Fokustema
Legolas.bet
Läs senare

”ATG agerar i ond tro”

– Vi anser att ATG agerar i ond tro. Vi tar fighten juridiskt om det behövs.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Striden om rätten till namnet Legolas går vidare. Just nu med Legolas Invest i ledningen. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Striden om rätten till namnet Legolas går vidare. Just nu med Legolas Invest i ledningen. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Det säger Legolas.bets jurist Jesper Sellin angående ATG:s utspel under måndagen. ATG vill förhindra det nya Maltabaserade spelbolaget att använda namnet Legolas – alltså i praktiken tvinga Legolas.bet att byta namn.

– ATG agerar märkligt. Normalt försöker man lösa det internt först, sedan tar man det den juridiska vägen om man inte kommer överens. Att, som ATG nu gjorde, gå ut med ett pressmeddelande om att man ämnar agera juridiskt innan man ens försökt prata med motparten är ovanligt, säger Jesper Sellin.

Han landar därför i att ATG:s enda syfte med sitt agerande gentemot Legolas.bet är att trav- och galoppsportens spelbolag vill sätta käppar i hjulet för en kommande konkurrent på spelmarknaden.

– I pressmeddelandet ATG skickat ut har man inte med någonting om bakgrunden. Svensk Travsport och Legolas.bet satt under lång tid i förhandlingar om djupgående samarbete. Det har alltså varit känt länge inom ST och därmed även ATG vad som var på gång. Under hela den förhandlingsprocessen har det inte sagts någonting någon gång om att det skulle vara något problem för oss att använda namnet Legolas.

– Men när ST backade ur förhandlingarna, och det att alltså inte blev något samarbetsavtal, försökte ATG plötsligt varumärkesskydda namnet Legolas. Det verkar uppenbart att när det inte blev något samarbete mellan Legolas.bet och ST så känner sig ATG istället hotat av oss och därför är man nu bara ute efter att ställa till problem för Legolas.bet, säger Jesper Sellin.

Om det blir någon juridisk process av detta eller inte återstår att se, men Jesper Sellin är i så fall inte speciellt orolig för vad utfallet av den kommer att bli.

– Innan vi registrerade Legolas.bet gjorde vi en juridisk bedömning av företagsnamnet och fattade beslutet utifrån det. Vi kom fram till att de enda som kunde tänkas ha ”skyddet” av det var Legolas ägare Marco Anic och tränare Thomas Nilsson. Vi kollade därför med dem, och de tillät att vi använde Legolas i företagsnamnet. Legolas.bet har agerat först. Det är i efterhand ATG har gått in och försökt skaffa rätten till namnet. Om nu namnet Legolas är så viktigt har ATG haft chansen hur länge som helst att skydda det, men de har alltså inte brytt sig om det förrän Legolas.,bet startades, avslutar Jesper Sellin.

Fakta

ATG:s pressmeddelande

Ett internationellt spelbolag med säte i Malta försöker nu med advokathjälp lägga beslag på det inarbetade varumärket Legolas som ATG registrerat i EU.

– Det är förvisso ingen direkt nyhet att många internationella spelbolag tolkar lagar och regler på sitt eget sätt. Men det är klart att vi blev något förvånade när man anlitar advokater för att så oblygt försöka stjäla ett namn och varumärke som ATG investerat mångmiljonbelopp i och som är en del av Travsverige, säger Sten Andersen, marknadschef på ATG.

Få hästar är lika starkt associerade med travsporten och ATG, som legenden Legolas. Hästens framfart i spåren på 80-talet bidrog starkt till att travsporten fick sitt stora publika genombrott och när Legolas gick i pension, blev han också försörjd resten av sitt liv av ATG som betalade hans foder som tack för Legolas bidrag till travsporten.

Sedan 2015 körs också ett årligt V75-lopp till Legolas minne. Inför nästa år då Legolas skulle ha fyllt 40 år planerar ATG att satsa ytterligare på loppet Legolas Minne som körs på Åby travbana.

