Fokustema
Slutar tävla
Läs senare

Anna Mix till avel

En av travsportens mest kapabla, tuffa och svårbemästrade ston under det senaste årtiondet – både framför sulky och under sadel – lägger tävlingsskorna på hyllan. Fransyskan Anna Mix gjorde sin sista start (trea) i Gelsenkirchen den 16 oktober ifjol och idag blev det officiellt att hon slutar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Anna Mix och Erik Adielsson vann Sto-EM tillsammans. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Anna Mix och Erik Adielsson vann Sto-EM tillsammans. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Delägaren Franck Leblanc har haft Anna Mix (e. Ludo de Castelle-Ires), 1.09,8am/€436.753, i träning större delen av hennes karriär och under perioder har hon också managerats av Sofia Aronsson på svensk mark. För Sofia Aronsson vann hon flera storlopp i Sverige och den största – värderad till 800.000 kronor – kom i Europamästerskapet för ston 2016 på Solvalla med Erik Adielsson i sulkyn.

– Klart att Sto-EM är mitt bästa minne eftersom det var min första Grupp I-seger som tränare och det är svårt att matcha även om världsrekordet över lång distans på hemmabanan Axevalla under Stochampionatshelgen samma år också var häftigt. Jag är glad att hon får sluta nu, säger Sofia Aronsson.

Fakta

Anna Mix

sto 9 år e. Ludo de Castelle-Ires e. Tenor de Baune
Rekord: 1.09,8am
Prissumma: 436.753 euro
Resultat: 76 st: 19-16-11
Tränare: Franck Leblanc och Sofia Aronsson
Ägare: Franck Leblanc, Frankrike
Uppfödare: Felix Debroize, Frankrike

Större segrar:

Prix Ariste Hemard 2014
Prix de Croix 2015
Prix de Rouen 2015,
Axevallalöpning 2016
Baroness Karsks lopp 2016
Prix de Bretagne 2016
Sto-EM 2016
Enoch Karlssons Minne 2018

Andraplatser:

Prix de Paris 2015
Prix de Bretagne 2015
Grand Prix du Sud-Ouest 2017

Tredjeplatser:

Finlandia-Ajo 2016
Olympiatravet 2016

Expandera

Karriären inleddes som treåring med två segrar och lika många andraplatser på fem starter. Som fyraåring tog sig Anna Mix an Vincennes på allvar och det året erövrade hon sin största seger i semi-classique-löpningen Prix Ariste Hemard (€120.000) och slutade tvåa i det franska montéderbyt Prix du Presidente de la Republique efter Atlessima.

Anna Mix vann Olympiamontén med Josephine Ivehag. Foto Mia Törnberg

Det verkliga klivet upp i eliten tog Anna Mix vid fem års ålder och i Prix de Paris var hon tvåa bakom stallkamraten Up and Quick och vann också halvklassiska Prix de Croix (€120.000).

Efter ha hållt sig på hemmaplan de första tävlingsåren började Franck Leblanc leta lopp utomlands och då i första hand Sverige. Här har hon visat sig lika effektiv framför sulky som under sadel, men hennes svåra humör – hon bestämde själv när hon skulle tävla – gjorde att hon blev utkörd flera gånger av startpersonalen – både i Frankrike och i Sverige – sedan hon helt sonika vägrat att tävla.

– Men det var aldrig några problem med henne i Sverige förrän Franck Nivard kom hit för att rida henne på Åby.

Hemma i stallet och i träning var Anna Mix ”snäll som ett lamm”, enligt Sofia Aronsson:

– Anna tog aldrig ett felsteg och ville aldrig sluta träna. När jag hade kört sex intervaller med henne ville hon bara fortsätta.

Nu rapporterar Haras de la Paumardière att stoet slutar och övergår till avel. Vem som blir hennes första partner i aveln är inte klargjort ännu.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Första segern för toppstammad

Efter två raka andraplatser avlade You Could Be Mine maiden på Sundbyholm under tisdagskvällen.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
You Could Be Mine såldes för 570.000 kronor på Sweden International Yearling Sale 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Trixton-dottern You Could Be Mine ropade Roger Walmann in för 570.000 kr på Sweden International Yearling Sale 2018 och i april debuterade hon med ett andrapris i Örebro. Hästen följde upp samma placering i ett lopp på Mantorp i början av maj och igår kom äntligen första fullträffen.

I händerna på Örjan Kihlström tog You Could Be Mine ledningen direkt och hon vann lätt med gott om krafter i behåll på 1.18,4/2.140 meter. Det här var ett E3 Bonus-lopp för ston och segerchecken uppgick till 40.000 kronor.

