Fokustema
Spelbolag
Läs senare

ATG skruvade upp medieinvesteringar

Tidningen Resumé redovisar vilka bolag som gjort största medieinvesteringarna under året.
I juni till augusti ökade ATG sina investeringar med drygt 30 procent jämfört med samma period året innan.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
ATG har ökat sina medieinvesteringar berättar tidningen Resumé.
ATG har ökat sina medieinvesteringar berättar tidningen Resumé.

Fyra av de fem tyngsta spelbolagen har annars minskat sina medieinvesteringar, vilket kan härledas till att 2018 spelades fotbolls-VM som givetvis var ett tungt och viktigt evenemang. Ett enda spelbolag sticker ut; ATG som ökat sina medieinvesteringar med hisnande 32 procent.

Alltjämt gör dock Kindred (Unibet) och Cherry större medieinvesteringar än ATG, även om båda har minskat jämfört med samma period 2018, skriver Resumé som har sin källa i Kantar Sifo.
ATG tar sig också upp på listan över de bolag som ökar sina mediainvesteringar mest, med placering sju.

– Vi låg medvetet lågt i medieinvesteringar under den här perioden 2018 eftersom fotbolls-VM pågick då och vi vid tillfället inte erbjöd sportspel. 2019 tillkom sportspel i vårt erbjudande och därför har vi i år investerat inför höstens ligastarter. Värt att tillägga är att vi ändå underinvesterar kraftigt, det vill säga, vi står för åtta procent av spelbolagens totala medieinvestering samtidigt som vi har 18 procent av spelmarknaden, säger Stefan Serrrander, press officer på ATG.

Så här ser det ut för spelbolagens mediainvestering juni-augusti
Alla belopp i miljoner kronor

  1. Kindred 227 (- 20)
  2. Cherry 150 (-319)
  3. ATG 111 (+26)
  4. Svenska Spel 104 (-18)
  5. Postkodlotteriet 50 (-2,5)
  6. Leo Vegas 40 (+7,8)
  7. Folkspel 35 (+2,8)
  8. Hero Gaming 29 (+0,4)
  9. Mr Green 23 (+2,5)
  10. Betsson 21 (-23)
Fokustema
Legolas.bet
Läs senare

Spelbolag går i graven

Legolas.bet går i graven och tar inga spel längre. Det maltabaserade bolaget med Rune ”Mellby” Andersson som största ägare stänger igen butiken imorgon.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Tidigare idag kunde travstugan.se berätta att spelbolaget Legolas.bet lägger ner sin verksamhet. Efter drygt 2,5 år – med flera inkörsproblem på travsidan – är det över för bolaget som har sitt säte på medelhavsön Malta.

Saxat från Legolas.bets hemsida.

När Legolas.bet kastar in handduken återstår det 95 bolag med svensk spellicens, enligt spelinspektionen.se.

 

 

 

Fokustema
Solvalla
Läs senare

V75: ”Barfota för första gången”

Solvalla bjuder på spännande STL-finaler idag och det förväntas bli hög omsättning på V75.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Här är Sulkysports V75-genomgång med ranker, analyser, intervjuer och spelförslag.

Så här säger Peter Untersteiner om andrahandsfavoriten i V75-4.

Princess S.W. (12) gick jättebra i skymundan senast och är den av mina ston i det här loppet som visat högst kapacitet. Det var länge sedan vi startade i voltstart och jag vet inte hur hon sköter sig från start. Nu blir det barfota runt om för första gången och jag hoppas att det ger en kick, säger Halmstadtränaren.

Startlistor till lördagens tävlingar.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

V75-strykningar

V75-2: 11 Maestro Crowe
V75-4: 1 Rexine, 14 Viola Grif
V75-5: 10 Southwind Hydro

Fokustema
ATG:s årsredovisning
Läs senare

ST:s skuld till ATG: 734 miljoner!

