Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Andraplatser och uppfödarvinst

Två andraplatser blev det för Jenny Melander och Lucas Wallin när Liberty Bell ($37.100) för tvååriga ston avgjordes över två divisioner på racinobanan Harrah's Philadelphia i Chester igår. Men det blev också en uppfödarseger från svenskt håll.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Anders Ström räknade in en uppfödarvinst i USA igår. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Anders Ström räknade in en uppfödarvinst i USA igår. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Jenny Melanders Myreanna kunde inte haka på Wixx Hanover (e. Donato Hanover-Whispering Wind) från rygg ledaren och var slagen med närmare tre längder. Wixx Hanover och George Brennan vann på 1.11,8/1.609 meter.

Myreanna (e. Cantab Hall) noterade 1.12,2 som tvåa och femteplatsen gick till Per Engbloms Trend (e. Father Patrick) på 1.12,7.

Modern Whispering Wind (e. Broadway Hall), 1.11,2*/$190.428, är också mor till duon Whitelake Hanover (e. Explosive Matter), 1.11,5/$193.164, och Miss Ruby (e. Cantab Hall), 1.11,0*/$126.242.

Första segern efter fem andrapris

Ett andrapris från rygg ledaren blev det också för Lucas Wallins May Karp (e. Cantab Hall) på 1.11,2. Vann gjorde Jeff Gregory och You Ato Dream (e. Donato Hanover-Dream Child) från spets på 1.11,1.

För det Jeff Gregory-tränade stoet var det första fullträffen efter tidigare varit tvåa i fem av sex starter.

Modern Dream Child (e. Muscle Hill), 1.11,8*/$107.556, har sin första avkomma i You Ato Dream. Själv ingår hon i samma syskonskara som Evelyn ($305.222), Gerry (1.303.933 kr) och Hannah ($99.923)

Efter tre andraplatser och två tredjepris kom första segern i sjunde starten för Treasure Gems K (e. Encore Encore-Treasure Bank) i The Standardbred ($43.506) för tvååriga ston. Chris Page satt bakom Treasure Gems K och Paul Reids sto vann med huvud på 1.14,0.

Modern Treasure Bank (e. Banker Hall), 1.15,7*/$26.484, har också lämnat Treasure Coins (e. Tom Ridge), 1.14,2*/$20.834.

Uppfödarvinst för Ström

Seger blev det också för Anders Ströms uppfödning Harness Am (e. Father Patrick-Noblesse Blue Chip) på Meadows och för Tony Hall gick det treåriga stoet undan med en dryg längd på 1.12,8. Vinsten var värd 2.700 dollar.

Ostartade modern Noblesse Blue Chip (e. Credit Winner) är helsyster med Rolls Blue Chip, 1.10,7*/$279.763. Mormor Reven Crown (e. Revenue) är halvsyster med Hambletonian-vinnaren Scarlet Knight (e. Pine Chip), 1.10,0ak*/17.860.273 kr.

Fokustema
Spelutredningen
Läs senare

Ingen marknadsavgift på hästspel

Anna-Lena Sörenson föreslår att det inte blir någon marknadsavgift på spel på hästar.
Idag överlämnar hon sitt förslag till regeringen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ingen marknadsavgift för spel på hästar, föreslår spelmarknadsutredaren Anna-Lena Sörenson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ingen marknadsavgift för spel på hästar, föreslår spelmarknadsutredaren Anna-Lena Sörenson. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Trots omregleringen av spelmarknaden har trav- och galoppsportens eget spelbolag, ATG, en fortsatt mycket stark ställning på spelmarknaden. En marknadsavgift bedöms därför inte vara svaret på de utmaningar som möter trav- och galoppsporten på den nya spelmarknaden, skriver Anna-Lena Sörenson, särskild utredare i Spelmarknads utredningen på DI debatt.

Anna-Lena Sörensson. Foto: riksdagen

Två år har snart gått sedan omregleringen av spelmarknaden och Anna-Lena Sörenson kan konstatera att oron över minskade intäkter inte har besannats.

— Jag har haft i uppdrag av regeringen att överväga och om det är motiverat att föreslå en ny finansieringsmodell för hästnäringen till följd av omregleringen av spelmarknaden. Som bakgrund i utredningsdirektivet anges att förutsättningarna för trav- och galoppsportens finansiering i grunden förändrats efter omregleringen av spelmarknaden eftersom ATG numera inte har ensamrätt att erbjuda spel på hästar. Detta stämmer i teorin men för att avgöra om det är motiverat att införa en marknadsavgift måste de faktiska förhållandena på marknaden beaktas.

