Fokustema
Åby
Läs senare

Allt talar för Elitloppet

Efter San Moteurs uppvisning i Lyon Grand Prix och Björn Goops ord i segerintervjun på Åbytravet tyder allt på att femåringen tar plats i årets Elitlopp!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur vann Lyon Grand Prix på 1.11,9a/2.640 meter. Foto: Emil Persson.
San Moteur vann Lyon Grand Prix på 1.11,9a/2.640 meter. Foto: Emil Persson.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Segern idag gav lite mer luft under vingarna för framtiden. Elitloppet är jättelockande och om jag får rösta just nu så röstar jag för, sade Björn Goop i vinnarcirkeln.

Det är lätt att förstå för San Moteur (e. Panne de Moteur) ser närmast ostoppbar ut som femåring. Efter dödenskrossen i Prins Carl Philips Jubileumslopp på Färjestad följde han nu upp med att vinna Lyon Grand Prix på speed efter att komma ner bakom ledaren Cicero T.G. (e. Kadabra) 1.900 meter före mål.
– Han kändes lika fin och harmonisk som på Färjestad och han gick i mål på ett bra sätt med krafter kvar. Vi satt långt bak inledningsvis och jag ville gå framåt, men när vi väl hamnade i rygg på ledaren var jag nöjd eftersom jag ville köra ett snällt lopp idag. För vår del blev ett perfekt lopp, sade Björn Goop.
Segertiden skrevs till 1.11,9a/2.640 meter och gav en kvarts miljon i belöning.
Just det faktum att San Moteur tävlade med bakskor denna gång får anses vara talande kring vilka framtidsplaner man sannolikt har för den femårige hingsten. Att det fanns en tanke om att spara hov inför två eventuella heat på Solvalla är ingen vild gissning…

Drog hårt

Klass II-försöket var placerat utanför V75-spelet, men bjöd även det på fin sport. Lina Tallberger-tränade Katalonia (e. Andover Hall) drog hårt i ledningen för Ulf Ohlsson, men var aldrig nära att förlora loppet.
Segertiden skrevs till 1.11,4a/1.640 meter och Lina Tallberger kan härmed förbereda sig för deltagande inom Elitloppshelgens STL-finaler för andra året i följd.
– Sjukt häftigt. Det här är en fruktansvärt bra häst, sade Tallberger efter fullträffen värd 110.000 kronor.

Det inledande kallblodsloppet Solos lopp såg Horgen Lynet som vinnare. Magnus Teien Gundersen höll upp ledningen med Heidi Moens Järsvösfaks-son, ökakde markant andra halvvarvet till 1.22-tempo och var aldrig nära att tappa loppet gentemot storfavoriten Todin (e. Lome Elden).
Den sistnämnde avslutade 1.21,3 sista 1.700 meterna, men var chanslös at nå ikapp Horgen Lynet som kom hem på 1.22,3/2.140 meter.

Banrekord

För sjätte gången i Paralympiamonténs 15-åriga historia stod en franskfödd häst som vinnare. Henk A Grifts Boston Terrie (e. Kesaco Phedo) sprang inte in dryga miljonen på fransk mark under fjolåret ”på ren tur” utan är en riktigt bra sadelhäst. Det visade hon med eftertryck i lag med Emilia Leo som red 1.11,6a/2.140 meter på elvaåringen, en putsning av Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) gamla banrekord satt under fjolåret med två tiondelar.
– Jag var nöjd som satt på en stark fransos när det blev högt tempo; det passade utmärkt. Grift sade att det var bättre distans nu än vad det var senast på Jägersro och loppet löste sig bra för oss idag. Det var bara att hålla i sig; det kändes faktiskt som det var krafter kvar i mål, sade Emilia Leo i Åbys vinnarcirkel.