Fokustema
Vinnare och plats
Läs senare

ATG höjer återbetalning

I april höjs återbetalningen på spelformerna Vinnare och Plats hos ATG från 80 till 85 procent.
Av
Pär Gustafsson
Katarina Widman, försäljningschef ATG.
Katarina Widman, försäljningschef ATG.

När i april förändringen sker är inte klart, men spelbolaget siktar på att ha 85 procent återbetalning på Vinnare och Plats i början av nästa månad.

– För ATG är det alltid viktigt att erbjuda våra kunder spännande spelupplevelser på ett schysst och smidigt sätt. Våra kunder är sedan många år tillbaka trogna spelare på våra äldsta spelformer Vinnare och Plats och vi hoppas och tror att de kommer att se den här förändringen som något mycket positivt. Högre återbetalning innebär högre odds och mer pengar tillbaka till spelarna vid vinst, säger Katarina Widman, ATG:s försäljningschef i ett pressmeddelande.

Fokustema
VAR
Läs senare

”Med VAR får vi utökade möjligheter”

I slutet av november testades VAR under två dagar i svensk travsport.
– Min förhoppning är att beslut om vi ska införa VAR eller inte tas under 2020, säger säger Svensk Travsports domarbas Jonny Staf.
Av
Pär Gustafsson

VAR (Video Assistant Referee) används till exempel på flera håll i internationell fotboll. Förenklat går det att beskriva VAR som ett system där måldomarnämnderna får centralt stöd och med hjälp av bättre teknik ger underlag för att fatta och förklara beslut.

I travsporten har tekniken var på tapeten en tid och behovet har inte minskat efter det omdiskuterade målfotot på Bergsåker den 4 december och efter incidenten på målrakan i V75-7 på Åby förra helgen.

– Vi testade VAR i Kanal 75:s lokaler i Värtan. Den 26 november tävlade Solvalla och Romme och den 27 november bevakades loppen på Solvalla och Åby. Två domare tjänstgjorde i VAR, Staffan Falk och Jan Törnqvist första dagen, respektive Dick Sjöberg och Tomas Flink den andra, berättar Jonny Staf på Svenskt Travsports hemsida.

Under testet hjälpte det oss bland annat vid en drivningsförseelse där det först var svårt att se om vi skulle fria eller fälla

Domarbasens förhoppning är att beslut tas under kommande år om förbundet ska införa VAR i svensk travsport eller inte.

– Tekniken fungerade bra. Med VAR får vi utökade möjligheter att välja kameravinklar och zooma in och köra de delar av loppen vi vill kolla upp väldigt nära. Under testet hjälpte det oss bland annat vid en drivningsförseelse där det först var svårt att se om vi skulle fria eller fälla. I Arbetsmetoden mellan måldomarna kan båda ta initiativ och ta upp händelser. Här ser jag möjligheter att utveckla kommunikationen. Vi kommer nu samla in erfarenheterna från testet och presentera olika lösningar för sportsamrådet och styrelsen.

Fokustema
ATG
Läs senare

Stabilare odds till lunch

Igår införde ATG för första gången sammanslagna pooler – för att få stabilare odds och exakta platsodds.

Av
Ola Lernå
Sammanslagna pooler är en ny giv från ATG som ska ge stabilare odds. Igår provades det för första gången på Mantorp. Foto Micke Gustafsson/ALN
Sammanslagna pooler är en ny giv från ATG som ska ge stabilare odds. Igår provades det för första gången på Mantorp. Foto Micke Gustafsson/ALN

– Sammantaget gick det mycket bra. Systemen fungerade och det var en lyckad lansering. Det verkar dessutom haft en liten positiv effekt på omsättningen, säger Nicklas Jonsson, Head of Horse Betting på ATG.

Sammanslagna pooler är nytt hos ATG, men ingen nyhet i spelvärden, det har tidigare praktiserats i såväl Australien som Hong Kong. Med hjälp av en superdator, eller en avancerad beräkningsmotor, omvandlas alla enloppsspel till en gemensam pool, vilket i sin tur ger ”stabilare” odds.