Svensk Travsport blir lämnad med en skuld till ATG på 734 miljoner kronor efter verksamhetsåret 2019. Av de 1,5 miljarder som lånades ut av ATG till ST för banornas verksamhet förra året betalas nämligen inte mer än 934 miljoner tillbaka som koncernbidrag.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det kan förvisso bli 200 miljoner kronor till som faller ut till sporten och i så fall minskar skulden till 534 miljoner. Men de pengarna får ST i så fall vänta på till nästa år. 200 miljoner är nämligen lagt som en reserv ifall Skatteverket inte godkänner de 934 miljonerna som koncernbidrag.

Fakta

Viktiga delar i ATG:s bokslut 2019

ATG:s totala intäkter:
2019: 5.306*
2018: 5.210
Ökning: 96

Spelskatt/lotteriskatt:
2019: 895
2018: 1.455
Minskning: 560

Lämnade lån till ägare under 2019:
1.602
Koncernbidrag till ST:
934
Aktieutdelning till SG:
104

ST:s och SG:s skulder till ATG**:
Svensk Travsport:
2019: 734
2018: 188
Ökning: 546
Svensk Galopp:
2019: 160
2018: 0
Ökning: 160
Sammanlagt skuld: 894

*) Alla belopp i miljoner kronor
**) Detta är kvarstående skuld efter beslutad koncernbidrag/aktieutdelning

Expandera

– Om Skatteverket godkänner att resultatdispositionen görs som koncernbidrag löses reserven upp till eget kapital som kan användas till kommande utdelningar. Det innebär att koncernbidraget i den perioden kan ökas och lånen till ägarna minskas i motsvarande mån. Beslut om koncernbidrag fattas i samband med att redovisningen för året stängs, då sker också kvittningen av lånen, Det vill säga den sista december det aktuella året, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.

När ATG kom med bokslutskommunikén för 2019 för en månad sedan saknades balansräkningen. Anledningen var att styrelsen inte hade beslutat om resultatdispositionen för året ännu. Det fanns nämligen en stor och livsviktig knäckfråga: om det disponibla årsresultatet 1,5 miljarder skulle fördelas till trav- och galoppsporten som koncernbidrag eller som aktieutdelning.

Det hade i efterhand visat sig att den affär som gjordes i slutet av 2018 gällande aktiefördelningen mellan trav- och galoppsporten, vilken skulle bana väg för att ATG:s överskott kunde fördelas som skattefritt koncernbidrag, inte bedömdes som hållbar av den skatteexpertis ATG konsulterade. ATG:s anlitade skatteexpertis underkände helt enkelt den lösning ST:s och SG:s anlitade skatteexperter förordat.

Plötsligt hotade en skattesmäll på över 300 miljoner kronor överföringen av ATG:s resultat på 1,5 miljarder kronor till sporten, om denna skulle betraktas som aktieutdelning och inte koncernbidrag.

Det problemet tror man sig ha löst genom att göra om Svensk Galopps aktieinnehav i ATG från stamaktier till preferensaktier. I praktiken innebär detta att det av ATG:s resultat som ska gå till Svensk Travsport kan överföras som koncernbidrag medan det som går till galoppen blir en garanterad årlig aktieutdelning på 160 miljoner kronor.

I praktiken är galoppsporten därmed nu garanterad 160 miljoner kronor per år innan travsporten får sin första krona i koncernbidrag från ATG, oavsett vad ATG:s resultat varje år blir. Konsekvensen av aktiedribblandet mellan ST och SG blev i klartext att SG:s ekonomiska levnadsutrymme i form av utdelning från ATG nu är garanterat och fixerat medan ST:s utrymme helt och hållet beror på ATG:s utveckling och resultat.

Man är dock inte säkra på att Skatteverket kommer att godkänna denna lösning heller. Därför har en reservation gjorts i bokslutet på 200 miljoner kronor, i den händelse det nu utdelade koncernbidraget på 934 miljoner kronor till ST även det av Skatteverket ”döms” att det ska belastas med 20,4 procent i bolagsskatt, som aktieutdelning.

 

ST:s ordförande borde svara på frågorna

”Lån på affärsmässiga villkor”