Fokustema
utrustningsinformation
Läs senare

Arbetet igång för vagninfo

Barfotainformation har funnits tillgänglig under många år.
På sistone har spelare högljutt efterfrågat vagninfo och nu inleder Svensk Travsport arbetet för att tillgodose spelarnas önskemål, skriver förbundet på sin hemsida.
Av
Pär Gustafsson

Svensk Travsport (ST) meddelar att steg ett för att införa utrustningsinfo är att bilda en referensgrupp med Johan Lindberg, Petter Johansson, Per Öström och Susanne Andersson från Svensk Travsport. Jan Halberg från Travtränarnas Riksförbund, Ola Johansson från B-tränarnas Riksförbund, och Mikael Melefors från Travhästägarna har fått, och tagit, uppdraget att ta fram två representanter från respektive organisation. Speljournalisterna kommer att representeras av Farnod Pirayehgar och Mattias Spante.

Sulkysport tog upp vagnfrågan i papperstidningen i början av augusti med Petter Johansson och Roger Walmann.

– Frågan har varit uppe en tid och vi känner nu att det finns en bred vilja inom hela travsporten att göra förändringar och därför sätter vi igång arbetet. Det är klart att vi vill ge travsportens kunder så bra information som möjligt. För att hitta rätt nivå som fungerar både för spelare och aktiva har vi därför valt att sätta samman en referensgrupp för att slå fast hur en önskad lösning skulle kunna se ut. Genom det får vi till en dialog mellan spelare och de som förväntas ge informationen på daglig basis, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på ST.

Ingen tidsplan

Någon tidsplan finns inte i nuläget och högsta prioritet är att erbjuda vagninfo. På sikt kan det även bli tal om till exempel huvudlagsinformation.
– Som en konsekvens av den omreglerade spelmarknaden arbetar Svensk Travsport med flera tunga IT-projekt, bland annat en ny version av travsport.se. Där har vi nu börjat titta på vad som behövs för att erbjuda mer information. Men all IT-utveckling tar tid och jag vill inte lova mer än att vi nu sätter fokus på den här frågan för att få till en så snabb och bra lösning som möjligt, berättar Lindberg.

Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Haugstad: ”Det kan vara dags”

Kenneth Haugstad står sedan en månad tillbaka på egna ben.
– Det har varit som förväntat. Otroligt kul, utmanande och spännande att få göra det här efter eget huvud, säger Haugstad.
Ikväll på Solvalla hoppas han spräcka segernollan som proffstränare.
Av
Ola Lernå
Kenneth Haugstad väntar på första tränarsegern. Ikväll på Solvalla kan det vara dags. Foto Jeannie Karlsson
Kenneth Haugstad väntar på första tränarsegern. Ikväll på Solvalla kan det vara dags. Foto Jeannie Karlsson

Kenneth Haugstad har stor rutin, både som kusk och tränare. Inte minst efter flera år som försteman hos Roger Walmann. Den egna tränarkarriären är dock bara en dryg månad gammal; och fem starter ung.
– Det klart att man vill rivstarta, samtidigt tar det lite tid innan allt sätter sig och det är tidigt på säsongen. Jag är nöjd med vad hästarna uträttat så här långt.
Haugstad har 19 hästar på träningslistan.
– Det optimala vore kanske 25. Men jag måste visa resultat också. Det går inte bara att tro att de ska hitta till mig, jag vet att det krävs framgång.

”Kan vara dags”

På hemmabanan Solvalla selar Haugstad ut tre hästar ikväll, alla inom V86-spelet.
– Det kan vara dags för första tränarsegern.
Concrete Dee (V86-2) har gjort två riktigt fina insatser i regi Haugstad.
– Jag var jättenöjd me hon senast. Efter det har han fått besöka veterinären och han känns faktiskt jättefin. Läget är bra, motståndet ser småtufft ut, men jag har en bra känsla. Vi gör inga ändringar.
Allagash Nancy (V86-4) gör debut för året och för Haugstad.
– En fin häst som vi har jobbat lite med aktionen på. Hon känns bra nu, men kanske är det lite för tidigt. Hon måste dock komma igång och få starta på. Kapacitetsmässigt är hon så bra att hon kan fälla det här sällskapet. Jag kommer dock köra lite försiktigt och det viktiga är att hon fungerar och går med bra fart över mål. Tar man tre-fyra streck ska hon nog med på kupongen.
Ornstein (V86-6) var duktig i debuten för Haugstad, men inte lika vass senast.
– Han hade en rejäl halsinfektion och det tog 14 dagar innan han var helt återställd. Nu känns han fin och den här uppgiften är passande.
3.140 meter?
– Det tror jag att han gillar. Han var så pass bra i debuten för mig att han ska kunna räcka långt här. Jag skulle vilja prova att köra i ryggar i det längsta, jag har en känsla att man inte kan vara alltför offensiv.
Ändringar?
– Det blir helstängt huvudlag istället för norskt när det handlar om voltstart. Jag tycker som sagt att han ska räknas tidigt, säger Haugstad.

