Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Andra raka för Coins första vinnare

Själv vann han 21 lopp på 35 starter.
I somras lade Coin Perdu tävlingsskorna på hyllan.
Istället kan han glädjas åt sina avkommor – tvåårige Glenn tog andra raka segern igår!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Coin Perdu. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Coin Perdu. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I somras meddelade Svante Båth att tävlingskarriären var över för topphästen Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar-Piova Kronos), 1.12,0am*/5.902.500 kr. Åttaåringen avslutade med seger i ett vanligt lopp i Visby på nya medelrekordet 1.12,0a/2.120 meter i maj och gjorde totalt 35 starter, varav 21 slutade med seger.

Meritlistan går inte av för hackor. Han vann Svensk Uppfödningslöpning, långa E3 och slutat tvåa i Svenskt Travkriterium. Coin Perdu tog även hem Breeders Crown som tvååring, E3-Revanschen och som äldre Norrländsk Varmblodsmästerskap.

Dessutom satte Coin Perdu svenskt rekord som tvååring för hingstar och valacker vid två tillfällen. Först med 1.13,0a/1.640 meter och den tiden förbättrades med tre tiondelar till 1.12,7a när han vann Svensk Uppfödningslöpning.

Skador ställde dock till det och som fyraåring blev det bara två starter i augusti och under ett två år långt tävlingsuppehåll från Derbykvalet till comebacken i Rättvik som sexåring – 26 månader senare! – fick Coin Perdu göra debut i avelsboxen.

Första kullen född 2020 innehåller 26 svenskfödda tvååringar, medan enda avkomman 2021 är död. I debutkullen har tre söner visat upp sig på banan hittills under tvååringssäsongen och Glenn (u. Cash Mearas e. Ready Cash) är som obesegrad efter två starter mest framgångsrik.

Huron Bro (u. Gingin Boko e. Going Kronos) debuterade med andraplats i försök till Breeders Course för tvååringar, men galopperade bort sig i finalen som vanns av Novato (e. Maharajah) på den snabbaste tiden någonsin på svensk mark av en tvååring, 1.12,4a/1.640 meter.

Onemorebirthday (u. Birthday Girl e. Yankee Glide) var fyra efter galopp i debuten och startar i morgon kväll på Åby i Sweden International Yearling Sales Auktionslopp med 250.000 kronor till vinnaren.

Sjunnesson ropade in mormor

Gårdagens vinnare Glenn kom till tvååringsloppet i Gävle med seger i debuten i Örebro på 1.18,0/1.640 meter i bagaget och nu skulle det gå desto snabbare. Tillsammans med Ulf Ohlsson klev Glenn iväg bra från springspår, men var chanslös mot snabbstartande Orfeus Band (e. Executive Caviar) i inledningen. Istället fick Glenn göra jobbet utvändigt om ledaren.

In i slutsvängen masserade Glenn rejält på Orfeus Band och segergreppet var kopplat redan in på upploppet. Sedan klev Glenn ifrån i fin stil till lätt seger på nya rekordet 1.16,0/1.640 meter efter att ha avslutat 1.14 sista 700.

– En jättetrevlig häst som kändes travsäker. Det gick fort sista biten, ja sista 600-700 meterna, och det gjorde han på ett väldigt bra sätt, sade Ulf Ohlsson.

Fakta

Glenn

Valack 2 år e. Coin Perdu – Cash Mearas e. Ready Cash
Resultat: 2 st: 2–0–0
Rekord: 1.16,0k*
Intjänat: 60.000 kr
Uppfödare: Seven One Seven AB, Smygehamn
Ägare: KB Kapulus Horses, Kullavik
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Mia Båth

Expandera

Glenn tillhör den skara hästar som är anmäld till Svensk Uppfödningslöpning, där uttagningsloppen körs på Jägersro den 2 november. Finalen – med 800.000 kronor i förstapris – avgörs på V75-dagen den 19 november.

Glenns möderne är amerikanskt och Jörgen Sjunnesson (Dream lover AB) ropade in mormor Bring On The Night (e. Windsong’s Legacy) som ettåring i Lexington hösten 2009 för 15.000 dollar. Stoet togs till Sverige, men det blev ingen tävlingskarriär. Istället betäcktes hon redan som tvååring och fick ett stoföl året – Bombshell Mearas (e. Super Arnie) – efter som dock aldrig kom till start.

2012 födde hon Cash Mearas (e. Ready Cash), 1.13,8am/302.200 kr, som vann sju lopp på 32 starter. Största segern togs i ett lopp i Svensk Travsports Unghästserie som fyraåring. Efter sexåringssäsongen togs hon till avel och tvåårige Glenn är hennes första och hittills enda avkomma.

Bring On The Night såldes till Österrike förra året och har sin främsta avkomma i Markus B Svedberg-tränade Baritone Artist (e. Orlando Vici), 1.11,3ak/1.201.200 kr, som kvalade in till dubbla E3-finaler (trea i korta upplagan) och Breeders Crown som treåring, samt Kungapokalen som fyraåring.

Bring On The Night har också två norskfödda avkommor, där Sweet Hangover (e. Text Me), 1.14,0ak/338.429 kr, lyckats bäst.

Glenn. Källa breedersbible.com