Fokustema
Frankrike
Läs senare

Aramis Bar tillbaka på Vincennes

På torsdag jagar Björn Goops Aramis Bar (e. Napoleon Bar) karriärens andra seger på den franska nationalarenan Vincennes.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Aramis Bar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Aramis Bar och Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Goop ser ut att ha funnit en mycket lämplig uppgift åt fjolårets italienska Derbyfyra, tillika årets vinnare av Norrlands Grand Prix.
I Prix de Picardie (€44.000) för fyraåriga hästar som högst tjänat 225.000 euro får hästen sannolikt bära på favoritskapet även det finns ett gäng dugliga konkurrenter.

Tomas Malmqvist startar såväl Empire (e. Västerbo Prestige) som Eric the Eel (e. Muscle Hill) i samma lopp och dessutom har Goop ytterligare en häst med i startlistan i form av Amelie Grif (e. Varenne).

Loppet är placerat som Quinté-lopp (namngivet High Five i Svenska Spels utbud) och blir därmed torsdagens ”huvudlopp” i den franska spelkalendern.

Startlistan Prix de Picardie (€44.000)
2.850 meter voltstart

Fokustema
Inflör Prix de Cornulier
Läs senare

”Kan nog inte smälta det här förrän jag blir gammal”

Prix de Cornulier blir av allt att döma en av Stochampionatsvinnarens och Monté-SM-vinnarens Galacticas sista starter i karriären. Söndagen blir en känsolfylld historia för hästens uppfödare, ägare och tränare Malin Bergström.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Malin Bergström. Foto Mia Törnberg
Malin Bergström. Foto Mia Törnberg

– Det har varit ett år fyllt av sorg för mig, och i allt det var det som att hästarna då förstod att de behövde hjälpa till genom att lyfta sig och bidra med glädje. Jag kan nog inte smälta det här förrän jag blir gammal och tänker tillbaka på den när jag ”sitter på hemmet” , säger Malin Bergström.

Malin Bergström och Galactica har haft en tävlingskarriär tillsammans som är svårslagen. Som fyraåring vann Galactica Stochampionatet på Axevalla och där någonstans började Malin inse att det kanske skulle kunna bli verklighet av en av hennes drömmar i sitt liv med hästarna: att få åka till Frankrike och tävla på Vincennes.

Fakta

Galactica

sto åtta år e. Super Photo Kosmos – Humla Laday e. Buzzin Brian
59 st: 13–8–12
Rekord: 1.13,2k – 1.09,9ak
Insprunget: 2.938.022 kr
Uppfödare: Malin & Jonas Bergström
Ägare: Malin, Jörgen & Viviann Bergström
Tränare: Malin Bergström (a), Eskilstuna
Ryttare: Anna Erixon, Örebro
Skötare: Malin Bergström
Starter i monté:
14 st: 4–3–2
Rekord: 1.13,9l – 1,10,9ak
Insprunget: 628.000 kr

Expandera

Vintern efter Stochampionatssegern slog Malin läger med Galactica hos Anders Lindqvist på Grosbois,. Det blev dock, förutom en utflykt till Mons i Belgien och en fjärdeplats där, inga starter utan enbart träning inför en femåringsäsong som blev god med 357.000 kronor insprunget.

2018 gick Galacticas karriär i stå, och på försommaren 2019 bestämde Malin att Galactica skulle gå till avel. Men stoet blev inte dräktigt och i december var Galactica tillbaka på banan, i den för henne dittills oprövade grenen monté. Det visade sig vara något som passade det storväxta stoet – 168 centimeter i mankhöjd –  utmärkt och drygt ett år senare är alltså Galactica med i det största som finns i montévärlden, Prix de Cornulier på Vincennes. På vägen dit har hon bland annat vunnit Monté-SM på Åby och slutat tvåa, på 1.10,9a/1.640 i Montéeliten Elitloppshelgen.

Det blev alltså till slut en riktig solskenshistoria av att Galactica inte blev dräktig 2019.

– Det är väl någon mening med allt som händer. 2020 var ett väldigt tufft år för mig, ett år fyllt av stor sorg när två närstående gick bort inom loppet av tio dagar. I allt det mörka klev då Galactica fram i sin nya travkarriär under sadel och kunde bidra med att sprida glädje och hjälpa mig i det jag gick igenom. Det var som att hästarna förstod att de behövde hjälpa mig. Det blev som ”nu eller aldrig” gällande den här drömmen om Vincennes, och nu är vi här. Man ska fånga livet och dagen och ett livsmål gick i uppfyllelse när det stod klart att Galacticas prissumma skulle räcka för att komma med i Prix de Cornulier, säger Malin Bergström.