Storebror är kulletta i Italien

Treåringen är undan Linda di Casei (e. Uronometro), 1.10,3ak/€860.490, som firade stora framgångar och deltog i Prix d’Amerique hos Alessandro Gocciadoro. Stoets första avkomma Axl Rose (e. Love You), 1.11,3ak*/4.965.339 kr, är ett år äldre än You Could Be Mine och kulltopp i Italien hos just Gocciadoro. Hästarna är uppfödda av Johan Sjöstrand och Magnus Jernemyr och efter You Could Be Mine såldes fölstoet vidare.

Axl Rose vann Gran Premio Allevamento som tvååring. Förra året toppade han Gran Premio Nazionale, Gran Premio Città di Napoli, Gran Premio Marangoni och Gran Premio Orsi Mangelli, men i Derbyt galopperade han i ledningen med mindre än 1.000 meter kvar.

Gårdagens vinnare är svenskfödd och anmäld till alla större lopp i Sverige.

Fakta

You Could Be Mine

Kön: brunt sto
Född: 27 april 2017
Härstamning: Trixton-Linda di Casei
Intjänat: 80.000 kronor
Resultat: 3 st: 1-2-0
Rekord: 1.17,5m
Ägare: SRF Stable
Uppfödare: Johan Sjöstrand & Stall SEFREMA HB
Tränare: Roger Walmann, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla

Expandera
Fokustema
V86 Bollnäs
Läs senare

Hur är stjärnans form?

Guli Anna var bäst bland stona som treåring, men efter en strulig vinter och galopp i årsdebuten är frågan given.
Hur står det egentligen till med formen inför kvällens start i Hälsingehambon?
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN
Guli Anna och Stefan Johansson vid segern i Kriteriestoet 2019. Foto Hanold/ALN

Stefan Johansson hymlar inte om att vintern inte alls blev som han hade hoppats på.
– Nej, det var ingen bra förkylning alls. Jag har haft många förkylda hästar i mitt stall och hon har varit en av de som varit hårt drabbad. Att förbereda henne på det vis jag hade önskat har inte varit möjligt, medger Umåkertränaren.

När stoet väl kunde sättas igång och tränas gick det inte alls som han hade förväntat sig.
– Hon var väldigt hetsig och bråkig. Det fungerade inte alls för henne, men vi hittade en annan gård att flytta henne till från och med den 1 april. Efter det lugnade hon ner sig och började må bra igen, sedan dess har det flutit på, men jag vill ändå säga att hon är väldigt lite tränad i vinter. Samtidigt är hon lättränad, fysiken har hon ändå i ordning i grund och just nu känns allt bra, säger Johansson.

Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars

Vid årsdebuten i början av april blev det galopp.
– Det var mitt fel. Jag blev för ivrig helt enkelt när jag såg att luckan var på väg att komma och hästen kom ur balans när jag försökte byta spår. Hon kändes stark i det skedet och hade säkert varit bland de tre främsta annars.

Så du är inte orolig över formen?
– Nej, jag säger inte att hon har toppform för det ska hon inte ha i det här skedet heller, men jag fick ett kvitto på att hon är längre kommen i alla fall än vad jag kanske hade trott. Det här är inte det viktigaste loppet i år och jag är väldigt mån om att ge henne en bra upplevelse. Vi ska ha häst i många år och jag kommer köra snällt med henne så att psyket inte tar stryk. Det är klart att det är stora pengar att köra om här och att jag gärna vinner, men det viktigaste för mig är att hon fortsätter kännas bra. Spontant tror jag det blir svår att plocka in 20 meter på hästarna som står på startvolten.

Skor på nu?
– Ja, det är ett litet minus, men det slet så mycket på hovarna i Skellefteå att jag inte tycker mig ha något alternativ, avslutar Stefan Johansson.

Startlistor till dagens tävlingar.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Andra raka för Lorentzon

Anette Lorentzon kunde räkna in en vinnare igår på Scioto Downs när Look In My Eyes vann för Elliott Deaton
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Anette Lorentzon vann lopp igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anette Lorentzon vann lopp igår. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

En resa i vinnarhålet var vägen till vinst för den treårige valacken och Look In My Eyes (e. Lionhunter-Guilt Free) avgjorde med 1,5 längder på 1.12,1/1.609 meter.

Anette Lorentzon både äger och har fött upp Look In My Eyes och det var andra raka vinsten. Gårdagens vinst var värd 4.500 dollar.