Trots att de allra flesta förknippar Legolas med ATG lät ATG under 2016 skydda varumärket juridiskt genom att registrera det hos EUs varumärkesmyndighet.

Strax innan årsskiftet mottog ATG ett brev som uppmanade bolaget att dra tillbaka sin registrering, annars hotade avsändaren, ett bolag registrerat på Malta som säger sig vilja erbjuda spel på hästar, att vidta rättsliga åtgärder. Bolaget hävdar att man var först med att använda varumärket Legolas och att det därför hade rätt till varumärket.

Fakta är att ATG var först med att registrera varumärket och efter diskussioner med sitt juridiska ombud har ATG därför presenterat motkrav som innebär att det internationella spelbolaget omedelbart ska upphöra att använda Legolas i sin marknadsföring.

– Det är naturligtvis tråkigt att Legolas nu ska behöva få sitt namn solkat av en juridisk tvist. Det här är ingen konflikt som vi sökt, snarare tvärtom. Men vi har inget val. Legolas är en del av ATGs historia och ett arv som tillhör hela Travsverige, säger Sten Andersen, marknadschef på ATG.

Expandera
Fokustema
Solvalla
Läs senare

V86: Efterlängtad årsdebut

Efter sju månaders tävlingsuppehåll är det dags för fjolårets Kriterietvåa San Moteur att äntra tävlingsbanan på nytt.
– Hästen har gått otroligt många träningsjobb, men det är främst mot höstsäsongen som blickar, säger delägaren och uppfödaren Håkan Arvidsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop ska starta i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop ska starta i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den nu fyraårige hingsten kom till Kriteriefinalen med fem raka segrar och var obesegrad inför det största treåringsslaget. Då fick han ge vika mot Brambling (e. Bold Eagle) trots en töpprestätion och efter galoppmisslyckandet i Breeders Crown-finalen i november har det varit förhållandevis tyst kring San Moteur.
– Men det har hela tiden varit planen att vänta tills mitten eller slutet av juni. Den här tiden har i princip flutit på helt utan uppehåll för hans del. Ja, några pass har fått ställas in när det varit för dåliga banor, men totalt sett har det flutit på väldigt bra och hästen är verkligen rejält grundtränad, säger Håkan Arvidsson och fortsätter:
– Sedan vet jag inte om vi har gjort rätt eller fel, men tanken har hela tiden varit att välja bort våren och sikta på att ha honom på topp till hösten. Säsongen är lång och jag tror inte man kan vara med och slåss hela året.

”Grovnat i”

Ja, att säsongen här hemma i Sverige är lång råder ingen tvekan om. Bara under höstsäsongen – den period då San Moteur är tänkt att vara som bäst – finns det såväl Svenskt Travderby som Grand Prix de l’U.E.T. och Breeders Crown att gå för.
– Hästen har faktiskt inte gått några sulkyjobb alls utan bara körts i långvagn, men han har fått sträcka ut i lite snabbare speeder. San Moteur är givetvis i behov av lopp, men han är otroligt mycket tränad och väl förberedd inför säsongen. Jag är inte dumare än att jag förstår att det blir tufft att vinna direkt, flera av konkurrenterna har ju varit igång en period och gjort två, tre eller fyra starter.

Är hästen sig lik rent fysiskt?
– Ja, det får jag säga. Eller… det där är svårt för jobbar man nära hästarna dagligen tänker man inte på det på samma sätt som de som kommer utifrån och ser hästen för första gången efter en vinter. Jag vill tro att han växt tre-fyra centimeter på höjden och så uppfattar jag det som att han grovnat i och fått lite mer bakkärra. Det känns även som han blivit mer explosiv.

Betäckt med Elitloppsvinnaren

I årsdebuten kommer San Moteur komma ut med vad som såhär långt varit hans optimala balans och utrustning.
– Det finns bakhov så det räcker till för barfotakörning och så blir det tävlings-pg fram. Det finns ingen anledning att börja året på en balans som han kanske är en sekund sämre på.