”Mycket stark ställning”

Efter omregleringen står licensierade spelbolag fritt att erbjuda spel på hästar och ATG har en fortsatt mycket stark ställning med en marknadsandel om cirka 98 procent (2019), skriver Anna-Lena Sörenson.

– En förklaring till det är ATG:s så kallade poolspel (V75, V86, V64, med flera) som utgör en stark konkurrensfördel gentemot andra spelbolag som erbjuder spel till fasta odds med lägre vinstmarginaler eller spel i mindre pooler. Omregleringen har vidare möjliggjort för ATG att bredda sitt produktutbud och bolaget erbjuder nu även sportspel, nätkasino och online bingo. Trots en hårdare konkurrens på den omreglerade spelmarknaden ökade ATG:s nettoomsättning det första året, 2019, med drygt 6,5 procent, en ökning som till stor del är hänförlig till de nya spelprodukterna.

”En annan situation”

Idag har flera länder i Europa en särskild avgift vid spel på hästar. Grannlandet Danmark, Frankrike och även Storbritannien.

– Förhållandena i dessa länder skiljer sig från de i Sverige. I Danmark infördes nyligen en sådan särskild avgift på spel på dansk hästkapplöpning i samband med att monopolet på hästspel avskaffades. I bakgrunden låg en utveckling med minskade intäkter från spel på hästar som lett till att hästsporten nått en kritiskt låg nivå i landet. I Sverige är situationen en annan. Den absoluta huvuddelen av en marknadsavgift skulle med rådande marknadsförhållanden i Sverige betalas av sportens eget bolag ATG. Det har mot den bakgrunden varit svårt att se skäl som motiverar införandet av en sådan offentligt reglerad avgift i Sverige.

Men den svenska spelmarknaden är fortfarande i en utvecklingsfas – kan inte marknadsförhållandena mycket väl ändras i framtiden?

– På sikt kan det såklart inte uteslutas att konkurrensförhållandena förändras innebärande att andra spelbolag tar en större marknadsandel av spelet på hästar. Med de konkurrensfördelar som ATG har genom framför allt de stora poolspelen och väl inarbetade varumärken är det dock troligt att bolagets dominans inom svensk hästvadhållning kommer att bestå inom en överskådlig tid.

”Inte försvarbart”

En marknadsavgift skulle enbart gälla för spel på svenska hästkapplöpningar och det är enligt Anna-Lena Sörenson inte försvarbart:

– Det betyder att exempelvis den vadhållning som Svenska Spel nyligen introducerat på fransk hästkapplöpning inte skulle omfattas av en eventuell marknadsavgift i Sverige. Mot den bakgrunden – och givet de administrativa kostnader och försämrade tillträdesvillkor som skulle följa av en avgift utöver spelskatten på 18 procent – bedöms införandet av en marknadsavgift i Sverige på svensk hästkapplöpning inte vara försvarbar.

Anna-Lena Sörenson anser även om konkurrenssituationen på marknaden för spel på hästar skulle förändras bör trav- och galoppsporten ha goda förutsättningar att på affärsmässiga grunder sluta avtal på kommersiell basis med flera spelbolag om bland annat mediarättigheter, tillgång till uppgifter från sportdatabasen och sponsring på samma sätt som sker inom andra sporter.

– I dagsläget har ett sådant avtal endast slutits med det egna spelbolaget ATG. Förhandlingar har ägt rum med andra spelbolag men enighet om ersättningsnivån har inte kunnat nås. En förklaring är sannolikt att parterna är avvaktande till dess att frågan om en eventuell marknadsavgift avgjorts. När frågan om införandet av en marknadsavgift nu har utretts och avfärdats, borde förutsättningar för konstruktiva avtalsförhandlingar mellan trav- och galoppsporten och andra bolag än ATG vara mer gynnsamma.

”Rimligt se över ansvarsfördelningen”

Omregleringen av spelmarknaden har även inneburit en ändrad relation mellan staten och trav- och galoppsporten.

– Genom ett särskilt avtal mellan staten och trav- och galoppsportens förbund avsätter sporten 55 miljoner kronor årligen till bredare ändamål inom ramen för Hästnäringens nationella stiftelse, HNS. Medlen fördelas på olika ändamål däribland utbildningsverksamhet, utvecklingsprojekt inklusive barn och ungdom, forskning samt verksamheter vid de så kallade riksanläggningarna. Till följd av omregleringen kan det vara rimligt att se över denna ansvarsfördelning i syfte att säkerställa en långsiktigt hållbar finansiering av HNS:s verksamhet.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svenskarna gjorde rent hus

Tre divisioner hölls i John Simpson Memorial ($33.067) för treåriga hingstar och valacker på Harrah's Philadelphia i Chester idag och samtliga lopp vanns av svenska tränare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedt tog en dubbel idag på racinobanan i Chester. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Åke Svanstedt tog en dubbel idag på racinobanan i Chester. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Åke Svanstedt var värst med en dubbel och han guidade dessutom båda vinnarna. Han inledde bakom Coventry Hall (e. Cash Hall-Canland Hall) och valacken utklassade sina motståndare med sju längder på 1.10,1/1.609 meter. Här slutade Jenny Melander-tränade Beyond Ordinary (e. Kadabra) trea på 1.11,1.

