, kallblodssporten, breda prisskalor och premiechansningspott. Kvar blev 77 miljoner som skulle riktas till det som kallas vardagstravet. Alltså ”allt annat” än V75 och V86, treåringsloppen och breddlopp.

Dessa 77 miljoner delas upp i två delar.

Fakta

Lägstanivåer nästa år

Lägst 40.000 kronor i förstapris: Solvalla.

Lägst 30.000 kronor i förstapris: Bergsåker, Jägersro, Åby

Lägst 25.000 kronor i förstapris: Axevalla, Boden, Bollnäs, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Halmstad, Kalmar, Mantorp, Romme, Umeå, Örebro, Östersund.

Lägst 20.000 kronor i förstapris 2018: Arvika, Dannero, Hagmyren, Hoting, Karlshamn, Lindesberg, Lycksele, Oviken, Rättvik, Skellefteå, Solänget, Tingsryd, Vaggeryd, Visby, Åmål, Årjäng.

Dessa prispenganivåer gäller ej de 116 breddloppsdagarna. Där är som tidigare förstaprisnivån 10.000 kronor.

Expandera

54 miljoner satsas på att etablera miniminivåer för prispengarna i vardagstravet. På säsongsbanorna kommer det att tävlas om lägst 20.000 kronor i förstapris i loppen. På åretruntbanorna handlar det om lägst 25.000 kronor till vinnarna, på Åby, Jägersro och Bergsåker om lägst 30.000 kronor och på nationalarenan Solvalla om lägst 40.000.

– Det blir alltså slut med lopp med 13.000, 15.000 och 17.000 och vad det nu kan vara, säger Johan Lindberg.

Ett lopp per tävlingsdag/kväll får dock skrivas ut med 10.000 kronor till vinnaren om banan så önskar. En viss reducering av tävlingstillfällen i den annalkande hästbristens spår kommer det också att bli, 150 lopp tas enligt osthyvelsprincipen bort ”här och där” vilket volymmässigt alltså kan sägas motsvara 15 tävlingsdagar.

Den andra delen av de 77 miljonerna utgörs av 23 miljoner kronor i ”startbidrag”. 500 kronor i bidrag per häst som genomför ett lopp räcker till 46.000 startande hästar – volymen starter 2016 var 98.000 och det handlar alltså om att dela ut pengar till de som slutar oplacerade.

Motiveringen till detta är alltså skattemässig – för att komma runt den så kallade ”Bostava-domen” gällande rätten att göra momsavdrag för tävlingshästägare där det fastslogs att för att man ska få göra avdrag för kostnader måste det också finnas någon form av intäkt.

– Vi har haft diskussioner med företrädare för Skatteverket om detta och i onsdags kväll blev det klart att gå den här linjen, säger Johan Lindberg.

 

Fokustema
Tränarbyte
Läs senare

Goop ny adress för Nadal Broline

Reijo Liljendahl har sagt upp samtliga hästar ägda av Onkel Invest och däribland Nadal Broline. Nu är det också klart vem som ska träna den sexfaldige miljonären. Ny adress blir Färjestad och Björn Goop.
Av
Claes Freidenvall
Nadal Broline byter regi och ska fortsättningsvis tränas av Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Nadal Broline byter regi och ska fortsättningsvis tränas av Björn Goop. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Nadal Broline (e. Yankee Glide-Aimee’s Promise), 1.09,3ak/6.014.915 kr, har startat 52 gånger och vunnit 22 lopp.

Största segern har Nadal Broline tagit i Silverhästen, men han har också vunnit Algot Scotts Minne, Birger Bengtssons Minne, Bollnäsloppet, Legolas Minne, Rommeheatet, Smedträffen, Ådalspriset och slutat tvåa i Copenhagen Cup och trea i Elitloppet i Reijo Liljendahls regi.

