Fokustema
Ny partner
Läs senare

ATG börjar samarbeta med stor tv-kanal

ATG har slutit partneravtal USA:s största tv-nätverk för trav- och galoppsport, TVG. Från och med idag får 45 miljoner amerikanska hushåll genom detta avtal tillgång till ATG:s spelprodukter.
Av
Lars G Dahlgren

– Detta är en unik möjlighet för ATG att brett nå ut till hästspelsintresserade kunder i USA och samtidigt ett bra skyltfönster för den fantastiska hästsport vi har i Sverige, säger Lars Nemeth, Head of International Sales på ATG, i ett pressmeddelande.

TVG har två tv-kanaler och visar upp till 15 timmar trav- och galoppsport varje dag, cirka 50.000 lopp från hela världen per år, till 45 miljoner hushåll. Sedan 2009 ingår TVG i den irländska spelkoncernen Paddy Power Betfair.

TVG:s kunder kommer att kunna spela Vinnare, Plats, Tvilling, Trio och Dagens Dubbel in till ATG:s vinstpooler.

Källa: pressmeddelande från ATG

Fokustema
Klagomål om dominerande ställning
Läs senare

ATG bestrider missbruk

ATG tillbakavisar klagomålet från Branschföreningen för Onlinespel om att det av trav- och galoppsporten ägda spelbolaget missbrukar dominerande ställning. I svaret till Konkurrensverket yrkar ATG på att ärendet inte ska utreda ärendet ytterligare, alltså i praktiken läggas ner omedelbums.
Av
Lars G Dahlgren
ATG bestrider klagomålet från BOS om att ha missbrukat dominerande ställning när man nekat Betsson och Kindred att få bli partners gällande först och främst V75-spel. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
ATG bestrider klagomålet från BOS om att ha missbrukat dominerande ställning när man nekat Betsson och Kindred att få bli partners gällande först och främst V75-spel. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

”I detta fall hade vid tiden för klagomålet inte något av BOS medlemsföretag, såvitt ATG känner till, ens försökt att själva tillhandahålla poolspel på svenska hästsporttävlingar. Istället försöker BOS nu tvinga ATG att låta bolagets konkurrenter att åka snålskjuts på ATG:s arbete”, står det i svaret ATG lämnat till Konkurrensverket.

I början av april lämnade Branschföreningen för Onlinspel, som företrädare för sina medlemsföretag Kindred och Betsson, in klagomål till Konkurrensverket om att ATG missbrukar den dominerande ställning på hästspelsmarknaden ATG har med sig in i den nya licensmarknaden från att ha haft monopol på spel på hästar i Sverige sedan ATG startades 1974. Kindred (Unibet) och Betsson ville få möjlighet att bli insläppta i ATG:s stora poolspel, innebärande att det skulle gå att spela först och främst V75 från konton hos Kindred och Betsson. När de två spelbolagen i mars fick negativa besked gällande detta från ATG:s verkställande direktör Hasse Skarplöth lämnades omedelbart klagomålet om missbruk av dominerande ställning in till Konkurrensverket.

Nu har ATG svarat, i ett 34 sidor långt yttrande, och klagomålet tillbakavisas i alla delar. I avsnitten inställning och sammanfattning skriver de av ATG anlitade advokaterna Rolf Larsson och Erik Gadman att ATG bestrider att bolaget har missbrukat dominerande ställning, att ATG ifrågasätter om bolaget har en dominerande ställning på någon relevant marknad och i vart inte missbrukat en eventuellt dominerande ställning. ATG har enligt sina advokater inte brutit mot några konkurrensrättsliga regler.

ATG anser att Konkurrensverket ska lägga detta klagomål till handlingarna: ”Konkurrensverket bör kunna besluta att skriva av ärendet”.

BOS anmäler ATG till Konkurrensverket

ATG-advokaterna anser att BOS klagomål, skrivet av Konkurrensverkets förre chefsjurist Per Karlsson, är behäftat med massor med felaktigheter och otydligheter, bland annat bestående i sammanblandningar av vad som är den svenska spelmarknaden och vad som är den europeiska.

En viktig angreppspunkt i klagomålet var att ATG har ett antal internationella partnerbolag vars kunder spelar in i ATG:s pooler, men att hästsportens spelbolag nu vägrar Betsson och Kindred att vara med i partnerskapen. Detta skulle enligt klagomålet vara missbruk av dominerande ställning.