Vad som är viktigast med starten i Prix Readly Express är klart och tydligt.
– Jag vill gärna att vi lämnar Solvalla med ett besked att vinterträningen fallit väl ut. Sedan är inte själva resultatet det allra viktigaste.

Rörande kommande syskon finns både en positiv och negativ nyhet att rapporter från Arvidsson.
– San Moteurs mamma Aung San Suu Kyi kastade tyvärr i år efter Who’s Who. Det var väldigt tråkigt givetvis. Nu är hon ombetäckt med Don Fanucci Zet; det känns väldigt spännande, avslutar Håkan Arvidsson.

Fokustema
V75 Östersund
Läs senare

V75: Hail Mary är inte bästa chansen

Det snackas mest om Hail Mary.
Robert Bergh har ytterligare sex hästar till start i V75 i Östersund.
Så här säger Robert om Hail Mary och alla andra och presenterar bästa chansen!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Robert Bergh laddar rejält för Östersundstravets lördagstävlingar med sju starthästar inom V75 och ytterligare fyra hästar i ramloppen. Den klarast lysande stjärnan är förstås fjolårets Derbyvinnare Hail Mary (e. Googoo Gaagaa), men Berghs tongångar är inte speciellt uppåt angående den trolige favoritens möjligheter i Jämtlands Stora Pris. Och det handlar inte om att Bergh tappat tron på sin stjärna efter två raka andraplatser. Absolut inte! Däremot spår åtta bakom bilen…

– Det var roligt att känna av den prestationen han gjorde i Umeå för en månad sedan, men det är lite ”back” nu. Hästen tog illa vid sig av de tre starter han gjort med två av tre på tung bana. Om jag vetat att han skulle få spår åtta när han skulle möte den äldre eliten hade jag hellre startat i ett vanligt snabblopp, sade Robert Bergh till V65 Direkt.

Hail Mary och Robert Bergh. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Han fortsatte:

– Det är lite fel start för honom att möta den äldre eliten efter paus. Kanske krävs det boots igen när han varit borta och då blir det svårare för honom. Han är inte riktigt där han ska vara föra att möta de bästa, och definitivt inte från spår åtta. Om det blir fel för oss i början tar jag mig hellre bakåt än framåt den här gången.

Inga optimistiska tongångar från Bergh, men han har redan skissat på nästa plan.

– Det är inte riktigt i ordning för att han ska ”damma av” dem den här helgen. Nästa lördag kanske jag har en helt annan tro på det, han ska ut i Boden också om det inte är några konstigheter efter starter i Östersund, sade Robert Bergh.

Jag hade valt Van Gogh Z.S. om jag vetat om startspåren, han har bättre chans

I silverdivisionen (V75-6) har har Robert Bergh dubbla bud. Själv kör han Vikens High Yield från bakspår, medan stallkamraten Van Gogh Z.S. dragit ett passande fjärdespår tillsammans med Per Lennartsson.

– Jag hade valt att köra Van Gogh Z.S. om jag vetat om startspåren, han har bättre chans. Hästen har visat att han trivs på 1.600 meter, då är det inte så stor risk att han pullar bort sig när han det blir fart hela vägen. Det är bra förutsättningar, han är väldigt snabb ut och kommer att följa bilen bra. Det gäller att han håller sig lugn i loppen, då har han alltid segerchans, sade Bergh.

Vikens High Yield kommer från två sämre prestationer utan att Robert har någon riktig förklaring.

– Det har varit två lopp från tredje-fjärde utvändigt som inte alls varit bra för honom. Jag har inte haft den känslan förut och jag tyckte allt tydde på att det skulle bli en bra prestation senast. Direkt efter loppet fick han åka med upp till Sundsvall och att han fått träna 14 dagar där kanske kan ge en kick. Jag vet inte om de senaste insatserna berott på positionerna eller något annat, för han ser väldigt fin ut.

”Det såg bra ut när jag såg ”proppen” och hon har toppform”

Så här säger Bergh om sina övriga V75-hästar.