Det var som att hästarna förstod att de behövde hjälpa mig

Det är upplevelsenföre och runt loppet i sig som är det viktiga den här gången, inte resultatet,

– Jag är otroligt ödmjuk. Det går förstås att drömma om hur allt kan klaffa perfekt, men i första hand blir det här en underbar slutpunkt på något Galactica och jag gör tillsammans. Det är lite som alla de här idrottarna som är med i OS, inte för att de kan vinna i sina grenar, utan för att vara med i ett OS är något de drömt om, kämpat för, och vill få uppleva en gång i livet.

Även om Galactica meritmässigt får sägas ha varit Sveriges främsta montéhäst 2020 så är det en helt annan sak att möta de största franska montéstjärnorna i det lopp som betyder allra mest för den disciplinens specialister på Vincennes.

– Oj vad tufft det är. Det går inte att komma efter i början, eller liksom råka tappa en längd eller två någonstans under vägen. Det är nästan omöjligt att ta igen det eftersom det går så enormt fort hela vägen. Vi har som sagt inga resultatkrav på Galactica den här gången, Anna får sikta på att få en bra start och sedan gäller det att hänga med…

Det går inte att komma efter i början, eller liksom råka tappa en längd eller två någonstans under vägen

Galactica har känt på den franska eliten i storloppet Prix du Calvados förra söndagen. Fado du Chene (e. Singalo – Star du Chene) vann på 1.12,5/2.850 meter före Freeman de Houelle (e. Vigove – Rafina de Houelle) och Daida de Vandel (e. Real de Lou – Gallia de Vandel) – alla är med i Prix de Cornulier – och Galactica blev avhängd av vinnaren med uppemot 60 meter till slut på 1.13,9.

Malin Bergströms sto Galactica och Anna Erixon . Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Att Anna Erixon skulle rida istället för någon fransk jockey var också självklart.

– Ja, det är Anna och Galactica som tillsammans gjort det som lett till att vi kommit hit. När vi planerade det här visste vi inte att Anna skulle bli första svensk att rida i Cornulier. Att det var på det sättet gör ju det här ännu mer spännande, säger Malin Bergström.

Readly Express får äran

För Galactica blir Prix de Cornulier en av karriärens sista starter.

– Det kan bli något lopp till nör vi kommer hem, men Galactica behöver också en tids nerträning innan hon ska betäckas. Hon tog sig ju inte när vi försökte för två år sedan, och nu ska vi se till att förutsättningarna för dråktighet blir de bästa,

Fakta

Galacticas karriär

2015: 8 st: 3–2–1. Insprunget: 319.500 kr. Bästa tid: 1.13,5am*
2016: 14 st: 5–1–3. Insprunget: 1.503.000 kr. Bästa tid: 1.11,2ak
2017: 10 st: 1–2–2. Insprunget: 356.772 kr. Bästa tid: 1.10,7ak
2018: 3 st: 0–0–1. Insprunget: 10.250 kr. Bästa tid: 1.10,7ak
2019: 6 st: 0–0–1. Insprunget: 22.000 kr. Bästa tid: 1.13,1am
2020: 17 st: 4–3–4. Insprunget: 726.500 kr. Bästa tid: 1.09,9ak
2021: 1 st: 0–0–0. Insprunget: 0 kr. Bästa tid: 1.13,9l

Expandera

Efter att ha funderat noga över hingstval bestämde sig Malin för att det blir Readly Express som får den äran till våren.

– Eftersom Galactica är stor och även syskonen blivit storvuxna ville jag välja en hingst som inte är för stor. Readly Express passar perfekt, säger Malin Bergström.

Hemresa på måndag alltså, fast passar egentligen inte nästa stora montéopp Prix de l’Ile de France, över 2.175 meter, den 7 februari Galactica bättre än Cornuliers 2.700 meter?

– Jo, jag vet, Anders Lindqvist, som vi är inkvarterade hos, har tjatat om att vi borde sikta på att vara med där också. Men jag kan inte vara hemifrån flera veckor till, har en verksamhet att sköta, och barnen är ju också där hemma… Mitt mål med hela satsningen på att åka hittill Grosbois var just Cornulier, säger Malin Bergstöm.

Stordåd ger Bragdguld?

Anna Erixon historisk

 

Fokustema
Tränarbyte
Läs senare

Arga ägare flyttar Vitruvio

Italienske storstjärnan Vitruvio har flyttats från Jean-Michel Bazire sedan hästen inte fått starta i Prix de Belgique.
Ägaren Scuderia Pink and Black var förargad över att inte hästens vaccinationspapper var som de skulle.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Vitruvio vid segern i Oslo Grand Prix. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Vitruvio vid segern i Oslo Grand Prix. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Egentligen skulle Vitruvio (e. Adrian Chip-Tigre Om), 1.10,4/€1.272.924, ha debuterat för Jean-Michel Bazire i Prix de Belgique i söndags, men ströks ur loppet för att hästen saknade giltig vaccination.

Strykningen innebar också 25 dagars startförbud i Frankrike och därmed försvann chansen till start för Vitruivo i Prix d’Amérique.

