Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Amatördubbel på Sundbyholm

Torbjörn Maltesson räknade hem en dubbelseger i Eskilstuna under tisdagskvällen.
– Jag har lyckats ta dubbelsegrar som tränare två gånger tidigare också, men det här var speciellt då Livi Obelix H.M. var allt annat än betrodd, säger Örebroamatören.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Nej, den femårige Uniclove-valacken hade inte spelarnas förtroende utan delade ut vinnaroddset 48,96 hos ATG.
– Det här var en rolig seger. Jag har sagt till ägaren flera gånger att det här är en bra häst och jag hoppas att han ska få visa det också. Han har haft tålamod med mig även om han för ett par veckor sedan hade tänkt sälja hästen som ridhäst. Han kom på andra tankar och tur var väl det, säger Maltesson.

Körande Micael Lindblom skiftade tredje invändigt mot dödspositionen 700 meter före mål och kort innan mållinjen stod det klart att Livi Obelix H.M. hade bärgat karriärens andra triumf.
– Det här är en sådan häst som är fantastisk att träna hemma, men sedan har det låst sig när vi kommer iväg och ska tävla. Han har bland annat blivit entömd och det fanns sådana tendenser igår också, men han kämpade på bra.

Det låter inte som det varit raka vägen direkt?
– Nej, han har varit väldigt bakrädd också. Nu har han fått förtroende för oss och då fungerar det bra, men det är ett känsligt skede när man ska ut ur stallet. Vi har fått döva ner honom i loppen och nu hoppas jag att han ska fortsätta tävla på en hög nivå.

Lovande treåring

Av bara farten följde Firebird Scoop (e. So Perfect) upp med att likaså vinna lopp i lag med Micael Lindblom som kusk och duon som lastades i Götlunda utanför Arboga kom tillbaka som vinnare.
– En härlig start på året. Jag är pensionär och då är det inget problem att ha åtta hästar. Därtill har jag en förstående fru som sköter all marktjänst och många tjejer som kommer hit och hjälper mig med att rida hästarna mellan varven. Det är en positiv stämning i stallet.

Kan vi förvänta oss fler vinnare från Torbjörn Maltessons stall inom kort?
O.M.Easton som vann på julafton har en bra löpskalle och duger i vardagstravet. Han ska få starta på och kan hävda sig. Annars ser jag fram mycket emot att se om vi lyckas bygga lite muskler på Stacciatella Doc (e. A Mysterious Love). Hon gjorde fem starter som tvååring och var bland de tre varje gång. Det är en jättefin och trevlig liten häst. Nu ska vi trimma i tre månader och jag tror hon har alla möjligheter att få en fin säsong, avslutar Torbjörn Maltesson.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Årsdebuten som lovar gott

Några galopper för mycket som treåring.
Nu verkar bitarna ha fallit på plats för Viva la Vida Face.
Gårdagens årsdebut lovar gott!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Viva la Vida Face och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Viva la Vida Face och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Viva la Vida Face (e. Joke Face) visade både fin styrka och snabbhet föra året, men en del galopper var satte käppar i hjulen. Seger på 1.14,2/2.140 mneter med voltstart på hemmabanan Jägersro i augusti var en av de starka insatserna under treåringssäsongen, rekorden långsammare än stallkamraten Rajesh Face (e. Raja Mirchi) svenska rekord.

Att förhoppningarna från stallet fanns på hästen berättade Adrian Kolgjini i Sulkysports populära serie Treåringskullen förra våren:

”Ingen enkel häst, men när han väl hittar rätt med sina ben och lite fart på dem kan han å andra sidan springa i samma tempo en hel förmiddag. Kommer att bli en stayertyp som får göra jobbet den tunga vägen ute i spåren.”

Efter knappa 200.000 kronor insprunget under treåringssäsongen årsdebuterade Viva la Vida Face i Halmstad igår efter drygt två månaders uppehåll och det var en återkomst med mersmak. Adrian Kolgjini var offensiv från bakspår i volten och redan på första långsidan satt han i tät. Efter 1.17,5 första kilometern skärptes farten rejält på sista bortre långsidan.

Via 1.13,3 sista 800 när han stack undan med flera längder 400 kvar och skar mållinjen med fin spänst i steget. Segertiden skrevs till 1.16,0/2.140 meter.