Reijo bryter med Onkel Invest

Prova Sulkysport
för endast 39 kr första månaden
Läs även digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 150 kr/mån
Beställ
Fokustema
Samarbete spricker
Läs senare

Reijo bryter med Onkel Invest

Reijo Liljendahl bryter med storhästägaren Onkel Invest AB och har sagt upp samtliga 14 hästar han har i träning och där ingår Elitloppstrean och sexfaldige miljonären Nadal Broline.
Av
Claes Freidenvall
Nadal Broline, Reijo Liljendahl och Ulf Ohlsson efter en av många stora segrar. Nu har Liljendahl sagt upp sin stjärna. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Nadal Broline, Reijo Liljendahl och Ulf Ohlsson efter en av många stora segrar. Nu har Liljendahl sagt upp sin stjärna. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Jag tycker att jag har synnerligen starka skäl att göra det även om det känns jättetufft att mista en kompis som Nadal Broline. Men hela mitt lag måste få arbetsro, inklusive veterinär och hästskötare, säger Reijo Liljendahl.

trav, travsport, sulkysport
Finska storhästägaren Päivi Laakonen tillsammans med en av sina topphästar Formula One. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Under många år har Reijo Liljendahl haft samarbete med Päivi Laakonen (Onkel Invest AB), men den 22 januari sade han upp samtliga 14 hästar och där ingår bland annat Elitloppstrean Nadal Broline, Lightningsky och Zeta Kronos.

– Hästarna har gått iväg idag, säger Liljendahl, och fortsätter:

– Givetvis är det trist. Jag har tagit två Onkel Invest-hästar till final i Elitloppet (Formula One och Nadal Broline, reds. anm.), vunnit Breeders Crown-final och tagit några från noll till gulddivisionen och anser att jag gjort ett ”hyggligt” jobb.

Lightningsky. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

De mest namnkunniga av de 14 hästar som Reijo Liljendahl har sagt upp är storstjärnan Nadal Broline (e. Yankee Glide-Aimee’s Promise), 1.09,3ak/6.014.915 kr, Mrs Lindy (e. Cantab Hall-Lindy’sleadinglady), 1.11,7ak/709.825 kr, och Lightningsky (e. Andover Hall-Not A Spacecase), 1.12,3ak*/599.700 kr, och Zeta Kronos (e. Donato Hanover-Fama Currit), 1.12,6am/396.000 kr

Goop ny adress för Nadal Broline

Fokustema
Startlistor 20-24 februari
Läs senare

20-24 feb: Från onsdagens V86 till GS75 på söndag

På lördag tar Bergsåker hand om V75-tävlingarna och flera av loppen håller hög klass. Här får du samtliga startlistor från osndag till söndag.
Av
Sulkysport
Lightningsky imponerade senast på 1.14,1/2.160 meter. I samma lopp startar urstarke Perfect Dynamite och ytterligare flera namnkunniga hästar. 
Foto Jeannie Karlsson
Lightningsky imponerade senast på 1.14,1/2.160 meter. I samma lopp startar urstarke Perfect Dynamite och ytterligare flera namnkunniga hästar. Foto Jeannie Karlsson

Sulkysport presenterar två gånger i veckan startlistor till alla svenska travbanor, sammanställt i enkelt pdf-format som kan laddas ned, här på hemsidan.
Varje tävlingsdags startlistor finns sammanställda på två sidor med banans huvudspelform på ena sidan och övriga lopp på andra sidan.
Här kan Du ladda ner och kolla in startlistorna från onsdagens V86 till söndagens GS75 i Gävle.
Startlistor som finns med i det här digitala pdf-dokumentet:
Onsdag: Bollnäs (12.20), Solvalla (18.15) och Jägersro (18.27) med delad V86-omgång
Torsdag: Umåker V64 (18.20)
Fredag: Åby V65 (12.45), Romme V64 (18.20), Kalmar (18.30)
Lördag: Eskilstuna (11.10), Bergsåker V75 (14.45)
Söndag: Gävle GS75 (14.35)