– Vi har ju samma spelavdrag som tidigare och betalar ut lika mycket pengar som vanligt för dessa spelformer totalt. Skillnaden är större stabilitet i oddsen och ett entydigt platsodds, säger Nicklas Jonsson.

Nicklas Jonsson är Head of Horse Betting på ATG som igår införde sammanslagna pooler av enloppspelen på lunchen.

Premiärdagen innehöll fem lopp på Mantorp med enloppsspel som vinnare, plats, tvilling och trio.

– En liten positiv tendens gick att se på omsättningen. Vi har ju smugit igång det här och det var väldigt skönt att det fungerade i skarpt läge.

Är det någon vinstpool som blir lidande med sammanslagna pooler?

– Över tid så jämnar det ut sig. Du får ju också ett stabilare odds när du lägger ditt spel, vilket borde vara till våra kunders fördel. Vi ska köra det här under lunchtävlingarna i december och sedan utvärdera hur det påverkat intresset, oddsen och vilken effekt det får för de olika spelformerna.

Totalt omsattes det 1.157.094 i enloppsspelen på Mantorp.
Idag rullar sammanslagna pooler vidare till Gävles lunchomgång.

Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V86: ”Ledning från start till mål!”

När Nicklas Pettersson i mars köpte Caipirinha Razz var han spänd av förväntan inför första körturen.
– Men när jag satt där bakom ångrade jag mig. Hon var tunn, karpryggig och lite obehaglig att köra. Som tur är har det ordnat till sig, säger Pettersson som har en av kvällens intressantaste hästar på V86-spelet.
Av
Ola Lernå
Caipirinha Razz startar på V86 ikväll. Foto Hanold/ALN
Caipirinha Razz startar på V86 ikväll. Foto Hanold/ALN

Trots att det är tävlingar på hemmaplan Solvalla så sitter han i bilen upp till Bergsåker. Det är nämligen där finalen i Norrlands Elitserie (150.000 kronor) avgörs.
– Hon har kvalat in till finalen och uppgiften ser intressant ut, så det kändes självklart att prova, säger Nicklas.
Som alltjämt är mest känd som skötaren till en viss From Above när denne vann Kriteriet, Derbyt och Elitloppet för Stefan Hultman. Det står B-tränare i programmet, men Nicklas har sju hästar på träningslistan och jobbar heltid med det här.
– Det nya licenssystemet vid årsskiftet ger ju mig möjlighet att ha ytterligare någon häst i träning. Egentligen borde jag väl byta ut någon av de jag har, men vi gillar verkligen våra hästar och det är svårt att skiljas från dem.

”Ångrade mig”

Caipirinha Razz hittade han hos uppfödaren och tidigare tränaren Ronny Gustafsson.
– Jag tyckte att hon visat fin fart – var efter From Above – och Ronny ville inte fortsätta. Men efter köpet så körde jag henne för första gången och då ångrade jag mig som sagt.
Nicklas har kämpat på och sakta har det släppt för Caipirinha Razz.
– Senast var Kaj lite kritisk mot aktionen i vinnarcirkeln, men jag tyckte att hon såg bättre ut än någon gång tidigare. Inför den starten provade jag att bara skritta henne i tryckvagn, så har jag gjort även inför denna. Hon har förstås sprungit i hagen, men inte travat för vagn mellan starterna.
Några ändringar ikväll?
– Senast lade vi på skor runt om och körde med brodd bak. Jag har inte planerat någon ändring ikväll. Det är lite täta starter, vilket kan oroa eftersom hon haft lite aktionsproblem, men det känns okej.
Drömupplägget?
– Ledning från start till mål! Jag har dock lärt mig att trav sällan är så enkelt. Jag har i alla fall en bra känsla inför kvällen. Det här blir förmodligen sista starten för året, jag ska fixa till henne lite sedan och träna på inför nästa säsong. Då tror jag det kan bli riktigt roligt, säger Nicklas Pettersson.