Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Anor från tidernas första miljondollarhäst

Mascate Match vann båda E3-finalerna för ston förra året. Är det dags för repris för tränaren Pekka Korpi med ett nytt finskfött sto?
Förutsättningar finns – med samma blod som världens förste miljondollarhäst!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Det blev blott fem hästar till start i ett treåringslopp för hästar upp till 300.000 kronor på Solvalla igår, men ändå var det ett lopp att minnas. Eller rättare sagt flera unga talanger att lägga på minnet inför sommarens och höstens stora slag.

Magical Princess – tränad av Pekka Korpi och körd av Jorma Kontio – duellerade från ledningen mot Hans-Owe Sundbergs obesegrade hingst Selected News med Torbjörn Jansson i vagnen. De båda avkommorna med Maharajah som far drog iväg 1.10 sista 800 meterna när övriga konkurrenter lämnades rejält på efterkälken.
Magical Princess hade en längds försprång in på upploppet och höll säkert avståndet hela vägen in i mål till seger på 1.14,2a/2.140 meter. Årets snabbaste tid av en treåring på svensk mark! Selected News var tapper tvåa, tiondelen långsammare än vinnaren.

Mascate Match
Mascate Match. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Förra året vann Pekka Korpi-tränade Mascate Match båda E3-finalerna för ston på svensk mark och visst lär den finske topptränaren välja samma väg för Magical Princess i väntan på hästens stolopp i hemlandet. Alla insatser till E3 är i alla fall betalda för det finska stoet.

Mamman gjorde 156 starter

Modern Magical Queen (e. Stags Breath) var en riktig stålmormor på tävlingsbanan. Efter unghästsäsongerna hos Jyrki Mammimetsä – bland annat trea i finska Stokriteriet – flyttades hon till Pekka Korpi. Femåringssäsongen blev hennes bästa med elva segrar på 23 starter och andraplatsen i finskt mästerskap som den högsta prischecken.

Det var dock inte slut efter detta. Magical Queen tävlade vidare till och med tioåringssäsongens 14 starter och gjorde till slut 156 framträdanden, varav 29 slutade med seger och ytterligare 40 topp tre-placeringar. Totalt tjänade hon hela 355.600 euro och tog rekordet 1.10,9ak.
I avelsboxen är Magical Princess andra avkomman.

Samma möderne som amerikansk rekordhäst

Att det finns styrka, fart och hög kapacitet i blodet råder inget tvivel om. Det är nämligen samma möderne som tidernas förste miljondollarhingst i travvärlden, Noble Victory (e. Victory Song-Emily’s Pride), född 1962.

Noble Victory.

Noble Victory vann allt som tvåååring och satte världsrekord, men regnoväder och tung bana fällde honom i Hambletonian året efter, ett år då han var USA:s snabbaste häst alla kategorier. Som fyraåring var han bättre än någonsin och satte det absoluta världsrekordet 1.11,8 i Hambletonian Maturity i Du Quoin och tangerade dessutom världsrekordet på 800-metersbana.

Noble Victory vann 37 av 54 starter och var bland de tre bästa 49 gånger. Totalt sprang han in 522.391 dollar och är invald i amerikanska Hall of Fame.
När punkt sattes för tävlingskarriären slogs rekord i nordamerikansk travsport. Noble Victory syndikerades av Lana Lobell Farm för en miljon dollar!

Sambandet mellan gårdagens vinnare Magical Princess och Noble Victory då? Noble Victorys mamma Emily’s Pride och Magical Princess mormors mormors mor Emily Star är helsyskon, både e. Star’s Pride – Emily Scott.

Noble Victory i dagens travsport? En av många grenar som lever vidare är exempelvis den som farfar till Garland Lobell, vilken lämnat avelshingstarna och helsyskonen Andover Hall, Angus Hall och Conway Hall samt Trixtons mamma Emelie Cas El – och genom Andover Hall är Noble Victory därmed farfars farfar till en viss Nuncio
Men det är en annan historia.

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Fokustema
V86 Åby
Läs senare

Framgång föder framgång

Inez Alki har presterat fintfint hos Hans Crebas.
Tack vare hennes framgång har även Irish Steel kommit från Nederländerna.
– Hon har inga direkta svagheter och det finns mycket utveckling kvar, säger Axevallatränaren om kvällens V86-favorit.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN

Förra hösten lämnade Hans Crebas Blädingeås för Stall Palema. Han skiftade licensen till Axevalla och från Kalmar och förändringen har blivit ett stort lyft. Proffstränaren har redan slagit fjolårets antal segrar som tränare och stallet har fördubblats.

