Fokustema
Trav-tv
Läs senare

ATG-Live i rutan

ATG-live kommer från 17:e februari ingå i Com Hems grundutbud.
– ATG Live-kanalen har vi hittills erbjudit som en del av våra betalpaket och det är nu mycket glädjande att kunna ta ännu ett steg och lansera kanalen i Com Hems grundutbud, säger Stefan Trampus, Chef Fastighetsaffär på Com Hem i en pressrelease.
Av
Ola Lernå
Com Hems 1,6 miljoner kommer i fortsättningen kunna se ATG-live gratis. Foto Mia Törnberg
Com Hems 1,6 miljoner kommer i fortsättningen kunna se ATG-live gratis. Foto Mia Törnberg

Någon gigantisk förändring handlar det inte om, tidigare har ATG-Live gått att köpa för 29 kronor i månaden. Skillnaden är att kanalen nu blir gratis. Com Hem har 1,6 miljoner svenska hushåll som kunder.
– Vi är mycket nöjda att vi nu får den här möjligheten att visa upp vår livesändning till en så stor del av Sveriges befolkning. ATG Live är sedan länge en mycket populär kanal för våra trogna kunder som regelbundet följer sändningarna och vi hoppas nu att ännu fler tar chansen att upptäcka tjusningen med kanalen och hästsporten, säger Johanna Åberg, ATG:s Head of Marketing.

Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Courant köper obesegrad stjärna

Obesegrade Hillary B.R. har köpts av Stall Courant och affären blev klar idag. Hennes första partner blir självaste Greenshoe!
Av
Claes Freidenvall
Norska storstjärnan Hillary B.R. är såld till Stall Courant. Foto Lars B Persson
Norska storstjärnan Hillary B.R. är såld till Stall Courant. Foto Lars B Persson

– Vi har letat efter ytterligare ett riktigt bra stammat toppsto efter Muscle Hill för att betäcka med Greenshoe och med Hillary B.R. kryssar vi i alla rutor. Trist nog blev hon skadad just när hon skulle inleda sin karriär som äldre tävlingshäst, men nu får vi hoppas att hon istället kan få fina avkommor som präglas av henne, berättar Sabine Kagebrant, vd på Stall Courant.

Greenshoe och följeslagaren Brian Sears. Foto: Lisa Photo

Hillary B.R. (e. Muscle Hill-Fiery Chip), 1.09,9ak/3.887.386 norska kronor, gjorde 15 starter och vann samtliga framträdanden innan hon tvingades lägga tävlingsskorna på hyllan på grund av en blödning i ett gaffelband.

”Glada och stolta”

I hennes meritlista ingick segrar i Prinsesse Märtha Louises Pokallopp, Norskt Stokriterium, Norskt Trav-Oaks, Jarlsberg Grand Prix och Norskt Stoderby.

Stoet tränades av Geir Vegard Gundersen och Stall Courant har köpt henne från Arne Sandbaek Jr. och Erland Åslund.

Amerikanskt istället för franskt

– Hon är ett av de bästa ston vi någonsin sett på en travbana så det är klart att vi är både glada och stolta över att få ha henne i vår stopark.

Greenshoe blir alltså hennes första partner. De tidigare ägarna funderade på en fransk hingst och då Ready Cash eller Face Time Bourbon, men nu blir det alltså amerikanske Greenshoe, som utsågs till ”Årets Treåring” i USA ifjol.

Fokustema
ATG:s årsrapport
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

ATG:s överskott täcker inte sportens kostnader

ATG:s resultat 2019 räcker inte till för att täcka det som förra året överfördes som lån till driften av trav- och galoppsporten. Det stod klart när ATG:s ekonomiska rapport för året publicerades idag.
– Det stämmer, det kommer att bli lån kvar, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.
Av
Lars G Dahlgren
En talande bild för ATG:s 2019: En fotbollsspelare i strålkastarljuset i förgrunden och en häst som försöker hitta ut ur mörkret i bakgrunden. (Faksimil ur ATG:s ekonomiska rapport för 2019).
En talande bild för ATG:s 2019: En fotbollsspelare i strålkastarljuset i förgrunden och en häst som försöker hitta ut ur mörkret i bakgrunden. (Faksimil ur ATG:s ekonomiska rapport för 2019).

2019 var det första året för ATG som en del av den svenska licensierade spelmarknaden. Lotta Nilsson-Viitala poängterar att ATG gick väldigt starkt i konkurrensen. Bolagets tillväxt gällande spelnettot (det som blir kvar bär spelarna fått ut sina vinster) var sju procent samtidigt som den licenserade delen av marknaden har minskat med 13 procent.

– ATG har gått väsentligt bättre än marknaden, så resultatet är starkt. Det är de nya marknadsområden, sportspel och casino, som gjort detta, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Spelet på hästar har dock backat, med sju procent. Då hör dock till saken att ATG spurtade bra, minskningen på hästspelen andra halvåret var två-tre procent efter att första halvåret ha backat runt tio procent.

