Fokustema
ATG:s årsrapport
Läs senare

ATG:s överskott täcker inte sportens kostnader

ATG:s resultat 2019 räcker inte till för att täcka det som förra året överfördes som lån till driften av trav- och galoppsporten. Det stod klart när ATG:s ekonomiska rapport för året publicerades idag.
– Det stämmer, det kommer att bli lån kvar, säger ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
En talande bild för ATG:s 2019: En fotbollsspelare i strålkastarljuset i förgrunden och en häst som försöker hitta ut ur mörkret i bakgrunden. (Faksimil ur ATG:s ekonomiska rapport för 2019).
En talande bild för ATG:s 2019: En fotbollsspelare i strålkastarljuset i förgrunden och en häst som försöker hitta ut ur mörkret i bakgrunden. (Faksimil ur ATG:s ekonomiska rapport för 2019).

2019 var det första året för ATG som en del av den svenska licensierade spelmarknaden. Lotta Nilsson-Viitala poängterar att ATG gick väldigt starkt i konkurrensen. Bolagets tillväxt gällande spelnettot (det som blir kvar bär spelarna fått ut sina vinster) var sju procent samtidigt som den licenserade delen av marknaden har minskat med 13 procent.

– ATG har gått väsentligt bättre än marknaden, så resultatet är starkt. Det är de nya marknadsområden, sportspel och casino, som gjort detta, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Spelet på hästar har dock backat, med sju procent. Då hör dock till saken att ATG spurtade bra, minskningen på hästspelen andra halvåret var två-tre procent efter att första halvåret ha backat runt tio procent.

– Minskningen på hästspelet bromsades i slutet av 2019 och konsekvensen av det är att vi nu gått in i 2020 med ”högre fart” och bättre utveckling än vad vi hade in i 2019. Kvartalsrapporten som kommer i april över de tre första månaderna i år blir därför lite extra spännande, säger Lotta Nilsson-Viitala.

”Lån kvar som hänger med”

Men tillbaka till 2019 och att trav- och galoppsporten då kan sägas ha kört (pokalårsnivån) på anslag till banor och prispengar med lånade medel. Den bild som målades upp redan när trav- oh galoppsporterna gjorde sina budgetar för 2010 i december förra året av att sporten ”levt löver sina tillgångar” bekräftas av ATG:s ekonomiska rapport för helåret.

Överföringarna till trav- och galoppförbunden blev 2.180 miljoner kronor varav 578 miljoner var ersättning för bild-, ljud- och sportdatarättigheter och 1.602 miljoner lån från ATG. Lån som ska regleras i ATG:s bokslut som en resultatdisposition och målet var – såklart – att ATG skulle ha så stort driftsresultat att man kunnat nollställa alltsammans. Alltså i praktiken att sporten skulle betala av alla de 1.602 miljonerna i ett svep med en kvittning mot ATG:s resultat.

Men nu kommer detta inte att gå. ATG:s röresleresultat anges till 1.548 miljoner. Det går alltså inte att nollställa lånen sporten har frått från ATG på det sättet, där ST sagt att man kommer att ha storleksordningen 300 miljoner kronor i underskott att hantera.

Nilsson-Viitala kan fastslå att det inte blir någon ”nollställning” av ATG:s lån till Svensk Travsport och Svensk Galopp, även om det ännu inte är klart hur mycket av lånen som kvarstår. Det är en av anledningarna både trav- och galoppsporterna har tvingats till nerdragningar av bland annat prispengar 2020, för travets del med storleksordningen 50 miljoner kronor.

– Vi har känt till ett tag att det blir så. Det kommer att bli kvar lån kvar som hänger med framåt, säger hon.

Det är av den här anledningen, att siffrorna runt resultatdispositionen och vad som ska bli kvar i icke återbetalade lån, som den högintressanta balansräkningen och kassaflödesrapporten lyfts ut ur den ekonomiska rapporten jämfört med den som gavs ut för ett år sedan om 2018.

– Eftersom styrelsen ännu inte är klar med sitt förslag till resultatdisposition är heller inte balansräkningen klar. Den kommer med först i bokslutet och årsredovisningen, som vi hoppas ska bli klart i mars, säger Lotta Nilsson-Viitala.

Här är ATG:s ekonomiska rapport från 2019.

 

 

Fokustema
Inför V75
Läs senare

”Jag har lite feeling”

Tvåa ifjol - vinnare i år?
Cyber Lane tilldrar sig stor uppmärksamhet när han idag gör sin årsdebut i det andra uttagningsloppet till Paralympiatravet.
– Jag har lite feeling att han kommer göra ett bra lopp, men ser en annan konkurrent som värsta motståndaren än vad tipsexperterna och spelarna tycks göra, säger Johan Untersteiner.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Cyber Lane och Johan Untersteiner är redo för årsdebut. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Cyber Lane och Johan Untersteiner är redo för årsdebut. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det är Conrad Lugauers Norton Commander som Untersteiner lyfter fram som den värsta motståndaren. En häst som Cyber Lane har rygg på i starten. Ja, så till vida att inte Untersteiner väljer att försöka följa Stepping Spaceboy som har bricka tre.
– Jag hoppas givetvis komma så långt fram direkt som möjligt, men det är inte helt enkelt att vi tar oss förbi Velvet Gio direkt heller som har bricka nio. Vi får se hur vi hamnar till, men för oss vore det väldigt gynnsamt om Stepping Spaceboy körs i ledningen. Jag hittar personligen inte riktigt den där givna hästen som de ska släppa till, men vi får se hur de tänker, säger Johan Untersteiner.

Att han är tillfreds med sin springare inför återkomsten råder ingen tvekan om.
– Han var tilltänkt för start i Halmstad för tre veckor sedan, men fick stå över då han trampade sig och blödde från en hov. Han blev snabbt bra och har tränat på rejält. Jag är nöjd med hur han känns och tror han kan prestera på en likvärdig nivå som han gjorde i fjolårets årsdebut där jag tycker att han gick bra som tvåa bakom Day Or Night In. Cyber Lane är så bra att jag tror nästan alltid på chans när jag åker ut med honom, säger Johan Untersteiner.

Jag tror därmed inte att de täta starterna ska vara något problem

Ytterligare fyra hästar har han till start inom V75-omgången:
Oliveria (V75-2) är lite på gång, men jag tror inte att hon vinner det här loppet. Elle Titation i samma lopp är en sådan häst jag kan se överraska om hon får ett bra smyglopp och det maxklaffar. Hon ska tävla barfota bak nu för första gången.
Niky Flax (V75-5) var jag nöjd med i lördags och av träningen att döma i veckan så är han bara pigg och glad. Jag tror därmed inte att de täta starterna ska vara något problem och den här gången är jag sugen på att köra i ledningen. Can Lane (V75-5) i samma lopp fick bestämma i ledningen fram tills 600 kvar senast. Då fick han sig en rejäl tryckare och jag tror vi var nere i 1.05-1.06-tempo i 300 meter innan den utvändiga hästen galopperade. Han kändes väldigt stark och jag hade bra känsla även om den hästen stått på benen. Can Lane är ny i klassen och även om jag håller Niky Flax som en hetare chans så tror jag inte att Can Lane gör bort sig här med ett smyglopp, säger Johan Untersteiner.

”Är gärna med en gång till”

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Halsoperation har gjort susen

Förra året inledde han lovande, men föll ur i slutskedet av säsongen. Igår på Solvalla var han tillbaka i stor stil och nu vädrar tränaren morgonluft.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
The Bald Eagle i ringen på Kolgjini Sales 2017. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
The Bald Eagle i ringen på Kolgjini Sales 2017. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

The Bald Eagle började väldigt bra som treåring och var tvåa bakom Kolgjinis Ultion Face i Sommarfavoriten, men var sedan riktigt dålig i kvalet till Kriteriet och han var inte heller bra i finalen i Breeders Crown, säger Reijo Liljendahl.

Fakta

The Bald Eagle

valack 4 år e. The Bold Eagle-Sngularity Hanover e. Andover Hall
Rekord: 1.16,6m – 1.13,5am
Prissumma: 454.900 kr
Resultat: 14 st: 3-4-0
Ägare: Kent Gustavssons Schakt AB med flera
Uppfödare: Panamera Racing/Jens Glud Hansen
Tränare: Reijo Liljendahl, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Anna Andersen

Expandera

Nu verkar The Bald Eagle ha hittat in på rätt spår igen efter halsoperation och han imponerade i en spårtrappa på Solvalla igår när han lekte till seger och kammade hem 40.000 kronor.

Från spets travade fyraåringen 1.13,6a/2.140 meter och avrundade sista halvvarvet i 1.12-fart. Sina motståndare lämnade han med sex säkra längder över Solvallas upplopp.

Han står också kvar i Kungapokalen

– The Bald Eagle gjorde det väldigt bra och nu får vi se var det här bär iväg för någonstans. Egentligen vore kanske det bästa att starta honom i klass I, men jag vill ta en diskussion med ägarna först. Han står också kvar i Kungapokalen.

The Bald Eagle har 454.900 kronor på kontot och gränsen för klass I går vid en halv miljon.

– Fyraåringskullen håller bra klass i år och om han skulle gå ut på Åby får han ju bland annat möta hästar som min egen Admiral As och Stall Courants Green Manalishi och det kan bli tuffa papper.

Kostade 750.000 kronor

The Bald Eagle ingår i Bold Eagles första kull och Reijo Liljendahl ropade in honom på Kolgjini Yearling Sale för 750.000 kronor.

Modern Sngularity Hanover (e. Andover Hall), 1.13,0ak*/249.639 kr, har sin första avkomma i The Bald Eagle och hon har också en treåring – Francis D.K. (e. Västerbo Prestige) – i Jimmi Ehlers träning och en ettårig hingst efter Bold Eagle.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Frankrike redo för att tävla?

