Fokustema
Legolas.bet
Läs senare

”ATG försvarar sina värden”

– Legolas.bet är den första konkreta utmanaren gällande vadhållning på hästar som ATG har fått. Därför är det inte konstigt om ATG agerar för att försvara sina värden.
Av
Lars G Dahlgren
Hans Ljungkvis. Foto Pressbild
Hans Ljungkvis. Foto Pressbild

Det säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist, även ledamot i ATG:s styrelse, med anledning av att ATG nu ämnar agera juridiskt gentemot det nya spelbolaget Legolas.bet. Ett bolag som Ljungkvist så sent som i höstas förhandlade om samarbete med.

– Det finns två sidor av myntet och att den här situationen uppstått beror på det orimliga i nuvarande reglering av spelmarknaden. ATG agerar med väldigt hög skatt på nettot, tvångströja när det gäller marknadsföring och produktutveckling om man jämför med Maltabolagen. Det här visar behovet av att få en ny spelreglering som bygger på licenssystem på plats snabbt, säger Ljungkvist.

I förra veckan blev han på ett styrelsemöte i ATG informerad av vd:n Hasse Skarplöth om att ATG skulle vidta åtgärder gällande en varumärkesfråga gentemot Legolas.bet.

– Det är där vi är nu. Det är på den operativa ledningsnivån åtgärderna inletts. Om det senare lyfts upp till att gå till rättslig prövning blir det i så fall en styrelsebeslutsfråga. Där är vi inte ännu, poängterar Hans Ljungkvist.

Men vad tycker du om att ATG startar rättsliga åtgärder mot ett bolag som du förhandlade om samarbete med i höstas?

– Det är två olika saker. Det var ST som förhandlade med Legolas.bet då, ATG var inte alls inblandat. Det gällde samarbeten som ligger efter 2019, när vi förhoppningsvis har ett nytt licenssystem för spelmarknaden på plats. Det var synd att mötena med Legolas.bet inte resulterade i något, det rann ut i sanden av kommersiella skäl, säger Hans Ljungkvist och fortsätter:

– Det handlade till exempel om att väga vad säg 500 miljoner kronor i omsättning för Legolas.bet och 30 procents avkastning för svensk hästsport på det skulle kunna få för negativa konsekvenser för ATG:s omsättning, värde och eventuell förlust av kompetens.

Det var synd att mötena med Legolas.bet inte resulterade i något, det rann ut i sanden av kommersiella skäl

Att ATG nu kommit att betrakta Legolas.bet som ett direkt hot mot hästsportens eget spelbolag tycker inte Hans Ljungkvist är något konstigt.

– Det har tidigare inte funnits något annat spelbolag som så direkt fokuserar på det som är ATG:s område, vadhållning på hästar. Därför är det naturligt att ATG väldigt noga bevakar vad som händer och sker runt Legolas.bet. Även om Legolas.bet har som uttalad verksamhetsidé att verka för svensk travsports bästa är det fortfarande ur ATG:s synvinkel så att Legolas.bet avser att direkt utmana på det som är ATG:s marknad.

Legolas.bet avser att direkt utmana på det som är ATG:s marknad

– Vi pratar ju om nuläget, inte om hur det ser ut efter den förväntade omregleringen 2019. ATG sitter med tvångströja på det sätt jag sade tidigare och kan under 2017 möta en konkurrent som har helt andra och friare marknadsvillkor, och som kan påverka ATG:s intäktsförmåga, kompetensnivå och värde negativt. Att ATG vill agera mot Legolas.bet är naturligt om man ser det ur företagsmässig synvinkel, avslutar Hans Ljungkvist.

Fokustema
ATG
Läs senare

BOS anmäler ATG till Konkurrensverket

Branschföreningen för onlinespel anmäler ATG till Konkurrensverket. Klagomålet gäller missbruk av dominerande ställning.
Av
Lars G Dahlgren
Foto: Micke Gustafsson/ALN
Foto: Micke Gustafsson/ALN
Fakta

BOS

Branschföreningen för Onlinespel (BOS) samlar 21 spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden. Medlemsbolagen verkar inom den spelsektor som rör spel om pengar, till exempel kasinon och vadslagning. Samtliga medlemmar har licens utfärdad av någon av Europeiska Unionens medlemsstaters spelmyndigheter.

Expandera

BOS, som har bland annat Kindred (Unibet), Betsson och Bet365 som medlemmar, yrkar att ATG:s spelpooler (såsom V75) ska öppnas ”på lika, konkurrensneutrala och icke-diskriminerande villkor i förhållande till ATG:s nordiska samarbetspartners”.

Branschföreningen motiverar klagomålet med att ATG missbrukar sin i det närmaste monopolställning ”genom att behandla handelspartners olika”.

I anmälan skrivs:

”Internationella samarbetspartners såsom Norsk Rikstoto, Danske Spil, Bet 25, Paris Mutuel Urbain (PMU), med flera, tillåts spela in i ATG:s spelpooler (till exempel V75). Däremot nekas aktörer såsom Kindred och Betsson och deras kunder i Sverige men även i andra länder från att göra exakt detsamma. Att vissa aktörer på spelmarknaden tillåts ingå avtal med dominanten medan andra nekas samma möjlighet utgör den yttersta formen av diskriminering.”