Samma möderne som Southwind Frank

Viva la Vida Face tillhör Derbyvinnaren Joke Face (e. Viking Kronos) sista kull och är vinstrikast bland 46 svenskfödda i årgången.

Fakta

Viva la Vida Face

Valack 4 år e. Joke Face – Que Sera Sera e. Varenne
Resultat: 12 st: 3–1–4
Rekord: 1.14,2m* – 1.13,7am
Intjänat: 227.000 kr
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson.
Ägare: Ryka Invest AB, Eskilstuna
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro
Skötare: Jessie Wandenberg

Expandera

Modern Que Sera Sera (e. Varenne) var ostartad och betäcktes som fyraåring. Förutom Viva la Vida Face har även Tipsy Face (e. Joke Face) startat och vunnit tre lopp. Själv är hon en dotter till amerikanskan Out Of The Game (e. Muscles Yankee), som Staffan Svensson köpte för 50.000 dollar i Harrisburg hösten 2003.

Out Of The Game var duktig som tävlingshäst, vann elva lopp på 31 starter och tjänade 827.800 kronor i regi Staffan Svensson och Hans Adielsson. Bland annat slutade hon trea i Stosprintern 2006, där Flicka Kronos vann. Segerrekordet sattes till 1.12,0ak*.

Viva la Vida Face kommer från samma möderne som USA-kulltoppen och avelshingsten Southwind Frank (e. Muscle Hill-Flawless Lindy), 1.09,8ak/$1.950.887, som bland annat satte världsrekord med 1.09,8ak som tvååring.

Que Sera Sera är i år dräktig med Raja Mirchi.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Två svensktränade i Luxembourg?

13 hästar kvarstår i Prix de Luxembourg efter första strykningsomgången och två svensktränade travare finns bland de anmälda.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh har anmält Mindyourvalue W.F. till Prix du Luxembourg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Robert Bergh har anmält Mindyourvalue W.F. till Prix du Luxembourg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Robert Berghs Mindyourvalue W.F. var fyra i årsdebuten i Prix de Brest på Vincennes med Björn Goop i sulkyn. Ett lopp som vanns av Dorgos de Guez och som också står kvar i anmälningslistan till Prix du Luxembourg, där samtliga som vill kan starta.

Björn Goop-tränade Zlatan årsdebuterar och han har inte varit ute och tävlat sedan han slutade oplacerad i Prix Tenor de Baune den 26 december på Vincennes.

Nämnas ska också att Anders Ströms uppfödning Frisbee d’Am är anmäld till loppet.

Senast en svenskfödd travare vann Prix du Luxembourg var 2015. Då skötte Erik Adielsson tömmarna bakom Hans R Strömberg-tränade On Track Piraten.

Imorgon klockan 09.30 blir den definitiva startlistan till loppet klar.

Prix du Luxembourg (€100.000)
Priser: 45.000-25.000-14.000-8.000-5.000-2.000-1.000 euro.
2.100 meter, autostart.

 • Desir Castelets
 • Violetto Jet
 • Romanesque
 • Eclair de Gloire
 • Frisbee d’Am
 • Dreambreaker
 • Zlatan (Björn Goop)
 • Tamure Roc
 • Drole de Jet
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Dorgos de Guez
 • Anzi des Liards
 • Ble du Gers
Fokustema
Halmstadtravet (uppdaterad)
Läs senare

Lärling avstängd för sparkat häst

Hyllades av tränaren på twitter – lärling avstängd en månad för ha sparkat häst.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Jonas M Oscarsson slutade tvåa bakom Claire di Quattro på Halmstadtravet igår och han fick lovord av sin arbetsgivare Marcus Lindgren på twitter:

”Claire di Quattro var inte som bäst för dagen men Jonas körde briljant å gungade in henne till ytterligare en fint betalande andraplats i januari!”

Måldomarnämnden på Halmstadtravet var inte lika glad över Jonas M Oscarssons agerande. Han dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan 11 februari och 9 mars för att ha sparkat Claire di Quattro.

Överklagar beslut

– Detta är helt sjukt! Jonas sparkade ingen häst, detta kommer att överklagas omedelbart, skriver Marcus Lindgren.