Fokustema
Axevalla
Läs senare

V75-tips: ”Två fina uppgifter”

Halmstads Petri Puro startar två V75-favoriter idag och han låter uppåt på den formstarka duon.
Av
Pär Gustafsson
Petri Puro-tränade Burning Man är obesegrad med Örjan Kihlström. Foto Tommy Andersson/ALN
Petri Puro-tränade Burning Man är obesegrad med Örjan Kihlström. Foto Tommy Andersson/ALN

V75-strykningar

V75-1: 2 Hobby de L’iton
V75-2: 8 Bacchus L.I, 15 Listas Spartacus
V75-4: 1 Tingaling, 2 Cutaway, 7 Afrodite Miguan, 8 Alfredo Sauce
V75-5: 10 Ikaros di Quattro
V75-6: 9 Radieux

Petri Puro om sina V75-chanser:

Burning Man (V75-1) har gjort två bra lopp i år. Hästen är skör och tränas snällt mellan starterna. Efter förra loppet har han sprungit rakt och fint i jobben och han håller formen. Jag är nöjd med läget och hästen ska kunna öppna bra från springspår. Inga ändringar är planerade.

Martin de Bos (V75-7) hamnade i ingenmansland senast, men hästen avslutade snabbt. Han visade att formen sitter där och när hästen startat tätt tidigare har det varit en plusfaktor. Han går hela vägen in i mål och Axevallas långa upplopp är ingen nackdel. Jag tycker att jag har två intressanta hästar i omgången som har fina uppgifter. Nu skiftar vi från öppet till helstängt huvudlag för Martin de Bos.

Här hittar ni Sulkysports V75-tips i sin helhet.

Startlistor i pdf-format.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

Allt pekar uppåt för Isac

Fokustema
Mantorp
Läs senare

V75: Första med ”norskt”

Efter Peter Untersteiner är Joakim Elfving Sveriges segerrikaste tränare 2020.
Stallet har vunnit 18 av 61 starter och tjänat 793.450 kronor.
På Mantorp idag har Rommetränaren två chanser att bärga årets första V75-seger.
Av
Pär Gustafsson
Lyx Håleryd med Rikard N Skoglund. Elfving och Skoglund är vänner sedan skoltiden och Rommetränaren anlitar gärna lånekusken. Foto Martin Langels/ALN
Lyx Håleryd med Rikard N Skoglund. Elfving och Skoglund är vänner sedan skoltiden och Rommetränaren anlitar gärna lånekusken. Foto Martin Langels/ALN

Här hittar ni Sulkysports V75-material med analyser, ranker och intervjuer.

Hubba Go Alone (V75-3) hade jobbat fyra månader i sanden hos mig innan debuten, men där var han sjuk och därefter fick hästen en ny träningsperiod. Nu har han varit duktig i tre starter; Rikard N Skoglund har varit nöjd och det har varit krafter kvar. Jag tror att lång distans är ett plus, men jag vet inte om hästen kan utnyttja spåret. Däremot är ledningen inget måste. Hubba Go Alone är orutinerad, men jag tror att han kan klättra i klasserna och de springer inte ifrån honom. Inga ändringar, säger Joakim Elfving.

Lyx Håleryd (V75-4) håller fin form och hästen är bra varje gång hon får sitt lopp i ryggar. American Hill duktig, men min häst är van tuffa konkurrenter och jag tycker att motståndet känns lämpligt. Hon öppnar ganska snabbt och borde inte fastna invändigt. Nu är tanken att köra med norskt huvudlag för första gången, säger Joakim Elfving.

Här kan in läsa en längre intervju med Rommetränaren.

V75-strykningar

V75-4: 8 Passa
V75-6: 5 Deede Star

Örjan Kihlström har lämnat återbud på grund av ryggproblem.
Hans styrningar på Mantorp får nya kuskar enligt följande:

Glory Smash (lopp 2), ny körsven Kaj Widell.
Snowstorm Hanover (lopp 3) ny körsven Rikard N Skoglund.
Gentiane Evening (lopp 4), ny körsven Ulf Ohlsson.
Barista Oak (lopp 5), ny körsven Johan Untersteiner.
Lovexplosion H.C. (lopp 6), ny körsven Johan Untersteiner.
G.R.J’s Wolverine (lopp 7), ny körsven Kim Eriksson.
Cobbys Nana (lopp 8), ny körsven Ulf Ohlsson.
Ti Punch Broline (lopp 9), ny körsven Torbjörn Jansson.
Glacier (lopp 12), ny körsven Rikard N Skoglund.

Startlistor i pdf-format.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

”Dumle Loss är den bästa jag tränat”