Igår anlände Vitruvio till sin tidigare Alessandro Gocciadoro.

Fokustema
ST:s omorganisation
Läs senare

BAS sätter ner foten!

Inget av de utredningsförslag som ST hittills lagt fram innehåller någon ägarandel för landets BAS-organisationer.
Nu sätter BAS ner foten och vill inte under några omständigheter släppa ifrån sig sitt ägarskap i Svensk Travsport.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
ASVT:s ordförande Ingemar Alin – med stöd av de andra BAS-organisationerna – vill inte släppa ifrån sig ägarskapet i ST.
ASVT:s ordförande Ingemar Alin – med stöd av de andra BAS-organisationerna – vill inte släppa ifrån sig ägarskapet i ST.

– Som ASVT:s ordförande kan jag inte medverka till minskat inflytande för BAS i Svensk Travsport, säger Ingemar Alin.

Avelsföreningens ordförande är tydlig i sin argumentation. Ingemar Alin talar inte bara för sin egen organisation, ASVT, utan också för Hästägarna och Travtränarnas Riksförbund.

– Det är vi tre föreningar som driver frågan, men jag har också varit i personlig kontakt med Sleipner, B-tränarna och STaR. Alla är inne på samma linje.

Idag anser Ingemar Alin att BAS-organisationerna har ett ”okey” inflytande.

– Vi får vara med i olika grupper, men vi har också tagits bort från andra konstellationer. Tidigare hade vi något som namngavs sportbudgetgruppen. Där vi satt tillsammans med andra aktiva. Grunden i den gruppen var att vi var väldigt insatta och vi fick inflytande över prispengar, hur de skulle kunna fördelas men där finns vi inte med längre. Idag har vi kommit med i det strategiska samrådet med fyra representanter för banorna och lika många från BAS. Det samarbetet fungerar bra.

Vill välja styrelse i ST

Nya organisationsutredningen – och alla förslag som lagts fram – innehåller inga möjligheter alls till inflytande för BAS.

– För att få det måste vi vara med och äga för att kunna vara med och välja styrelse i Svensk Travsport. Det är det absolut viktigaste för vår del. Vid onsdagens extra Förtroenderåd tyckte alla att vi skulle ha inflytande ändå. Det skulle kanske kunna ske på något sätt, men om tre-fem år kanske det sitter andra personer som representanter för Trav-Sverige och då är det ägarna som bestämmer vilket inflytande andra ska ha. Jag kan inte vara medverka till detta, säger Alin och fortsätter:

– Inflytande idag är inte samma sak som inflytande i framtiden – om man inte är med och äger. Jag satte ner foten på förtroenderådet och sade, att det är ingen idé att vi fortsätter med någonting om inte de olika förslagen försäkrar att BAS har inflytande även framöver. Skulle jag som representant komma till min styrelse i ASVT och säga att jag medverkat till att vi längre inte är ägare eller säkra på inflytande längre? Det vore detsamma som ge mig själv sparken som ordförande.

”Vem vill bli av med ägarskap frivilligt?”

Ingemar Alin fick uppfattningen att hans tydlighet tog ”skruv” bland mötesdeltagarna.

– Det här är inga småsaker det handlar om och vem ska gå tillbaka till sin styrelse och säga att vi blev av med makt och ägarskap frivilligt? Vissa banor tycker att BAS absolut inte ska vara med, men då säger jag så här lite förenklat:

– Det är vi aktiva som står för spelpjäserna, det vi som föder upp, äger och betalar kalaset. I en styrelse på en bana kan en person gå in och inte behöver ta ansvar för en krona privat. Det är vi aktiva som lägger in alla pengar och det är vi som förlorar som kollektiv.

Går inte att genomföra

BAS-organisationerna kan idag blockera de olika förslagen genom sina röststyrka. Idag har landets sju BAS-organisationer runt 24 procent av rösterna.

– Ska man försöka rösta igenom detta är det stadgeförändring, två årsmöten och kvalificerad majoritet (75 procent, reds. anm.) som gäller. Enda möjligheten att få igenom detta är att samtliga med rösträtt kommer till ST:s årsmöte. Något sådant har aldrig hänt hittills och det blir väldigt svårt att få igenom detta. Vi i BAS kommer rösta nej och då går det inte att genomföra, säger Alin och fortsätter:

– Men vill man verkligen göra så? Och hur ska vi, alltså hästägare, uppfödare och tränare, reagera om vi helt sonika blir utslängda? Ska ST hota med att BAS-bidragen dras in? Då skulle vårt motdrag kanske vara att inte starta våra hästar. Hur trevligt skulle det vara och det är en utveckling som jag verkligen inte vill se.

Vilket inflytande BAS får när Svensk Travsport går in i nästa fas i organisationsutredningen återstår att se. Landets BAS-organisationer är i alla fall väldigt eniga hur de vill ha det i framtiden.

Oenigt om ST:s framtid – enigt om ny styrelse i ATG?