Coventry Hall tog sin tredje och mest värdefulla seger i karriären. Som ettåring såldes han för 210.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale och han är ett resultat av embryotransplantat.

Modern Canland Hall (e. Garland Lobell), 1.11,7/$339.143, har varit en riktig pärla i avelsboxen med avelshingsten och Hambletonian-tvåan Cantab Hall (e. Self Possessed),1.08,9/$1.524.305, som toppnummer.

Dubbelt blågult

Därefter fångade Harley K (e. Sebastian K.-Caviar Session) in Marcus Melanders Rome Pays Off efter ha tagit köksvägen – läs open stretch – sista 100 meterna och avgjort med en kvarts längd på 1.11,2. Samma tid noterade Rome Pays Off (e. Muscle Hill) som tvåa.

Harley K, delägd av Tristan Sjöberg och Kenneth Kjellgren, räknade in sin tredje triumf i år på elva starter. Tidigare i år har han också varit tvåa i Currier & Ives ($102.245) bakom It’s Academic.

Hästen är uppfödd av Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöberg och såldes för 65.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale som ettåring.

Ostartade modern Caviar Session (e. S.J.’s Caviar-Ens Tag Session) har sin första avkomma i Harley K och ingår själv i en mycket framgångsrik syskonskara med Triumphant Caviar ($811.547), Prayer Session ($777.990), Åke Svanstedts Peter Haughton Memorial-vinnare Centurion Atm ($731.374) och Theactrial Session ($192.637).

Modern halvsyster med Hambo-etta

Inledde svensktrippeln gjorde Nancy Takters Paulie Walnuts (e. Andover Hall-D Liteful Hanover) och Dexter Dunn från spets. Valacken, tävlandes på lasix, vann med en längd på 1.10,3.

Paulie Walnuts. Foto: Lisa Photo

Paulie Walnuts kostade 21.000 dollar på Goshen Yearling Sales. Hans ostartade mor D Liteful Hanover (e. Revenue) såldes för hela 325.000 dollar som ettåring i Harrisburg och hon är halvsyster med Hambletonian-vinnaren Donato Hanover (e. Andover Hall), 1.08,5*/$3.058.058, och Here Comes Herbie (e. Credit Winner), 1.09,6*/$379.616, vilken slutade trea i Hambletonian Stakes.

Fokustema
Arqana Trot
Läs senare

Ett svenskköp i Cabourg

Ett svenskköp blev det på Arqana Trots auktion Ventes d'Automne i Cabourg idag och det var Västerbo Stuteri som lade beslag på årsfölet Kalista d'Em.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Prislappen för dottern till Feeling Cash och Cassandre d’Em (e. Kesaco Phedo), 1.13,2/€259.800, var 25.000 euro. Michael Demmers ropade in årsfölet Kalista d’Em för kunds räkning.

Kalista d’Em. Foto: Västerbo Stuteri/twitter

Kalista d’Em är andra avkomman undan Cassandre d’Em, vars mor är Paradisa d’Em (e. Diamant Gede), 1.13,8/€117.180.

Fakta

Fem-i-topp:

 • Icone d’Em (sto 2 år e. Bird Parker-Paradisa d’Em)
  Pris: 95.000 euro.
 • Exit Money (hingst år e. Coktail Jet-Making Money)
  Pris: 90.000 euro.
 • Guerande ( Quaker Jet-Symphonie)
  Pris: 60.000 euro.
 • Janus d’Em (hingst 1 år e. Cristal Money-Cassandre d’Em)
  Pris: 50.000 euro.
 • Geisha d’Em (sto 4 år e. Kiwi-Romantica)
  Pris: 35.000 euro.
Expandera

Under två dagar bjöds det ut 245 hästar och 163 såldes för 1.756.000 euro. Medelpriset blev 10.773 euro att jämföra med fjolårets auktion då snittet var 8.330 euro.

Samtliga resultat från Ventes d’Automne-auktionen hittar ni här.

Ostartat tvåårigt sto dyrast

Krönika