– Minskningen på hästspelet bromsades i slutet av 2019 och konsekvensen av det är att vi nu gått in i 2020 med ”högre fart” och bättre utveckling än vad vi hade in i 2019. Kvartalsrapporten som kommer i april över de tre första månaderna i år blir därför lite extra spännande, säger Lotta Nilsson-Viitala.

”Lån kvar som hänger med”

Men tillbaka till 2019 och att trav- och galoppsporten då kan sägas ha kört (pokalårsnivån) på anslag till banor och prispengar med lånade medel. Den bild som målades upp redan när trav- oh galoppsporterna gjorde sina budgetar för 2010 i december förra året av att sporten ”levt löver sina tillgångar” bekräftas av ATG:s ekonomiska rapport för helåret.

Överföringarna till trav- och galoppförbunden blev 2.180 miljoner kronor varav 578 miljoner var ersättning för bild-, ljud- och sportdatarättigheter och 1.602 miljoner lån från ATG. Lån som ska regleras i ATG:s bokslut som en resultatdisposition och målet var – såklart – att ATG skulle ha så stort driftsresultat att man kunnat nollställa alltsammans. Alltså i praktiken att sporten skulle betala av alla de 1.602 miljonerna i ett svep med en kvittning mot ATG:s resultat.

Men nu kommer detta inte att gå. ATG:s röresleresultat anges till 1.548 miljoner. Det går alltså inte att nollställa lånen sporten har frått från ATG på det sättet, där ST sagt att man kommer att ha storleksordningen 300 miljoner kronor i underskott att hantera.

Nilsson-Viitala kan fastslå att det inte blir någon ”nollställning” av ATG:s lån till Svensk Travsport och Svensk Galopp, även om det ännu inte är klart hur mycket av lånen som kvarstår. Det är en av anledningarna både trav- och galoppsporterna har tvingats till nerdragningar av bland annat prispengar 2020, för travets del med storleksordningen 50 miljoner kronor.

– Vi har känt till ett tag att det blir så. Det kommer att bli kvar lån kvar som hänger med framåt, säger hon.

Det är av den här anledningen, att siffrorna runt resultatdispositionen och vad som ska bli kvar i icke återbetalade lån, som den högintressanta balansräkningen och kassaflödesrapporten lyfts ut ur den ekonomiska rapporten jämfört med den som gavs ut för ett år sedan om 2018.

– Eftersom styrelsen ännu inte är klar med sitt förslag till resultatdisposition är heller inte balansräkningen klar. Den kommer med först i bokslutet och årsredovisningen, som vi hoppas ska bli klart i mars, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Här är ATG:s ekonomiska rapport från 2019.

 

 

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Talangen finns”

En fyraåring visade fin fart när hon avlade maiden på Åbytravet under torsdagskvällen.
Av
Pär Gustafsson

Cleopatra Mystique gjorde två starter som tvååring hos Flemming Jensen med ett tredjepris som bästa resultat. Stoet missade hela treåringssäsongen och igår gjorde hon comeback i Thomas Uhrbergs regi.
– Det är en fin märr som var jättefin i kvalloppet. Därför var jag ganska optimistisk, sade Thomas Uhrberg.

Fyraåringen efter Up And Quick hamnade som andra häst i andraspår, men hade en bit fram till ledaren. På sista bortre långsidan tog sig Cleopatra Mystique fram som första häst i andraspår och hon avgjorde säkert via starka 1.13,3 sista 800 meterna.

– Hon var lite vass efter start och jag fick dåliga ryggar. Vi hamnade därför långt bak, men jag ville sitta kvar för att hästen skulle lära sig och hon lugnade sig jättebra. Cleopatra Mystique gick så snabbt hon kunde sista 500 meterna och gjorde det starkt. Talangen finns och jag hoppas att hästen ska bli bra, fortsatte Jägersrotränaren.

Mormor var en kulltopp

Segertiden landade på 1.17,7/2.140 meter och segern var värd 30.000 kronor. Cleopatra Mystiques mor Je t’Aime Lane gjorde bara en start, men fyraåringens mormor Je t’Aime Dream (e. Sugarcane Hanover), 1.12,1ak*/4.258.260 kr, vann Svenskt Trav-Oaks, Stochampionatet och Derbystoet hos Stig H Johansson.

Fakta

Cleopatra Mystique

Kön: brunt sto
Född: 12 juni 2016
Härstamning: Up And Quick-Je t’Aime Lane
Intjänat: 37.893 kronor
Resultat: 3 starter: 1-0-1
Rekord: 1.17,7m*
Ägare: Stein Inge Bruland, Schweiz
Uppfödare: Stein Inge Bruland, Schweiz
Tränare: Thomas Uhrberg, Jägersro
Körsven: Thomas Uhrberg, Jägersro
Skötare: Anja Jörgensen

Expandera