BOS begär att Konkurrensverket ska handlägga detta ärende skyndsamt:

”Eftersom situationen på den nyligen konkurrensutsatta marknaden är extra känslig är det ett starkt önskemål från BOS om att Konkurrensverket agerar snabbt i sin utredning och BOS yrkar att Konkurrensverket ålägger ATG att justera sitt konkurrensbegränsande agerande på marknaden så snart som möjligt.

Fokustema
Terminalproblem
Läs senare

”Just nu är det ett jätteproblem”

Likt i forna tider ringlar köerna långa några av landets travbanor.
Men inte tack vare storpublik. Utan på grund av för få spelterminaler.
– Om tio år är kanske det här en ickefråga, men just nu är det ett jätteproblem, säger Ken Karlsson, travbanechef i Karlstad.
Av
Ola Lernå
Ken Karlsson och hans Färjestad är en av de som fått uppleva problem med antalet spelterminaler under tävlingar.  Foto Lennart Kihlman/ALN
Ken Karlsson och hans Färjestad är en av de som fått uppleva problem med antalet spelterminaler under tävlingar. Foto Lennart Kihlman/ALN

I dagens utgåva av Sulkysport berättar vi om fredagen på Kalmartravet där det mer eller mindre blev kaos då banan hade en lyckad nysatsning på ”after trot”, men köerna till spelkasserna fullständigt grumlade den lyckade satsningen. Totopersonal fick ta emot skäll av publiken, många av dem förstagångsbesökare.
Samma problem har Ken Karlsson upplevt på Färjestad.
– När det blivit köer har totopersonalen en utsatt position. Men då har även vi i banans ledning kommit till understöd och hjälpt till att förklara, säger Ken Karlsson.
Han är noggrann med att inte peka finger, men bekräftar problemet som i nuläget inte har någon lösning.

Finns inte tillräckligt många

– Alla jobbar för att lösa det här, men det finns helt enkelt inte tillräckligt med spelterminaler tillgängliga. Jag känner att problemet tas på allvar, fortsätter Ken.
Som haft problem med långa köer och irritation även under vardagstravet hittills under året.
– I januari gick det bra, men då hade vi få människor på plats. När vi körde V75 hade vi 1.800 människor här och tio extra spelterminaler, det flöt ändå hyggligt. Men när vi förväntar oss 5-6.000 under påsktravet kommer det bli problem, säger Ken.
Ken har bokat en extra totovagn till tävlingsdagen.

Spelstolpe. Foto Cecilia Kristoffersson

– Tyvärr kommer det inte räcka på långa vägar. Jag upplever att vi har identifierat problemet och man jobbar med det på alla nivåer, inte minst ATG. Men tyvärr finns ingen ”quick fix” och det här drabbar många av våra mest trogna besökare, säger Ken Karlsson.
Ansvarig på ATG är Johan Korssell, Head of Retail Sales.
– Jag är trygg med de planeringar vi har inför stortravet. Då gäller det dels spelterminaler, dels de insatser vi gör för att upplysa om spel i mobilerna, säger Johan Korssell.

Fotnot: Läs mer om Kalmars succéfredag som blev ett bakslag och banornas problem med för få spelterminaler i dagens utgåva av Sulkysport.

 

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
V75
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V75: Finsk expert om pållar från öster

Boden formligen invaderas av finska gäster under söndagens V75-omgång och vi bad vår finske kollega och samarbetspartner Riku Niitynen ge sin syn om några av de intressantaste finska gästerna.
Av
Ola Lernå

Han valde att ordna dem efter uppskattad segerchans.

6 Aging Well (V75-4)

Med tanke på fjolårets prestationer är han en potentiell stjärna. I fjolårets sista start vann hästen med halva upploppet på en riktigt tung bana. Under uppehållet har fyraåringen bytt stall, men de åker inte från Nord-Karelen till Boden utan att vara i ordning. Han är snabb ut, har passande spår och kusk. Aging Well är nästan skyldig att vinna!

9 Cash No Limit (V75-7)

Hästen sprang finskt rekord som fyraåring, 1.12,4am, i Oulu, som inte någon av våra snabbaste banor. I comebacken fick han bara stryk av en tuff konkurrent som gick i ledningen och han är väl förberedd inför den här uppgiften. Cash No Limit duger i högre klass än detta och har bra chans trots bakspår. Ett starkt spikförslag.

13 Hard To Trick och 4 Amanda Rose (V75-2)

Hard to Trick har gått bra varje gång på sistone och avslutade vasst från omöjligt läge senast. Hästen är kraftigt kuskförstärkt och känns kul streckmässigt.
Segermaskinen Amanda Rose ska vara bättre med lopp i kroppen och lättas i balansen. Det är ett rejält sto som kan göra grovjobbet själv.

4 Lucky Cloud och Enter Maywheather (V75-6)

Båda hästarna ska passas. Lucky Cloud är en rejäl häst som fick gå flera speeder senast. Enter Maywheather har inte haft något tur och borde ha haft någon seger på sistone. Han uppträder  förbättrat och är inte borta.

Riku Niittynen är travsportjournalist sedan 1980-talet, hästägare och uppfödare. Spel- och utlandsexpert för finsk trav-tv.