– Det är fina träningsmöjligheter och hästarna går jättebra. Jag njuter, men är även medveten om att det kommer svackor. Det tog två månader för hästar och personer att acklimatisera sig och jag tycker att det känns allt bättre hela tiden. Jag hade tio hästar med mig när jag kom och nu är det 20 travare på träningslistan. Det är både fler och bättre kvalitet och nu har jag två anställda, berättar Hans Crebas.

Sunettan Palema. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Han är inte bara kund hos Stall Palema. Karl-Erik Bender har tre Palema-hästar i träning hos Crebas och Sunettan Palema (e. Muscle Massive – Lady Plus Five), 1.14,4am/242.400 kr, har vunnit två av två starter i sin nya regi.
– Det känns kul och är ett stort förtroende. Vi siktar mot Stochampionatet på hemmaplan. Tyvärr drabbades hon av en halsinfektion, men nu är Sunettan frisk och jag hoppas att vi hinner en eller två starter innan uttagningsloppen.

Det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor

Hittills i år har Stall Crebas vunnit nio av 40 starter och sprungit in 573.900 kronor.
– Jag har som mest kört in 800.000 under ett år och det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor.

V86-favorit på Åby

Ikväll åker Axevallatränaren till Åby med två hästar. Irish Steel (V86-7) är favorit i ett stolopp där vinnaren belönas med 100.000 kronor och femåringen kan ge Crebas en fin skjuts mot miljonen.
– Det är tack vare Inez Alki (e. From Above), 1.12,2ak*/574.130 kr, som hon hamnat hos mig. Inez ägare drömmer om Frankrike och hästen flyttades till mig för att tjäna pengar. I Nederländerna tränades stoet av Hugo Langeweg och han rekommenderade kretsen kring Irish Steel att prova henne hos mig.

Fakta

Hans Crebas – Tränarstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)

  • 2016 – 85 st: 8-5-10 – 387 600
  • 2017 – 104 st: 6-14-12 – 547.400
  • 2018 – 95 st: 14-5-13 – 632.300
  • 2019 – 93 st: 6-16-7 – 669.700
  • 2020 – 40 st: 9-6-2 – 573.900
Expandera

Broadway Fortuna-dottern har gjort två starter under Crebas vingar. I debuten höll hon bra som tvåa från dödens och senast vann hästen lätt från ledningen i Årjäng.

– Hästen är både stark och snabb. Jag har sett flera av hennes lopp i Holland och stoet går från alla positioner. Hon har lite pengar på sig och min förhoppning är att hästen ska hålla samma nivå som Inez Alki. Irish Steel vann med mycket krafter kvar senast.

Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen

Ikväll ska hon prova voltstart och hästen har springspår.
– Hon är förnuftig och min känsla är att voltstart inte ska vara några problem. Hästen är inte sylvass bakom bilen och jag tror snarare att voltstart är ett plus. Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen. Jag hoppas få iväg Irish Steel bra och kommer vi till spets är hon hästen att slå.

Gör du några ändringar?
– Jag har stämt av med Langeweg och är sugen att köra barfota bak. Hon har gått med den balansen flera gånger innan och jag tror att det är ett plus.

Med sig till Åby ikväll har han även Scarlet Knight-dottern Scarlet Knightmare (lopp 4). Femåringen har vunnit en av tio starter och tjänat nästan 80.000 kronor.

– Hon var bra när vi segrade i mars, men efter det loppet blev hon förkyld. Nu har hästen svarat för två bra insatser efter uppehållet. Hon har hela 174 i mankhöjd, men är kvick iväg när hon sköter sig och hästen behöver vara med i främre träffen direkt för att komma till sin rätt. Hon är inte den enklaste i voltstart, men jag tror att Scarlet Knightmare går felfritt och Astronascente Zac är den hästen jag kan tänka mig att släppa till. Han blir nog svår att slå och min häst har platschans, avslutar Hans Crebas.

Startlistor till kvällens tävlingar.

Fokustema
Polisanmälan
Läs senare

Proffstränare anklagad för djurplågeri

En proffstränare har blivit polisanmäld för djurplågeri. Enligt målsägaren ska tränaren låtit hästen stå undernärd och sjuk utan kontakta varken ägaren eller veterinär.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En proffstränare i Sverige har blivit polisanmäld för djurplågeri. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
En proffstränare i Sverige har blivit polisanmäld för djurplågeri. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Enligt polisanmälan ska brottet ha pågått mellan den 10 februari och 18 april i år. När hästägaren – enligt polisanmälan – hämtade hästen var den undernärd och sjuk.

Proffstränaren informerade inte heller hästägaren om hästens tillstånd och enligt polisanmälan tillkallades inte heller någon veterinär.

Målsägaren anser att hästen vanvårdats och att det resulterat i en värdeminskning av minst 30.000-40.000 kronor.

Sport