Fokustema
Skada
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Antonio Tabac mot banan igen

I mitten av december förra året fick Antonio Tabac en gaffelbandsskada, men snart är det dags för comeback på tävlingsbanan igen.
Av
Cecilia Kristoffersson
Antonio Tabac och Oskar Kylin Blom. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Antonio Tabac och Oskar Kylin Blom. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Antonio Tabac (e. Crazed) tog förra året åtta segrar på tolv starter för Oskar Kylin Blom innan han skadade sig.
– Det var den 13 december han gick sönder i ett träningsjobb, men sedan början av januari har han varit igång. I början gick han en timme om dagen på skrittbandet och sedan den första maj har han travat. Nu har han gått ett lättare jobb på banan och vi har lyst benet igen. Veterinärerna är förvånande över hur bra det ser, säger Oskar.

Nu jobbas det alltså mot comeback i tävlingssammanhang.
– I juli planerar jag att starta honom och han känns väldigt stark. Han är så bekväm hemma att det inte går att köra några tempon med honom så han får starta igång lite lugnt, men det kommer att krävas några lopp innan han är i samma form som förra året.

Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Ett år som kantades av framgångar och den seger som inbringade störst prischeck var den i Prijs der Giganten i holländska Wolvega.
– Det var ett väldigt speciellt år vi hade och det är svårt att ranka vilken seger som var störst. Den på hemmaplan var speciell på sitt sätt och på Hagmyren stod han för en osannolik prestation. Det ska inte gå att vinna det loppet. Sedan finalsegern på Solvalla och den i Prijs der Giganten var också riktigt stora. Det är en liten långsiktig plan jag har för året, att starta i Holland igen.

Fakta

Antonio Tabac

Hingst, 7 år
e. Crazed – Grace Tabac e. Tap In
Resultat: 65 st: 18-10-8
Rekord: 1.10,2a
Intjänat: 2.592.466 kronor
Ägare: Tomas Haanpää, Tierp
Uppfödare: Gerth-Ove Karlsson, Östervåla
Tränare: Oskar Kylin Blom

Expandera

I Oskars regi klev Antonio Tabac upp i gulddivisionen inder 2019.
– Han är uppe i högsta klassen nu och jag hoppas att han kan tävla i V75 under hösten. Vi får se hur han känns då han kommer igång och beroende på det får jag se hur högt vi spänner bågen.

I samband med att hästen skadade sig flyttade Oskar Kylin Blom honom från stallet på Gävletravet till sin nya gård.
– Antonio Tabac är mycket mer hingstig nu än han var under förra året och han känns starkare som individ. Han har utvecklats mycket under den här tiden, men han är som en gammal valack då man kommer till banan med honom. Då vet han vad som gäller, berättar tränaren.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.

Fokustema
Berlin
Läs senare

Svenskar i tyska derbykval

Conrad Lugauer, Marc Elias, Ola Samuelsson och Jörgen Sjunnesson är de svensklicenserade aktörerna som finns representerade när Berlin kör derbykval under såväl lördagen som söndagen.
Av
Emil Persson
Conrad Lugauer laddar för tyska derbykval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Conrad Lugauer laddar för tyska derbykval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Under lördagen handlar det om kval till stoderbyt med 5.000 euro till vinnaren i respektive uttagningslopp. Lugauer inleder på lördagen med egentränade Ganes B (e. Muscle Hill) 1.15,7/€6.581 som inlett karriären med en seger och två andraplatser.
Ola Samuelsson startar Jaipur F Boko (e. Muscles Yankee) 1.16,5/€8.921 å sin tur medan Jörgen Sjunnesson kuskar bakom Arnold Mollemas Jersey Muscles (e. Muscles Yankee).

Totalt är det fyra uttagningslopp i Stoderbyt med nio hästar i varje vilket innebär att totalt 36 treåriga ston tar chansen att jaga finalplatser.

Under söndagen avgörs kvalen till det öppna Derbyt dit 32 hästar anmälts och fördelats ut på fyra lopp. Där är det bara Marc Elias som kör och han gör det åt pappa Conrad Lugauer. Då handlar det om Ornello (e. Love You) 1.15,1/€5.023.

I båda klasserna handlar det om 1.900 meter autostart och finalerna avgörs i Berlin helgen den 3-4 augusti.

Läs mer: