Fokustema
Spelformer
Läs senare

ATG:s nya giv – toto med brevduvor

ATG letar ständigt efter nya spelformer och nu har bolaget kläckt en ny idé.
Ny och ny…totalisator med brevduvor har funnits under många år i Danmark och kommer införas inom kort i Sverige också.
Av
Claes Freidenvall
Nu ska ATG ta spel på brevduvor. Den 20 april blir det premiär för flera nya spelformer.
Nu ska ATG ta spel på brevduvor. Den 20 april blir det premiär för flera nya spelformer.

– Vi har lagt ner flera års arbete och med tanke på hur populärt brevduvor är i Danmark så tror vi att det kan flyga i Sverige också, säger Lennart Vogel.

ATG har redan dragit igång apparaten och bildat en egen avdelning för brevduvor med säte i Köpenhamn. Ett 20-tal personer kommer att arbeta med verksamheten som idag leds av Lennart Vogel.

Under många år har brevduve-totalisator varit populärt i Danmark.

– Av de tester som vi har gjort under senaste halvåret ser vi att det kan bli väldigt intressanta odds. Vi jobbar ständigt med att förbättra vårt utbud och hoppas att detta tillskott ska uppskattas av kunderna, fortsätter Vogel.

Flera nya spelformer

Flera olika spelformer kommer införas och redan vid premiären den 20 april går det att spela vinnare, plats, komb, trio och fem-i-topp. Samtliga brevduvor kommer att utrustas med ett chip, vilket gör att det går att följa brevduvornas väg till slutdestinationen via atglive/brevduva.se.

ATG bjuder på en insättningsbonus på 500 kronor och mer om detta kan läsas här.

Spelbolaget ATG ser en ljus framtid för brevduvorna samtidigt som intresset för travsport börjar svika med färre uppfödda travare och hästar i träning.

– Brevduvor är ett bra komplement, men också betydligt billigare att driva än en travhäst. Däremot kan det vara en dyr investering om man ska köpa riktigt bra stammade brevduvor, berättar Vogel.

Duva kostade 1,6 miljoner euro

Sulkysport har tidigare – i november 2020 – berättat om den tvååriga belgiska duvan som såldes för 1,6 miljoner euro och hon slog det tidigare rekordet – också en belgisk duva vid namn Armando – från mars 2019 på 1.252.000 euro.

Duvan på bilden har inget att göra med New Kim som såldes för 1,6 miljoner euro. Foto: Sanjiv Nayak

– Ett otroligt rekord eftersom New Kim är en hona. Vanligtvis är en hane värd mycket mer än en hona, sade auktionsfirman Pipas vd Nikolaas Gyselbrecht i ett uttalande till The Guardian då.

New Kim tävlade bara under 2018 och utsågs till ”Bästa unghästfågel” i Belgien. Budgivningen började på 200 euro den 2 november och steg till 1,31 miljoner euro på mindre än 90 minuter och slutbudet blev alltså 1,6 miljoner euro, eller 16,3 miljoner kronor.

– Vi var i total chock, förklarade Kurt Van de Wouwer, vars familj uppfödde New Kim.

En betydande hobby och sport

Brevduvor är kända för sin förmåga att navigera. Duvpost har använts mycket länge i Kina – sedan Handynastin – men även i gamla Egyptien, i den antika Grekiska världen och från medeltiden och fram till 1800-talet användes duvpost av handeln, sjöfarten och framför allt av krigsmakten.

Idag är uppfödning och avel av brevduvor en betydande hobby och sport. Brevduvesport går ut på att släppa duvor från en gemensam plats för att de så snabbt som möjligt ska flyga hem till respektive duvslag. Den duva som har högst medelhastighet vinner. De duvor som tävlar förses med en speciell ring som registrerar tidpunkten för duvans hemkomst så att hastigheten kan beräknas.

Kända för att hitta hem

Upplärning av brevduvor påbörjas vanligen när duvan är cirka 4 månader gammal. En otränad duva kan klara att hitta tillbaka till sitt duvslag från ungefär 100 km. Efter successivt längre och längre träningssträckor under en treårsperiod så kan en god duva klara att ta sig hem från ett avstånd av upp till 1.000 km. Hastigheten varierar mellan 50 km/timme och 150 km/timme.

I Sverige bildades Svenska Brevduveförbundet 1917 av Oscar Gyllenhammar.

Källa: wikipedia.