Fokustema
Ny partner
Läs senare

ATG börjar samarbeta med stor tv-kanal

ATG har slutit partneravtal USA:s största tv-nätverk för trav- och galoppsport, TVG. Från och med idag får 45 miljoner amerikanska hushåll genom detta avtal tillgång till ATG:s spelprodukter.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– Detta är en unik möjlighet för ATG att brett nå ut till hästspelsintresserade kunder i USA och samtidigt ett bra skyltfönster för den fantastiska hästsport vi har i Sverige, säger Lars Nemeth, Head of International Sales på ATG, i ett pressmeddelande.

TVG har två tv-kanaler och visar upp till 15 timmar trav- och galoppsport varje dag, cirka 50.000 lopp från hela världen per år, till 45 miljoner hushåll. Sedan 2009 ingår TVG i den irländska spelkoncernen Paddy Power Betfair.

TVG:s kunder kommer att kunna spela Vinnare, Plats, Tvilling, Trio och Dagens Dubbel in till ATG:s vinstpooler.

Källa: pressmeddelande från ATG

Fokustema
Markaffär
Läs senare

Bostäder byggs på Gävletravets parkering

Det är på gång att byggas bostäder på en del av Gävletravets parkering, berättar idag Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
– Det här är resultatet av en markaffär vi gjorde 2017-18, säger Gävletravets chef Kent Modin.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Skanska som ska bygga bostäder på en tomt på cirka 12.000 kvadratmeter som varit en del av Gävletravets parkering vid huvudentrén. Marken ägdes av travsällskapet, och såldes för två-tre år sedan för cirka 20 miljoner kronor för att projekteras för bostadsbyggande.

– Nettot på försäljningen, kommunen skulle till exempel ha fem miljoner kronor för bland annat detaljplanarbetet, och så blev det ju skatt också, har redan återinvesterats i anläggningen. Huvudsakligen handlar det om omläggning av banan för fem miljoner kronor och renovering av restaurangen, säger Kent Modin.

Det som ska byggas i en första etapp är 68 bostadsrättslägenheter och projektet har arbetsnamnet ”BoKlok travbanan”. Inflyttning är planerad till sommaren-hösten 2021.

Fokustema
ATG:s årsredovisning
Läs senare

ST:s skuld till ATG: 734 miljoner!

Svensk Travsport blir lämnad med en skuld till ATG på 734 miljoner kronor efter verksamhetsåret 2019. Av de 1,5 miljarder som lånades ut av ATG till ST för banornas verksamhet förra året betalas nämligen inte mer än 934 miljoner tillbaka som koncernbidrag.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det kan förvisso bli 200 miljoner kronor till som faller ut till sporten och i så fall minskar skulden till 534 miljoner. Men de pengarna får ST i så fall vänta på till nästa år. 200 miljoner är nämligen lagt som en reserv ifall Skatteverket inte godkänner de 934 miljonerna som koncernbidrag.

Fakta

Viktiga delar i ATG:s bokslut 2019

ATG:s totala intäkter:
2019: 5.306*
2018: 5.210
Ökning: 96

Spelskatt/lotteriskatt:
2019: 895
2018: 1.455
Minskning: 560

Lämnade lån till ägare under 2019:
1.602
Koncernbidrag till ST:
934
Aktieutdelning till SG:
104

ST:s och SG:s skulder till ATG**:
Svensk Travsport:
2019: 734
2018: 188
Ökning: 546
Svensk Galopp:
2019: 160
2018: 0
Ökning: 160
Sammanlagt skuld: 894

*) Alla belopp i miljoner kronor
**) Detta är kvarstående skuld efter beslutad koncernbidrag/aktieutdelning

Expandera

– Om Skatteverket godkänner att resultatdispositionen görs som koncernbidrag löses reserven upp till eget kapital som kan användas till kommande utdelningar. Det innebär att koncernbidraget i den perioden kan ökas och lånen till ägarna minskas i motsvarande mån. Beslut om koncernbidrag fattas i samband med att redovisningen för året stängs, då sker också kvittningen av lånen, Det vill säga den sista december det aktuella året, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.

När ATG kom med bokslutskommunikén för 2019 för en månad sedan saknades balansräkningen. Anledningen var att styrelsen inte hade beslutat om resultatdispositionen för året ännu. Det fanns nämligen en stor och livsviktig knäckfråga: om det disponibla årsresultatet 1,5 miljarder skulle fördelas till trav- och galoppsporten som koncernbidrag eller som aktieutdelning.

Det hade i efterhand visat sig att den affär som gjordes i slutet av 2018 gällande aktiefördelningen mellan trav- och galoppsporten, vilken skulle bana väg för att ATG:s överskott kunde fördelas som skattefritt koncernbidrag, inte bedömdes som hållbar av den skatteexpertis ATG konsulterade. ATG:s anlitade skatteexpertis underkände helt enkelt den lösning ST:s och SG:s anlitade skatteexperter förordat.

Plötsligt hotade en skattesmäll på över 300 miljoner kronor överföringen av ATG:s resultat på 1,5 miljarder kronor till sporten, om denna skulle betraktas som aktieutdelning och inte koncernbidrag.

Det problemet tror man sig ha löst genom att göra om Svensk Galopps aktieinnehav i ATG från stamaktier till preferensaktier. I praktiken innebär detta att det av ATG:s resultat som ska gå till Svensk Travsport kan överföras som koncernbidrag medan det som går till galoppen blir en garanterad årlig aktieutdelning på 160 miljoner kronor.

I praktiken är galoppsporten därmed nu garanterad 160 miljoner kronor per år innan travsporten får sin första krona i koncernbidrag från ATG, oavsett vad ATG:s resultat varje år blir. Konsekvensen av aktiedribblandet mellan ST och SG blev i klartext att SG:s ekonomiska levnadsutrymme i form av utdelning från ATG nu är garanterat och fixerat medan ST:s utrymme helt och hållet beror på ATG:s utveckling och resultat.

Man är dock inte säkra på att Skatteverket kommer att godkänna denna lösning heller. Därför har en reservation gjorts i bokslutet på 200 miljoner kronor, i den händelse det nu utdelade koncernbidraget på 934 miljoner kronor till ST även det av Skatteverket ”döms” att det ska belastas med 20,4 procent i bolagsskatt, som aktieutdelning.

 

ST:s ordförande borde svara på frågorna

”Lån på affärsmässiga villkor”

 

Fokustema
Jobbyte
Läs senare

Broberg till Svensk Travsport

Örebrotravets chef Claes Broberg börjar på det som varit Mattias Stenbys tjänst som sportsamordnare på Svensk Travsport.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Broberg började på Skelleftetravets sekretariat och har de senaste elva åren arbetat på Örebrotravet, nu med titeln verkställande direktör och sportchef.

Tjänsten som sportsamordnare innefattar i första hand propositionsskrivning och startanmälningar, plus licensfrågor. Broberg tillträder på Svensk Travsport i juni och nu måste förstås som nästa steg Örebrotravet hitta en ny chef.