I svaret till Konkurrensverket skriver ATG: ”En självklar utgångspunkt i det nu aktuella fallet är att även dominerande företag har en vidsträckt rätt att själva välja sin handelspartner” och ”en begränsing av dominerande företags avtalsfrihet riskerar att skada konkurrensen snarare än att främja den”.

ATG konstaterar också att det finns exempel på spelbolag i andra länder som anordnar eget poolspel på svenska travlopp utan att ha samarbete med ATG. ”Det framstår som uppenbart att det går att tillhandahålla poolspel på svenska hästsporttävlingar utan att ha tillgång till ATG:s spelpooler, skriver Rolf Larsson och Erik Gadman.

BOS klagan mot ATG hos Konkurrensverket torde skynda på att få ett skarpt test av om ST:s/ATG:s sätt att agera gentemot andra spelbolag är förenligt med lagstiftningen. Anmälan visar också att stora spelbolag  verkligen vill komma in i den svenska travsporten, med de affärsmöjligheter detta innebär. Annars hade BOS inte lagt resurser på en process som den som nu inletts.

(Citat ur ledaren i Sulkysports utgåva nr 16-2019, onsdag 17/4)

Fokustema
Ombyggnad
Läs senare

Bergsåker gör om totohallen

Bergsåker bygger under sommaren om totohallen i den stora läktaren.
Av
Lars G Dahlgren
Skiss över vad som blir ”Legends” i Bergsåkers totohall. Källa: pressmeddelande
Skiss över vad som blir ”Legends” i Bergsåkers totohall. Källa: pressmeddelande

500 kvadratmeter i totohallen byggs om för att bli en trivsam mötesplats, ”med en lite mer och lyxig känsla”, som det står i ett pressmeddelande från Norrlands Travsällskap.

– Behovet av totokassor har minskat, det ger oss ytor i befintliga lokaler att göra denna typ av moderna satsningar på, säger travbanechefen Jens Berglund.

Det nya området i totohallen ska döpas till ”Legends”. Lösningen blir flexibel. ”Ena dagen kan den ha 250 sittande matgäster och nästa dag kan det vara en fullstor mässlokal”, står det i pressmeddelandet.

I totohallen utanför ”Legends” inrättas lounger.

Ombyggnaden ska vara klar till mitten av augusti och det betyder att det blir invigning i samband med Sundsvall Open Trot sista helgen i den månaden.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Nio avkommor – nio ston!

Förra veckan blev Any Wish mor för nionde gången. Samtliga hennes nio avkommor är nämligen ston och det är en chans på 512 att lyckas med den bedriften. Är det ett rekord undrar Jörgen Westholm på sin hemsida teamwestholm.se.
Av
Claes Freidenvall

Gunilla Gustavsson (S.G. Potatis AB) i Hedemora äger Any Wish och det är inte så att Zoogin-dottern tillförts samma hingst varje år. Åtta olika avelshingstar har Any Wish fått föl efter och i förra veckan fick hon sitt nionde raka sto efter Prix d’Amérique-vinnaren Maharajah.

Any Wish fick sin nionde raka dotter i rad. Nu med Maharajah som far.

Any Wish (e. Zoogin-Any Sweet), 1.17,0ak/69.500 kr, är undan Any Sweet (e. Super Arnie), 1.14,4ak/243.100 kr, som vann sex lopp på 17 starter. Mormor visade lovande takter som unghäst och var i final i Breeders Crown (oplacerad) som treåring 1995.

Nu är det inte så att Gunilla Gustavsson bara fått ston i år. Hennes två andra fölston – Ninepoints Airel och Ninepoints Avalon – på gården har fått hingstar efter Lavec Kronos respektive Niky.

Any Wish avkommor:

  • 2007 Ninepoints Avalon (e. Rite On Line), 1.14,5ak/457.800 kr
  • 2009 Ninepoints Ariel (e. Good As Gold), 1.12,2ak/727.850 kr
  • 2011 S.G.’s Athena (e. Rite On Track), 1.17,9m/25.000 kr
  • 2013 S.G.’s Amazon (e. Prince Gede)
  • 2014 S.G.’s Accenta (e. Super Photo Kosmos), 1.19,8m/12.500 kr
  • 2015 S.G.’s Atlanta (e. Rite On Track), 1.15,2am/161.500 kr
  • 2016 S.G.’s Ambrosia (e. S.J.’s Caviar)
  • 2018 S.G.’s Anova (e. Uncle Lasse)
  • 2019 Odöpt (e. Maharajah)

Nio raka ston från Any Wish!