Moneykeeper (V75-1) gått väldigt bra och inte haft så här bra läge sedan jag köpte honom. Det är tilltalande. Nu har han både presterat bra och gått felfritt, så nu är det dags att göra lite utrustningsändringar. Vi tänkte sätta i urryckare när han fått bra läge. Han har den löpskalle som man ska ha, men kanske kan det lyfta lite till. Han kan öppna bra och det känns att han har kapaciteten att räcka.

Tangen Töff (V75-2) har bra form, men det blir dålig utdelning i loppen. Det ser bra ut inför loppen och jag förväntar mig bra prestationer, men det blir bara dåliga prestationer. Jag får starta på med honom och se om det lyfter. Jag har inte ändrat något heller för det har sett så spänstigt och bra ut i träning.

Lovely O.O. (V75-3) var fin senast, hon hade varit ifrån lite innan och jag var inte riktigt nöjd med henne i loppet före. Nu ser det väldigt spänstigt ut, hon har alltid haft en spänstig stil, men nu ser det riktigt bra ut. Jag tycker att hon har hamnat i det läge hon ska vara i med ett lopp i kroppen. Det såg bra ut när jag såg ”proppen” och hon har toppform. Hon är oöm i positionerna och gäller att hon inte får lägga för mycket speeder.

Condior (V75-5) är en väldigt effektiv och rejäl häst. Han hade egentligen sin sämsta dag när han var V75 för mig. Det är surt på läget men bakspår, men jag tycker att han är så pass bra att han kan vara med i matchen med loppet senast i kroppen och bra träning efteråt. Distansen är inget plus, men inte heller någon nackdel.

Bästa segerchansen?

– Lovely O.O.

V75-tips: Vår idé flyger lågt

Fokustema
V86 Vaggeryd
Läs senare

Tipssuccé på V86 – 53.184 kronor!

Åtta lopp. Åtta rätt!
Utdelning: 53.184 kronor!
Sulkysports tipsexpert Emil Persson hade allt klart för sig i Vaggeryds V86-omgång.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Pengarna ramlade in på Sulkysports V86-tips till Vaggeryd ikväll. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Pengarna ramlade in på Sulkysports V86-tips till Vaggeryd ikväll. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Spikarna Becker Grif och Nicois du Gull gjorde vad de skulle, eller mer. Låsen var lika säkra och när det var välfyllt i övriga avdelningar hade Sulkysports tipsexpert Emil Persson bäddat för en härlig avslutning på V86-omgången.

Resultatet? Full pott på V86 med en åtta, 26 sjuor och 260 sexor!

Fakta

V86-SYSTEMET 9 JUNI

Avd 1: 2,4,7,8 (3,10)
Avd 2: 7 Becker Grif (5,12)
Avd 3: 3 Nicois du Gull (9,1)
Avd 4: 2,3,7,8,9,10 (4,6)
Avd 5: 2,12 (5,6)
Avd 6: 3,5,8 (6,1)
Avd 7: 1,2,4,5,9,10,11 (7,8)
Avd 8: 1,2,3,4,5,6,7,9,10,11 (8,12)

10.080 rader / 2.520 kronor

Inför sista två avdelningarna fanns sju respektive tio hästar kvar på lappen. När sjuprocentaren Jaxon V.S. satte punkt för omgången var tipssuccén klar.

Utdelningen blev fina 53.184 kronor!

Systemet på 10.080 rader kostade 2.520 kronor att lämna in. Därmed blev vinsten 50.664 kronor!

2.127 kronor per andel på tillsammans

Dessutom blev det fin utdelning till alla som köpt andel i Sulkysports system på Vinna Tillsammans. Varje andel kostade 110 kronor och betalade 2.127 kronor tillbaka.

Sulkysport har andelsspel till både V86 och V75 varje vecka och nästa chans att haka på tåget kommer på lördag med Östersunds V75-omgång.

Här går det att köpa andelar till lördagens V75-system i Östersund!