Fransk topphingst hittad död. Varennes pappa lever och blir 36 i år. Auktion utan publik. Vincennes drar igång 21 april. Racing Mange har fått en lillasyster. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Waikiki Beach fyller 36 i år.
Waikiki Beach fyller 36 i år.

1 Mixedauktionen ”All Age Sale” i regi NZB Standardbred den 4 maj i Karaka i Nya Zeeland ställdes in på grund av covid-19, men kommer nu att hållas på den digitala plattformen gavelhouse.com mellan den 20-27 maj.

Intresset från säljarna att försöka hålla mixedauktionen digitalt var så pass stort att NZB Standardbred beslutade sig för att köra auktionen. Totalt bjuds 148 hästar ut varav 125 årsföl. När de två viktigaste stuterierna – Woodlands Stud och Alabar Farm – gav grönt ljus och garanterade kvaliteten på hästmaterialet valde NZB Standardbred att öppna upp auktionen igen.

***

2 Är fransk travsport på väg att dra igång sin tävlingsverksamhet igen? Igår på franska travförbundets hemsida publicerades det stundande tävlingsschemat och om inte något oförutsett inträffar är det klart först start i trikolorens land den 21 april och först ut är huvudstadsbanan Vincennes. Den dagen hålls treåringslöpningarna Prix Paul Karle (€100.000) och Prix Masina (€100.000).

***

3 Fjolårets svenske Kriterievinnare och Norges vinstrikaste varmblod genom tiderna. Power respektive Lionel är två av hästarna i eftermiddagens och kvällens V75-omgång på Jägersro, där bland annat en plats i Paralympiatravet står på spel. Tre banor tävlar under lördagen, förutom Jägersro (första start 14.45) är det breddtrav i Boden (start 11.10) och kvällstävlingar på Romme (start 18.30). Här är startlistorna till lördagens tävlingar i Sverige!

***

4 Propulsions mor Danae väljs in i ”Hall of Fame” i USA och officiellt sker det den 5 juli i Goshen. Danae (e. Andover Hall), 1.11,1*/$531.001, vann Hambletonian Oaks och förutom Propulsion (e. Muscle Hill), 1.08,1ak*/31.268,693 kr, är hon också mor till Dream Together (e. Muscle Hill), 1.09,3*/$860.950, svenskägda duon D’Orsay (e. Yankee Glide), 1.09,2/$450.683, och Deja Vu Too (e. Deweycheatumnhowe), 1.10,1/$73.868.

***

5 Franske unghäststjärnan Tucson (e. Coktail Jet-Iolanthe), 1.12,6ak/€453.613, hittades död i sin box tidigare i veckan och han blev 13 år gammal. Tucson inledde karriären med fem raka segrar som tvååring och vann bland anat Prix Louis Cauchois (€70.000) och Prix Ourasi (€70.000) i regi Philippe Allaire. Som treåring vann han två semi-classique-löpningar – Prix Kalmia (€110.000) och Prix Paul Viel (€110.000) – och som fyraåring tog han hem Prix Camille de Wazieres (€110.000) under sadel.

Hela 376 avkommor är registrerade efter Tucson i franska stamboken och tillsammans har de tjänat drygt 4,5 miljoner euro. Hans största seger som avelshingst tog Ecu Pierji, 1.11,1/€569.750, när han vann Criterium des Jenunes 2017. Ecu Pierji är också hans vinstrikaste avkomma följd av Delta Fac (€201.530), Extasy d’Ourville (€178.160), Dona Nina (€158. 040), Derrick de Nganda (€137.190), Dark Mencourt (€131.420), Empereur du Boulay (€120.870), Douce Berry (€110.985) och Eleganza Fac (€100.080).

Tio svenskfödda avkommor har han också och bäst har det gått för treårige Ozzy’s Melody (u. Athena Sign), 1.15,8am/140.000 kronor.

***

6 Världens bästa travare genom tiderna och tiofaldige italienske championhingsten Varenne fyller 25 i år. Än värre är faktiskt hans far Waikiki Beach som fortfarande är i livet och blir 36 år den 30 maj! Tidigare i veckan hade italienska La Gazetta dello Sport en helsida om Speedy Somolli-sonen.

***

7 Fyrfaldige miljonären Racing Mange har fått en lillasyster. Ägaren Christer Bertilsson kan berätta att Kära Kickan (e. Alf Palema), 1.16,2k/31.055 kr, har fått sin tredje avkomma.

Kära Kickans dotter.

2013 föddes Racing Mange (e. Orlando Vici), 1,09,9ak/4.068.942 kr, tre år senare kom hans ostartade helbror Urban Racing – i träning hos Timo Nurmos – och nu alltså en lillasyster med franske Orlando Vici som far.

Nästa partner blir amerikanske Googoo Gaagaa för Kära Kickan.

Modern Kära Kickan ingår i en framgångsrik syskonskara och där duon Udo’s Oiler (e. Orlando Vici), 1.11,5am*/3.755.925 kr, och Othala (e. Tap In), 1.13,1k*/1.038.000 kr, sticker ut.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till 2020 och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport